返回列表 發帖

一人之境 - 林家謙

單選投票, 共有 143 人參與投票
77.62% (111)
4.90% (7)
4.20% (6)
1.40% (2)
11.89% (17)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 05/05/2020

作曲:林家謙
填詞:林家謙
編曲:林家謙
監製:林家謙

派對裡凝望 友伴笑臉八個十個
節奏裡搖盪 快樂中感寂寞
散去了回望 有著丁點孤寡 但自由
想拆開交結的網 獨佔天清氣朗

泥路上邊走邊數數腳~印 竟發現某些裂痕
聽到內心 學會修補再嵌 別把聲音軟禁

一個人原來都可以盡興 多了人卻還沒多高興
沉默看星 聽到月光呼應
繼而平靜到訪這一人之境
原來也很高~興 獨個俯瞰每顆山幽之嶺
乾一罐的汽水 呼出嘆息 快樂懶說明 no~
自己一個做證

沿路亮起街燈撫摸~著我 光線綻放出冀望
浮雲日出幻變中交錯過 像已找到答案

一個人原來都可以盡興 多了人卻還沒多高興
沉默看星 期待日光牽領
繼而平靜到訪這風花雪之境
原來已很高~興 獨個觀看世間變幻事情
乾一罐的汽水 呼出泡影 聽著那共鳴聲
是種心理回應
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

只想愛謙 會唔會太好聽
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

點解首歌唔整長啲
配合返家謙啲手指

首歌製造嘅feel無得頂 5分啦

謙B暫時最好聽既歌 派之前已經洗曬腦 好似hit左

點解首歌唔整長啲
配合返家謙啲手指
hehehaha 發表於 2020-5-9 21:33

有時短有時長
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

我家謙好聽到痴線
五分

唱腔同曲風好夾!
5 fun
一息間 多洶湧的人群
花火過後散落像微塵
獨個上路再做 撇脫的自由人

想飲謙b飲過嘅汽水
5分

點解首歌唔整長啲
配合返家謙啲手指
hehehaha 發表於 2020-5-9 21:33

通常手指長 下面都會長

好高質喎 聽左一次已經好鐘意
不過真係短左d 居然得兩段副歌
利申:唔係鏡粉

路過了 學校花店 荒野到海邊」

呢首歌真係loopable,5分

謙B又一曲詞編監包辦作品
認真呢首勁loopable
希望903會buy

謙謙

903好似好鍾意呢首同兜圈mix埋播
最愛林家謙❤️

謙謙

903好似好鍾意呢首同兜圈mix埋播
路易 發表於 2020-5-10 10:51

嗰個係jingle嚟架喎

撫摸~~~~~~~~~~著我
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

沿路亮起家謙撫摸著我 詞超正
已經loop到傻 5分

謙B曲詞編監包辦作品
超正

呢首個feel真係好yoga

今年謙B已經係我個人的男金,咁有才華,又好J。
5分

通常手指長 下面都會長
Lewis 發表於 2020-5-9 23:44

通常手指長 腳趾都會長
反ot 佢而家算係英皇定係independent label

This song stinks. His vocals are awful. BARF!

通常手指長 下面都會長
Lewis 發表於 2020-5-9 23:44

幾時有MV睇。。

通常手指長 腳趾都會長
反ot 佢而家算係英皇定係independent label
NelsonWu 發表於 2020-5-10 15:49

腳趾長代表咩???

首歌繼續有魔音。。

通常手指長 腳趾都會長

應該係independent佢上年都有搵英皇同寰亞幫手發行

乾一罐的汽~~水~~~~~於~~

曲詞編監唱都滿分
身邊好多朋友share,係咪hit左

佢作曲係ok,都係真係唔好俾佢唱啦

成首歌好好loop
唱都好左
5分

佢作曲係ok,都係真係唔好俾佢唱啦
森炎 發表於 2020-5-10 17:27

冇錯
但我懷疑佢身邊冇人同佢講佢既問題

其實佢唱歌真係好難聽
論聲線論感情論self-expression冇樣掂
好心去進下修 跟下唱歌老師
如果唔係外表生得幾好睇 佢條幕前音樂路應該一早玩完

乾一罐的汽水~~~~~~ 真係笑到噴水
可唔可以唔好亂玩ad lib 好地地唱唔得嘅
本身唔係好架啦唱功

仲有 不如佢搵過第二個監自己算啦
做哂所有野好似好勁咁
但根本佢都未有呢個能力
又唔知自己弱點係邊 又唔識唱歌
出到黎效果極差
應該任何一個有少少sense既監製都唔會俾汽水嗰句出街

冇錯

其實佢唱歌真係好難聽
...
bagfgfcde 發表於 2020-5-10 20:12

我發現你呢段嘢可以apply落好多人度
例如:姜濤、JUDE、洪嘉豪etc.

