返回列表 發帖

究竟林家謙識唔識唱歌?

每次林家謙一出歌,就總會喺 Cool Hot Hits 引起熱議,究竟林家謙嘅唱腔係有性格定係冇唱功?其實呢個 post 佢出第一首歌嘅時候已經想寫,不過一路都等唔到佢出碟,已經等唔到了,希望都可以涵蓋佢出道至今嘅歷程同變化。其實呢個標題係僞命題,因爲好唔好呢啲嘢我答唔到,希望可以指出一啲佢唱歌嘅共通點,再畀大家自行批判,最後有啲個人感想。另外我唔係啲咩權威,個 post 有大量籠統概說,所以有錯請指證!

一、香港樂壇男聲發展
先撇開林家謙。究竟咩係「唱功」?

我本人諗香港樂壇男聲「唱功」,第一時間諗到嘅名係陳奕迅。我同好幾代嘅香港人一樣,都係聽陳奕迅大,而陳奕迅嘅流行程度同標誌性都不在話下,所以陳奕迅把聲同佢所用嘅技巧已經同「唱功」掛鉤。而亦都因爲咁,陳奕迅唱法深深影響近年出道嘅男歌手,唔多唔少都用上陳奕迅唱法,陳奕迅唱法已經超越佢一個人嘅領域。

咁咩係陳奕迅唱法?都有唔少權威講過,陳奕迅唱法最重要嘅元素係「感情」。呢個係一個好模糊嘅字眼,其實係指陳奕迅唱歌時所用嘅力同埋文字之間嘅關係。眾所周知,廣東歌詞大於曲,歌詞係極其重要。陳奕迅唱歌嘅妙處就係用啱力嚟強調字眼。最簡單,唱廣東話嘅時候,好多時依靠歌者用力度嚟蓋過一啲填詞唔啱音嘅地方。例如:「夕陽無限好~」,需要歌者喺個「好」字用力滑上去,唔係就變咗英文嘅「hoe」 。陳奕迅用嘅力係啱啱好,好似講個「好」字咁。但呢啲只係基本功,個人色彩往往蘊藏喺韻母入面,特別係複韻。廣東話嘅複韻母(diphthong)係好好玩嘅,例如個「好」字,由 o 轉入去 u,點轉、幾時轉、震唔震音等等,都視乎歌手個人發揮。陳奕迅畀我嘅感覺係將呢啲複韻用最自然嘅方法發揮到感情嘅極致,例如〈漸漸〉呢個最後嘅「老」(3:59),小小力震住轉韻,唔會李克勤式過度,但仍然交足感情,最後嚟個入聲 cut-off,完美。所以我認爲,香港聽眾聽唱功,其實音準拍子係其次,我哋真正想聽嘅,係歌手用文字表達感情。

但原來,呢種唱法唔係必然。舊年黎明出山唱〈忘記和記〉,浸黎明味即刻走晒出嚟。喺陳奕迅紅之前,九十年代嘅唱法大有不同。上述嘅李克勤、張學友等,零零後聽可能會覺得好尷尬,心諗點解咁誇張嘅。嗰種誇張,都係嚟自韻母,例如〈忘記和記〉「含笑跨過舊情『的』一刻」(3:10),你聽佢扭到,大力過陳奕迅個「好」好多。原來以前入流嘅唱腔係咁,換而言之,唱腔係流動嘅、係可以變嘅,今日嘅標準同聽日嘅標準唔一定一樣。作爲 CM 開明聽眾,我哋更加應該歡迎對固有標準嘅衝擊同埋具實驗性嘅嘗試(所以大家都咁鍾意 Serrini)!

