返回列表 發帖
想問佢係咪無簽唱片公司 獨立音樂人自資出歌咁?
kayzzz 發表於 2020-5-11 12:15

似係自家公司,一直以為係同小巧同公司添

反而我覺得咁多首裡面最岩佢唱而我又聽得最舒服係呢首~

呢首歌好洗腦,尤其係「一個人原來都可以盡興」,好貼身
期待佢個MV可以為首歌加分
但同意首歌真係太短,只得3分鐘,搞到每次聽嗰陣,明明就嚟入到佢個一人之境,都要迫住跳番出黎
有啲可惜,去得唔夠盡

通常手指長 腳趾都會長
反ot 佢而家算係英皇定係independent label
NelsonWu 發表於 2020-5-10 15:49

如果係英__咁有無畀人玩過

你知啦我家謙咁正

好正woh 其實我覺得佢都唱得ok

好正woh 其實我覺得佢都唱得ok
tree 發表於 2020-5-12 09:46

係囉 我都覺得今次可接受
或者可能聽耐咗把聲 習慣咗
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

有無話幾時出專輯?
千奇唔好五首歌ep
我祈求美雅拎女銅一定要發生

唱得愈來愈好  詞曲編都5分

謙B d歌嘅討論度好高 XD

有無話幾時出專輯?
千奇唔好五首歌ep
787491313 發表於 2020-5-12 11:51

機會好大

轉載自Youtube Comments

// 唱作人唱的歌,像是總是無奈地被標籤要難明,如果唱一般曲式似是已無靈魂、失去自己。這首歌chorus好聽有hooky,突然面對大家的期待,可是稍一不慎,或會成一首好聽的歌,但未必成為最印象深刻的一首。

然而,這首歌正讓我們反思,如何在主流音樂中,發掘更多可能性,不用做另類曲風,不用哭腔去表達吸引人,而是在細節中再多想,勇敢隨心去試,去擴闊我們的眼界,做到極致。而回歸基本,是我們的本質、態度、對音樂及人生的取捨。

3分16秒的歌曲,或較我們熟悉的短時間,但這就像是在考試時,我們最討厭遇到的一種同學,淡定書寫,做完提早交卷離場,而你仍在舉手加紙,不夠時間寫。最後,或者你都能夠A到,但人地都A咗,因為當中也能做好預備,用心思量後才下筆,中point,起承轉合剛剛好。

這首歌是會loop到每次聽,仍會被不同的元素吸引,仍然覺得好聽。Music break轉pre chorus實在太~~精彩,hold back 3下,最後個2秒突然落樓梯式降key開牌,就像我們的思緒,在獨自一人時的走動無譜,明明輕鬆自在飄遊中,急轉帶去覺醒看破、相信肯定自己,順滑而好有feel,造成的反差,推進住情緒和氣氛,好癲。

看到的是,原本晚上愜意獨自在街上慢走小跳步,自如地un住哼著歌,暗爽地回味著中午與大自然和內心談的一場無人之境。行著行著,抬頭看著街燈總是會安靜陪伴,那低音像是柔和的燈光,穩重溫柔地unconditional love你,那種心照鼓勵的感覺,更豁然開朗,確認找到自己的一種生活方式,外在淡定,心裡興奮高呼一句"yessssss!",然後想釋放讓全世界知道,這就是我,respect and don't judge me please. 同時,重遊到一些曾經好與壞畫面,一路走來,才發現原來再忍不住掉下淚,咩事。

最後一段chorus隨著旋律感覺的唱法(裝飾音/拍子/咬字/phrasing/轉音等等),讓你覺得這首歌除了好聽特別外,有唱出一種隨心自在,正在開心仔care free說自己的心聲。最後管弦樂的celebration,配上和音像吹出一口氣,在天空上飛的飄散,令氣氛悠然自得,替你高興的同時,亦看到我們自己。

謝謝你真誠的自白,溫柔的平反,讓我們知道不是自己一人。

3分鐘內由孤寂懷疑唱至自我欣賞,不容易,唱得好好聽。
餘下的,慢慢來,隨歌曲的命運伴著走。: ) //

唱係爭少少感情,不過成首歌chill chill地,聽得舒服,幾鐘意
曲詞編監一手包辦再加分!

// 唱作人唱的歌,像是總是無奈地被標籤要難明,如果唱一般曲式似是已無靈魂、失 ...
cheungsiuming 發表於 2020-5-12 18:23

會唔會誇張左?

會唔會誇張左?
kayzzz 發表於 2020-5-12 20:38

真係忍唔住要講句
Get real!

佢咁多首入面依首最好聽
搞到我想投入謙謙嘅懷抱

好有孤芳自賞感覺

so far 幾首派台歌之中呢首個旋律最流暢
5 fun

堅好聽 身邊好多朋友share 歌詞太有共鳴
因為呢首歌變謙粉
光線引我再次回眸 岸邊伸出這一對手

有D人會好奇怪覺得明明佢唱得咁難聽都有咁多人吹奏,
因為我鍾意囉.
其實就好似我每次睇住成棚人吹奏Serrini同黎曉陽一樣,
我都唔係好知點解,不過我都會尊重你鍾意既野,
雖然我無乜感
FIGHT for 陳柏宇

^ 冇人好奇怪點解佢咁多人鍾意,更何況奇怪同不解不等於唔尊重,
大家都係講緊佢唱歌問題,可能你見到會覺得un眼,
但似讀歌、冇高低起伏、粒粒音都flat,但又要自己監製,
呢啲咪係我地既感受

其實林家謙係CM受歡迎係唔出奇,
首先佢外表的確幫咗佢起步同持續有(好多)人關注,
如果你唔同意一開始我講嗰句,其實你望下上一頁啲FF就知,
論唱功論歌,佢都唔會係爆到飛起搏到人眼球有大公司撐腰嗰種
(搏到人眼球同覺得好聽/鍾意係兩個唔同層次)

當然有人鍾意佢唱歌,但好似上一頁咁講,
多人聽唔等於唱得好,佢唱功亦的的確確有好大改進空間,甚至可以話唔識唱,
我亦唔敢相信佢入咗唱歌呢個行業,一個人都冇同佢講佢唱歌有問題,
聽咗咁多首都冇進步同改變

如果你覺得 Serrini 同 黎曉陽 唱功唔得,其實你可以照講出黎架,
分析一下佢地唱得有乜問題,唔等於就係唔尊重人地
我寧願睇一個好似上一頁森炎咁既留言,好過十個吹奏 Serrini 既帖

好聽啵 呢首一聽就鐘意
雖然「乾一罐的汽水」係病句,量詞後面加個的字錯曬 ...
stephybest 發表於 2020-5-10 21:26

呢個 oxymoron 幾靚喎
不過「每顆山幽之嶺」完全唔知佢想點

回復 72# just11256

我第一次聽以為歌詞係「沙丘之嶺」

有無話幾時出專輯?
千奇唔好五首歌ep
787491313 發表於 2020-5-12 11:51

如果加埋兩首 Remix 都有7首。做多一首新歌就可以當大碟出。可以學AGA 加多幾首 demo mix 變十首都得。

美謙就好似祖兒咁,好嘅好愛,憎嘅好憎,應該好快拎到叱咤男金,然後喊住講下年唔知拎咩好喇~~

hlyung 發表於 2020-5-11 15:32

覺得他越來越似李克勤, 而聲線亦是有個人特色, 可惜好多位都好突核, 例如乾一罐汽水等..  另外他應該找另一位做監制, 現在唱法太過freestyle ,好處是有新鮮感, 但就好容易走火入魔.

期待佢同啲新啲嘅填詞人合作下
佢自己又唔算填得好好
林夕寫嘅嘢又好似唔係佢個年紀

// 唱作人唱的歌,像是總是無奈地被標籤要難明,如果唱一般曲式似是已無靈魂、失 ...
cheungsiuming 發表於 2020-5-12 18:23

好勁。。2020至尊歌。。

家謙系我近期最愛

其實隻歌聽起上黎我會覺得好舒服
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

麻麻地
若果呢首都叫好聽
我更想為以下一首舊歌平反
唱功都係差唔多 個曲甚至更K添
MV用左好多第一身視角 比呢首歌更加體會到一人之境
而且仲有得睇hehe床戰

係咪特登整咁短?攪到係咁loop

好岩同敢輪住播

唔知點解聽第一次就覺得呢首歌Eason唱會更加岩,
當然都要支持新人

係咪特登整咁短?攪到係咁loop
on07111 發表於 2020-5-18 21:49

我都係 好似好唔夠喉

仲有 不如佢搵過第二個監自己算啦
做哂所有野好似好勁咁
但根本佢都未有呢個能力
又唔知自己弱點係邊 又唔 ...
bagfgfcde 發表於 2020-5-10 20:20

因人而言各花入各眼啦
我反而覺得個句係亮點
兒童有著兒童畏懼
成人都有成人唏噓
年年適應年年老去
而智慧是沈著面對

想拆開 9 結的網
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

麻麻首歌既唱腔

Serrini唱完想比多次五分

會唔會誇張左?
kayzzz 發表於 2020-5-12 20:38

我自己都好少轉載其他網啲評論
尤其長篇嘅
實在無意思

正!

(8:20)
Jonjon手詞好有feel喎
唔知林生係咪真係會認真唱一次?

聽完SSerrini版本,更加正

回復 90# kenneth

嘩大佬 邊間教會架?

回復  kenneth

嘩大佬 邊間教會架?
leung1020 發表於 2020-6-28 17:04

就返林生個tone就差唔多㗎啦

聽拼命無恙時覺得好聽
不過已經諗佢用呢個唱腔仲要唱多幾多首歌
點知第3首都係咁...而又仍然幾好聽