返回列表 發帖

[Apr/17/2020] Finding Charlie - 林奕匡 (CD)

歌手:林奕匡
唱片名稱:Finding Charlie
唱片封面:

推出日期:2020/4/17
唱片類型:CD

TrackList:
CD
01. 精神時間房
02. 孤獨的對岸
03. 黑方格
04. 大寂寞時代
05. 宇宙兄弟
06. 買不到的快樂
07. 重讀興趣班
08. 物之哀

附加資料:
PHIL LAM 林奕匡2020全新個人大碟 Finding Charlie
每一首創作他都精雕細琢、鉅細無遺,務求將最好的作品展現人前。繼買不到的快樂, 孤獨的對岸後另一精彩作品物之哀

出處:echo
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

期待
我祈求美雅拎女銅一定要發生

段介紹同上隻碟一模一樣, 係改咗碟名, 歌名同年份

PHIL  LAM 林奕匡 2018全新個人大碟A TOUCH OF
每一首創作他都精雕細琢、鉅細無遺,務求將最好的作品展現人前。繼” 一世同學”,” 生之頌”後另一精彩作品” 花灑下的歌”

點解flop到咁都仲可以係咁出碟

Who is Charlie?

PHIL  LAM 林奕匡 2018全新個人大碟A TOUCH OF
...
阻住 發表於 2020-4-4 18:49

笑到
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

其實最近個兩首派台似番d樣
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

期待
stitch

...

公司都要串佢無進步
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

其實黑方格係ok
但老實講對佢已經失去興趣
不過公司仲會比佢出歌出碟
如果公司唔再格硬要jason 拎獎
相信d quota會比左佢
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

Who is Charlie?
masterdragon 發表於 2020-4-4 19:30

Here

好似好耐無見過cm首席匡粉
利申:唔係鏡粉

物之哀係咪同生之頌對應
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

...

笑到gap gap聲

...

SONY同事 用冇創意既文案 呢個表象
去暗諷佢創作毫無新意?
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

希望啲side track會好聽 e.g. 不敢當

希望啲side track會好聽 e.g. 不敢當
RVHOCPC 發表於 2020-4-4 21:34

佢啲side track都偶有佳作 e.g. 榮辱戰爭
其實佢啲歌無想像咁差同悶只係經常plug錯歌
例如first plug會係買不到的快樂,從世界到我家

佢啲side track都偶有佳作 e.g. 榮辱戰爭
其實佢啲歌無想像咁差同悶只係經常plug錯歌 ...
sunnyay1231 發表於 2020-4-4 22:45

平均每隻碟有一隻但係都唔plug

齋睇歌名都知plug買不到的快樂做first plug係好錯

其實邊個係charlie

其實邊個係charlie
stephybest 發表於 2020-4-4 23:27

Charlie Parker
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

對上一隻框框loop的歌已經係一雙手。。。

成日話派錯歌,其他唱片公司唔清楚,但sony都幾肯定係錄好一首就即派,根本冇咁嘅luxury可以做好幾首再慢慢揀派邊首。為追ap就係要咁趕住plug歌,所以903個頒獎制度根本唔健康,全世界應該係得香港咁畸形

孤獨的對岸 同 黑方格 算無咁差
希望其他side track聽得下

佢仲有碟出?flop左好多年lu..
I talk a lot of BS.

其實重讀興趣班幾好聽,本身諗住唔聽嘅,點知出嚟感覺幾好
我估錯這個世界得到教訓

張相hea到...
D歌唱到又悶

買不到的快樂非一般難聽
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

Look forward to it!

家下大碟定義都係8首

呢期執返 playlist
先發現佢以前啲歌好聽咁多 lol

賴爽 發表於 2020-4-6 10:59

Phil Lam同近年嘅碟比真係...

賴爽 發表於 2020-4-6 10:59

例如?

期待一下

例如?
hehehaha 發表於 2020-4-6 23:13

高山算係分水嶺首歌幫咗佢同樣害咗佢

高山算係分水嶺首歌幫咗佢同樣害咗佢
Frankiekiekie 發表於 2020-4-7 13:52

最多hit歌係嗰期高山低谷 一雙手 安徒生的錯
之後flop緊……到而家

stephybest 發表於 2020-4-7 13:57

都唔係既, 難得一遇 都OK

清新懶陽光扮傻都唔係問題
但啲歌唔係一般難聽
幾時先聽得番頌讚詩水準既歌

清新懶陽光扮傻都唔係問題
但啲歌唔係一般難聽
幾時先聽得番頌讚詩水準既歌 ...
帥小寶` 發表於 2020-4-8 12:41

我其實幾鍾意 愛情小品
多過高山低谷同草原

其實孤獨的對岸都好好聽啊,期待大碟入面其他歌

對上一次聽佢的歌已是<有淚多好>
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

stephybest 發表於 2020-4-7 13:57

一雙手個期真心hit
叱咤畀首垃圾小品十大
得勁歌拎到金曲
之後都回不去咁既高度
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

黑方格 其實 好好聽, 如果唔係佢唱..

其實上隻碟 花灑下的歌 都唔錯呀
係一首聽落幾舒服既歌
我仲頒左個 最佳原創歌曲獎 比呢首歌嘎
本週冠軍歌: 說好的未來 - Winka 陳泳伽

其實好多曲都作得好好聽
係佢唱得衰咋嘛 高山低谷後一成不變既腔唱足五六年
最初雨落大地 傷仲永 把聲好J過而家好多

都係一雙手 高山低谷嗰啲好聽好多

期待
stitch

頭尾兩首好正,中間個啲慢慢品味下
Infinity & Eternity