返回列表 發帖

[Jun/10/2020] Preludio - 梁詠琪 (CD)

歌手:梁詠琪
唱片名稱:Preludio
唱片封面:

推出日期:2020/5/29 ==> 2020/6/10
唱片類型:CD

TrackList:
CD
1. 再見灰姑娘
2. 平安夜
3. 100層樓的家
4. 平安夜 (打打氣版)
5. 梁詠琪音樂說故事第一集 [電腦] (聲演Oscar涂毓麟)
6. 梁詠琪音樂說故事第二集 [籃球架] (聲演Yan Ting周殷廷)
7. 梁詠琪音樂說故事第三集 [小貓] (聲演 Jace陳凱詠)
8. 梁詠琪音樂說故事第四集 [睡床] (聲演文廸@ONE PROMISE)
9. 梁詠琪音樂說故事第五集 [紅心] (聲演Kerryta@Dusty Bottle)
10. 梁詠琪音樂說故事第六集 [大屋] (聲演 Gary趙俊承)

附加資料:
GIGI 梁詠琪 用音樂說故事
Preludio (Deluxe Boxset) 預訂價$350

初回限定 特別發行
外盒裝潢:200 x 250 x 40 mm
即日開出預購

4首故事歌曲 + 6個音樂故事
立體剪裁封套 + 寫真歌詞集.音樂故事劇本 + 獨有明信片

內附一本40頁彩色文字/畫冊:185 x 236 mm
Postcard「明信片」5張:125 x 155 mm
首批產品獨家附贈大海報一張

出處:Sky music
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

買過環球d簡約再生…歌詞簿d相真係冇好過有
我估錯這個世界得到教訓

其實環球香港如果唔想做不如索性撤出啦
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

環球依家啲碟隻隻都搞到好似麟伯啲碟咁
只係中間個歌手換咗第二個
DM多仔多到覆唔哂

Robynn and Kendy走
關淑怡走
Keeva走
藍奕邦走

Aga同Gin Lee快啲約滿走人唔好再哂時間

Robynn and Kendy走
關淑怡走
Keeva走
藍奕邦走

Aga同Gin Lee快啲約滿走人唔好再哂時間 ...
hehehaha 發表於 2020-5-15 20:27

好彩AGA出歌慢極隻碟都仲係自己嘢
DM多仔多到覆唔哂

好彩AGA出歌慢極隻碟都仲係自己嘢
mosesming 發表於 2020-5-15 20:34

咪又係靠demo先湊成幾年一張嘅大碟
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

hinz 發表於 2020-5-15 19:58

已訂了三隻
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

咪又係靠demo先湊成幾年一張嘅大碟
JayantL 發表於 2020-5-15 20:38

都起碼係自己嘢先丫
依家環球啲碟係回收完再回收
搞到老嗰啲愈來愈老
新嗰啲完全捧唔起
DM多仔多到覆唔哂

作曲: Eye Fung
作詞: 林若寧
編曲: 張子堅
監制: 林若寧

現已派台 ...
l00540 發表於 2020-5-15 20:53

監制: 林若寧??????????

唔做商台去咗做監制?!

監制: 林若寧??????????

唔做商台去咗做監制?!
hehehaha 發表於 2020-5-15 20:55

已更正~~~~

好彩唔係舒文監
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

音樂說故事???
2020 仲有呢d野玩?

音樂說故事???
lorbat 發表於 2020-5-15 21:30

董折浦銘心

音樂說故事???
lorbat 發表於 2020-5-15 21:30

唔係Vani個《音樂説故事》~

KKBox出左三集

得三首歌?之前好似唔止得咁少?

