返回列表 發帖
而家容祖兒人氣跌得咁勁,都係一種報應。
tonycheung1986 發表於 2020-4-20 01:36

我又覺得佢人氣唔算跌得勁
佢儲落個批fan base太厚 有好多fans即使佢有咩負面新聞都會盲撐佢既

Kay 真係 注定係容祖兒 天敵 兩個鬥生鬥死  你數果堆人中最後都係只得謝一人成為皇后
    所以 惡勢 ...
洗衣王國130 發表於 2020-4-20 00:48

羅生門好似一日百萬View, YouTube

佢儲落個批fan base太厚 有好多fans即使佢有咩負面新聞都會盲撐佢既 ...
kayzzz 發表於 2020-4-20 01:40

same as Eason / hins

佢儲落個批fan base太厚 有好多fans即使佢有咩負面新聞都會盲撐佢既 ...

佢本身都係有唱功之人
所以會keep 到一定fan base
上次ig 開live 擺番上youtube 都好快有廿萬views

唔似人瑞 賣嘅係情懷
一奶共啲人即刻離棄佢啦
最近佢最hit 嘅咪fans 狙擊佢嘅fb group
多功能呀婆
連佢自己都要上去睇

same as Eason / hins
hehehaha 發表於 2020-4-20 01:42

依個答唔到你
要叫eason/hins做XX之星同拍投票宣傳片先知 :P

佢本身都係有唱功之人
上次ig 開live 擺番上youtube 都好快有廿萬views

唔 ...
放空 發表於 2020-4-20 01:43

同埋美祖一路走來都係不斷有負面新聞 所以支持佢既都會繼續支持
美瑞賣情懷之餘 個形象好好多 冇乜負面新聞 變相佢d fans反而無美祖個批咁死忠

話說真係hit而百大不入嘅歌應該有:
那誰
長相廝守
原來她不夠愛我
mosesming 發表於 20/4/2020 00:55
其實長相廝守唔係真係HIT
嗰年最歌五強都真係好難投得落

辛苦晒咁多位搞手 做得好好睇既百大選
好開心可以參與 係一個好好既機會回顧返過去十年既香港樂壇
同埋睇下以前自己揀既十大同而家睇返有咩唔同haha
期待五十碟既結果

曲 (Final Top 11)
6.5 - 藍奕邦 (4, 7, 62, 65, 66 - 1/2, 72, 86)
5 - 馮穎琪 (9, 12, 13, 16, 83)
5 - 澤日生 (5, 6, 11, 92, 93)
4.5 - 周國賢 (27, 34, 36, 66 - 1/2, 79)
4.5 - 林家謙 (45, 47, 64, 78 - 1/2, 96)
4 - 方皓玟 (3, 8, 24, 58)
3.5 - 盧凱彤 (26, 29, 37, 74 - 1/2)
3 - 王菀之 (31, 35, 63)
3 -  Supper Moment (15, 57, 76)
3 - AGA (30, 39, 100)
3 - Vincent Chow (52, 75, 76)

詞 (Final Top 11)
19 - 黃偉文 (9, 19, 31, 33, 38, 43, 45, 46, 52, 55, 63, 64, 65, 69, 75, 77, 78, 79, 90)
16.5 - 林夕 (5, 6, 7, 11, 21, 35, 37, 50, 56, 60, 70, 76, 82 - 1/2, 87, 89, 92, 93, 95)
8 - 周耀輝 (12, 13, 16, 26, 67, 83, 84, 96)
7 - 藍奕邦 (4, 36, 48, 62, 66, 72, 86)
6 - 陳詠謙 (17, 39, 40, 47, 88, 94)
4 - 方皓玟 (3, 8, 24, 58)
4 - 林若寧 (30, 44, 53, 80)
3 -  Supper Moment (15, 57, 76)
3 - 小克 (27, 34, 81)
2 - Serrini (10, 49)
2 - 盧凱彤 (29, 74)

