返回列表 發帖
MLA

周爸入硬5首
Ivana應該可以坐到完場
RB繼續喺後台
2019啲big hit繼續笑等top 20
DM多仔多到覆唔哂

MLA依五首都鍾意

截至第三十一位

2010 - 六首 (042, 052, 056, 057, 075, 092)
2011 - 八首 (031, 035, 044, 054, 060, 068, 070, 077)
2012 - 十三首 (034, 050, 053, 062, 071, 073, 081, 083, 084, 087, 088, 095, 100)
2013 - 三首 (066, 069, 072)
2014 - 八首 (032, 033, 058, 067, 082, 090, 094, 098)
2015 - 九首 (036, 038, 040, 043, 046, 047, 059, 080, 089)
2016 - 六首 (049, 055, 064, 065, 079, 097)
2017 - 四首 (039, 048, 061, 096)
2018 - 十首 (037, 045, 074, 076, 078, 085, 086, 091, 093, 099)
2019 - 三首 (041, 051, 063)

呢一log高汁
家明偏低可能搶票搶唔贏其他歌
小伙子. 發表於 2020-4-14 14:02

我反而估唔到家明入到100強

以為d票會過曬去另外兩首歌

agger , 如果之之無廿大都幾意外
616.1314 發表於 2020-4-14 14:05

末日高過水百合高過留白,呢個排名又係令人意外

周爸會唔會太勁
恭喜末日 !!
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

星塵 lm有時有廿大
Kay x Endy
88 Juno (aka 幻國)

BTW 最長既歌由好不容易變咗做星塵

周爸入硬5首
RB繼續喺後台
2019啲big hit繼續笑等top 20 ...
mosesming 發表於 2020-4-14 14:07

其實覺得周爸入曬五首有d over (no offence)
利申:有投佢
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

just11256 發表於 2020-4-14 14:09

末日 is her biggest hit, so I think she can collect some votes who take that into a bigger consideration.

Very happy about 水百合 and 家明. Even though 33 may seem low, it is actually really impressive if that's Kay 4th ranked song.

其實覺得周爸入曬五首有d over (no offence)
616.1314 發表於 2020-4-14 14:14

I was actually quite shocked about 星塵 being able to reach this high. And I definitely think Endy deserves five songs but I am a little shocked that it is this five but not say 陽光燦爛的日子 / 天馬行空 / 時空 / 年輕人們 / 在天之靈, to name 5 that I thought was more significant/popular than the songs (besides 有時, which deserves the high ranking that it will receive) that got in.

睇好yoyo 2首十大
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

mosesming 發表於 2020-4-14 11:22

Thanks!
留意翻19年無外卡,然後又無人提名,所以讓愛高飛係連初選入圍都無
二〇二三年度全女班投票

周爸入硬5首
RB繼續喺後台

RB真係 好難相信到而加一首都未出

根據5首歌嘅排名(有時擺明入硬)
我可以理解成
有時拎哂group A啲票
Children Song, 星塵對分group B啲票
守口, 今日不回家對分group C啲票
DM多仔多到覆唔哂

認同
不過似乎好多人好buy佢 而cm比起外界更加buy佢

just11256 發表於 2020-4-14 14:09

由初選(咁啱又係10-12同一round)到決選
3首都keep住係呢個排序

末日 is her biggest hit, so I think she can collect some votes who take that into a bigger conside ...
kin888 發表於 2020-4-14 14:16

If you say 留白 is her artistic zenith/magnum opus, I don’t think anyone would disagree.

家明 RB重未出場wo

If you say 留白 is her artistic zenith/magnum opus, I don’t think anyone would disagree. ...
just11256 發表於 2020-4-14 14:20

IMO
留白 最好的 我們他們 係佢2010s既代表作
末日同水百合我都覺得一般

Thanks!
留意翻19年無外卡,然後又無人提名,所以讓愛高飛係連初選入圍都無  ...
616.1314 發表於 2020-4-14 14:17

係咪可以寫600+(相信TVB嗰堆大部分都係600+)
DM多仔多到覆唔哂

IMO
留白 最好的 我們他們 係佢2010s既代表作
末日同水百合我都覺得一般 ...
bagfgfcde 發表於 2020-4-14 14:22

我鍾意突然一生人
不過呢首已經出現咗喺延伸
DM多仔多到覆唔哂

估唔到周國賢比王菀之喺 cm 更受歡迎
單睇平日留言真係唔覺

我鍾意突然一生人
不過呢首已經出現咗喺延伸
mosesming 發表於 2020-4-14 14:26

呢首入唔到好可惜
二〇二三年度全女班投票

If you say 留白 is her artistic zenith/magnum opus, I don’t think anyone would disagree. ...