二、林家謙特點
林家謙進場。佢派第一首歌嘅時候,已經好明顯聽得出佢嘅唱法同陳奕迅唱法好唔同。林家謙係九十後,都幾肯定係聽陳奕迅大。當聽眾接受咗陳奕迅唱法爲必然嘅時候,我大膽假設,林家謙係特登、有背後設計咁推出佢嘅唱腔。

先講幾樣林家謙特點:

1. 韻母。林家謙係盡量減少韻母嘅變動,每個字都盡量拉長韻母,複韻佢會選擇拉長其中一半,省略另外嗰半。例如〈下一位前度〉副歌,句句「aai」韻尾,佢拉長「aa」,「i」輕輕帶過(1:58)。就算冇複韻,佢都會拉盡韻母。好似「不」字,陳奕迅唱法可能會不惜縮短個音早啲去個「t」尾,但林家謙會拉長個「a」韻。其實呢個係非常符合傳統聲樂嘅做法,因爲簡單俐落嘅韻母係最響亮,複韻、聲母係唔出嘅。但擺落粵語詞到 work 唔 work,就見仁見智。YouTube 有一段佢唱法文,又別有一番風味。(https://www.youtube.com/watch?v=4qjDwyLDiZ4,6:40)

2. Melisma。Melisma 係指一個音節放落多過一個音符上,例如「若覺得第一位最愉『快~~』」。粵語填詞人係儘量少用 melisma,因爲每個音都有字先係廣東歌特色,但林家謙嘅歌係好多 melisma。而林家謙對 melisma 嘅處理都係好特別,當陳奕迅會用技巧(例如震音、轉韻)帶過啲 melisma,林家謙係選擇每粒音「燉」出嚟。同樣地,呢樣嘢都幾符合傳統聲樂,因爲傳統聲樂講求每個音都唱得出、唱到足。

3. 真假音轉換。無可否認,林家謙擁有好強嘅假音,而佢自己都知自己嘅強處,所以寫到啲好似〈潛水〉咁嘅旋律出嚟。但陳奕迅式唱腔其實唔係好用假音,高音都會用 mixed tone 上,大概因爲全假音好假,好似另一把聲咁,mixed voice 聽落冇咁出戲嘅。例如張敬軒版〈潛水〉,「活得瀟」假、「灑乾脆」mixed(1:19)。林家謙版,「活得瀟灑乾」全假,「脆」突然變真(2:11)。而佢嘅假音唔單止係音域限制,有啲更加係特登嘅,「just carry 『on』」明明喺真音音域入面都要用假音上,唱咗十幾次,相信都唔使我 link 啦。

4. 口腔形狀。呢樣其實係林家謙唱歌嘅基礎特點。見到林家謙唱歌成日都大露門牙,即係話口腔入面嘅空間好少(你試下笑住打喊露,打唔到)。傳統聲樂講求口腔入面空間最大化,即係用軟顎(soft palate)唱歌,咁樣聲先會響、實、深。林家謙合埋口唱歌,係非常反傳統。陳奕迅自小受傳統聲樂訓練,當然係用 soft palate 唱歌。

雖然林家謙出道甚短,但已經聽到唱腔有演變,最新〈一人之境〉「乾一罐的汽『水』」(1:28)個複韻係好正常嘅唱法,冇特別拉長,可以見到唱腔有所圓潤。仲有其他特色,例如氣聲、句末漏氣,等等。

評分人數

• powerful

三、解讀林家謙唱腔
特點係中性嘅,要解讀先有意義。點解林家謙會咁唱?我唔係佢,我只可以估。但如果要爲佢平反嘅話,你見到我其實已經講咗,就係符合所謂「傳統聲樂」。傳統聲樂,就係要好圓滿咁將每個音唱出,好有氣(support),聲音好出(projection)、好有共鳴(resonance)。簡單概括,傳統聲樂係以音樂爲主,唔似廣東歌陳奕迅唱法咁,可以因爲歌詞或相應感情縮短音符、扇音。其實可以睇得出,傳統聲樂對作曲人係好具吸引力嘅,因爲每個音唱足,對旋律係有一種尊重。所以我大膽推算,呢樣嘢同身爲作曲人嘅林家謙設計唱腔息息相關。

