返回列表 發帖
同祖兒一樣具有黑氣
616.1314 發表於 2020-4-19 23:13

容祖兒阻礙 幾多零零年代 出道 女歌手
    最後只有Kay 一個叫跑出 偏偏係英皇最大力打擊個位
    亦由 Kay 正式結束 祖兒稱霸時代
    呢個百大選 未必係主流指標 但可以視為 一零年代樂壇前哨總結
     最後都係Kay 打敗容祖兒 呢啲係咪因果循環 ?
講個笑話比你聽: 泳兒攞女金

stephy同theresa關係係咪等同今日aga gin lee
on07111 發表於 2020-4-19 23:17

分別係一pair 唱歌好聽,一pair 唱到pat 屎咁。

其實浦銘心都有幾首值得入百大
只能講謝安琪好歌真係好多
787491313 發表於 2020-4-19 23:17

16-18 浴室 >>>>>> 山林道
But the Kay fans aren’t ready for this conversation
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

簽名被屏蔽

容祖兒阻礙 幾多零零年代 出道 女歌手
    最後只有Kay 一個叫跑出 偏偏係英皇最大力打擊個位
     ...
洗衣王國130 發表於 2020-4-19 23:18

我淨係想講我愛蒲銘心
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

喜歡柏芝
mosesming 發表於 2020-4-19 23:08

任何天氣睹愛我想一個人

Unlock Me?
賴爽 發表於 2020-4-19 23:12

I wanna be strong
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

可惜無得以浦銘心做歌手名提名, 可能人妻, 浴室, 基因入百大

But the Kay fans aren’t ready for this conversation ...
JasOh103 發表於 2020-4-19 23:20

我覺得幻國時代kay有好幾首都好過山林道

[曲]咁不如分開浦銘心同謝安琪投票。安仔都分左陳建安同CAllstar[/曲]

你當janice死㗎?真係吖
Hanson 發表於 2020-4-19 23:20

Janice 都係攝位 拎一次女金姐  最喜愛女歌手都未拎過 亦唔算正式打敗容祖兒
     Janice 唔算接棒做樂壇一姐喎 !
    咁好啦 一零年代 係Kay 同 Janice 一齊跑出 不過 Kay 金 Janice 銀 王菀之 銅
      GEM 拎宇宙大奬 咁得未?

00年代百大有我家美孖喇掛

我冇投百大
不過都想分享下我嘅十大 (順序):

1. 未來見
2. 突然一生人
3. 獨家村
4. 圓滑
5. 絕色
6. 初音
7. 灰
8. 任我行
9. 愚公
10. 美麗到不能
DM多仔多到覆唔哂

00年代百大有我家美孖喇掛
jasonng 發表於 2020-4-19 23:25

風箏與風

笑死咗 變左衛蘭 vs kay

終於追完post

感謝各CM會員搞呢次投票作為呢十年嘅一個回顧
除咗一啲歌覺得overrated外, 所有入百大嘅歌都好正,
聽返都諗起當年嘅回憶

<獨家村>係我嘅十年first choice,
唔單單因為旋律/時代背景關係,
呢首歌對我有好深意義,
好遺憾今次冇參與到投票

好期待五月公佈嘅唱片結果

另外恭喜CM IG followers 人數直線上升,
希望有更多新人加入CM, 不分偏見支持香港樂壇

我冇投百大

1. 未來見
2. 突然一生人
3. 獨家村
4. 圓滑
5. 絕色
...
mosesming 發表於 2020-4-19 23:27

如果當初你都投票 獨家村已經入左頭五

Thank you一眾搞手
就咁睇頭八位, 真係過去十年入面好有意義既歌, 真香港人會明白
但冇諗過on仔首歌高到第9位 (利申我都好鍾意首歌)
再睇返11-20位果堆, 以歌及時代意義黎講
有d 我覺得比on仔首歌更值高位, 我諗on仔首歌早幾年出應該會低返d
只能夠講2019年既歌真係會著數d

maksiuhong 發表於 2020-4-19 23:29

老老實實 講人氣 奬項 fan base  代表作, 衛蘭唔係謝安琪果皮 連對手都唔算呀?
     淨係 呢次百大選 衛蘭 入選作品 少成咁 憑咩同Kay 比 ?
     薛凱琪、王苑之 、何韻詩 都唔係Kay 對手啦 !
      唯一係GEM 壓到 Kay 姐 !