To me, 水百合 is a declaration from her that she doesn't care to be popular and will still makes songs with her own style. Coming after the big hit 末日 and as a song that promotes a concert, I always thought that was very brilliant and has a special place in my heart. (In fact, I was really pleasantly surprised TVB gave it a top 10, probably one of the last time TVB pleased me with their awards.) Really glad it didn't get overshadowed.

留白唔係佢作曲,對於呢首歌係佢個人藝術高峰既說法有D保留; 同樣地偏pop既末日都唔係佢創作最精彩,事實上佢最好作品係晒05-09。

原來剩返候選Ivana曲目得突然一生人同該死的快樂,咁睇黎真係31位止步。

至於周爸入晒五首係幾誇張,我係好鍾意守口如瓶都冇諗住佢會入... 不過我更buy 消化不良、最終幕都冇,咁而家結果都係美滿既。

可惜完全冇人提名過告別

越嚟越高質

可惜完全冇人提名過告別
weiquan 發表於 2020-4-14 14:37

早知我就提名下佢
DM多仔多到覆唔哂

仲以為家明會係Kay第二位
雞蛋與羔羊應該接住出了
btw估唔到周國賢咁多首

選完 2010-2020 會唔會選埋 2000 - 2010
可以睇到呢 20年轉變

照咁睇有時有機會再高位唔少

雖然我都好鍾意周爸 不過我都認同周爸有啲太多
守口如瓶入到應該唔多唔少因為recency bias
比起呢首 我覺得陽光燦爛的日子 愛比死更冷等其實係更受歡迎

周爸入硬5首
RB繼續喺後台

分分鐘頭5位都係rubberband
諗住家明、末日、水百合會有更高名次
亦都估唔到周爸有咁多歌入圍
好多cm十大都入唔到百大選 sad
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

照咁睇有時有機會再高位唔少

雖然我都好鍾意周爸 不過我都認同周爸有啲太多
守口如瓶入到應該唔多唔少因為 ...
maksiuhong 發表於 2020-4-14 14:41

都幾想像到如果唔限制歌手入圍歌曲數量
或者歌手喺ABC組歌曲嘅歌量
周爸隨時仲癲過Eason
DM多仔多到覆唔哂

周爸隨時仲癲過Eason ...
mosesming 發表於 2020-4-14 14:45

周爸 2012年高質到癡線
成隻碟入哂唔過份

雞蛋與羔羊應該接住出了
btw估唔到周國賢咁多首 ...
cy_lee96 發表於 2020-4-14 14:40

呢首我覺得有力問鼎 song of the decade……不過可能聽日就出 haha

我最喜愛的男歌手 - 周國賢 !!
實至名歸 !!

唔知和好仲有冇機會入
janice 得2首入到200強,到而家都唔見,我諗無架啦
的確佢10年起無咩歌係有標誌性,最多係hit…
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

周爸隨時仲癲過Eason ...
mosesming 發表於 2020-4-14 14:45

其實而加可能已經癲過eason
六月飛霜未出 都唔知入唔入到

認同live a life真係超高質 我自己最鍾意周爸既一隻碟
相信大碟環節成績應該好好

好得很 - 麥家瑜
靈魂獨舞 - 符致逸

無得入..SAD...

唔知和好仲有冇機會入
的確佢10年起無咩歌係有標誌性, ...
hehemamama 發表於 2020-4-14 14:49

美蘭d代表作係曬上個decade出。。。

一千個假想結局 到而家都未出
即係我霏可以提早離場

唔知和好仲有冇機會入
的確佢10年起無咩歌係有標誌性, ...
hehemamama 發表於 2020-4-14 14:49

依家仲上到榜嗰啲已經得番兩個可能性
1. 首歌真係好hit/有代表性/超高質, 個個都投佢
2. 個歌手好多fans集中谷佢某首歌上榜
Janice好似兩樣都唔係
DM多仔多到覆唔哂

mosesming 發表於 2020-4-14 11:22

原來chok有入200+

截至第三十一位

2010 - 六首 (042, 052, 056, 057, 075, 092)
2011 - 八首 (031, 035, 044, 054, 060, 068 ...
bagfgfcde 發表於 2020-4-14 14:08

12年啲歌其實好高質 但個年主流傳媒啲獎錯哂

原來chok有入200+
timc524 發表於 2020-4-14 15:14

因為每年嘅四台歌曲大獎都會自動入圍
但我估就算入到都係得0票
DM多仔多到覆唔哂

因為每年嘅四台歌曲大獎都會自動入圍
但我估就算入到都係得0票 ...
mosesming 發表於 2020-4-14 15:20

估中了
連吳若希嗰啲都有票

估中了
ed8671ed 發表於 2020-4-14 15:29

估唔到連會員阿mark都唔投

Two at a time 係咪最大遺珠

雞蛋與羔羊應該接住出了
btw估唔到周國賢咁多首 ...
cy_lee96 發表於 2020-4-14 14:40

Kay仲有三首喔