但對我嚟講更加有趣嘅係對林家謙唱腔嘅文化解讀。林家謙唱腔符合簡約主義,而可以見到,香港樂壇的確係走向呢條路,由九十年代嘅情感外露,到陳奕迅嘅恰到好處/內斂,到林家謙嘅「冇感情」,唔單止各有各特點,更加符合社會趨勢。簡約主義從來到同現代感掛鉤,而我個人認爲依家呢個年代,電子化造成情感隔膜、生活逼人、香港人唔識表達感情,林家謙唱腔非常貼近民情。唔少人將林家謙同林宥嘉比較,韻母處理的確係相似(但林宥嘉氣聲較出),相似嘅地方都係一種近代嘅感覺。「冇感情」係一種無奈、頹廢、無力感,年輕人聽可能好有共鳴。係咪佢原意都好,林家謙唱腔係一種時代嘅反照。一位歌手出一首歌,同社會時代不能脫鉤,而歌手嘅責任係宣泄心聲定如實反映,見仁見智,視乎品味。

四、結語
呢個 post 嘅原意係認清林家謙唱腔嘅特點,再由大家自行判斷孰好孰壞。當然第三部份有啲個人意見,但我都係想畀大家唔同角度去思考林家謙唱腔。我真正想寄語大家嘅係脫離唱腔批判嘅模式。我父母嗰代非常重視唱腔,走音係天大嘅事,傳媒雜誌即刻數臭走音歌手,其實呢種思想到依家都仲好普遍。點解我哋唔可以接受更多反傳統嘅做法?外國 Kanye West《808s and Heartbreak》專輯大玩唔識唱歌用 autotune,Bon Iver 甚至以 vocoder 分裂人聲享負盛名,呢種「後人聲時代」嘅實驗,講緊係十幾年前嘅嘗試,偏偏香港人仲停留喺音準拍子嘅思維。明明我哋想聽嘅係感情,咁點解要咁介意傳統「唱功」,而唔嘗試用其他方法接觸感情?最諷刺嘅係,呢種思維係偏傳統,偏偏同林家謙受傳統聲樂影響嘅唱腔大有逕庭。我哋亦都要小心唔好墮入歐洲中心主義嘅圈套,神化傳統西方文化。

林家謙唱腔可能係聽唔慣,但好明顯係一種藝術決定(同唔識唱歌係有分別),希望大家都可以放低固有嘅期望聽。當然你可以聽完、諗完、決定唔鍾意,但至少接受新事物嘅衝擊先。而唔明白林家謙點解咁紅嘅朋友,睇完可能會明多啲。其實我覺得佢需要改善嘅係台風,實在太黑口黑面同木獨,有背後意念都係咁話。

最後送上林家謙x陳健安合唱,陳健安我認爲係屬陳奕迅派嘅,可以清楚見到兩位之間嘅火花同分別。(2:53)

評分人數

• powerful

三、解讀林家謙唱腔
特點係中性嘅,要解讀先有意義。點解林家謙會咁唱?我唔係佢,我只可以估。但如果要爲 ...
just11256 發表於 2020-5-13 14:33

謙粉表示佢個台風我都接受唔到

同意台風個段
見佢唱Come with me (live)真係勁disrespectful
收皮啦好嗎
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

覺得佢想做港版林宥嘉
不過幕前真係唔啱佢

同意台風個段
見佢唱Come with me (live)真係勁disrespectful
收皮啦好嗎
JasOh103 發表於 2020-5-13 15:01

啱啱睇咗 成個大合唱都好災難好好笑

覺得佢想做港版林宥嘉
不過幕前真係唔啱佢
小伙子. 發表於 2020-5-13 15:11

我唔熟林宥嘉,但聽幾首首本名曲,最大分別係林宥嘉真假音轉換順好多、口腔空間正常、氣聲較實、識玩鼻音,國語玩弄空間亦都較大

A very thoughtful look. I was actually thinking the other day on why CM hates someone like Phil Lam but love Terrence Lam. In terms of vocal, Phil's would be a lot more pleasing for me. Is it just for the reasons you wrote in terms of "technical skills", i.e. Phil is more traditional but weaker? I am curious what you think about this.