Company (Final Top 13)
18 - 東亞/寰亞 (9**, 22, 23, 26, 31, 35, 42, 43, 50, 60, 62, 63, 66, 69**, 72, 75, 89**, 96*)
16 - Universal (5, 11, 19, 21, 30, 37, 39, 48, 52, 56, 68, 70, 74, 76, 92, 95)
6 - EEG (77, 78, 87, 90, 94, 98)
5 - 紅線音樂 (15, 20, 57, 59, 73)
5 - Warner (53, 54, 88, 99, 100)
4 - Strawberry Fields (3, 8, 24, 58)
4 - 邁亞音樂 (6, 14, 33, 55)
4 - Sony (7, 17, 40, 45)
4 - Silly Thing/Imagine Nation (16, 38, 46, 93)
4 - bma (27, 34, 83, 84)
4 - 維高文化/華研 (36, 64, 79, 86)
4 - Frenzi Music (12, 13, 67, 96*)
4 - Kingdom C (9**, 25, 69**, 89**)

那誰
長相廝守
原來她不夠愛我
mosesming 發表於 2020-4-20 00:55

呢三首都係果一年好hit,不過唔傳唱。咪敵唔過時間尤其係吳業坤,真係過份吹捧,結果而家跌到連雪櫃都冇位俾佢入。

其實,呢十年,我覺得係話題性主導左音樂

本帖隱藏的內容需要積分高於 300 才可瀏覽

**** 本內容被作者隱藏 ****
hehehaha 發表於 2020-4-20 02:02

本帖隱藏的內容需要積分高於 300 才可瀏覽
近呢幾年仲衰過以前俾嚟俾去都係嗰兩位
班人越嚟越bad taste 執得笠未

跌啦 佢fans 係唔少 不過 以前加埋街客 聲勢係勁
    但無咗街客 佢都無比人特別多人撐 上年瓊姐選最女
     祖祖仲少票過Kay , 唔覺佢有好多死忠粉!
講個笑話比你聽: 泳兒攞女金

跌啦 佢fans 係唔少 不過 以前加埋街客 聲勢係勁
    但無咗街客 佢都無比人特別多人撐 上年瓊姐選 ...
洗衣王國130 發表於 2020-4-20 02:27

無計啦 上年選最女個陣 JY 啱啱奶完
死忠都投唔落手喇
利申:我上年都係投小明
而家容祖兒人氣跌得咁勁,都係一種報應。
tonycheung1986 發表於 2020-4-20 01:36

我又唔覺得跌得好勁
如果真係跌 PC 唔會開到18+1場
反而會好似 KKK 咁三面台四場都賣得咁差
同埋堆串流平台 JY 依然係累積串流量女歌手 number 1
佢係民望好兩極囉
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

延伸聆聽 有冰島真係好正

估唔到呢到都可以出現到 j arie個名

個人 jarie 三甲 :
天平先生
Fant ...
hehemamama 發表於 2020-4-19 22:19

天平先生同姊妹花正呀!

**** 本內容被作者隱藏 ****
hehehaha 發表於 2020-4-20 02:02

有咩睇 ?

真心覺得呢10年 小日子算係祖兒嘅代表作之一
連候選名單都冇入圍
希望小日子可以喺唱片 ...
小伙子. 發表於 2020-4-20 00:42

同意,其實近排睇返小日子個mv都好有feel,又防暴又tg,唔講以為係上年出
最愛林家謙❤️

Poor祖兒 得兩首歌 名次仲唔係好高
hocc得一首 但係已經係2010年嘅作品 睇黎CM都真係唔係好buy10 ...
小伙子. 發表於 2020-4-20 00:20

10年後佢國語歌比廣東歌勁,《是有種人》個人覺得象徵佢自立門戶個意義大過其他嘢,但呢首又唔夠肥Y寫嘅《親愛的黑色》咁貼切
最愛林家謙❤️

你唔係無聊到 走去 容祖兒 查返我留言 起我底呀 ? 仲要set 300 分 等我睇唔到 ?
洗衣王國130 發表於 2020-4-20 02:51

你個底一早起左啦
洗鬼等今日咩

你個底一早起左啦
洗鬼等今日咩
hehehaha 發表於 2020-4-20 03:12

係真唔係 ? 咪耍我喎 ? 我好擔心自己人身安全

係真唔係 ? 咪耍我喎 ? 我好擔心自己人身安全
洗衣王國130 發表於 2020-4-20 03:16

唔係啊 放心
二〇二三年度全女班投票

終於追完post雖然一早已經俾人劇透結果

自爆下先
top 20淨係得1 6 9 10 11 15 16 19我係有俾分
A組全部都入top 50
ABC三組全部都入百大本身仲以為《那邊見》炒硬 估唔到大家冇遺忘而且仲咁高位

其實我一票都冇投祖兒
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

唔係啊 放心
616.1314 發表於 2020-4-20 03:23

你知 我係激進反容人士 如果比英皇知我邊個 會唔會搵人打我 ?