如果當初你都投票 獨家村已經入左頭五
-Prince- 發表於 2020-4-19 23:32

依家第六都好好
DM多仔多到覆唔哂

我冇投百大

1. 未來見
2. 突然一生人
3. 獨家村
4. 圓滑
5. 絕色
...
mosesming 發表於 2020-4-19 23:27

我都揀先
1. 榴槤乜乜乜
2. Let Us Go Then You And I
3. 睜開眼
4. 美麗新香港
5. 黑夜
6. 留白
7. 若世界在明日結束
8. 未來見
9. 酒徒
10. 圓謊/Italy Song

不過投票又係另一回事
今次A組投十首有九首入選 一首百大不入

終於追完post

感謝各CM會員搞呢次投票作為呢十年嘅一個回顧
除咗一啲歌覺得overrated ...
Pure. 發表於 2020-4-19 23:29

希望大家 follow cm ig

我只係希望大家多啲認同衛蘭近15年係樂壇嘅貢獻,唔通咁都有錯?
Hanson 發表於 2020-4-19 22:54

作為一位05-08瘋狂聽衛蘭既樂迷 我覺得佢10年代又真係弱咗啲...
今次入到最後二百大既兩首都唔算太突出
論K歌 天敵唔及YAETM/錯過你
論突破 我覺得運動詩歌算係遺珠 gospel+EDM其實應該引到人投
最後入唔到都無辦法 證明蘭蘭呢十年喺單曲上始終同大家 差半步
或者碟方面 可能Love & Other Things有機會入呢

希望你唔太著緊
既然佢已經女金+最女到手 證明主流媒體/街客已經一早認同佢既貢獻
而CM除咗一線之外其實都會偏向推介比較underrated既歌手 (二十大有Eman, Yoyo)
咁就代表蘭蘭喺樂壇已經有一定既位置

maksiuhong 發表於 2020-4-19 23:29

衝蘭同周國腎又真係差好多,一個一首都無,一個入哂

無投票 支持獨家村

But the Kay fans aren’t ready for this conversation ...
JasOh103 發表於 2020-4-19 23:20

認同
人妻/浴室好過羅生門山林道

老實講
我覺得唔係謝安琪打敗左容祖兒
11,13年呢d容祖兒仲有鬥心時,都係排除左謝安琪
而係容祖兒係16年攞左大碟獎之後就放軟手腳
嚴格黎講,謝安琪係順利接棒。

衛蘭係,10年後真係搵首有就算世界無童話呢種歌都冇左。
係17年,唱返多d歌翻身。
佢都唔恨上位,平平穩穩得閒出首歌甘。

其實小明第一首叫有人識既歌係咪如果想我哭定拖字闕?
victor1991415 發表於 2020-4-19 23:07

辛福(國)2002

簽名被屏蔽

碟有投 Love & Other Things, 希望 Janice 入選

小明依家嘅聲勢應該可以幫到佢00-09年拎一首百大
mosesming 發表於 2020-4-19 23:12

我諗唔會,佢00年代果d歌簡直係二三線歌。佢而家有呢個地位,由10年佢唱異流開始

作為一位05-08瘋狂聽衛蘭既樂迷 我覺得佢10年代又真係弱咗啲...
今次入到最後二百大既兩首都唔算太突出
論 ...
JasOh103 發表於 2020-4-19 23:35

其實 衛蘭 代表作 大部分 係05-09 , 離家出走 、心亂如麻 、大哥、就算世界無童話
     一零年代 佢根本就係flop ! 佢係華納出嘅歌 有幾多人聽 ? 幾多有人係K 房會唱?
     2017 年係空窗期 , 個年男金李克勤 ,女金 衛蘭 ,有幾多人記得佢兩個男女金 ?

老實講
而係容祖兒係16年攞 ...
tonycheung1986 發表於 2020-4-19 23:37
蘭b做歌既目標同amusic年代唔同咗
而家係為養個妹同自己開心
但係佢想做既曲風唔會做到big hit
反而華納逼佢唱果d驗傷 天敵 在月台上等你就全部都紅得起
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

衛蘭同謝安琪都係05 出道
又咁講,Janice 當年一出係勁到直接威脅到仲係當紅既千祖詩
Kay 應該當年人氣連周麗淇都不如?
係之後愁人節同節外生枝之後慢慢多人識,鍾無豔hit 左,緊接嚟喜帖街song of the year 之後就爆左上嚟。
Janice 係紅得快,但就last 得唔長,之但係基本上冇咩人係會dislike 佢唱歌咁。
側田有少少似佢呢個case。

風箏與風
賴爽 發表於 2020-4-19 23:28

呢首應該要入TOP10

我覺得衛蘭係CM個位置有啲尷尬
一黎佢唔係最紅嗰批一線 (Kay, Joey, Eason)
而且冇歌爆紅 (Shiga, JW)
二黎佢唔係小眾入面口碑好好既歌手 (GDJYB, Swing, 粉紅A, Serrini)
大路同小眾兩邊都唔太討好
自然乜票都搶唔到