係咪佢原意都好,林家謙唱腔 ......
-> 純粹佢「招牌唱腔」姐

聽 Bon Iver 頭兩隻碟,人地基本功好過林家謙好多倍,
其實聽佢近兩隻「實驗」專輯都感受到人地功力幾深,
起碼聲音質感、真假音音色好好多,
所有技巧同做到既聲音變化都係100分,
另外就算轉哂 autotune、啲聲壓到扁哂斷開哂都有感情過林生,
林生個唱腔係好頹廢,表達出黎俾人聽到就變做滑稽

其實外國都知 Kanye West rapping 唱歌根本唔得,或者學你咁講係唔符合傳統審美,
但人地勁在製作同避開弱點,MBDTF搵一堆人幫手 feature,
如果佢好似林家謙咁唱普通歌,佢既演唱一樣會被人詬病,
甚至乎佢而家咁出過咁多樂評神碟,照樣都好多人話佢 rapping 唔得,
呢樣唔係「香港人」特點同跟唔上,而係 universal 既標準

林家謙個唱腔佢自己刻意設計,呢樣又從來都唔洗質疑既,
不過種種加埋得出既效果好怪,同唔到真正高質既反傳統 (like Thom Yorke) 比,
我覺得每種實驗都有條好唔好聽既線係度,
唔係求其 mix 咗一堆野、結果同正路唔同然後就值得 appreciate

我唔熟林宥嘉,但聽幾首首本名曲,最大分別係林宥嘉真假音轉換順好多、口腔空間正常、氣聲較實、識 ...
just11256 發表於 2020-5-13 15:29

你有冇睇聲研院個fb page/blog?
佢地有介紹過好多台灣歌手既演唱
不過好似冇 Yoga

我分享幾篇俾你望望

蔡健雅
https://voiceresearchacademy.com/singanalyze030/

徐佳瑩
https://voiceresearchacademy.com/singanalyze031/

陳奕迅
https://voiceresearchacademy.com ... 班人:陳奕迅/

周杰倫
https://voiceresearchacademy.com ... 天王:周杰倫/

韋禮安
https://voiceresearchacademy.com/022清新男聲:韋禮安/

林家謙識唔識唱歌真的值得研究嗎?

學到野
我就簡單D,鍾意聽就聽,林家謙so far我都OK,可以話我接受能力高呱或者我鍾意奇怪野呱
但有時睇CM D POST係幾累,因為好多都係批評,不過讚既時候都幾一面倒 都係個句,聽歌最緊要自己鍾意姐

學到野
我就簡單D,鍾意聽就聽,林家謙so far我都OK,可以話我接受能力高呱或者我鍾意奇怪野呱
...
Thomas 發表於 2020-5-13 17:05

其實只要做到互相尊重,理性討論就得

一人之境首歌好聽
但唱功就不敢恭維.... 啲扭音唔知想點
又有少少老牛聲
不過首歌佢自己作 又冇得話佢浪費左
Kay x Endy
88 Juno (aka 幻國)

其實基本功扎實但係玩聲音實驗玩風格
同0基礎但扮玩聲音實驗扮玩風格
都唔係咁難分清

佢根本唔識唱歌,用聲都唔得
任我行 失憶蝴蝶

其實基本功扎實但係玩聲音實驗玩風格
同0基礎但扮玩聲音實驗扮玩風格
都唔係咁難分清 ...
aussie2013 發表於 2020-5-13 19:46

相當同意
新一代頹廢腔歌手黎講,
我唔會拎林家謙黎做代表去同陳奕迅同張學友呢啲top notch或者嗰個時代既evolution比
Olivier Cong、黃衍仁、Stranded Whale兩個主音同Room307,
我都覺得好過林家謙好多(歌同歌手都係)

另外,我個人意見係,頹廢、無力都係一種感情,係要表達出黎的,
無感情嗰種似 Siri 多啲

相當同意
新一代頹廢腔歌手黎講,
我唔會拎林家謙黎做代表去同陳奕迅同張學友呢啲top notch或者嗰個時代 ...
bagfgfcde 發表於 2020-5-13 20:02

Olivier Cong、黃衍仁真係正到
其實有氣無力同頹廢唱法係一種表現方式,需要扎實既聲音控制技巧同氣息吐納去配合
否則就係真正唔夠氣唔夠力
有冇練過氣息同聲線控制係好容易聽得出

Too long didn’t read....
純粹入黎支持我謙~
愛謙

如果靚仔D應該會紅

唔係個個創作人都啱唱歌嘅,好似Jude同Blue咁。
I talk a lot of BS.

