返回列表 發帖
想搏juno幫佢開戲
mosesming 發表於 2020-4-19 21:03

驅風油??
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

好開心囉 寫到首二十大嘅歌
josey 發表於 2020-4-19 21:02

寫得好好呀!多謝你!

Kary 仲未出
睇黎要同千嬋爭第一

二零一零年代百大單曲

雞蛋與羔羊
[2014]

唱  謝安琪
曲  周博賢
詞  周博賢
編  周博賢
監  周博賢

過去十年,香港經歷數次民主運動。而於 2014 年的風暴來臨前,謝
安琪推出取材自電影《被奪走的 12 年》的新作〈雞蛋與羔羊〉,以
A 餐及 B 餐,比喻作為雞蛋以及羔羊的取態,揭示亂世下求變化進步
或是求穩定安逸的心境。至 2019 年,香港人漸漸懂得,拉倒高牆的
關鍵,是在於雞蛋的團結。二百萬顆雞蛋逐顆投擲,與二百萬顆雞蛋
一同撲倒高牆,結果未盡相同。

延伸聆聽
〈逆蒼生〉麥浚龍、林二汶 [2010]、〈佔領〉關楚耀 (ft. MastaMic)
[2011]、〈凡人對抗命運〉鐵樹蘭 [2016]
不甘隨波逐流,不屑走奴隸般的生活而選擇走另一條道路,將一切不
公推倒重來。〈逆蒼生〉、〈佔領〉還是〈凡人對抗命運〉都氣勢逼
人,決意走出陰霾。

銀髮白
[2016]

唱  林二汶、岑寧兒
曲  馮穎琪
詞  周耀輝
編  蘇道哲
監  蘇道哲、謝國維、馮穎琪

馮穎琪柔情的樂曲,遇上美聲的林二汶及岑寧兒,完美戰勝連綿的高
音。二人在副歌輪唱,高難演繹而未有踩鋼線之感,細膩詮譯周耀輝
的筆下的新詩。「世界再壞仍舊不怕」,年華老去,未見哀愁,更添
韻味。

延伸聆聽
〈水晶靈魂〉馮穎琪 (ft. Pollie@小塵埃) [2017]
馮穎琪的旋律一向都流露出一份歷練,〈銀髮白〉訴說著年華歲月,
而〈水晶靈魂〉就訴說新生命的希望,都令聽眾一再細味。

特別鳴謝:weiquan(014)、MusicPick(013)、星勤@論盡音樂(013, 014)、
謝安琪官方國際歌迷會(014)

而家有D擔心岑寧兒,銀髮白應該穩陣?  立即召喚成功

希望烏托邦都有,不過應該唔會高位過銀髮,所以...  

羔羊竟然咁低
# all in 獨家村

銀髮
好貼近十大

嘩1314好高質!!!!
恭喜三位
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

銀髮白well deserved

其實「謝安琪」真係好屈

銀髮白!
近呢幾年仲衰過以前俾嚟俾去都係嗰兩位
班人越嚟越bad taste 執得笠未

髮~~~~~~

Kay 出場 銀髮白!!

羔羊竟然咁低
# all in 獨家村
放空 發表於 2020-4-19 21:05

我都放咗獨家係 A

你們的幸福 應該out了

謝安琪.岑寧兒.林二汶
希望陣間浦小姐/董太/藍太仲可以出場
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

睇嚟馮穎琪先係年代作曲人

其實「謝安琪」真係好屈
賴爽 發表於 2020-4-19 21:06

希望「謝安琪」會攞一次女金

kayzzz 發表於 2020-4-19 21:06

頭5就真

謝安琪頭暈啦

二零一零年代百大單曲

雞蛋與羔羊 [2014]

唱  謝安琪
曲  周博賢
詞  周博賢
編  周博賢
監  周博 ...
ed8671ed 發表於 2020-4-19 21:05

雞蛋與羔羊 well deserved
老實講我唔覺得你們的幸福會高過呢首

唔好啦

我都放咗獨家係 A

#metoo

你們的幸福拎埋11/12
獨家村直衝三甲

雞蛋都14咋

maksiuhong 發表於 2020-4-19 21:06

相信 Christopher Chak 都會屈幾首高位

而家出順序都好make sense,但陳健安如果真係高過晒呢堆,就真係好奇怪,佢又應該唔會百大不入...

我都放咗獨家係 A

好多人應該投A啦

maksiuhong 發表於 2020-4-19 21:06

CC最大機會

powerful 發表於 19/4/2020 21:07
有少少擔心任我行有無

雞蛋都14咋
艾石仔 發表於 2020-4-19 21:07

仲諗住呢首頭十
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

希望「謝安琪」會攞一次女金
foreverkontinue 發表於 2020-4-19 21:06

2014 真係好可惜

雞蛋mv入面琪琪真係好靚

有少少擔心任我行有無
kwanie 發表於 2020-4-19 21:08

安仔仲未出場

想搏juno幫佢開戲
mosesming 發表於 2020-4-19 21:03

係風林火山到飾演穆桂英一角?

「謝安琪」呢個品牌真係可一不可再
點都計算唔到
DM多仔多到覆唔哂

雞蛋冇十大
你們的幸福應該冇了...
Kay x Endy
88 Juno (aka 幻國)

你們的幸福仲低過羅生門同山林道

而家出順序都好make sense,但陳健安如果真係高過晒呢堆,就真係 ...
powerful 發表於 2020-4-19 21:07

係wo CC分鐘三首頭十
呢兩個作曲人真係完美演繹出何謂重質不質量

好不容易遇見愛勇闖十大!

「謝安琪」呢個品牌真係可一不可再
點都計算唔到
mosesming 發表於 2020-4-19 21:09

其實一個女人都值入一百

好開心囉 寫到首二十大嘅歌
josey 發表於 2020-4-19 21:02

Talent!!! You did really amazing, sweetie! For #23 too
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

你們的幸福仲低過羅生門同山林道
on07111 發表於 2020-4-19 21:09

你們的幸福就算第一,我反而都唔會覺得出奇

始終覺得你們的幸福有

如果你們的幸福最後百大不入真係接受唔到

而家出順序都好make sense,但陳健安如果真係高過晒呢堆,就真係 ...
powerful 發表於 2020-4-19 21:07

認同 安仔上年係出色

但同依堆歌比較就失色

睇返呢一星期新聞先知雞蛋與羔羊嗰個2014 年同而家都無乜變過
但謝安琪...isn't her

有咩可能你們的幸福入唔到100大
搞笑??

有咩可能你們的幸福入唔到100大
搞笑??
帥小寶` 發表於 2020-4-19 21:10

點會入唔到呀 lol

有少少擔心任我行有無
kwanie 發表於 2020-4-19 21:08

不如擔心左你們的幸福先

其實你們的幸福同任我行好難無掛

其實好難想像你們的幸福輸比山林道
任我行輸比一絲不掛 海裡睡人