你知 我係激進反容人士 如果比英皇知我邊個 會唔會搵人打我 ?
洗衣王國130 發表於 2020-4-20 03:27

最多祖兒會真誠咁祝福你
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

我啱啱睇返自己揀嗰啲 得21首入
仲要頭三位我都無揀
投咗ge 最高得第4
top 30 得 4 6 7 8 9 17同25
應該無乜邊個好似我咁低命中率
睇嚟係我太低質 haha

其實我一路都唔明《未來見》嘅 appeal 喺邊,甚至覺得有啲老土,但依家睇返又的確有一種大氣可以問鼎 song of the decade

我啱啱睇返自己揀嗰啲 得21首入
仲要頭三位我都無揀
投咗ge 最高得第4
top 30 得 4 6 7 8 9 17 ...
wchan2013 發表於 2020-4-20 03:34

咁呢個投票結果有規則所限
唔可以話完全代表晒嘅

好似Eason咁
我係 六月飛霜 > 一絲不掛 > 陀飛輪
咁唔代表我唔鍾意任我行吖嘛

成件事最意外都係 好不容易遇見愛 炒車炒到連100都冇
沒有骨氣只會變奸妃原來係真
利申:投咗方大同嗰隻

不過 火鳥 同 最好的債 的確>>>>>>>>>>>好不容兒

咁呢個投票結果有規則所限
唔可以話完全代表晒嘅

好似Eason咁
我係 六月飛霜 > 一絲不掛 > 陀飛 ...
JayantL 發表於 2020-4-20 03:39

我係陀飛 > 任我行
任我行係我最後被篩走的5首歌之一...

成件事最意外都係 好不容易遇見愛 炒車炒到連100都冇
沒有骨氣只會變奸妃原來係真
利申:投咗方大同嗰隻

...
JayantL 發表於 2020-4-20 03:57

好不容易遇見愛真係比另外兩首比下去...
利申: 以前都算係嬋粉 上年件事雖然未至於全退粉 但確實係令我好失望 結果一首都無投比佢

Pass TrackList:

