返回列表 發帖
其實thor果首歌有咁差咩?
我覺得好過mirror error果堆歌喎 (除左水刑物語) ...
kayzzz 發表於 2020-9-20 23:38

我們很帥 好差咩?

我覺得好過mirror error果堆歌喎 (除左水刑物語) ...
阿科係CM一向都唔太受歡迎 (好似係)
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

I thought of this example too, but iLub didn't get a #1 song until their year 6. I think it's too  ...
kin888 發表於 2020-9-20 23:34

咁我都同意
不過投票個榜同製作首歌係同一班人
始終有感情分,都明嘅

如果趁呢次機會改吓個制度就好玩了

cymusic 發表於 2020-9-20 23:42

其實Joey Tang、13妺有份作
預咗有冠...

只係磨得實在耐~~
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

睇得出
thor首歌就係普通k歌一首 唱得不過不失啦
更加離譜既冠軍歌之前都有 唔開名

I think the song is ok personally. Considering Thor as a new artist, his vocals is acceptable. Lyrics are the same kind about growing up, also solid. Same with melody.
Only problem was that it creates no reaction with the outside, so giving it number 1 is kind of like giving #1 to the more acceptable TVB songs -- nothing really wrong with the song itself, but not deserving nonetheless.

(P. S., I tried finding an example from 2020, but it is increasingly difficult to find TVB songs that I can describe as "acceptable".)

咁今集係好睇嘅
未至於要熄機咁誇張

重生好聽到打冷震

利申:知有tune過 but anyway

睇得出
thor首歌就係普通k歌一首 唱得不過不失啦
更加離譜既冠軍歌之前都有 唔開名 ...
kayzzz 發表於 2020-9-20 23:55
不過都希望Chill Club mon po怪a.k.a.而婆會聽到大家既意見啦
btw我一直都覺得地球來的人應該冇冠 因為之前已經冠咗開始倒數
以一個開咗唔夠半年既榜黎講 似乎佢地唔想咁快重複冠同一位歌手
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

係FB都見到佢比好多人罵
雖然首歌一般,但Thor份人幾謙虛幾有禮貌

如果真係要做到質素行先既 咁就要每個禮拜由樂評人去選頭十/二十個位(做法類似依家cm榜,或者你想像台灣金曲獎既評審制但用黎排每個禮拜既流行榜 lol)
which is 太唔cost-effective 而且環顧世界都無類似既官方流行榜(可能只係我唔知)
路人乙 發表於 2020-9-20 23:38

無論係唔係樂評人,只要有走勢既排行榜,我都覺得有d造馬成份架啦xd

可能唔整走勢榜,直接新歌一次性評分(當然可以播幾星期熟咗首歌(當宣傳)先評都得)

想聽而婆唱失蹤,可惜無機會

有冇人知阿Mag同阿豹果集唱咩歌,主題好似係「歌唱比賽出身的歌手」?
I talk a lot of BS.

SUNDAY MUSIC CHART WEEK 18
1. 拯救我自己 2. 告訴我 3. 慢性分手

和好唱得好好
潮來潮去 白雲還在 青山一角

手望好聽到......

下星期坐等 casada bab~~~~y 上冠軍
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

尋找白金漢真係好正

今晚用咗尋找白金漢作結,取代左成熟不了

下星期個陣容... 可以skip...  鍾意就冠飽果啲casada啦,冇眼睇

Mimi唱年輕人們ok wo

冠casada好睇wor

痴線架白金漢 !!!!!!

降左key
ho chi
47. Bring Him Home
week19
1 . TheCrush        Possession

睇返派台post,想知呢個榜咩料子

幸福門7月中派台(唔知幾時派"超級") - 9月尾尾上頭位
See you next time 8月中派台(唔知幾時派"超級") - 9月尾上頭位
迴光8月中派台(唔知幾時派"超級") - 9月上頭5
鯨魚7月尾尾派台 - 9月尾尾入"超級"

WTF ??? 蝸牛會唔會等到年尾先入榜 ??

