返回列表 發帖
情人 - 谷婭溦 (加入做勁歌主持)
jaytang 發表於 2020-5-17 09:20

北姑就係北姑 永遠唔會變到香港人

王菲 係例外
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=17240&extra=page%3D1

王菲 係例外
洗衣王國130 發表於 2020-5-17 11:54

王菲如果擺到今時今日出道咪又一樣

今晚新形式嘅勁歌rundown:
相愛很難、K歌之王、我的快樂時代 - JW、坤哥、Angela
舞蹈表演 - BOP天堂鳥、B ...
matt0605 發表於 2020-5-16 23:50

原來J2已經無咗勁歌1小時

王菲 係例外
洗衣王國130 發表於 2020-5-17 11:54 AM

如果佢未發育就黎香港, 應該都仲OK~
但係長大哂, 文化思維完全係定哂係大陸果套先至落黎香港, 佢應該會唔慣香港
難D成為一個真真正正的香港人,最多只可以係成為腥港人。
如果佢表現到真正香港人的一面(文化、政治取態、立場、廣東話發音),
本宮就正式冊封佢為薇薇小主。

一日未發到廣東話正音, 一日都好難受佢玩。

太平公主

阿mark 發表於 2020-5-17 12:00

咁佢出道人氣又唔算好高
如果我擁有海

她整晚在寫信啲詞咁差都可以一派即上榜

無腦大愛左膠真係大行其道
如果我擁有海

無腦大愛左膠真係大行其道
kenneth 發表於 2020-5-17 13:00

呢首歌關左膠咩事呢
我在乎~~~~我在乎~~~~~

呢首歌關左膠咩事呢
henhenhen 發表於 2020-5-17 13:34

成份詞無自己去話事嘅意志
重點係等
變做望夫石都繼續等
如果我擁有海

成份詞無自己去話事嘅意志
重點係等
變做望夫石都繼續等
kenneth 發表於 2020-5-17 14:11

所以意識形態上連命硬都比唔上
全詞一直線我等我等我守寡等到底
如果我擁有海

jun518 發表於 2020-5-17 12:19

2020開始已經係咁啦

全詞一直線我等我等我守寡等到底 ...
kenneth 發表於 2020-5-17 14:14

you are crazy
我在乎~~~~我在乎~~~~~

D詞同個melody完全唔夾
讓我以樂觀擊倒最慘的戲碼 華麗地前往火化

如果佢未發育就黎香港, 應該都仲OK~
但係長大哂, 文化思維完全係定哂係大陸果套先至落黎香港, 佢應該會唔 ...
jaytang 發表於 2020-5-17 12:33

只要香港央視CCTVB受佢玩就得

I actually remember the lyrics of Janice’s version more than 命硬 despite only being released for less than a week. Probably cause I’m Janice fan but anyhow the lyrics is actually meaningful and easy to understand if you loop more. Janice’s songs are always a hidden gem, but turn out to be a classic several years down the road. Support Janice and her version of this classic song!

Hope 903 continues to support Janice this year and give this song more Airplay’s.

如果我擁有海

阿mark 發表於 2020-5-17 12:00

八、九十年代出道的歌手,最終成為天王天后級的巨星比2000年後出道的歌手容易得多。你睇睇在2000年後出道的歌手,有幾多個最後能成為天王天后便知道。個人認為只有Hins和Kay兩個算是做到的。

只要香港央視CCTVB受佢玩就得
SugarFree 發表於 2020-5-17 02:40 PM

香港央視?
就黎變ATV啦
~~

人地viutv D音樂節目點解音響好咁多??
唱到好似tune左咁..(定係真係有後期tune音)
勁歌做左十幾廿年, 點解音響都可以咁差??
定係根本冇心做??
太平公主

八、九十年代出道的歌手,最終成為天王天后級的巨星比2000年後出道的歌手容易得多。你睇睇在2000年後出道 ...
universal 發表於 2020-5-17 07:26 PM

最後真係成皇成后, 真係只有軒皇上 + 謝皇后
再搵歌皇、歌后,應該最似就真係得番 陳柏宇 + 蘭貴妃
蘭貴妃係唱得好好, 但係始終歌紅人唔紅...   
太平公主

最後真係成皇成后, 真係只有軒皇上 + 謝皇后。
再搵歌皇、歌后,應該最似就真係得番 陳柏宇 + 蘭貴妃
蘭 ...
jaytang 發表於 2020-5-17 19:38

Jason衰在hit songs唔夠多,Janice衰在太肥唔肯減

Jason衰在hit songs唔夠多,Janice衰在太肥唔肯減
universal 發表於 2020-5-17 20:20

Jason今年都唔知做緊乜
一個人原來都可以盡興
多了人卻還沒多高興

universal 發表於 2020-5-17 20:20

Justin又衰咩?又係差半步就稱王

Jason今年都唔知做緊乜
KU5249 發表於 2020-5-17 08:56 PM

臭女

太平公主

1d14 發表於 2020-5-17 09:06 PM

係唔係衰個頭髮度?

香港人好膚淺....仲係睇外在...

