返回列表 發帖

防疫期頂撞上司 商台DJ細So效力20年 今收大信封:冇人情味

【防疫期頂撞上司】商台DJ細So效力20年 今收大信封:冇人情味

武漢肺炎肆虐,各行各業都炒人,據知,商台都要向員工開刀,在商台工作20年的DJ細So(蘇耀宗),今日收大信封,被商台解僱,今晚做完最後一集節目《生活日常》就拜拜。

細So接受《蘋果》電話訪問表示,「公司理由話經濟差要cut人,我係被裁一個,今日收到信,有遣散費,計埋part time喺商台做咗20年,我就覺得冇人情味,但冇話傷心,只係失望,冇得每日做節目。」

有指細So曾頂撞上司,他坦言:「最近因為疫情關係,要共用一支咪同電腦,我同公司有啲意見,我提出要注重衞生同消毒,係咪要選擇work from home?爭拗咗好耐,疫情發生之後,公司畀大家兩星期work from home,3月開始要再返公司,而家有啲人可以繼續喺屋企做嘢,但唔係全部同事。我覺得冇理由將公司利益凌駕員工安全之上。」

另外還有減薪問題,細So說:「因為no pay leave,返6日工,其中一日冇pay,但冇leave,繼續要準備節目出街。」今晚細So不用返商台,在家中做最後一日節目,他說:「感受係失望,以後冇得再做音樂節目,對我同聽眾嚟講,冇咗呢個20年習慣!」

而商業電台對外事務部回應《蘋果》,確認與蘇先生終止僱員合約,今天生效:「因應現時經濟環境狀況及前景的預測,商台已作出了資源重組。」

細So畢業於理工大學,他亦是商台節目《森美移動》成員之一,成員包括森美、詹志文及陳強,2006年與DJ同事阿Wing結婚,2009年因性格不合,低調離婚,阿Wing翌年嫁給商台高層林若寧,2011年細So與旅遊記者陳穎楠結婚,婚後育有兩子。

https://hk.entertainment.appleda ... SF7G6LYZ7QYUITNSXA/

垃圾903
應該炒嘅又唔炒
唔應該炒嘅又炒
btw個上司係咪就係林若寧

細So收大信封 唔好啊

世界變了樣...
點解會咁架
一息間 多洶湧的人群
花火過後散落像微塵
獨個上路再做 撇脫的自由人

返6日工,其中一日冇pay,但冇leave

係咪犯法?

WHY 梁文禮STILL ALIVE?!

希望多啲野爆
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

kwanie 發表於 2020-4-3 15:25

仲有麻利

細so好火 即日離職 完全唔俾面

炒左廢禮廢麻先啦

kwanie 發表於 2020-4-3 15:25

連歌名都搞錯既DJ

點解呀
我好鍾意細So架

加入雲海反riley反donald系列啦

原來大家咁喜歡佢???

連歌名都搞錯既DJ
kayzzz 發表於 2020-4-3 15:36

人名都搞錯

原來大家咁喜歡佢???
kk8733 發表於 2020-4-3 15:38

佢播啲歌幾好聽
講真就算炒
輪都唔會輪到佢囉
903大把垃圾仲生存

冇聽開佢節目,唔知佢係咪真係懶定咩啦
即日走人咁絕似私人恩怨多D

想知道邊個開刀炒佢
好多歌手開show都有「商台製作」 而商台好多時候都係搵細so去跟 唔知之後會搵邊個呢

My dream scenario/guess:

19:00 - 20:00 橙咇咇
20:00 - 22:00 廣東爆谷
22:00 - 00:00 聖艾粒忌廉夜校
00:00 - 02:00 毒檸王國

Saturday a little more difficult. I guess a 2 hour music show by 強 and then Ning has another show sometime Saturday.

(PS I heard nothing about Ning returning, but seems timing is appropriate now.)

903 真不是好東西

My dream scenario/guess:

19:00 - 20:00 橙咇咇
20:00 - 22:00 廣東爆谷
22:00 - 00:00 聖艾粒忌廉夜校
0 ...
kin888 發表於 2020-4-3 15:46

CHI CHUNG?

