返回列表 發帖
首歌愈聽愈似台劇入面啲插曲
唔知係唔係前排睇想見你睇到入晒腦
我覺得個intro同呢首好似

我個人幾希望VIUTV 啲星有機會
多粉ok 喎
有粉咪多人聽廣東歌
以前啲星好多唱歌都係一般
劉德華、黎明、郭富城咪仲差
香港人,只聽廣東歌

我個人幾希望VIUTV 啲星有機會
多粉ok 喎
有粉咪多人聽廣東歌
以前啲星好多唱歌都係一般
劉德華、黎明、郭 ...
BillyTam 發表於 2020-5-3 08:41

重要上親電話都咪嘴

等天際亮了 不區分喜惡
除下這隔膜打個招呼

原來唔只講情愛,歌詞好正能量,好聽呀

全日狂聽:水刑物語、正式開始
聽完再聽:一所懸命、Reflection、我們很帥
可以一聽:特登、蒙著嘴

有返"123我愛你"的感覺, 但係個key太高

比之前作品好, 高音位唔易唱

之前得知佢因為業界覺得唱功有待加強,所以要暫停錄音去不斷學唱歌,繼而不斷重錄歌曲(最後變成因為疫情轉唱第二首歌)
今次到懶音問題 (其實唔係第一次,之前拍劇已經俾團隊話佢講對白又懶音又好lur) 希望花姐好好正視下呢個問題

歌唔差 但唱同咬字真係令人聽完一次已然唔會聽
同埋個歌名好_老土呀大佬

harrybay 發表於 2020-5-4 14:59

AK d live仲好過佢...
Jer同Ian更加唔使講
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

之前得知佢因為業界覺得唱功有待加強,所以要暫停錄音去不斷學唱歌,繼而不斷重錄歌曲(最後變成因為疫情轉 ...
rfv123 發表於 2020-5-4 15:06

佢唱歌一聽就知無天份
其實唔使晒心機
不如專注跳舞拍劇啦

佢唱歌一聽就知無天份
其實唔使晒心機
不如專注跳舞拍劇啦
kayzzz 發表於 2020-5-4 15:33

佢比賽時唱歌還OK的,其實聲底都唔差。

利申: 睇足60集。

佢唱歌一聽就知無天份
其實唔使晒心機
不如專注跳舞拍劇啦
kayzzz 發表於 2020-5-4 15:33

我buy張敬軒講每個人都識唱歌,只係點樣將岩自己既曲式發揮得最好,高音x叫都可以練番黎,只可以講現時姜b既歌路真係好窄(例如佢比賽唱國語歌問題反而無現在唱廣東歌咁多問題)
今次呢首歌咁,一拉長尾音就完全暴露唱功同處理歌曲經驗問題

坦白講,現時佢只岩拍平面其他都好似AK咁,每張刀都唔利

AK d live仲好過佢...
Jer同Ian更加唔使講
fifty1205 發表於 2020-5-4 15:28

在家音樂會AK唱得好難聽 (已經唔係live)

我buy張敬軒講每個人都識唱歌,只係點樣將岩自己既曲式發揮得最好,高音x叫都可以練番黎,只可以講現 ...
rfv123 發表於 2020-5-4 16:27

把聲唔好聽俾你練到張學友唱功都無用
張敬軒本身把聲掂梗係講得容易

harrybay 發表於 2020-5-4 14:59

好憎佢個衫袖

把聲唔好聽俾你練到張學友唱功都無用
張敬軒本身把聲掂梗係講得容易 ...
kayzzz 發表於 2020-5-4 16:41

雖然係但始終21歲,仲有好大空間去改善或改變
例如佢聲底會隨住年齡值加而變厚

但真心佢出道到現在4首歌,無一首歌係會令街外人一睇到姜濤個名會有想聽既衝動(反而jer做到)
既然聲同唱功未到家,但又要出solo,倒不如唱d K到爆既歌又易唱既歌先

雖然係但始終21歲,仲有好大空間去改善或改變
例如佢聲底會隨住年齡值加而變厚

但真心佢出道到 ...
rfv123 發表於 2020-5-4 16:53

Jer係可造之材

無留意開佢,覺得首歌、歌名同mv風格都好有青春氣息,好似以前d台劇插曲
偶像派黎講,我覺得聲底ok wor,假音幾好聽,可以做錄音室歌手。不過咬字、台風同live都係災難級別,點算lol

