返回列表 發帖

連詩雅傷心淚崩首認分手

擁有42吋長腿的連詩雅(Shiga)本來與有米音樂才子徐浩朝結婚方向進發,但原來成家夢已告破滅!她首度開腔承認結束3年多的感情,疑與婚姻問題有關。談及失去生命中另一個重要男人,外表冷酷的她不禁崩潰爆喊。

Shiga昨日分享索爆三點式泳照,看似心情靚爆,原來正經歷人生低潮。兩個月前,她自爆與男友徐浩(Terry)在疫情爆發期間已兩個月沒見,當時仍自信十足地指男友不會變心,不過據知早於去年底,兩人已達成共識和平分手,回復朋友及音樂夥伴關係,Shiga日前接受專訪時首認分訊:「我哋分開咗一段時間。(係咪好傷感?)我覺得每段關係要結束都係傷感嘅。」

婚姻愈來愈遠

Shiga多首熱爆歌如《舊街角》及《I'm Still Loving You》皆是由Terry創作,兩人當初由多年朋友昇華成為戀人,分手後復合漸見高調,如今又回復好友關係,唯一不變的是彼此仍會互相支持。兩人在音樂上的合作火花頗大,問到感情上是否擦不出火花?她說:「唔可以話擦唔出嘅,但兩個人相處咗咁耐,有啲嘢喺呢刻唔係好有共識囉。」雖沒明言「欠共識」是所指何事,但言談中令人聯想到與婚姻問題有關,問到對婚姻有何看法?她吐出心底話,直言覺得婚姻與她愈來愈遙遠:「兩個人喺某啲事情上嘅價值觀不一致,覺得婚姻或者一段關係,有時係需要有接近嘅睇法先可以繼續行落去。等於一段關係,一齊咗先可以完全了解到嗰個人,但發覺對某啲事情睇法唔一樣,或者好難搵到個位大家都認同,其實好難再去講結婚。」

與父失聯欠溫暖

現年31歲的Shiga曾渴望早日結婚,擁有自己的家庭,全因父母早於她童年時婚姻破裂,是名存實亡的夫妻,過着「同居」的分居生活:「佢哋好辛苦咁去『捱』呢段關係,我細細個就同阿媽瞓,唔知爹哋、媽咪要一齊瞓。」她懂事後才發覺父母間早有問題,雙親離婚後,最初幾年她仍跟父親保持聯絡,但近年已失聯,問到是否很想念父親?Shiga終忍不住淚崩:「有時我會發夢一家三口坐喺度食飯!」

她愈講愈傷心,訴苦指有溫暖的才算是家庭,但她的家只得孤獨:「唔係話媽咪畀唔到溫暖我,但佢太忙,因為爸爸媽媽分開咗後,經濟壓力好大,每個月掹掹緊。佢成日掛住做嘢,雖然大家住喺同一間屋,但見面嘅機會好少,我永遠都係自己一個喺屋企。」記得和父母同枱食飯,亦疏離到相對無言:「坐喺度食飯冇嘢講,真係坐喺度食飯囉!」

心靈孤單最難受

一頓普通的家常便飯,對Shiga來說卻是遙不可及,但亦令不愛烹飪的她有所轉變,幻想過做「廚娘」,每晚煮飯等老公及小朋友回家:「一家人坐低食飯傾吓偈,好簡單但好溫馨。」童年時習慣孤獨,令她覺得人生最悲哀是欠缺知音人:「如果身邊有人明白你,或者思想上可以溝通,即使一個人獨處,心靈都唔會孤單。孤單係你唔知可以同邊個講,唔知邊個可以明白你嘅感受,嗰種感覺好慘。」

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/ente ... 0412_00862_001.html

傷疤被揭起
懦弱者玩不起
盡快釋放你 無謂鬥氣

以為佢同徐浩會結到婚
點知都係撐唔住
Shiga又再經歷多次失戀既傷痛
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

SHIGA BB 仲有我呀

she deserves better!

以後仲搵唔搵Terry造歌好
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

到此為止

Terry so sad...咁就無左Shiga.

世界已變了碎雅
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

佢自己嘅歌可以唱返畀自己聽
「拿逝去情人節放大 每一天一樣不快 其實我去抱著我能開解」
I dig my fingers in expecting more than just the skin~

似係逼婚唔成功

SHIGA 我唔介意陪你食飯架

Where is ed

Why did you tear my heart apart
You said you'll love me from the start
All those painful things you've put me through
But im still loving you
I've tried to give my best to you
I don't deserve the things you do
Everything has gone to memories
I just wish I knew the truth behind the lies

以後仲會唔會唱

she deserves better!
stopzi 發表於 2020-4-12 10:13

she deserves me!

she deserves me!
ed8671ed 發表於 2020-4-12 11:22

Honey, you are delusional!

