返回列表 發帖
曲 - chorus 好,有 beat 夠搶 易上口 ... verse 唔得 (有啲 星字頭年代 feel)
詞 - T-Rexx 之前三首 (綠洲、招數、單數) 咁勁,今次終於失一次手了
曲+詞+編 結合得最靚 當然係 chorus 後面個 section D

MV - 我又要 要求 lyrics video 了 ... 呢個已經係最客氣嘅講法
構思完全冇問題,但執行真係嚇死人
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

首歌係咪講理大?
hehehaha 發表於 2020-4-18 21:19

我當係講緊 理大 咁聽一次啲歌詞,都係 失手
我已經唔理啲流唔流暢,押唔押韻嘅問題

我覺得係 first verse setup 得唔夠清楚,都唔知有乜咁大件事
到 first chorus 翻嚟 second verse 先有個實在啲嘅畫面
T-Rexx 之前三首都冇呢個問題,係一嚟就劈落去
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

如果真係講理大
一嚟就劈落去
好大鑊喎家下
比我係T-REXX 幾大都唔認 ...
kwanie 發表於 2020-4-19 01:07

我個 post 係分兩段的,第一段係講緊理大,第二段唔係
可能我應該分兩個 post 出,會冇咁容易混淆

由頭到尾都無話講理大或者邊件事
做咩要對號入座
艾石仔 發表於 2020-4-19 01:41

我聽完 first verse,係覺得講緊考試唔合格,有好強烈 so what 嘅感覺

我回應 問理大 個 post,係試下從另一個角度去聽,first verse 啲歌詞會唔會好啲,但都係一樣

今日 東華 終於有 raw 嘅 live版 聽
(youtube live 有做事後 mixing,唔夠 raw,作唔到準)

聽到真 live 之後,我被說服了
咁多年嚟 chur 到咁行 要擴闊自己個 vocal range,係值得的

將 chur 翻嚟嘅 vocal range,與自己 厚而帶少少沙嘅聲底 結合
係可以做到 純 baritone 或 純 tenor 做唔到嘅野的
雖然 live 仲係呈現吃力感,但睇到方向已經足夠了

總之,chur 到個 vocal range 翻嚟,唔係為左唱市面上既定嘅歌路
而係為左唱 自己開拓比自己 嘅歌路,咁就真係有意義了

你可能未必xxxx?
kayzzz 發表於 2020-5-3 14:49

啲九字歌同七字歌,都係我介定為「市面上既定嘅歌路」

其實係等於佢夾硬 補琴、學吉他 係冇意思的
為什麼 人得 佢又要得?
佢一拿起個 looper 練一陣 就已經好過哂人地
所以最緊要 係要順住自己嘅強項去發掘

唔係話唔可以 apply 喺慢歌度
美夢之後 都 chur 到好高,如你是我 都好速好密
呢啲都係適合佢聲底同展現到佢強項的
冇必要跟市面既定嘅模式行

註:我只係用 美夢之後 如你是我 做 vocal 嘅例子
      唔係講緊首歌本身好唔好

真係世界變 .... Alfred 主音,另一個 男歌手 和音 *係和下面 (低音) 的*
(講緊 邦邦 喺 在家音樂會)

我喺度諗緊,唔計女聲,以前仲有邊個 男歌手 和 Alfred 音,係和 下面 的
(應該 On仔 有幾句 .... check check 先) <---- Yes,係有的