開始對佢另眼相看,知道聲線唱功都冇過人之處,就用一個咁特別嘅唱腔去突出自己,其實好聰明。又知市場最buy咩歌,咩題材最易hit,獨立歌手咁有marketing sense都好少有。如果埋到903堆,叱咤台應該有排上

公道啲咁講
林家謙都係出左道第二年
我又覺得唱功係可以進步
至於唱腔中大家唔中意就見仁見智啦
但最少佢呢個唱腔可以喺而家嘅歌手中stand out到

幾開心係只音見到呢個可以引爆下討論既話題。

首先我係肯定上文寫出左林家謙係刻意設計一種專屬自己既唱腔同演繹方式,包括某些音唔自然咁拉長、真假音交錯等等,呢D都係帶比樂迷鮮明既形象。我更加驚喜於對呢種表演既文化解讀,連結到電子科技既現代,佢既轉音、中途加速演唱節奏,都同新生代樂迷可以係聽到一首歌後然後自己tune聲玩既模式好似。

由於林家謙定位係唱canto-pop,同獨立音樂人去比較,我認為有D捉錯用神。冇錯,佢地唱歌根底更紮實,背後有更堅定既創作理念,致使佢地作品一定比林家謙來得統一、精彩、有意思。但黃衍仁唱果種愁苦、Stranded Whale (Tomii Chan, Jabin Law) 較接近西洋曲風,都唔係咁易令聽本地中文歌既樂迷入口 (不過真心推薦以上單位)。

對於林家謙呢個brand最大保留,台風當然係其一 (而家大部分香港歌手好似唔記得左台上表演有視覺成份咁,Mirror 呢方面就做得唔錯),反而係佢呢種創作既延續空間有幾多,若無基本功只搞gimmick,當新鮮感一過,就無野可以支撐。

正如目前viutv重頭劇《歎息橋》咁,冇錯,D拍攝角度係好特別,冇劇咁樣做,遠景拉到人物樣都睇唔清; 如果係一兩幕咁,的確做到驚艷效果,再多就曝露本質冇內涵既問題,而且將《綠豆》拍法複製得一次,已經係極限。

幾開心係只音見到呢個可以引爆下討論既話題。

首先我係肯定上文寫出左林家謙係刻意設計一種專屬自己既唱腔 ...
powerful 發表於 2020-5-14 00:05

冇話捉唔捉錯用神既,因為個命題就係單純從唱功本質去討論,
呢點應該要撇開佢地本身係咪獨立音樂人同音樂形式去睇,
當然同陳張比係有少少混淆,
但我主要想表達既都係佢完全未去到呢個top notch可以做到一個革命式既改變

舉出嗰啲例子亦純粹係忽發其想,因為俾樓主所講既厭世腔啟發到,
其實我一開始睇嗰陣係有少少confused,但講唔出,
有咗呢啲例子係腦海,幫到我進一步區分頹廢同機械之間既分別

又,你既第三段都好直接解答到個命題

係咪佢原意都好,林家謙唱腔 ......
-> 純粹佢「招牌唱腔」姐  

聽 Bon Iver 頭兩隻碟,人地基本功 ...
bagfgfcde 發表於 2020-5-13 16:14

有幸睇過 Bon Iver live,佢啲高音真係好勁癡晒線

我呢個 post 係盡量想少啲我對林家謙嘅作品嘅個人評價,但如果你問我嘅話,我都係會畀某幾首唔合格嘅
你講得啱,production 係好重要,偏偏林家謙自己攬埋 production 嚟造,而佢嘅編曲只係好普通嘅廣東歌貨色,冇發揮到佢嘅個人特色
我堅持佢嘅唱法本質上係冇問題,係好有可塑性,但需要有趣嘅 production 作支撐,唔使講到 kanye west 咁遠,alex fung 都已經可以幫到佢

Olivier Cong、黃衍仁真係正到
其實有氣無力同頹廢唱法係一種表現方式,需要扎實既聲音控制技巧同氣息吐 ...
aussie2013 發表於 2020-5-13 20:21

