返回列表 發帖
無計 喺呢個投票機制之下一碟入圍本身就注定有優勢

加上recency bias 本原高位都好正路

如果等陣LOVE入唔到既話 Eason就應該包辦多隻51-60

二零一零年代精選五十唱片

唱片的最後五甲位置將於21:30逐一揭曉,分數亦會於揭曉後公佈,以下為早前公佈4 ...
ed8671ed 發表於 2020-5-10 20:47

CAS fans 應該a組放Cantopopsibility b組放預言書/生於斯?
咁嘅話 我睇淡生於斯入五強

美祖雖然4隻侯選,但又無嚴重分票,反而Eason

recency bias某程度上都反映大家好不滿各大頒獎禮近年既專輯獎
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

Love And Other Things 一定係第五十位
賴爽 發表於 2020-5-10 21:02

我估係emma隻碟

recency bias某程度上都反映大家好不滿各大頒獎禮近年既專輯獎
cymusic 發表於 2020-5-10 21:06

其實都係903 近幾年都真係頒得頗差 反而997幾好
RTHK就不嬲wfc

其實堅係唔明大家捧到本原咁高做乜
鍾意聽都係咁話
mosesming 發表於 2020-5-10 20:54

On仔係幾好
但係CM太overrated喇
歌曲第9位同專輯第6-10位 都同其他差唔多位置既作品有一段距離
(我係有投本原)

我覺得個排名應該分咗先後架啦?

不過因為好多同分先話不分先後

我覺得個排名應該分咗先後架啦?

不過因為好多同分先話不分先後
maksiuhong 發表於 2020-5-10 21:14

純粹喺開估前比個概念大家先

ed8671ed 發表於 2020-5-10 21:16

咁既話競猜最後一名好似幾好玩
買教大最女一票

ed8671ed 發表於 2020-5-10 21:16

快啲公布 啦 等得 好心急呀
    好想 Kontinue 第一位 !
講個笑話比你聽: 泳兒攞女金

泳兒已經準備好同大家通電
DM多仔多到覆唔哂

集氣kontinue

二汶已經準備好初完音就同大家跳起Yeah!
DM多仔多到覆唔哂

2分鐘後開第5位

入場

陳蕾! 陳蕾!

Ready Or Not!

生於斯 - C AllStar [2015]

雨革後,貌似重回軌道,但有些想法、心態已經與以前不盡相同。
C AllStar 以一年時間觀察和醞釀,於 2015 年 12 月推出《生於斯》
專輯,紀錄香港的人、事、物。專輯中數首歌將變質的香港逐項點
題:「買樓買車」成為生活宗旨、〈城惶城恐〉白色恐怖、沒有溝通
的〈門常關〉、新一代「左轉得到灰天,右轉找不到光線」、去殖民
化下的〈逾越生死〉、被前朝離棄而去的〈后會無期〉,都唱出不同
香港人面對的社會狀況。C AllStar 的音樂在曲風上也好像香港人和
香港文化,是一種喜歡冒險的精神,是香港人最自豪的精神。另外,
感謝一眾詞人對 C AllStar 的用心,精挑細琢地為香港人寫下 2015
年的心聲。專輯最後一曲〈日暮途遠〉寄語香港人繼續為自己理想的
未來去追趕,即使天色即將入黑亦為時未晚,哪怕長夜再黑暗,「靜
悄中共鳴 自得堅定,長空做證」,共勉之。(撰文:星勤@論盡音樂)

希望無如果我們都擁有海

C Allstar

一開波就星勤!

簽名被屏蔽

CAS top10 有兩隻 好高質
生於斯而加聽返比當時更加貼切

即係冇 Eason?

C Allstar啲大碟真係好有水準

嘩 好勁

欣賞距離至尊碟又近一步
DM多仔多到覆唔哂

生於斯!

CAS fans 應該a組放Cantopopsibility b組放預言書/生於斯?
咁嘅話 我睇淡生於斯入五強 ...
josey 發表於 2020-5-10 21:03

A組生於斯。B組 Cantopopsibility.

Top 10 有兩隻

即係冇 Eason?
bagfgfcde 發表於 2020-5-10 21:31

very obvious la
top 4 must be kay serrini endy and MIRIAM

簽名被屏蔽

A組生於斯。B組 Cantopopsibility.
on07111 發表於 2020-5-10 21:32

好彩入到
繼續為serrini endy 集氣

哇!生於斯

唔係話6至10不分名次咩?
Hanson 發表於 2020-5-10 21:33

所以呢?

恭喜定如果大家都擁有 Hai

唔係話6至10不分名次咩?
Hanson 發表於 2020-5-10 21:33

6至10係咪top10??

L.O.V.E. - eason and the duo band [2018]

作為記念 the duo band 情誼的專輯,《L.O.V.E.》盛載了 the duo
band 每位成員對樂隊的感受和創作。專輯由樂隊成員一人譜一曲,
編曲豐富卻不失每位成員的屬性。同是 duo band 成員的陳詠謙包辦
大部份詞作,著力與作曲人相連結,如蘇德華〈敬菸〉談傳承、張傑
邦〈漸漸〉關於放手等等。作為專輯的前導歌曲,〈與你常在〉融入
很多樂隊巡演期間發生的趣事。由「我」變成「你」,也點出專輯代
表樂隊集體創作意念。同時,專輯很多細節均埋藏了樂隊互動的點
滴,如〈破壞王〉的敢於嘗試、〈海裡睡人〉的神來一筆等。陳奕迅
除譜上完場曲〈可一可再〉,更化身樂隊主唱,聲音表達自然率性,
感受到歌者享受演唱著自己樂隊的故事。《L.O.V.E.》為近年陳奕迅
演唱表現及專輯制作上的高峰。同時,透過團員間的互動,能夠感受
樂隊成員間的火花與羈絆,交織出一張充滿愛的專輯。(撰文:CM
會員akk)

L.O.V.E. - eason and the duo band [2018]

作為記念 the duo band 情誼的 ...
ed8671ed 發表於 2020-5-10 21:36

Eason好勁

Don’t Text Him 入唔到了
我要哭了

作為記念 the duo band 情誼的 ...
ed8671ed 發表於 2020-5-10 21:36

Wtf?
爆冷 lol

No.3 Don’t Text Him
No.1/2 Kontinue vs 如果大家都擁有海

Don’t Text Him 入唔到了
我要哭了
賴爽 發表於 2020-5-10 21:36

似係live a life and serrini之間二選一

千嬅三甲,嬅粉太勁了

好彩我今次無再一次俾你地呃

Eason點會得一隻中位
live a life點都有啦 分分鐘第二

very obvious la
top 4 must be kay serrini endy and MIRIAM
CunninG 發表於 2020-5-10 21:33

CM譚詠麟?

估三甲
欣賞
音樂大本型
銀河歲月

剛剛好
DM多仔多到覆唔哂

Serrini top 3 跪拜

估三甲
欣賞
音樂大本型