Honey, you are delusional!
bagfgfcde 發表於 2020-4-12 11:28
佢可能係收到呢個消息最開心既一個

擁有42吋長腿的連詩雅
DM多仔多到覆唔哂

好想re冠 說分手

能否很灑脫說分手?
你胸襟可以容納下你哀愁
誰都不必深究 你勉強他與否?
情人拋棄你繼續哀求 都辛苦夠
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

擺明係徐浩飛佢
反而估唔到shiga咁恨嫁

碎雅

時光總不留人 難得過去幸運
人大了珍惜今次不可有下次

徐浩bb
shegabb

明明有四分剩低只有兩分

世人對shiga誤解太深,其實佢呢種先係好女仔

徐浩我可以

原來佢都已經31碎

我再沒有勇氣向你講舊時 沒有勇氣相愛另一次
再將我相信的如煙火般綻放

哪一個比你好 比你差 緊要嗎
說一句放下了 心裡邊 更牽掛

真係首首都岩用

梗係傷心啦 徐浩咁有錢 散咗之後點住豪宅

寄情工作拍下劇仲好啦
舞來舞去 不日內開始錄音。

hello12324 發表於 2020-4-12 10:45

唔怪得知Jude笑到咁尷尬......
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

徐浩寫比shiga d 歌好高質...
利申:唔係鏡粉

帥小寶` 發表於 2020-4-12 14:37

唔怪得碎雅個cover咁發力

第一次水逆日期:2月17日至3月10日 始於水象雙魚座,終於風象水瓶座
可能就係個排分手

擺明係徐浩飛佢
反而估唔到shiga咁恨嫁
Lewis 發表於 2020-4-12 12:01

30 歲喇 梗係 想上岸。佢上年先無錢租屋, 欠租比人做大新聞。
     條仔有米 你估shiga 仲想捱咩 ?
講個笑話比你聽: 泳兒攞女金

帥小寶` 發表於 2020-4-12 14:37

散咗重搵碎雅零分真係唔知碎雅咩感覺

散咗重搵碎雅零分真係唔知碎雅咩感覺
Frankiekiekie 發表於 2020-4-12 15:49

成件事 對碎雅好殘忍
講個笑話比你聽: 泳兒攞女金

似乎係shiga 想結婚但係徐浩唔想結

為何要我愛上你 一天不一起
都當作在倒數別離
犯足錯也懶去理
只怪我任性得起
無人叫我愛上你 手都分不起
偏要儲備眼淚嬉戲
說什麼骨氣 沒法和夢鬥氣

似乎係shiga 想結婚但係徐浩唔想結
LLLC 發表於 2020-4-12 16:11

明顯係咁
徐浩有錢都唔怕無女啦
比人迫婚仲唔斬纜?

Shiga值得更好 唔覺得佢地襯
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

連貴人咁正都唔要?
佢真係好唔識貨喎....

宜家連貴人可以專心做歌做碟喇
太平公主

傷心。。。
我連佢同徐浩拍過拖都唔知/唔記得。。。

哪一個比你好 比你差 緊要嗎
說一句放下了 心裡邊 更牽掛

真係首首都岩用 ...
on07111 發表於 2020-4-12 14:15

佢啲港女歌馬上喺個腦入面出晒嚟

我祈求一個伴侶 那伴侶太狠
我祈求一次倖免 最壞卻變真
若水星倒後再行 將沖淡你的吸引
我命運 亦終於靠我 不靠運

這叫做成熟吧
誰可以沒過去
大概總有幾次難收的覆水
未預備摘下面具
逃避內心的空虛
大了一歲抹掉眼淚
若你走遠了
我堅決我不追

支持阿連做返慘情歌代言人

唔怪得碎雅個cover咁發力

第一次水逆日期:2月17日至3月10日 始於水象雙魚座,終於風象水瓶座
可 ...
Lewis 發表於 2020-4-12 15:20

去年底分手的。2月話有兩個月無見

傷心。。。
我連佢同徐浩拍過拖都唔知/唔記得。。。
kayzzz 發表於 2020-4-12 16:56

感覺全篇新聞老作。。。

感覺全篇新聞老作。。。
kk8733 發表於 2020-4-12 17:55

作黎幫jude打歌?無咁笨呱

感覺男方無乜野,之前仲開埋youtube翻唱天后joey已金曲裝傻

美雅好慘
而家plug失戀歌一定唱得好有feel

btw完全唔知佢地拍拖