冇錯

其實佢唱歌真係好難聽
...

佢跟同佢好似樣個 ben sir 學吓講野有抑揚頓挫先啦

i don't like this song :(

好聽啵 呢首一聽就鐘意
雖然「乾一罐的汽水」係病句,量詞後面加個的字錯曬

CM人聽歌品味同世人脫曬軌
首歌上左KKBOX日榜no.1
終於有歌打低銀河修理員

CM人聽歌品味同世人脫曬軌
首歌上左KKBOX日榜no.1
終於有歌打低銀河修理員 ...
Lewis 發表於 2020-5-10 21:35

70+% 5分同世人脫軌?
即係首歌世人覺得值1分?
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

好聽啵 呢首一聽就鐘意
雖然「乾一罐的汽水」係病句,量詞後面加個的字錯曬 ...
stephybest 發表於 2020-5-10 21:26

oh, 佢應該好自豪填到呢句 見佢瘋狂hashtag
不過自己監製係咁啦 會以為自己好叻
就連唱嗰方面都係
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

oh, 佢應該好自豪填到呢句 見佢瘋狂hashtag
不過自己監製係咁啦 會以為自己好叻
就連唱嗰方面都係{:1_13: ...
JasOh103 發表於 2020-5-10 22:01

捧得佢太高真係唔好
有時要鬧下佢先會有進步,
不過佢會話係佢嘅特色嚟

70+% 5分同世人脫軌?
即係首歌世人覺得值1分?
JasOh103 發表於 2020-5-10 21:53

sor囉
講緊上面個班插佢唱歌垃圾插到體無完膚嘅cm人呀 得未

冇錯

其實佢唱歌真係好難聽
...

我唔會難聽尼形容,我會用恐怖尼形容
因為一個人無論唱歌或者講野,都唔會用佢呢個tone
佢首just carry on 係一個經典,係首快歌,佢係唱得快左,佢係用力左配合返,但出到尼都係電子辭典聲Just carry on 呢幾粒字,又唱得唔夠快,連埋後面d ad lib都要格硬hit 中拍子,而又好恐怖地又可以咁短粒音都sharp走唔拖尾音轉下粒音
呢三隻字成首歌出現十幾次,次次都係咁悶,冇carry on的感覺,只有hea做趕收工的感覺

佢無論用唔用力,有冇拖尾音,你都唔會感覺到佢個肉緊,粒粒音都好似係跌出尼
無論佢有冇高低音,條聲都好似係flat,而且每粒音都係割裂,唔需要用氣用力,唔需要拉上去,一跌就跌到出尼

如果要鍾意林家謙唱歌先叫做接軌
咁我真係寧願同世人脫軌

抖音啲咩學貓叫係新一代generation都好hit
仲有上年周柏豪楊千嬋兩首CCTVB劇歌長期佔KKBOX第一

大眾口味同CM會員點講從來都冇值得相提並論既地方
更何況只係一少班會員

我覺得呢首其實曲詞編都好唔錯

當然詞都係偶有沙石

最大問題都係唱 當然好多人會話係佢特色
咁多首入面都係覺得拼命無恙唱得最好

sor囉
講緊上面個班插佢唱歌垃圾插到體無完膚嘅cm人呀 得未
Lewis 發表於 2020-5-10 22:09

1. KKBox 只係N咁多個電子平台其中一個
2. 林家謙有活動KKbox 有banner
3. 唱得好唔好聽,同多唔多人聽係兩回事,讓我高飛呢度多人聽咩?JC低音牛,中音叫,高音雞仔聲都好多人聽,排第二,我又唔覺CM好多人討論

派台歌中唱得最差的一首,好似讀歌咁,其實自己作曲填詞,點解唔可以唱些適合自己歌路來唱。

第一首下一位前度
會覺得幾新鮮 新聲線
但唱左幾首都係咁......
vocal上真係要注意多d

通常手指長 腳趾都會長

原來師兄係腳控...
反ot:佢搵英皇發行姐

想問佢係咪無簽唱片公司 獨立音樂人自資出歌咁?