同意歌名老土到爆...
我係呢排先開始留意mirror
要睇偶像派我情願睇anson lo, 起碼跳舞真係有返咁上下功架
要聽好歌靚聲mirror我會揀jer
其實佢真係要摸清自己賣點係咩
齋sell靚仔ge返去拍戲算啦

重要上親電話都咪嘴
kenneth 發表於 2020-5-3 15:20

係,其實依家D新人算係咁
    唔好成日踩D後生啦
香港人,只聽廣東歌

在家音樂會AK唱得好難聽 (已經唔係live)
lalaland 發表於 2020-5-4 16:29

在家音樂會Ian都唱得好難聽

真係唔明佢靚仔係邊
當年出道的EDISON好更多倍吧

除左記得佢係處, 無咩記憶點

今日唱live好好多
偏偏出大show果日出哂醜
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

今日唱live好好多
cymusic 發表於 2020-5-5 22:16

個日第一次唱炒車都唔奇
  不過今日d live好明顯連music background都無咁大聲kum哂佢把聲
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 拯救我自己 - 陳慧敏

真係唔明佢靚仔係邊
當年出道的EDISON好更多倍吧

除左記得佢係處, 無咩記憶點 ...
gordon0807 發表於 2020-5-5 17:14

靚仔係好主觀
正如都有人覺得 舒文 係靚仔一樣
我發現唔同年代對靚仔既定義都唔同

利申: 覺得Anson Kong靚仔d

回復 76# cymusic
走音都算,下次唱好啲就得,但可唔可以有人話佢知個「窗」字點發音,次次聽都好唔舒服,做職業歌手真係唔可以懶音囉

今日唱live好好多
cymusic 發表於 2020-5-5 22:16

佢條褲咩事

live 唱得麻麻地, 但曲詞都好lum,而且好易上口, 偶像曲算是不錯. 3+1 fun

其實vocal真係有進步起碼個vocal聽落冇咁膠
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 14 冠軍歌:留香瓊 - 半空

首歌好聽

收到風 姜濤 唱呢首歌比 error 肥仔聽
   內幕 話佢地兩個 係地下情人
講個笑話比你聽: 泳兒攞女金

同自問自答一樣,個曲又係好洗腦
但係個vocal都仲係...

首歌好聽

內幕 話佢地兩個 係地下情人 ...
洗衣王國130 發表於 2020-5-9 21:46

我都係肥仔
但首歌就不了

首歌好聽

肥仔有女朋友㗎

肥仔有女朋友㗎
hkwilliamsiu 發表於 2020-5-10 22:45

唔信 煙幕嚟架
講個笑話比你聽: 泳兒攞女金

唔信 煙幕嚟架
洗衣王國130 發表於 2020-5-10 23:31

你一定無睇全民造星,佢同女朋友是用老公老婆咁稱呼

好聽過飄飄賢首正式開始
希望有冠同埋有十大ap
我們的總和

好聽過飄飄賢首正式開始
希望有冠同埋有十大ap
Wonders 發表於 2020-5-14 14:25

最近廣告宣傳都好勁, 應該想搏最喜歌曲奬

好多人撐
P.S. Do姐老左好多

首歌好聽

梁業嘅女朋友唔係叫陳燕芬咩?

中途轉機?

好多人撐
P.S. Do姐老左好多
masterdragon 發表於 2020-5-15 00:10

將抖音風氣帶入香港樂壇。。

成日聽到: 只有愛含鳩不枯  

將抖音風氣帶入香港樂壇。。
polarbearbear 發表於 2020-5-15 20:09

Wow d_u 又啱喎唔怪得一見到周身唔聚財

hehehaha 發表於 2020-5-16 04:19

德國香腸還是法國香腸
蒙著嘴宣傳十分勁,又出Do 姐, 肥仔和Mirror 成員, 看似入最喜五強無難度

老實講, 佢唔適合唱歌

hehehaha 發表於 2020-5-16 04:19

生活在”劍”難裡...

唔知點解
成日覺得佢個人同d歌硬係有浸大陸味
但mirror其他人係冇
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

唔知點解
成日覺得佢個人同d歌硬係有浸大陸味
但mirror其他人係冇
John 發表於 2020-5-22 00:42

本帖隱藏的內容需要積分高於 299 才可瀏覽