100  Better Me - 薛凱琪 [2012]
099  停半分鐘聽一闋歌 - 許廷鏗 [2018]
098  SS14 - 鍾舒漫 / 鍾舒祺 [2014]
096  可惜你是個人 - 鄧小巧 [2017]
095  人非草木 - 吳雨霏 [2012]
094  光源 - 林欣彤 [2014]
092  一絲不掛 - 陳奕迅 [2010]
090  青春常駐 - 張敬軒 [2014]
088  只有一事不成全你 - 周柏豪 [2012]
087  告別我的戀人們 - 古巨基 [2012]
085  Run Away - 陳蕾 (ft. Jan Curious) [2018]
084  Falling - Gin Lee [2012]
083  今天終於一人回家 - Gin Lee [2012]
082  撐起雨傘 - 群星 [2014]
081  生命之花 - 張繼聰 [2012]
078  心之科學 - 容祖兒 [2018]
077  花千樹 - 容祖兒 [2011]
076  天地一沙鷗 - Gin Lee [2018]
075  鋼鐵是怎樣煉成的 - 何韻詩 [2010]
072  你倫敦.我紐約 - 藍奕邦 [2013]
071  忘川 - 陳僖儀 [2012]
070  我本人 - 吳雨霏 [2011]
069  薄情歌 - C AllStar [2013]
068  枯榮 - 林憶蓮 [2011]
066  離開拉斯維加斯 - 藍奕邦 [2013]
065  女神 - 鄭欣宜 [2016]
064  壞與更壞 - 林宥嘉 [2016]
063  山旮旯 - 馮允謙 [2019]
062  為執著乾杯 - 藍奕邦 [2012]
061  美麗新世界 - 王嘉儀 [2017]
060  火鳥 - 楊千嬅 [2011]
058  分手總約在雨天 - 方皓玟 [2014]
055  山林道 - 謝安琪 [2016]
053  到此為止 - 連詩雅 [2012]
052  陀飛輪 - 陳奕迅 [2010]
050  留白 - 王菀之 [2012]
048  Come With Me - 吳雨霏 (ft. AF) [2017]
047  矛盾一生 - JW [2015]
046  羅生門 - 麥浚龍 / 謝安琪 [2015]
045  愛情是一種法國甜品 - 林二汶 [2018]
044  年少無知 - 林保怡 / 陳豪 / 黃德斌 [2011]
043  最好的債 - 楊千嬅 [2015]
040  別來無恙 - 陳柏宇 [2015]
039  3AM - AGA (ft. Ghost Style) [2017]
038  瑕疵 - 麥浚龍 / 莫文蔚 [2015]
037  荒原 - 盧凱彤 [2018]
035  水百合 - 王菀之 [2011]
031  末日 - 王菀之 [2011]
030  一 - AGA [2014]
028  睜開眼 - RubberBand [2012]
027  有時 - 周國賢 [2010]
026  囂張 - 盧凱彤 [2013]
025  天梯 - C AllStar [2010]
024  人話 - 方皓玟 [2019]
023  我們都是這樣長大的 - 鄭秀文 [2019]
022  差一點我們會飛 - 黃淑蔓 / 英仁合唱團 [2015]
021  六月飛霜 - 陳奕迅 [2011]
019  那邊見 - Swing [2011]
017  高山低谷 - 林奕匡 [2014]
015  無盡 - Supper Moment [2013]
011  你們的幸福 - 謝安琪 [2011]
010  Let Us Go Then You and I - Serrini [2017]
009  在錯誤的宇宙尋找愛 - 陳健安 [2019]
008  你是你本身的傳奇 - 方皓玟 [2015]
007  最後的信仰 - 林二汶 [2019]
006  獨家村 - 謝安琪 [2014]
005  任我行 - 陳奕迅 [2013]
004  青春頌 - 許廷鏗 [2012]
003  假使世界原來不像你預期 - 方皓玟 [2017]
001  未來見 - RubberBand [2018]

那誰
長相廝守
原來她不夠愛我
mosesming 發表於 2020-4-20 00:55

前一首同後面兩首一齊出現搞到成件事臭晒

其實長相廝守唔係真係HIT
嗰年最歌五強都真係好難投得落
kwanie 發表於 2020-4-20 01:48

個年最歌第二係小明啵

佢本身都係有唱功之人

唔 ...
放空 發表於 2020-4-20 01:43

人瑞其實係咪唔了解佢賣點係咩
佢上年直頭係狠狠地係自己最大賣點度劏一刀
講真 呢下等同係推倒曬佢歷年建立既品牌形象
咩勇、烈女呢d concept 全部冇曬
最好的債仲有top 50 真係算係咁

原來大家真係睇形象睇得咁重要
我覺得美麗嬅舊年做嘅嘢又未至於衰到要推翻哂佢以前啲歌(至少百大選佢呢三首大熱都冇咩政治意味)
所以我先一直估佢有三首
DM多仔多到覆唔哂

以美祖鐘意既歌路 覺得佢唱榴槤乜乜乜類型 效果會好過黃昏點唱機
不如試下行 lily allen 路線

我覺得美麗嬅舊年做嘅嘢又未至於衰到要推翻哂佢以前啲歌(至少百大選佢呢三 ...
mosesming 發表於 2020-4-20 08:56

我覺得好多忠嬅粉都冇參與投票
有一小撮就唔再愛嬅

而對從來唔係嬅粉既會員黎講
真係冇位亦冇必要去投俾佢

以美祖鐘意既歌路 覺得佢唱榴槤乜乜乜類型 效果會好過黃昏點唱機
不如試下行 lily allen 路線  ...
people 發表於 2020-4-20 08:56

百老匯medley?
布穀鳥 充電器 天然呆

辛苦晒咁多位搞手
無論文字、art work 同arrangement ~ 你地既功力絕對同一個corporate 係無異
希望你地呢一份力量 令到香港既樂壇可以繼續加油

