返回列表 發帖
蔡思鈞攞咗香港電影評論學會
攞埋蘋果搞個個 金像獎可能攞埋

男主角 城城定太保《叔·叔》 ...
kaman921 發表於 2020-5-6 10:20

按之前的都係攞咗香港電影評論學會就會中埋,蔡思鈞機會大但SAMMI會好多同情票, 年資同上年的新聞, 好難講

其實私心好想STEPHY,
男人唔可以窮之後真係唔同哂
連套起底組都可以拍到有戲味

今屆好有趣,女主角提名除左剛奪評論學會影后既Cecilia,全部之前都係學會拎過,但去到金像輸左既... 所 ...
powerful 發表於 2020-5-6 12:19

我仲未有機會睇金都只睇左TRALIER同少少片,
其實空手道唔係真係好好, 係因為佢轉左戲口路多人講左同有對比

但金都個題材都適合佢, 中女悔婚, 愛情, 生活, 人生反思
香港而家真係得佢可以拍到,

當年輸比毛姐好多都係因為朋友票,年資地位票

SAMMI 01年個3部都無咩戲功, 一定係比張艾嘉
佢都係呢套先開始比人睇到佢唔係做緊SAMMI

SAMMI無哂存貨, 下一次都唔知等幾耐

八個女人
艾石仔 發表於 2020-5-6 15:22

八個女人好似上年定今年已經報過名之前有上過5場

可能Mi都唔會在乎獎項
kaman921 發表於 2020-5-6 15:26

電影佢近呢幾部都接的好唔同的戲路,商業成份好低的戲, 都似係想博一博有個影后

Stephy 大把機會 提名過兩次
繼續努力一定有
kaman921 發表於 2020-5-6 15:25

佢再提多一兩次就會中香港女演員都係得佢仲會接的有發揮的拍緊

冇,最後都暫緩左,希望唔會就咁壽終正寢
powerful 發表於 2020-5-6 15:27

定係我記錯係金馬, 好像有係提名名單睇到過佢同GIGI報女主, 另外全部報女配

記得佢之前講過要睇劇本好唔好 好就會接
咁拍戲都係為觀眾架姐 唔一定要攞獎

睇天時地利人和
接到套好戲 ...
kaman921 發表於 2020-5-6 16:05

我覺得佢係盲探之後先叫做真正開左光, 識做戲之後拍親的,劇本都有返水準
起碼叫做做好左個口啤,

除左公司叫佢拍, 為PROFIT的衝上雲宵之外

當年盲探將佢之前10幾套出現過的SAMMI放同一套戲度, 仲以為WIN硬,又係黑,殺出個宮二

我反而又覺得盲探over咗
自龍鳳鬥之後去到花椒先覺得佢演出係自然
高海拔都ok但劇本累事

可惜對Sammi嚟 ...
hihi 發表於 2020-5-6 16:43

龍鳳鬥 太刻意做成熟, 但佢個時未去到呢個層次如果病完之後, 同上年婚姻危機, 個人多左經歷, 而家拍會好好多

長恨歌其實根本唔適合佢, 無個種上海女人的韻味, 個角色其實只有嘉玲姐先做到
高海拔,佢好努力,但個劇本唔得

盲探係佢由頭發揮到尾, 華仔成套都係行行企企, 當年杜SIR同華仔都話套戲完全係用來幫SAMMI衝影后
不過都叫交哂功課,好像接近全部影展有五強

8個女人, 太多女人鬥, 好易有大對比, 呢套難入

希望來緊會有套好劇本