發現環球開始直頭唔幫歌手做歌

一年得一兩首
又無發展計劃
簽完人返黎hea

點解會咁垃圾
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

得三首歌?之前好似唔止得咁少?
ksquare 發表於 2020-5-15 22:11

應該Hold起左下個project

應該仲有舒文/ Eric Kwok作品未出街

仲少歌過蛋蛋啲EP. 唔係又將一隻碟拆散成兩三隻出呀嘛, 環球最興

btw 平安夜好好聽

仲少歌過蛋蛋啲EP. 唔係又將一隻碟拆散成兩三隻出呀嘛, 環球最興

btw 平安夜好好聽 ...
30rock 發表於 2020-5-15 22:52

多謝支持《平安夜》

在不平安的一年,能推出實體碟 (而不是digital album)
其實很不容易呢~

發現環球開始直頭唔幫歌手做歌

一年得一兩首
又無發展計劃
簽完人返黎hea ...
ksquare 發表於 2020-5-15 22:12

Yan Ting如果嚮華納或者英皇已經彈起咗

文案好唔吸引街客

文案好唔吸引街客
angelcheng0203 發表於 2020-5-15 23:23

“PRELUDIO” 是西班牙語序幕的意思,去年加盟環球唱片公司,感恩環球同事為我帶來『說書人』這個身份,對我來說,這是我人生的新一章,序幕揭開,讓我再一次為大家演出,分享我的所想所思

Source: GIGI Facebook
——————————-

其實環球香港如果唔想做不如索性撤出啦
JayantL 發表於 2020-5-15 20:16

不嬲都話呢間係垃圾公司

可以同秀文一齊讀兒童故事輸

加番隻bonus CD收埋上隻casette D歌仲正啦

Cancel d concerts can到冇哂錢?

梁詠琪睇落去好low好老套,間公司冇心經營就冇搞?

上年秀文hea完今年輪到詠琪hea,不過都會支持咯!學生時代的回憶~

對鞋好有違和感

下 得三隻歌?乜事啊

環球d資源係咪比哂條廢老撚伯呀?

對鞋好有違和感
kenneth 發表於 2020-5-16 01:55

其實反而令我諗起千嬅M vs M上下半場個造型!

雖然隻碟賣好貴又少歌,但都訂咗了,始終呢批歌手出得一隻少一隻,都唔知下次仲有冇實體。

D_U簽人番黎講故仔??????
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

D_U簽人番黎講故仔??????
帥小寶` 發表於 2020-5-16 02:25

兒童故事“書”

疑似搶咗好多廁紙去影輯相...

雖然人係會老嘅
不過GiGi望落好似真係阿嬋

作曲: Eye Fung
作詞: 林若寧
編曲: 張子堅
監制: Eric Kwok

現已派台

加番隻bonus CD收埋上隻casette D歌仲正啦
星夢情真 發表於 2020-5-16 00:14

《B面第一首》、《紅棉路上》版權不屬環球呢

下 得三隻歌?乜事啊
stephybest 發表於 2020-5-16 02:09

其實呢個應該係X‘mas boxset
#上年的小道消息
#boxing day
#boxset

都幾呃錢下

... 不過都會支持咯!學生時代的回憶~
eddie1008 發表於 2020-5-16 01:20

感謝支持~~~

除了網上預購,港/台唱片舖都接受預訂了

疑似搶咗好多廁紙去影輯相...

雖然人係會老嘅
不過GiGi望落好似真係阿嬋 ...
fancycar 發表於 2020-5-16 04:41

我覺得而家佢個樣有d似黃碧雲
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

我覺得而家佢個樣有d似黃碧雲
John 發表於 2020-5-16 09:42

支持GiGi參選
打倒梁尾昏!
DM多仔多到覆唔哂

其實d歌唔錯 但係三首歌加一首remix真係太少...
平安夜>100層樓的家>再見灰姑娘
舞來舞去 不日內開始錄音。

平安夜>100層樓的家>再見灰姑娘 ...
黃家正 發表於 2020-5-16 11:50

我都覺得其實啲歌ok,雖然比較淡但切合佢而家心境,問題係太少歌啫。
我都係最鍾意平安夜!

歌曲同故事無關聯
出得咁肉酸不如唔好出

平安夜>100層樓的家>再見灰姑娘 ...
黃家正 發表於 2020-5-16 11:50

我也很喜歡《平安夜》呢~

係米得番Sony 有大碟出

快劍俠 發表於 2020-5-16 20:09

華納年年都有人可以出真大碟

快劍俠 發表於 2020-5-16 20:09

之前十分擔心會步Kelly後塵
出digital album

十分感恩~