發覺自己最後25/30

入唔倒嗰五首係:
致少年時代
To whom
時代
雷克雅未克
唵嘛呢叭咪吽

is it the story between chanchan and ed?
CunninG 發表於 2020-4-19 21:36
係 between 616 and ed,係佢叫我幫手寫佢地
the words of chanchan and RB Fanclub are so touching!!!
CunninG 發表於 2020-4-19 22:26
我覺得都係共和頒獎禮你寫嘅未來見好啲,我完全比下去

我覺得美麗嬅舊年做嘅嘢又未至於衰到要推翻哂佢以前啲歌(至少百大選佢呢三 ...
mosesming 發表於 2020-4-20 08:56

老實講
我真係麻麻舊年嘅楊千嬅
但我覺得一二三三二一(live)deserve better
2001 Cantopop Journey Week 51
1.怪我只敢做好人 2.一了百了 3.正義病患者

簽名被屏蔽

三甲

1. 原來他不夠愛我
2. 不許你注定一人
3. 那誰
powerful 發表於 2020-4-19 22:04

三甲是這三首歌就樂壇而死。流行曲聽完loop一排就會厭倦,但一首好歌可以流傳就一定要令人感動,仲要有一種令人不斷思考,如前景,遠景等,最後一聽melody 就會跟著唱,未來見,願榮光就是最佳例孑。恭喜未來見奪得年代至尊歌曲。

三甲是這三首歌就樂壇而死。流行曲聽完loop一排就會厭倦,但一首好歌可以流傳就一定要令人感動,仲要有 ...
hkwilliamsiu 發表於 2020-4-20 11:35

認真mode , 坤坤 比人針對姐 ,話曬 兩屆叱吒最男
     一首歌都入唔到百大 so9sad , 同衛蘭case 一樣

認真mode , 坤坤 比人針對姐 ,話曬 兩屆叱吒最男
     一首歌都入唔到百大 so9sad , 同衛蘭case 一 ...
洗衣王國130 發表於 2020-4-20 11:39

就算冇針對 原來他XXXX都唔值百大
Kay x Endy
88 Juno (aka 幻國)

係 between 616 and ed,係佢叫我幫手寫佢地
chanchan0909 發表於 2020-4-20 11:16

躺著也中槍
二〇二三年度全女班投票

至尊歌得主:《未來見》RubberBand
最多上榜歌的單位:謝安琪(5.5首)
所有候選歌(2首或以上)都入選百大的單位:
謝安琪(5.5首)、陳奕迅(5首)、周國賢(5首)、藍奕邦(3首)、方大同(2首)

所有候選歌(2首或以上)都百大不入的單位:
Robynn & Kendy(3首)、Dear Jane(2首)、小肥(2首)、衛蘭(2首)、小塵埃(2首)

假設第100分1分,第99位2分,如此類推,男/女/組合三甲得主如下:
男金 - 陳奕迅;男銀 - 周國賢;男銅 - 麥浚龍
女金 - 謝安琪;女銀 - 方皓玟;女銅 - 林二汶
組金 - RubberBand;組銀 - Supper Moment;組銅 - C AllStar

四台歌曲大獎打入CM百大(及200大)數量:
903 - 4 (5)
RTHK - 5 (6)
TVB - 1 (2)
997 - 3 (3)
DM多仔多到覆唔哂

其實對投票既結果講針對係咪弱智?

投票就係講個人喜好 個人意願
如果你話主辦單位黑箱作業唔畀某啲歌手入圍
咁的確係針對
但係如果你唔受人歡迎而得唔到票 咁算咩針對?
咁只係完美表現出咩叫投票

好老實講 我都覺得DJ underrated(雖然我無投)
但我唔會話係佢被針對所以唔抵囉

其實對投票既結果講針對係咪弱智?

投票就係講個人喜好 個人意願
如果你話主辦單位黑箱作業唔畀某啲歌手入 ...
maksiuhong 發表於 2020-4-20 11:53

Relax  ! 我講坤哥例子 只係覺得佢好慘 大家都忽略佢作品
    只因為有人話佢偽毒 溝女 就打佢落地獄 有感而發
    我又唔係佢粉絲 無個人情感 !