返回列表 發帖

金都 - 鄧麗欣

單選投票, 共有 103 人參與投票
83.50% (86)
7.77% (8)
3.88% (4)
0.00% (0)
4.85% (5)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 27/04/2020

作曲:林二汶 Eman Lam
填詞:黃綺琳 Norris Wong Yee Lam
編曲:羅健邦 Pong Law
監製:林二汶 Eman Lam

棲身 金色 都市裡 要牽手
襟花 婚紗 一對對 喝喜酒
霓虹炫耀 分享和佔有
同床沈默 從夏季 到深秋

誰用幸福 換取自由

階磚 窗花 封印了 我擔憂
街燈 煙花 普照了 那出口
逃離還是 相擁如摯友
情人如舊 提示我 要出走

遺下幸福 自己浪遊

想飛 想跑 想妥協 怕更改
想哭 想笑 想放肆 放得開
為何流淚 把感情灌溉
為何疲累 才是你 眼中的愛

寧願 尋獲我 那點感慨
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 無答案 - 林家謙

好聽過佢之前所有電影主題曲
舞來舞去 不日內開始錄音。

喜歡欣兒
喜歡汶兒
期待電影

5分 of course
再將我相信的如煙火般綻放

首歌真係好二汶

首歌真係好二汶
kwanie 發表於 2020-4-30 23:28

二汶都話首歌冇打算可以賣得出

聽到個人好舒服好放鬆 5分

幾個創作單位都係我最愛

第一次聽覺得太平淡,有d悶
但唔知點解越聽越有感覺
5分
4拍4家族仍在熱映中
https://wmoov.com/movie/showtimes/61498

當年雖然個個踩Stephy唱得屎
但佢把聲真係好有吸引力
如果佢願意出嚟學人賣下集體回憶開show我一定9衝
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 16 冠軍歌:謝雅兒 - 填詞魂 (2 Weeks No.1)

二汶唱應該冇咁有感染力

但佢把聲真係好有吸引力
如果佢願意出嚟學人賣下集體回憶開show我一 ...
JayantL 發表於 2020-5-1 01:54

無乜至尊歌嘅氣勢
可惜

集氣女主角獎
5分

九十年代的曲風, 曲比較平淡, 可以一聽.

二汶作曲
5分

見到小鄧入嚟比 5 分

餓左好耐

但佢把聲真係好有吸引力
如果佢願意出嚟學人賣下集體回憶開show我一 ...
JayantL 發表於 2020-5-1 01:54

唔講唱功, 佢把聲真係靚既

首歌電影感好重
對stephy黎講又係個新嘗試
可唔可以出碟/開演唱會啊
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

嘩 好感動 咁多5分

個曲其實幾平淡下
但麗欣把聲值500000000000分

5 for Stephy!!!!

首歌咁plain, 其實要二汶把靚聲同唱功先carry到首歌

二汶作曲very nice

好耐無聽stephy聲靚

平淡得嚟幾好聽

不如stephy復出搵二汶/人山人海做隻EP

同意首歌o岩二汶唱多D

不過睇住mv聽又唔同感覺

首歌好pure好ture好stephy.
好似聽返唱 小紅帽的鄧麗欣咁

寫金像獎前瞻時都有重點寫呢首歌,係度recap:

《金都》歌曲在片末徐徐響起時,觀眾正在等待鄧麗欣所飾演的張莉芳,作出最終抉擇,而聲音就填補了影像看不見的心聲。細心閱讀導演黃綺琳親自填寫的歌詞,即使劇本內未見的答案,也在此一併補足。

未知黃綺琳是否也喜歡聽謝安琪的作品,其首本名曲《囍帖街》借婚嫁暗示社會狀況,《金都》沿此取向進,「階磚、窗花」更直接對應當年「階磚不會拒絕磨蝕,窗花不可幽禁落霞」歌詞。那《金都》所指的幸福換取自由,似也指向林夕在《你們的幸福》中所寫的「幸福」。