太平公主

臭女

jaytang 發表於 2020-5-17 21:06

開live湊女
一個人原來都可以盡興
多了人卻還沒多高興

開live湊女
KU5249 發表於 2020-5-17 21:07

Jason 可以考慮出張兒歌碟

1d14 發表於 2020-5-17 21:06

同曹格打完交之後都冇咩點見佢有hit歌

香港央視?
就黎變ATV啦~~

人地viutv D音樂節目點解音響好咁多??
唱到好似tune左咁..(定係真係有 ...
jaytang 發表於 2020-5-17 19:35

勁歌個音響仲衰過去neway唱

係唔係衰個頭髮度?

jaytang 發表於 2020-5-17 21:07

九十年代四大天王中,只有學友不是外在取勝,所以那個年代確實只睇外表居多。到了2000年至今可以稱得上是天王級數的E神、巨基、克勤和Hins都不是外在取勝,所以側田上唔到天王級數並非外表原因。

jun518 發表於 2020-5-17 12:19

其實冇左好耐啦

2020開始已經係咁啦
matt0605 發表於 2020-5-17 14:18

舊年已經係
差唔多同期 J2 都冇左 Music Cafe
本週冠軍歌: 凡人不懂愛 - 胡鴻鈞

2020 第一季冠軍歌
以青春之名 永恆少年 讓愛高飛 每段愛還是錯 尋找白金漢 一秒
爸爸的禮物 人話 愛沒懷疑 只此一家 頭頂有角 年末感恩 沒身份妒忌

響谷 Live 見到呢首派台歌… 嚇死我
星勤 發表於 2020-5-16 22:00

香港City Pop新希望

琪待小巧再度奪得CM女金

First Date要至尊了
dixitque Deus fiat lux et facta est lux

hehehaha 發表於 2020-5-17 22:00

留名又會怒減喔~
一個人原來都可以盡興
多了人卻還沒多高興

同曹格打完交之後都冇咩點見佢有hit歌
SugarFree 發表於 2020-5-17 21:18

Justin 早幾年話離開香港,去內地發展,係佢自己放棄了香港的市場。

hehehaha 發表於 2020-5-17 22:00

銀河修理員已經至尊了

勁歌個音響仲衰過去neway唱
SugarFree 發表於 2020-5-17 09:20 PM

同意。離ATV不遠矣
太平公主

銀河修理員已經至尊了
1d14 發表於 2020-5-17 10:09 PM

LI兩首歌都好唔至尊相。
宜家LI D時勢, 上年至尊、第二位都好有回應到社會..
太平公主

係唔係衰個頭髮度?

jaytang 發表於 2020-5-17 21:07

本土未有人接到kay棒,其他嘅又話馬拉妹、賓妹⋯⋯

LI兩首歌都好唔至尊相。
宜家LI D時勢, 上年至尊、第二位都好有回應到社會.. ...
jaytang 發表於 2020-5-17 22:41

咁得零分合呼標準。調查表示香港有一半人係比零分

唔知係咪我多心,Kay 近排啲 IG post 轉晒 style,Juno 出歌佢都唔幫手宣傳下,反而有 post 姜濤 ......

唔知係咪我多心,Kay 近排啲 IG post 轉晒 style,Juno 出歌佢都唔幫手宣傳下,反而有 post 姜濤 ...... ...
SPD 發表於 2020-5-17 23:04

三年差唔多了,佢當時話如果唔係哩個企劃佢都唔出黎了

kenneth 發表於 2020-5-17 13:00

WSB 個節目播低半度。。唔播新歌。。應該今個星期唔可以上榜啦。。

唔知係咪我多心,Kay 近排啲 IG post 轉晒 style,Juno 出歌佢都唔幫手宣傳下,反而有 post 姜濤 ...... ...

總覺得 上年決定2parts變3parts
呢樣嘢 心姐唔太buy
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

其實冇左好耐啦

舊年已經係
差唔多同期 J2 都冇左 Music Cafe ...
Our_Souvenir 發表於 2020-5-17 21:28

tvb似乎放棄左音樂節目。不如Viu tv去搞。

總覺得 上年決定2parts變3parts
呢樣嘢 心姐唔太buy
liebe 發表於 2020-5-17 23:22

咁都有可能

不過最近 Kay 成日出 post,佢可以 post 其他歌手嘅歌,又有提老公嘅 YouTube channel,但係 Juno 出歌提都唔提,我覺得好怪。雖然佢出個 post 唔會對宣傳有好大幫助,但都算一個支持,話晒個 project 佢都有份 ...

咁都有可能  

不過最近 Kay 成日出 post,佢可以 post 其他歌手嘅歌,又有提老公嘅 YouTube cha ...
SPD 發表於 2020-5-17 23:30

佢話個project好好讚到天上有地下無㗎噃
如果我擁有海

tvb似乎放棄左音樂節目。不如Viu tv去搞。
Ching2015 發表於 2020-5-17 23:23

但奇怪 J2 最近整左個新音樂節目 "我們的音樂時代" 喎
本週冠軍歌: 凡人不懂愛 - 胡鴻鈞

2020 第一季冠軍歌
以青春之名 永恆少年 讓愛高飛 每段愛還是錯 尋找白金漢 一秒
爸爸的禮物 人話 愛沒懷疑 只此一家 頭頂有角 年末感恩 沒身份妒忌

Kay不嬲唔po juno歌

不過都覺ig轉style有d野咁

Kay不嬲唔po juno歌

不過都覺ig轉style有d野咁
chanching 發表於 2020-5-17 23:44

之前有 post 㗎,17,28,34,寂寞就如都有

因為故事已經講到心姐同董生分開左?