返回列表 發帖

【冇點名】商台DJ麻利望重視咬字 姜濤Fans對號入座護主喪鬧

現與鄭裕玲一起主持電台節目《口水多過浪花》的商台DJ麻利,今日在社交網站中出post,表示昨日因看到一篇討論正音的文章,故希望分享出來讓大家重視「咬字」的問題,不過自分享後,卻惹來一眾姜濤fans「對號入座」,留言叫麻利不要再單打姜濤,令麻利忍不住連續出post反擊。

麻利在IG中貼出姜濤fans的留言,表示姜濤不用咬字正也可以好紅。(IG截圖)

麻利指若連講中文都有懶音,要如何悍衞廣東話?(IG截圖)

麻利謂不會因姜濤fans而影響自己對姜濤的感覺。(IG截圖)

麻利指身體有很多地方,會影響一個人發音不正。(IG截圖)

請到蘋果網址以閱讀全文並課金支持蘋果日報
https://hk.entertainment.appleda ... VWXAGEKOQMSGEJ3HUQ/

姜糖真係惡過黑社會
仲要衝出嚟7

姜濤=羅力威2.0

講緊懶音

班c9姜糖好x柒好x煩

我諗麻利做節目都唔播蒙著咀說愛你
再將我相信的如煙火般綻放

姜濤=羅力威2.0

講緊懶音
kayzzz 發表於 2020-5-3 19:35

羅力威唔吳業坤好耐無入5強

真係衝出黎_

商台DJ麻利望重視咬字

笑,佢自已有時咬字都一pat屎咁
利申: 姜粉

我諗麻利做節目都唔播蒙著咀說愛你
kaman921 發表於 2020-5-3 19:43

可能節目專登播一次然後逐個字數出嚟
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

粉絲行為  偶像埋單

我明鐘意一個人可以有幾盲目,調返轉姜生要好好學下點控制下佢D癡線fans
I dig my fingers in expecting more than just the skin~

唉呀 班姜糖真係醜死怪啊
睇到好尷尬
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

hello上CM的各位姜糖 :
你 地 偶 像 其 實 咬 字 真 係 唔 得 !!
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

好得人驚。好醜呀,害死自己偶像

姜心諗 : 7少陣當幫忙啦D_U

商台DJ麻利望重視咬字

笑,佢自已有時咬字都一pat屎咁
利申: 姜粉
hehehaha 發表於 2020-5-3 19:54

驚。。。

唉呀 班姜糖真係醜死怪啊
睇到好尷尬
帥小寶` 發表於 2020-5-4 00:34

人地大把錢。。

喜歡祖兒
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

喜歡祖兒
John 發表於 2020-5-4 01:00

你會唔會太搞笑

你會唔會太搞笑
帥小寶` 發表於 2020-5-4 01:02

祖兒以前都好多懶音
例如「皮日我唱K歌」
但而家已經有改善
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

姜濤班師奶姜糖真係霸道又難頂
成日吹奏到佢天上有地下無
實質作品同唱功一般過一般
咬字真係一大死穴...

玻璃心
又要自己亂咁對號入座
即係自己都知粒星多懶音啦
利申:唔係鏡粉

咬字真係一大死穴... ...
polarbearbear 發表於 2020-5-4 01:13

好認同你啊新會員

覺得班姜糖遲早累死姜濤!
不過who cares

姜糖班c9 fans黎緊一定好憎麻利
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

人地大把錢。。
kk8733 發表於 2020-5-4 00:55

19歲靠自己已經有100萬
其實好唔簡單

你地鬧完姜 B 可能一陣收啲八婆 PM DIU 你地

咬字真係一大死穴... ...
polarbearbear 發表於 2020-5-4 01:13

啱啊 咬字同唱功講真都係唔掂 可能有進步 但仍然係未如理想 咁固然會有人不能接受而作出批評
哩個係人間經常會發生的情況 出黎做娛樂圈 做得唔好 唱得唔好被人負評係難之避免嘅
反之啲姜糖忍受唔倒外界對自己偶像人哋嘅負面評價 絕對唔要得

廢禮:咬字無問題,唔洗咁緊張。。。

不改標準 改變心態

啱啊 咬字同唱功講真都係唔掂 可能有進步 但仍然係未如理想 咁固然會有人不能接受而作出批評
哩個係人間 ...
chachacharlie 發表於 2020-5-4 09:44

尤其係新人...
真係有批評先有進步

一樣還一樣
廢__神婆講得又無錯
咬字差多懶音首歌聽落好辛苦
而暴濤咬字差到好似大陸仔咁

如無記錯,當年商台都有DJ批評《極愛自己》
最後斷咗Edison嘅四台冠
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown