返回列表 發帖
反而覺得林家謙對比舊年 唱功上有進步好多
舊年唱到好似AI咁 但係今年你可以投入到感情係佢嘅演繹入面
林家 ...
jaydeng 發表於 2020-5-15 10:26

有個人特色/風格已經夠

完全同意把聲垃圾到暈
cathay1996 發表於 2020-5-14 02:09

林家謙的唱腔只有敝多於利, 完全沒有討論空間

有個人特色/風格已經夠
KU5249 發表於 2020-5-15 11:01

所以依家咁多live垃圾嘅歌手出黎獻世 咪就係樂迷慣出黎咯
    一句個人特色大曬
歌曲 http://poll.fm/5qbaq 专辑 http://poll.fm/5qbah 组合 http://poll.fm/5qbal 女歌手 http://poll.fm/5qban 男歌手 http://poll.fm/5qbam

林家謙的唱腔只有敝多於利, 完全沒有討論空間
快劍俠 發表於 2020-5-16 13:45

#弊
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

聽左 kkbox 同 Serrini 合作既音樂會,繼續睇到呢兩位音樂人既獨特同話題性

香港人單一標準,未聽慣就只識一味批評

聽左 kkbox 同 Serrini 合作既音樂會,繼續睇到呢兩位音樂人既獨特同話題性
powerful 發表於 2020-6-14 15:20

D歌交換唱真係搞唔掂

chungyiu11 發表於 2020-6-14 20:49

香港人不是用單一標準,祗是要求稍高. 另外家謙一定識唱歌, 祗是自信過高, 作曲真的十分有天份, 可惜他又要做埋監製, 對自已freestyle 唱法沒有克制, 所以出來效果差強人意.

其實客觀層面講,音準、真假聲轉換等方面家謙係絕對冇問題,甚至可以話十分專業,大家可以聽佢cover潛水,首歌難度好高但佢唱得好輕鬆,至於所謂唱歌冇感情,唱腔奇怪等等批評,其實系好主觀

chungyiu11 發表於 2020-6-14 20:49

屎食慣咗會變好食?
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

睇咗林家謙上林志雲-傾-做嘉賓唱了多首歌曲, 訪問中更加認識他的性格和唱歌風格, 對他好感亦增加了不少.

我過去幾年好似唔係住喺香港咁嘅。因為琴日先知林家謙系乜水。(其實我根本5聽歌)

loop左幾次佢D歌同佢D訪問,好奇佢講嘢咬字好清晰(5造作哥種),仲要係讀英文系。所以search到樓主呢篇文。學到野。開個ac多謝你。

我5識唱歌。但覺得佢D呌氣聲比較輕,聽落5難頂。呼吸、運氣、聲音收放嘅基本功(以前標準)應該合格吧?好想睇吓佢唱5唱到越吻越傷心。
hello

林家謙唱歌個腔唔係每個人都接受到…

佢首新歌 比起前幾首遜色

覺得好多歌嘅feel只有佢自己先唱到,好神奇
不知天高地厚是一個華人社會論資歷排輩的副產品。

希望分析埋Serrini、容祖兒、楊千嬅同謝安琪的唱功

聽佢唱歌都幾眼訓

洗衣機不能成功排水有機會排水位置有雜物淤塞導致或水泵零件損壞而導致,可先檢查水泵垃圾格或排水位置是否處於正常,如清理排水泵垃圾格後仍然一樣情況未有改善,那是時侯要找專業維修人員上門維修 洗衣機檢查了

以前覺得佢唱歌幾悶,但慢慢地,又聽得出溫柔中的平淡與細膩。

佢唱功未算好好
但話佢唔識唱歌又未免太苛刻吧?

確實家謙唱歌吸引力不及Eason和Hins,比較平穩沉悶那種感覺。

bagfgfcde 發表於 2020-9-30 12:17

Serrini唱功好,但歌路唔夠大眾化。Joey聲線夠沉穩,可惜感情未夠。
千嬅唱功不好,但感情豐富。
Kay聲線較特別,可惜不是每首歌唱live都那麼穩定。

今個星期初嚮5大批評佢唔識唱甚至有退步
所以唔值得播咁多同拎獎
個留言後尾被版主蒙蔽咗

佢唱功未算好好
但話佢唔識唱歌又未免太苛刻吧?
clay 發表於 2022-10-12 07:40

佢啲聲用喉嚨出嘅

佢啲聲用喉嚨出嘅
kenneth 發表於 2022-10-12 09:50

所以佢唔會唱D好澎湃嘅歌

以前覺得佢唱歌幾悶,但慢慢地,又聽得出溫柔中的平淡與細膩。
~herman~ 發表於 2022-10-7 01:02

說故事的人. 不過唔係人人識欣賞,有D 樂迷總係將 唱功勁 = 唱歌好聽.
然後再貶低一眾唱功唔勁嘅歌手, 而忽略廣東歌感情表達係幾咁重要.
(同公司唱功唔勁果班就唔會罵, 係罵有威脅果班)

一路聽一路笑到癲

佢啲聲用喉嚨出嘅
kenneth 發表於 2022-10-12 09:50

這樣做長遠會很傷喉嚨的。

如果靚仔D應該會紅
henhenhen 發表於 2020-5-13 23:21

紅館七場仲係難買到癲仲唔夠紅?
嫌的比愛的多

紅館七場仲係難買到癲仲唔夠紅?
ywcsinay 發表於 2022-10-13 17:15

啲 CD 都 賣 斷 市

覺得歌手有特色係極其重要 而林家謙風格係好獨特 把聲介乎於男同女 小朋友同大人 人同機械 之間 記得第一次聽佢唱一人之境覺得好奇怪 聽聽下就好似上左癮咁 樂迷係需要新鮮感嘅

佢出道頭兩年啲AI tone with 真假扭音轉嚟轉去的確聽到我頭暈兼un耳
苦榮聲唱”不哭了不想了” hea住唱”oh just carry on~(假音)”、扭盡六壬嘅「汽水~~~」同「未許~~倒~~~流」……等等不能盡錄
但唔知點解近幾年越聽佢啲作品就越上癮,依家幾乎日日狂loop
可能真係食得多屎真係會變好味

但不得不承認佢唱功感情投入、同埋台風的確比初出道時improve咗好多
至於樓上有人話佢用喉嚨唱歌,我不予置評

我覺得佢唱歌好似南嘸佬

唱歌好唔好聽 順唔順耳 真係好主觀
林家謙聲線獨特 辨識度高 市場少呢種類型歌手 多個選擇都係好事

但睇完佢清唱 某種老朋友
不能不佩服佢唱歌其實好夠氣

我反而係越嚟越頂唔順佢啲轉音/唱腔。佢出道頭兩年啲歌我大部分都okay,拼命無恙係我嗰年年度之歌添。覺得佢之後越嚟越走火入魔(例如某種老朋友段鬼叫),唔識欣賞嚕,夷家佢肯正正常常唱首歌我都好感恩啦,例如doo doo doo。不過百貨應百客啦
你別以為有人拜就叫偶像
有人拜是對著你憑弔那樣

搵次concert全部唱返佢寫俾其它人嘅歌

一直覺得他唱功只是一般

不過的確佢作既歌好聽

bagfgfcde 發表於 2020-9-30 12:17

[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

我反而係越嚟越頂唔順佢啲轉音/唱腔。佢出道頭兩年啲歌我大部分都okay,拼命無恙係我嗰年年度之歌添。覺得 ...
Kzikzii 發表於 2022-12-9 22:23

拼命無恙我都好鍾意 我由時光倒流開始頂唔順, 但係佢好似係呢首開始多人識? 一人之境岩岩出果陣都冇人識

我反而係越嚟越頂唔順佢啲轉音/唱腔。佢出道頭兩年啲歌我大部分都okay,拼命無恙係我嗰年年度之歌添。覺得 ...
Kzikzii 發表於 2022-12-9 22:23

個分水嶺應該係由佢彈起左多人撐唔再需要上大台果陣開始,即係上年年頭之後
太陽花 純真柔弱
10月3日 9點半 美麗戰場

初初都唔多like,但聽多左又ok

nice .......

拼命無恙我都好鍾意  我由時光倒流開始頂唔順, 但係佢好似係呢首開始多人識? 一人之境岩岩出果陣 ...
people 發表於 2022-12-12 11:56

時光倒流都接受到 之後越來越癲

一路聽一路笑到癲
kenneth 發表於 2022-10-13 06:56

是旦喇,除咗Janice,個個hk歌手都俾佢揾到位入(搞阿GEM真心笑咗)
Aliens,明荃之友

sorry,個人特色真係大哂,作品如是,唱功勁=/=唱歌好聽
Aliens,明荃之友

同樣都係澤日生,慧敏哥同-O-O展現出黎既唱功係天淵之別
Oh~Wo~Yeah~~~
Wk36 1-6 花見之酩 2-4 一了百了 3-2 日常事故劇場

各花入各眼啫

個人而言佢唱歌好普通,冇乜吸引力,但未至於唔識唱歌嘅

佢咁多首歌真係聽得落一人之境同處女座. 係MATCH 到呢個唱腔
某種老朋友都可以, 但後段句9叫ADLIB 真係笑出聲
但係聽得過GE 歌都好快聽厭