梁文禮要上位喇!!!Kpop要復闢了~
Weekly Pick(s):
陳健安 - 之後的一天

係都炒梁文禮先啦
票房告急,請即購票
https://wmoov.com/movie/showtimes/61498

so 以後冇得聽下面個playlist
日期: 27/6/2017
時間: 19:00 - 21:00
節目: 生活日常

e / 打工皇帝(朱凌凌) / e / e / 一格格 / e / 當你走了以後 / 披風 / e /

e / e / e / e / e / e / 出走 / 不經不覺 / e / 突然一生人 / e /

Date: 2/11/2018 (Fri)
Time: 1900-2100
Programme: 生活日常 My Daily Life (So Yiu Chung)

e / e / e / e / e / 一格格 (衛蘭) / e / 當你走了以後 (小肥) / 披風 (陳奕迅) / e /

e / e / e / e / e / e / 勇悍.17 / e / 突然一生人 (王菀之) / e / 百年樹木 /

日期:26/01/2019 Sat
時間:0600-0800
節目:好醒晨

e / e / e / e / e / 一格格(衛蘭) / e / 當你走了以後(小肥) / 披風(陳奕迅) / e / e /

e / 出走(陳蕾) / 不經不覺(側田) / e / 突然一生人(王菀之) / 花花草草 / e / e / e / e /

商台地震左好耐,不停炒人啦=.=

有冇生活日常嘅清

雖然細so成日播英文歌好煩,但係之前佢d節目都聽得落,好回家開頭係幾好聽…At least 好過今日正
我估錯這個世界得到教訓

雖然細蘇出咗名懶,不過佢嘅music show真係好聽。
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

間間公司都一樣. HEA的因為群到堆, 有大粒保,永遠都無事

真係做野GE,一係多野做到頂唔順走, 一係比人炒先

不過佢都幫唔落,節目長期都同一樣歌單, 內容咁劑

其實佢報榜幾好聽
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

去viutv啦
又開咗新音樂節目
再將我相信的如煙火般綻放

廢老章
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

想知道邊個開刀炒佢
好多歌手開show都有「商台製作」 而商台好多時候都係搵細so去跟 唔知之後會搵 ...
小伙子. 發表於 2020-4-3 15:45

據聞DJ細So疑得罪商台行政總裁陳靜嫻。

段新聞加咗呢句

出面個個見到標題就只係覺得商台唔啱
無人知道細so hea做, repeat歌單
更不論一個個眼高手低嘅live show production

有無人知今日究竟開咪嗎?

【為防疫頂撞上司】效力商台20年 DJ細So今被炒 梁文禮麻利被照肺 | 2020-04-03 | 壹週刊

903 細So 突被炒
https://lih.kg/oPEjCKX

原來903兩廢都照過肺

連登仔有人cap咗廢禮個post

hlyung 發表於 2020-4-3 17:10

跟風走囉

【為防疫頂撞上司】效力商台20年 DJ細So今被炒 梁文禮麻利被照肺 | 2020-04-03 | 壹週刊

903 細So 突被炒
...
hlyung 發表於 2020-4-3 16:59

唔怪得麻利前幾日d ig 又唔開心又盛
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

唔通廢禮都比人炒埋?
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

好回家聽到生活日常
Sosad
小企鵝推介流行榜.2023Q1季度推介.敬請期待

以前好鍾意聽佢報榜
但唔太鍾意佢啲music show 成日播英文歌 同埋repeat歌單真係hea到爆
anyway, 做咗咁多年就咁走咗確實幾可惜 唔知之後會去邊
人群是那麼像羊群

以後冇得再mark e/ e/ e/ e/ e/
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

以後冇得再mark e/ e/ e/ e/ e/
cymusic 發表於 2020-4-3 17:55

可能變 K / K / K / K / K / K

據聞DJ細So疑得罪商台行政總裁陳靜嫻。

段新聞加咗呢句
hlyung 發表於 2020-4-3 16:55

再一次證明真係唔好得罪女人呀

等睇廢禮比人炒
再將我相信的如煙火般綻放

廢禮唔會俾人炒掛 咁識擦鞋
兩大太后實保佢
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

佢爭取更好嘅環境衞生唔係為同事著想咩?
傷台離哂大譜
頂撞都可以炒?

支持佢去其他地方繼續做音樂節目
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

雖然細So抱期望能夠在今晚節目中好好和聽眾說再見,但《蘋果》收到消息,有傳其今晚主持的節目已「被消失」,意味細So無緣在大氣電波和聽眾講bye bye
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

一直以為佢英文名係leungmanlai 原來叫Pitar

903個網寫左19-21變叱咤樂壇