我覺得頹廢同頹廢係兩個層次嚟,廣東歌嚟講,頹廢美唔係啲咩新鮮事,王菲、盧巧音〈垃圾〉對我嚟講都係頹廢美
但美嘅標準係主觀嘅,如果有幾十萬viewers覺得林家謙係頹廢美,我會選擇去嘗試理解佢哋覺得美喺邊度
而我個post係想大膽掟一個問題出嚟:會唔會所謂發聲「基本功」係 overrated?希望大家思考,大家可以唔認同

我覺得頹廢同頹廢美係兩個層次嚟,廣東歌嚟講,頹廢美唔係啲咩新鮮事,王菲、盧巧音〈垃圾〉對我嚟講都 ...
just11256 發表於 2020-5-14 00:50

「美喺邊度」
我可以答你 according to cm人: 樣,手指

呢點應該要撇開佢地本身係咪獨立音樂人同音 ...
bagfgfcde 發表於 2020-5-14 00:35

我覺得我唔係特別厭世啦,純粹係我嘗試做解讀
林家謙唱歌令我諗起 midi,即係音樂電腦程式嘅電子 playback,都係嗰句,it’s not necessarily a bad thing
咁依家咁流行《Black Mirror》呢啲我認爲有啲陳腔濫調嘅厭世腔,我認爲林家謙可以屬於同一個文化潮流(佢係唔係想咁都好)

A very thoughtful look. I was actually thinking the other day on why CM hates someone like Phil Lam  ...
kin888 發表於 2020-5-13 15:39

Since I have completely lost interest in Phil Lam in his post-高山低谷 era, I am not 100% familiar with his recent works. But I think Phil Lam to me is exactly what you say, “pleasing”, while offering not much more, and that translates to boring. He is indeed a little similar to Terence Lam in his singing; even though he has more traditional technique than Terence, he shares that same kind of apathy/indifference, which worked wonders for 高山低谷’s text and overall mood in my opinion. The difference between him and Terence to me, and why Terence stands out, is Terence’s intentionality; Terence’s indifference is clearly screaming with intention, if not artistic ambition, while Phil Lam just sounds like he doesn’t care or know how to thematically enrich his lyrics.   Sorry for too much personal opinion and not technical analysis!

Extending it to a queer reading: Phil Lam to me embodies straightness/heteronormativity, just unadventurous and boring. CM clearly has preference for a queer sound; I’m not just talking about queer artists, but also anti-traditional, dramatic tones like Serrini’s. Unless you are like Eason and has universal, almost hegemonic dominance over music, it’s hard to care about this straight sound. To apply this theory to an anglo-centric context, it’s why pop fans in the English-speaking world prefers pop divas and artists like Carly Rae Jepsen and Robyn over very straight guys like Ed Sheeran. Ultimately, this is about conventionality vs. boldness in art.

That's actually very good and interesting, and already way more actual critique than most have on Phil Lam. Thanks. I also think it is nice that someone try to defend Terrence that goes beyond "he is so pretty", even though he is really not my cup of tea.

I also took a long time to think who Terrence has always reminded me of: 假音人--陳浩峰. But it has been well over a decade since I heard anything of 假音人.

林家謙識唔識唱歌真的值得研究嗎?
快劍俠 發表於 2020-5-13 16:49

完全同意把聲垃圾到暈
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

同意台風個段
收皮啦好嗎

https://www.facebook.com/music903/videos/508771256612667/又要重溫經典

何解?

「林家謙擁有好強嘅假音」<- 呢個唔同意

多人聽因為佢唱得特別嘛,機械聲,一開始都覺得d歌唔錯,但新鮮感過咗,有d厭佢唱每首歌都差唔多Feel
同埋佢d歌只岩播黎聽,唔會想買飛睇佢演唱會

呢點應該要撇開佢地本身係咪獨立音樂人同音 ...
bagfgfcde 發表於 2020-5-14 00:35

如果要比,Tomii Chan 同林家謙聲音方向比較接近,都係滿不在乎、虛無; Jabin Law 同黃衍仁其實係絕望呼聲多過唔care

Tomii Chan 最近都有新作 The Problem of Never Leaving Home,同林家謙一人之境可以對讀一下,兩首都係作者一手包辦,主題靈感似乎都由抗疫隔離而起,但釋出 message 係兩個方向。其實幾buy林家謙今次所表達既內容,對抗住各種要出街、要結伴既大潮流。

(順便share下 Tomii 聽日個event,大家可以聽下作為參考)

非常精僻嘅見解
想睇樓主分析Steven@per se隻唱腔
朋友已走 轉圈轉圈 哈姆共你
無愛可失 轉圈轉圈 舒發悶氣

會唔會有
究竟陳蕾識唔識唱歌?
究竟藍奕邦識唔識唱歌?
究竟盧巧音識唔識唱歌?
究竟Juno識唔識唱歌?
究竟Serrini識唔識唱歌?
究竟hehehaha識唔識唱歌?

