返回列表 發帖
果然side track好過頭兩plug...

聽得出佢想變  但係佢d唱腔限制左佢

佢作啲歌聽完首首都零印象,詞又唔好
今次幾首未/無派台歌唱得都幾唔得
Good luck

八首用同一把聲唱 為乜??

聽左好似無聽過咁 佢都幾叻
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

咪又係 林奕匡/雷柏熹/Edward Chan/林寶/陳詠謙 悶到
近呢幾年仲衰過以前俾嚟俾去都係嗰兩位
班人越嚟越bad taste 執得笠未

八首用同一把聲唱 為乜??
kwanie 發表於 2020-4-17 01:11 AM

你以為系距偶像美祖咩
可以十首唔同唱法
咁叻你唱囉
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

Not bad
雖然都不及Songs Of Love
但幾首非派台歌都聽得下
最難聽都係買不到的快樂
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

你以為系距偶像美祖咩
可以十首唔同唱法
咁叻你唱囉 ...
Qmen 發表於 17/4/2020 03:02
咦又資格論呀

一雙手個期真心hit
叱咤畀首垃圾小品十大
得勁歌拎到金曲
之後都回不去咁既高度 ...
ricnature 發表於 2020-4-9 13:41

高山低谷出個時都唔係叫大紅真係年尾TOUCH MI SAMMI唱左
有903 10大
再4大事件 5年後SONY第一間去勁歌頒獎禮仲有兩個獎

先變到有的NOISE,15年佢係紅人唔紅歌
15,16 柏字一上到1線, 佢直FLOW

精神時間房同Take Your Time都幾似 有啲位直頭可以互接

面目模糊都係一個風格黎?
首《宇宙兄弟》同之前首《是日休息絕不工作》個底係咪一樣,撞樣啵……
《物之哀》唯一叫做Pop少少,好心派呢首

《孤獨的對岸》係全碟最好聽

《孤獨的對岸》係全碟最好聽
Garfield 發表於 2020-4-17 15:07

呢首值 1 分

幾好聽 好過上一隻
都好過陳柏宇呢兩年ge專輯
孤獨的對岸 值十大!
我祈求美雅拎女銅一定要發生

最好聽都係黑方格, 其次係精神時間房同物之哀

《Finding Charlie》這張專輯,在Phil眼中絕對是「不能只有我聽到」,除了施展了他的渾身解數而成,更記下了他在波士頓的點滴,花上了最多的時間製作而成。

最好聽係孤獨的對岸同精神時間房,黑方格入碟之後好聽咗好多,宇宙兄弟聽編曲已經好正,物之哀就平平穩穩咁,買不到的快樂唔算話好差,但就同其他歌格格不入。

咦又資格論呀
kwanie 發表於 2020-4-17 11:54 AM

成日諗錯隔離做咩啫
講下笑唔得咩

PS首大寂寞時代有啲記憶點可能節奏OK
走音系人性嚟㗎嘛要擁抱瑕疵嘎
世界與你無關 以正義去唾駡人 道德撚

物之哀幾好聽
其他都好類似 聽唔出分別
買不到的快樂直接skip走

首先要飛走林寶⋯⋯

好過上幾張碟
不過林生同Sony可唔可以比啲野心
已經好耐冇見到佢音樂上嘅突破

首先要飛走林寶⋯⋯
Racrac 發表於 2020-4-18 17:56

真,都唔求佢個團隊搵三大詞人,淨係唔用林寶都做唔到
可惜佢應該唔會轉公司,咁樣就算幾想求變都係變唔到

回復 71# Racrac

陳詠謙都算喇,林寶真係唔得,之前一世同學已經俾林寶浪費咗首好曲。

回復 74# 北風

林寶經典噴作係無利可圖⋯
咩咩咩真的太巨

回復  北風

林寶經典噴作係無利可圖⋯
咩咩咩真的太巨
Racrac 發表於 2020-4-20 17:30

誰像腫瘤討厭 我損傷太巨

隻碟啲相仲多過啲偶像歌手
@我等我在 會員應該要買返隻支持下

自從<難得一遇>之後, 佢啲歌真係無乜記憶點,
聽完好快唔記得, 又會同另一首歌混淆

聽完除左黑方格之外,其他都冇咩印象
其實玩JAZZ真係好難plug得起
要大家注意番你 真係做隻概念大碟出黎 諗下點sell一個故仔啦
依家全部歌都好似隨心而作咁 歌迷聽唔聽都好似冇所謂咁

起碼當年榮辱戰爭都叫亮眼 依家搞咩
佛壇麗淇

聽完會諗Sony有冇機會放手俾Phil做一隻純Jazz大碟/EP
DM多仔多到覆唔哂

聽完會諗Sony有冇機會放手俾Phil做一隻純Jazz大碟/EP
mosesming 發表於 2020-4-23 10:51

我覺得佢可以搞一隻純音樂大碟

如果d曲比Jerald編曲+其他歌手唱,應該馬上高幾個層次...

有無人覺得聽完以為全碟得一首歌無限loop,因為首首都一樣...
舞來舞去 不日內開始錄音。

似乎孤獨的對岸遲啲落榜之後會即刻接下plug,下plug應該係派《物之哀》了
我們能出走 偏偏很沮喪

期待 + 期待

幾正

物之哀都幾疊馬
牙框原來人面咁廣
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

不如下次搵Jerald做碟啦

回復 1# hinz

YAY

回復  hinz