方皓玟 / 楊千嬅 / 李彩樺《What We Want》
星勤 發表於 2020-4-19 23:18

宜家先知有呢首歌。。。我只聽過傻仔同你唔愛我啦。

老實講
而係容祖兒係16年攞 ...
tonycheung1986 發表於 2020-4-19 23:37

但 Kay 係 2014-2015 咁發力 已經力壓容祖兒 !
    獨家村 、羅生門 hit 過容祖兒天然呆 咩黃昏點唱機
     但英皇仲幫佢撐 霸奬 ! 但佢哋已經意識 遲早會比謝安琪追過
     而Kay 前經理人夏森美又無錢 無人脈 幫唔到Kay 好多
      所以 Kay 一簽Juno , 容祖兒都知霸唔到幾耐, 唯有2018 拎埋至尊歌算囉!

多謝cm
辛苦所有搞手同樂評
希望下一個十年都會係度同cm 一齊過

Overall 估唔到
1. 假使第三咁高,覺得傳奇好好多
2. Mag Shiga 得一首,係咪水星逆行/說一句/舊街角/只要和你在一起太類近分薄晒票?10x位估有多首佢地作品
3. 周國賢有五首
4. 我霏三首偏低
5. 軒嬋連喺CM形象都插水

我覺得衛蘭係CM個位置有啲尷尬
一黎佢唔係最紅嗰批一線 (Kay, Joey, Eason)
而且冇歌爆紅 (Shiga, JW)
二黎 ...
bagfgfcde 發表於 2020-4-19 23:45

衛蘭近年喺CM最hit嗰期應該係驗傷天敵 季選投票兩首入晒
但唔夠半年班fans已經自動消失晒
佢喺度一直都冇穩固嘅fans去keep人氣

我都揀先  
1. 榴槤乜乜乜
3. 睜開眼
4. 美麗新香港
5. 黑夜
6. 留 ...
bagfgfcde 發表於 2020-4-19 23:35

My songs of the decade

1. 任我行
2. Come with Me
3. 水百合
4. 你們的幸福
5. 你前來 我過去
6. 若世界在明日結束
7. 未來見
8. 油尖旺金毛玲
9. 再殺一個人
10. 無如果

呢首應該要入TOP10
jasonng 發表於 2020-4-19 23:45

但女校男生、戀愛大過天、下一站天后、死性不改應該會界票

衛蘭近年喺CM最hit嗰期應該係驗傷天敵 季選投票兩首入晒
但唔夠半年班fans已經自動消失晒
佢喺度 ...
ed8671ed 發表於 2020-4-19 23:51

聽聞你都係蘭粉

我都揀先  
1. 榴槤乜乜乜
3. 睜開眼
4. 美麗新香港
5. 黑夜
6. 留 ...
bagfgfcde 發表於 2020-4-19 23:35

你呢十首有一半都係我11-20位

其實雖然成個post都不停有人(包括我)話2019年啲歌有recency bias
但聽真啲2019年啲歌又的確係成個2010年代入面最貼地嘅一年
呢種感覺近年真係好少有
DM多仔多到覆唔哂

其實雖然成個post都不停有人(包括我)話2019年啲歌有recency b ...
mosesming 發表於 2020-4-19 23:55

咩時代就有咩既時代曲

其實雖然成個post都不停有人(包括我)話2019年啲歌有recency b ...

其實2019年度入選既歌全部都值得百大既,只係位置可能偏高左

其實覺得18年最多高質碟 未必好多年度作 但碟嚟講真係好屈機
Love, Sense inherited, Hour, The album, dal segno 隻隻都係至尊碟級數

其實 衛蘭 代表作 大部分 係05-09 , 離家出走 、心亂如麻 、大哥、就算世界無童話
     一零年代  ...
洗衣王國130 發表於 2020-4-19 23:42

認真答
驗傷 的確係最hit既一首 華納時期又唔算flop得曬
但既然未去到到此為止/矛盾一生個種時代意義(?)
亦同你提出個堆05-09既歌既質素有段距離 所以CM人先會放棄呢首

提起Shiga/JW 其實就同蘭蘭個case有啲似
究竟呢個年代佢地又可以點樣去超越自己既高峰
因為就算上到位都好 如果靠量(幾首moderate hits)下次都未必咁易可以再入返...
不過都真係仲有好長既時間

可惜我麻麻最後的信仰
在錯誤都偏高
如果人話+粉紅A同呢兩首對調會開心啲 #delusion