開始對佢另眼相看,知道聲線唱功都冇過人之處,就用一個咁特別嘅唱腔去突出自己,其實好聰明。又知市場最bu ...
Crooks 發表於 2020-5-13 23:46

上年拎左金都證明左其實903係buy架喇~見有人話佢係港版周杰倫,因為唱歌都係咁lur,
咁我覺得起碼叫成功製造話題,有人討論已經算係咁啦

上年拎左金都證明左其實903係buy架喇~見有人話佢係港版周杰倫,因為唱歌都係咁lur,
咁我覺得起碼叫成功 ...
polarbearbear 發表於 2020-5-14 20:51

港版周杰倫....
邊個咁玩佢

想其他歌手cover一人之境...
好似shiga cover零分咁
Kay x Endy
88 Juno (aka 幻國)

我想知坤坤有無用佢氣聲cover一人之境

想其他歌手cover一人之境...
好似shiga cover零分咁
sosad5587 發表於 2020-5-14 21:52

其實想陳健安cover
上年翻唱下一位前度簡直係完勝

如果根據樓主分析 我相信我本人都係陳奕迅派多啲
家謙呢啲花鼠聲 well 留俾識欣賞既人慢慢欣賞啦

家謙呢啲花鼠聲 well 留俾識欣賞既人慢慢欣賞啦
JasOh103 發表於 2020-5-15 00:42

其實林家謙唱法得好demo歌手feel
作為demo歌手真係好稱職
果時唱獨家村demo覺得佢唱得好好
但作為幕前歌手就唔係好識欣賞
我覺得佢適合做幕後多好多

其實林家謙唱法得好demo歌手feel
作為demo歌手真係好稱職
果時唱獨家村demo覺得佢 ...
kayzzz 發表於 2020-5-15 00:52

我唔係盲反噶
我勁鍾意林家謙首MAROON 絕對係career best!

其實想陳健安cover
上年翻唱下一位前度簡直係完勝

如果根據樓主分析 我相信我本人都係陳奕迅派多啲
家謙 ...
JasOh103 發表於 2020-5-15 00:42

原來唔係得我一個想On仔cover覺得呢首歌比On仔唱會更適合~
利申:唔係鏡粉

會唔會有
究竟陳蕾識唔識唱歌?
究竟藍奕邦識唔識唱歌?
究竟盧巧音識唔識唱歌?
究竟Juno識唔識唱歌?
究 ...
hehehaha 發表於 2020-5-14 19:07

有啲想寫 alfred... 但唔係好想瘋狂聽佢啲歌嚟做資料搜集

「林家謙擁有好強嘅假音」
Garfield 發表於 2020-5-14 10:12

我意思係音域!同埋可以長時間唱嗰個 range 其實一啲都唔容易,驚佢過幾年就唱爛
「強」唔係最好嘅字,因爲我知假音係好虛浮的

有啲想寫 alfred... 但唔係好想瘋狂聽佢啲歌嚟做資料搜集
just11256 發表於 2020-5-15 01:58

有興趣想睇
因為我覺得佢又係唱歌唔好聽既人黎
所以一直好少聽佢既歌

反而覺得林家謙對比舊年 唱功上有進步好多
舊年唱到好似AI咁 但係今年你可以投入到感情係佢嘅演繹入面
林家謙永遠都無可能做到唱將型歌手 依家香港樂壇都唔需要啦 否則賓妹果d唱功根本紅唔起
歌曲 http://poll.fm/5qbaq 专辑 http://poll.fm/5qbah 组合 http://poll.fm/5qbal 女歌手 http://poll.fm/5qban 男歌手 http://poll.fm/5qbam