「係咪唔結婚就分手?」三十而立的女性是否必須有所依賴 (美其名與對方融合,卻可能只有單方遷就) 才可生活? 還是可以嘗試獨立? 這大概也是香港人當下的疑問。要幸福,還是要自由? 可能兩樣皆有嗎? 電影本身未必可將這比喻深入發展,但短短不足四分鐘的歌曲連同片尾,已教人有相關的想像。

鄧麗欣作為主角亦是歌者,更能代入角色去詮釋歌曲,那種淡然、放開的表現與戲中演出一脈相承。Ukulele的伴奏更是一絕配搭,就像脫離了被困良久的侷促,頓時找到一片未知的新風景。

寫金像獎前瞻時都有重點寫呢首歌,係度recap:

《金都》歌曲在片末徐徐響起時,觀眾正在等待鄧麗欣所飾演的 ...
powerful 發表於 2020-5-5 15:28

最佳電影歌曲
必須!!!

不如stephy復出搵二汶/人山人海做隻EP
hehehaha 發表於 2020-5-4 19:51

好想好想
拎埋至尊碟點算???

反正家下無人會出碟

最佳電影歌曲
必須!!!
kenneth 發表於 2020-5-5 15:34

好大機會輸比好姊妹,兩首都實至名歸既,但個人偏愛金都,同電影關係更加緊密

中女的STEPHY仲要唱埋中女歌, 好難唔5分,
仲要成套戲主題出哂

有無人同我一樣, 當紅個時興趣不大, 自從男人唔可以窮之後就愛上中女STEPHY

其實佢都係只電燈膽出SHOW走過幾次, 之前個年唱十分愛都正常
07演唱會之後都已經好穩定, 除左NO ONE KNOW 啦
13年MARK個SHOW真係全場跌眼鏡

好大機會輸比好姊妹,兩首都實至名歸既,但個人偏愛金都,同電影關係更加緊密 ...
powerful 發表於 2020-5-5 15:46

希望廣東歌拎返先
寧願城城

希望廣東歌拎返先
寧願城城
kenneth 發表於 2020-5-5 16:26

no way

果首歌同套戲局部情節都似咸豐年代產物 (係誇張左既,不過話首歌係90年代,相信冇人異議,而且唔係 the album 既風格致敬,而係真正留左係過去既創作,保守又陳套)

Sammi 《好好說》頂多係generic,但有金都同fly 呢種佳作一比,都係冇行

提名遺珠除左謝雅兒既《聚散的用意》,仲有小塵埃《幻愛》,呢兩首應該取代牛華城城

最佳原創電影歌曲攞唔到唔緊要 繼續聽金都

首歌好二汶
不過stephy把聲唱呢首歌都好岩佢

stephy把聲真系好正
而且大部分歌都系好聽既
唔繼續唱好可惜

美音唱番歌好嗎
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

估唔到差唔多廿年後會有AT17 X COOKIES
誰在一雙手鬆開之後
懷念一束飛走的氣球?

作曲好掂 越聽越正

首歌好聽 同埋佢都演繹得好好
好想佢繼續唱歌
唔貪心 一年出一首我都心足
利申:唔係鏡粉

估唔到差唔多廿年後會有AT17 X COOKIES
oreo 發表於 2020-5-7 19:39

唉!!!時間真係快

真係好好聽
簡簡單單嘅arrangement都可以好正~

Stephy d電影歌都好好聽

果陣係屌佢走音,搞到佢好緊張,越緊張越錯
之後幾年佢keep住有進步,但金牌都解體啦

如果緊聲的厚薄,情感表達,可能佢好過kary,kary就彈性大d,不過聲好薄

想佢同王子合唱國語歌
宜家無得同万刀甲合唱

想佢同王子合唱國語歌
宜家無得同万刀甲合唱
kaman921 發表於 2020-5-10 22:25

一樣嘢還一樣嘢嘅