返回列表 發帖
邦邦都好屈機...

唔係幾接受到二汶輸比榮光actually
kwanie 發表於 2020-4-19 21:44

二汶deserves top 5
Steven's Top 20 Collections Week 28
01  到時見 - 張蔓莎 feat. Lewsz
02  So Deep! - The Hertz
03  Not too close - Kayan9896

Eman 無頭五

講真janice 喺呢度都幾唔受歡迎...
kwanie 發表於 2020-4-19 21:43

近十年佢有咩歌?

48, 70, 95

算係咁
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

JANICE 同 HANA 都係17-19年拎過四台女歌手大獎
喺呢度居然連林二汶、岑寧兒、Serrini呢啲冇乜叫座力既歌 ...
Hanson 發表於 2020-4-19 21:42

有一刻我分唔到曲定直。。。

嘩,剩返一定有大熱門倒灶,唔通任我行真係百大不入?  假使世界、好不容易兩首當年CM最喜愛歌曲會有一首入唔到?

二汶應該要有Top 5啦

獨家村唔通又第6位
edwardngwy 發表於 2020-4-19 21:44

唔會啦

JANICE 同 HANA 都係17-19年拎過四台女歌手大獎
喺呢度居然連林二汶、岑寧兒、Serrini呢啲冇乜叫座力既歌 ...

你唔好拉janice落水黎比個蝦娜啦
Weekly Pick(s):
陳健安 - 之後的一天

下估唔到二汶咁低

近十年佢有咩歌?
賴爽 發表於 19/4/2020 21:45
我up 唔出丫

不過提出質疑嘅出嚟講解吓

獨家村唔通又第6位
edwardngwy 發表於 2020-4-19 21:44

好不容易同樂觀緊接出場

會唔會係佢墮馬
abcxyz302006 發表於 2020-4-19 21:42

再墮馬小心連剩返嗰粒都冇埋

任我行又唔似會咁高位 雖然都值百大(以為有頭30

48, 70, 95

算係咁
dongbb2332 發表於 2020-4-19 21:45

去食宵夜喇

嘩,剩返一定有大熱門倒灶,唔通任我行真係百大不入?  假使世界、好不容易兩首當年CM最喜愛歌曲會有一首入 ...
powerful 發表於 2020-4-19 21:45

好不容易霏得啦
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

唔會啦
chachacharlie 發表於 2020-4-19 21:45

次次都係一講完就出
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

我up 唔出丫

不過提出質疑嘅出嚟講解吓
kwanie 發表於 2020-4-19 21:45

咁穿花蝴蝶入百大都唔失禮既

我反而覺得榮光出喺邊都無問題

呢首歌有佢既時代意義 你地話佢唔應該出現喺流行頒獎禮無咩問題
但係作為年代百大選 榮光對香港人係有佢獨有既意義

任我含 應該係大部分CM人既夢想
點會無

嘩,剩返一定有大熱門倒灶,唔通任我行真係百大不入?  假使世界、好不容易兩首當年CM最喜愛歌曲會有一首入 ...
powerful 發表於 2020-4-19 21:45

世界變曬啦,呢度仲邊有人瑞fans
歌曲 http://poll.fm/5qbaq 专辑 http://poll.fm/5qbah 组合 http://poll.fm/5qbal 女歌手 http://poll.fm/5qban 男歌手 http://poll.fm/5qbam

即係青春頌任我行會有一首無?!

信仰真係意外地低,以為同未來見獨家村一齊進攻頭三。。。

二汶
甜品,無忘花,同信仰都好正

去食宵夜喇
josey 發表於 2020-4-19 21:46

頒第一再入番黎

以為二汶起碼top5……覺得下首係11字歌
最愛林家謙❤️

原來祖兒錯過了沒法追
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

潛水 is coming

多謝提供笑話

kwanie 發表於 2020-4-19 21:46

青春頌一定有,之前講過每個年份都會有一首係廿大,2012得呢首有機

任我含 應該係大部分CM人既夢想
點會無
hehehaha 發表於 2020-4-19 21:46

你想含壇草星勤定排第二嘅艾石?

原來祖兒沒法追
帥小寶` 發表於 2020-4-19 21:47

明天祖兒處死

近十年佢有咩歌?
賴爽 發表於 2020-4-19 21:45

佢拎女金嗰年有咩歌都冇乜印象~
佢連邊年女金都唔太記得了

兩首都咁正 百大都上唔倒

後者高質好多

其實陳健安同林二汶呢兩首入頭十都幾明顯有recency bias

賽果太難猜測

賴爽 發表於 2020-4-19 21:47

Joey

點睇都應該係out 好不容易遇見愛掛...

kenny1102 發表於 2020-4-19 21:47

淨得 Teen Dick 搶耳啲

潛水 is coming
WZA111 發表於 2020-4-19 21:47

Gin lee集氣區

kenny1102 發表於 2020-4-19 21:47

驗傷天敵 17年

近十年佢有咩歌?
賴爽 發表於 2020-4-19 21:45

激光中 - 2014

二零一零年代百大單曲

獨家村
[2014]

唱  謝安琪
曲  澤日生
詞  林夕
編  Ted Lo
監  Alvin Leong

還記得2014年暑天,淡淡哀愁的〈獨家村〉推出之時正正是我城人
民唱出抗命號角之始。作品表面描繪伴侶生離的內心戰,實質借喻香
港。愛的糖衣卻同床異夢的生命,倒不如各自修行。林夕筆下的分道
揚鑣,字裡行間以女主角借喻社會追求命運自主的精神。由那時開
始,中港矛盾由民生升級至政治層面,主創團隊以藝術以溫婉的方
式,鼓勵我們須展現堅定的立場,雋永得至今再聽,仍難以釋懷。畢
竟活於「人群是那麼像羊群」的世界裡,堅持做一個獨立的人,還是
不易。而香港,是否必須卑躬屈膝地依著靠山,不能擁抱思想自主?

延伸聆聽
〈山下見〉Retroll Hip Hop 重操嘻哈 [2019]
作為公眾人物,要有勇氣為政治表態真的不簡單。星途與個人意志的
抉擇,往往充滿著複雜的計算。星星之火可以燎原,在烽煙遍地的時
代裡仍站於雞蛋一方的藝人,實在值得香港人的敬佩。

特別鳴謝: liebe、akk、謝安琪官方國際歌迷會

Joey
hehehaha 發表於 2020-4-19 21:48

陳蕾

世界變曬啦,呢度仲邊有人瑞fans
jaydeng 發表於 2020-4-19 21:46

有都唔投

其實陳健安同林二汶呢兩首入頭十都幾明顯有recency bias
-Prince- 發表於 2020-4-19 21:47

尤其係宇宙 bias得勁明顯
Weekly Pick(s):
陳健安 - 之後的一天

三首
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

淨得 Teen Dick 搶耳啲
賴爽 發表於 2020-4-19 21:48

天敵係咪百大不入?
講個笑話比你聽: 泳兒攞女金

賴爽 發表於 2020-4-19 21:47

幫你含   你有無?