返回列表 發帖

第39屆香港電影金像獎

2020年5月6日 下午3時
第39屆香港電影金像獎 將於官方YouTube頻道、Facebook專頁及Instagram限時動態LIVE Streaming 實時公佈得獎結果!

Youtube: https://youtu.be/rZ3Lu91R03k
Facebook: https://www.facebook.com/hongkongfilmawards/
Instagram: https://www.instagram.com/hongkongfilmawards/

畫得好靚

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
再將我相信的如煙火般綻放

蔡思鈞攞咗香港電影評論學會
攞埋蘋果搞個個 金像獎可能攞埋

男主角 城城定太保《叔·叔》

掛住謙謙
唔記得佢無提名男主角添

叔叔題材講長者同志
有興趣想睇下兩位叔叔做得幾好?

Mi 會開Live嗎

wiki咁快有結果
harry 發表於 2020-5-6 14:38

邊個咁傻信wiki先得架?

傻啦 同情分? 唔會囉
Sammi 加油

時間都慳番!!!
Congratulations Ellen & Eman

Stephy 大把機會 提名過兩次
繼續努力一定有

SAMMI無哂存貨, 下一次都唔知等幾耐
gordon0807 發表於 2020-5-6 15:21

可能Mi都唔會在乎獎項

回復 63# gordon0807

睇下杜生搵唔搵多次佢啦

電影佢近呢幾部都接的好唔同的戲路,商業成份好低的戲, 都似係想博一博有個影后 ...
gordon0807 發表於 2020-5-6 15:33

記得佢之前講過要睇劇本好唔好 好就會接
咁拍戲都係為觀眾架姐 唔一定要攞獎

睇天時地利人和
接到套好戲而令到佢有好角色 獎項就自然會有

返校有無人睇過?
呢套係台灣
大象席地而坐攞獎呢套係大陸

大象席地而坐被大陸禁咗喎
阻住 發表於 2020-5-6 16:46

下 中國大陸出產架喎
因咩要禁?
《大象席地而坐》(英語:An Elephant Sitting Still),是中國大陸出產的電影,由已故導演胡波(筆名胡遷)執導的唯一一部長篇電影作品,由章宇、彭昱暢、王玉雯、李從喜等主演,於2018年2月16日在德國柏林電影節首映,同年11月獲台灣金馬獎最佳劇情片台灣於2019年1月11日正式上映。目前未在中國大陸上映。

I miss at17

無睇過每套提名嘅戲唔評論
係中國又好 係香港又好
係好睇嘅戲就值得攞獎

有睇少年的你,係好睇ge
係估唔到咁一面倒。 花椒幻愛金都麥路人都幾乎無。。。 ...
on07111 發表於 2020-5-6 19:40

你係咪無睇得獎名單?
最佳新晉導演 黃綺琳(金都)
最佳原創音樂 林二汶(金都)

第三十九屆香港電影金像奬 - 得獎名單

最佳電影:少年的你  監製:許月珍
最佳導演:曾國祥(少年的你)
最佳編劇:林詠琛、李媛、許伊萌(少年的你)
最佳男主角:太保(叔‧叔)
最佳女主角:周冬雨(少年的你)
最佳男配角:張達明(麥路人)
最佳女配角:區嘉雯(叔‧叔)
最佳新演員:易烊千璽(少年的你)
最佳攝影:余靜萍(少年的你)
最佳剪接:張嘉輝(葉問4完結篇)
最佳美術指導:張兆康(花椒之味)
最佳服裝造型設計:吳里璐(少年的你)
最佳動作設計:袁和平(葉問4完結篇)
最佳原創電影音樂:林二汶(金都)
最佳原創電影歌曲:Fly(少年的你)
                                   作曲:盧凱彤
                                   填詞:盧凱彤、吳青峰
                                   主唱:岑寧兒
最佳音響效果:李耀強、姚俊軒(葉問4完結篇)
最佳視覺效果:余國亮、馬肇富、梁偉民、何文洛(掃毒2天地對決)
新晉導演:黃綺琳(金都)
最佳亞洲華語電影:大象席地而坐

其實真係好想聽二汶、yoyo、小余講得獎感受 一定勁感動
小伙子. 發表於 2020-5-6 20:10

二汶得獎感受
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=612975799305926&id=202878610315649

求天父比個獎Sammi