睇返派台post,想知呢個榜咩料子

WTF ??? 蝸牛會唔會等到年尾先入榜 ?? ...
lmml4 發表於 2020-10-5 15:18

要有MV出咗先派到上ViuTV
再加上要提早錄定冠軍歌
實會有Delay
睇返最快都要MV出咗13日先上到榜 (哀的美敦書,遲起的鳥兒有蟲吃,如何忍眼淚)
好多都差唔多出咗成個月先上
但真係唔明點解親生仔都要遲成兩個月先上到榜
TVB嗰啲首歌未正式出就上到榜

恭喜柳第一個冠軍

在這畢生不滅 無極的狀態

二汶handle唔到觸景傷城
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 18 冠軍歌:陳慧敏 - 拯救我自己

有好好擁抱
真係好愛07班新人

今集真係好感人

今集真係好warm,有邊班新人好似07嘅咁close同咁玩得,如果有埋Pakho就好啦。

Mimi唱小燈塔又幾好聽

今集真係好warm,有邊班新人好似07嘅咁close同咁玩得,如果有埋Pakho就好啦。
angelicdestiny 發表於 2020-10-18 23:22

不了 。
再將我相信的如煙火般綻放

差啲認唔出呢個係江若琳
結咗婚真係成熟咗
傷情路當年嘅K歌

改埋名
再將我相信的如煙火般綻放

有HotCha就好了,想睇多次

差D唔記得Sherman有首好好擁抱,D回憶番晒來。

angelicdestiny 發表於 2020-10-18 23:22

LF呢?

LF呢?
matt0605 發表於 2020-10-20 01:05

LF同佢地唔close,雖然LF係07新人但係佢果陣唔算新,玩唔埋,我到依家都仲嬲緊Jason輸JSG新人男金被LF。

係囉唔知點解07新人特別團結好似一個team咁

07年個屆好似會久唔久一聚

LF同佢地唔close,雖然LF係07新人但係佢果陣唔算新,玩唔埋,我到依家都仲嬲緊Jason輸JSG新人男金被LF。 ...
angelicdestiny 發表於 2020-10-20 01:44

嗰陣真係預咗佢喺TVB會冇金獎
但就塞多咗個廣告歌銀獎俾佢

最慘係903
最佳努力獎同Sin City係咁播爭銅獎
點知都係冇得上台

嗰陣真係預咗佢喺TVB會冇金獎
但就塞多咗個廣告歌銀獎俾佢

最慘係903
最佳努力獎同Sin City係咁播爭銅獎 ...
jasonng 發表於 2020-10-23 10:02

真係好慘,我睇番以為CPH攞金點知原來係HungCL,頭個幾年903一D都唔show Jason,你瞞我瞞動L先有獎。

希望阿mag真係可以派多首歌

真係好慘,我睇番以為CPH攞金點知原來係HungCL,頭個幾年903一D都唔show Jason,你瞞我瞞動L先有獎。 ...
angelicdestiny 發表於 2020-10-24 02:13

07 08 真係播得好差
係I Will Be Loving You 開始播多咗
上咗10個星期 以為會用晒隻碟嘅quota

下集有Dear Gin呀!!

PS 竟然真係可以將呢2個組合奏埋一齊wo~~

真係好慘,我睇番以為CPH攞金點知原來係HungCL,頭個幾年903一D都唔show Jason,你瞞我瞞動L先有獎。 ...
angelicdestiny 發表於 2020-10-24 02:13

輸比HCL真係O嘴。
連HCL都有新人金,唔差在追返Isabella, Don&Mandy  ge新人獎啦

ps.睇返先知原來yumiko都拎過女新人銅,英皇真係好勁
2020 敢 之後經典金曲
告別煤氣燈 5月中 閃爍登場

下集有Dear Gin呀!!

PS 竟然真係可以將呢2個組合奏埋一齊wo~~
星夢情真 發表於 2020-10-25 22:27

正~夠新鮮感!

輸比HCL真係O嘴。
連HCL都有新人金,唔差在追返Isabella, Don&Mandy  ge新人獎啦

ps.睇返先知原來yumiko ...
on07111 發表於 2020-10-25 22:34

房祖名都有新人銅

今晚阿Mag同Panther都唱得好好。

輸比HCL真係O嘴。

yumiko好似都係爭少少 排第四架 不過最後俾左佢

yumiko好似都係爭少少 排第四架 不過最後俾左佢
星夢情真 發表於 2020-10-25 23:41

本身銅好似係Tiffany李籠怡
當年佢首夜遊杜拜播放率好好
全靠英皇死plug難plug d好難聽既派台歌
先谷到yumiko拎到銅

輸比HCL真係O嘴。

仲有個清洪契仔(連名都唔記得了)
Kenny同許靖韻都係食白果無新人獎
所以英皇唔係逢親捧新人都拎到獎