返回列表 發帖
趙學而做主持?

一姐JUDE
HOTMAN 發表於 2020-5-21 00:14

啲Stylist係咪玩__kaho

咁樣同DJ比其實唔算特別矮
但唔係高到米十八五著呢種style
睇落得米四高

Viu班觀衆其實同903好重叠

會否從此瓜分人氣

越黎越對hkh冇好感
一日比一日mk
懶型又型唔起
cymusic 發表於 2020-5-21 07:32

一直都冇好感
聽聞佢台風都差得嚇人 上台唱歌可以全程黑面

會否從此瓜分人氣
ksquare 發表於 2020-5-21 08:44

唔係應該多啲合作?903都無電視部

趙學而做主持?
Nathan 發表於 2020-5-21 08:13

係呀
佢都算有運

姜濤企第四排就知Viu短期內都想討好其他唱片公司同營造一個公正嘅感覺
一堆十八線暗星仲前過佢 ...
sunnyay1231 發表於 2020-5-20 21:55

如果係大台搞
計番姜濤喺viutv咁嘅地位
肯定坐底第一排側邊位

係呀
佢都算有運
kenneth 發表於 2020-5-21 08:52

呢個時勢有工開好難得
仲以為份工會益自己人

咁樣計法,咁張敬軒同Mirror咪贏晒lor,d少fans多街客嘅歌手點贏啊,cm d愛將无得贏,到時候某會員又要話 ...
mrshadowll 發表於 2020-5-21 06:33

計投票既話張敬軒都未必穩贏 詳情可以參考每年903最男結果
最尾可能係mirror掃奬

一姐JUDE

張相個個都影得好衰

已經贏垃圾勁歌金榜
JasOh103 發表於 2020-5-20 19:44

沒錯...起碼好過垃圾中共TVB

咁樣計法,咁張敬軒同Mirror咪贏晒lor,d少fans多街客嘅歌手點贏啊,cm d愛將无得贏,到時候某會員又要話 ...
mrshadowll 發表於 2020-5-21 06:33

我意思係將所有數據換算成分數加總計排名,投票只係其中一part
I dig my fingers in expecting more than just the skin~

會否從此瓜分人氣
ksquare 發表於 2020-5-21 08:44

其實自己立榜 對堆鏡喺903成績未必係有正面效果...
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

咁星夢會贏晒
kenneth 發表於 2020-5-20 22:06

星夢又唔係plug乜都hit
I dig my fingers in expecting more than just the skin~

星夢又唔係plug乜都hit
SugarFree 發表於 2020-5-21 10:23

有劇加持好多hit
但受眾唔係我哋

沒錯...起碼好過垃圾中共TVB
samlau 發表於 2020-5-21 10:06

昨天上mytvsuper 睇咗勁歌金曲新格局版, 真的得啖笑, 除了吳若希唱冠軍歌外, 全部歌手都是唱cover 歌曲, BOP 和另一女人組合Bingo祗是跳舞就完了. Chill Club 要贏勁歌應該無問題.

呢個時勢有工開好難得
仲以為份工會益自己人
Nathan 發表於 2020-5-21 09:02

佢又唔似劉美君miss chanchan嗰啲咁前輩
又算識流行文化
而有同viutv合作開

計投票既話張敬軒都未必穩贏 詳情可以參考每年903最男結果
最尾可能係mirror掃奬 ...
kayzzz 發表於 2020-5-21 09:02

計埋銷量 mv點擊 張敬軒點都贏到掛
我估錯這個世界得到教訓

好期待個榜

好期待個榜
KU5249 發表於 2020-5-21 10:34

開榜十首可以搞競猜
但星期一就開始有推介數據

V TV入面有人傳搞頒獎禮係演藝人協會俾出黎既意思
岩岩搞CHILL CLUB先話唔搞咁多野,花姐曾經又係LIVE話無咁多人力物力搞,突然又180度改變態度(係似有人俾橋出黎,V TV接)
如果真係古天樂意思,我諗唔會似過往香港式頒獎禮

如果可以好似韓國咁計線上收聽,銷量,youtube view,投票咁樣計出來就好
SugarFree 發表於 2020-5-20 21:44

YouTube一個view先幾仙

如果可以好似韓國咁計線上收聽,銷量,youtube view,投票咁樣計出來就好
SugarFree 發表於 2020-5-20 21:44

咁"敢"應該係金曲

琴日個live ,趙學而話我地好公平,唔會係list見到個frd 就投佢。Thor 話唔好咁講,好容易令人有誤會 識frd就得。
趙學而就話「唔係有人咁做架咩」。我笑咗
Infinity & Eternity

琴日個live ,趙學而話我地好公平,唔會係list見到個frd 就投佢。Thor 話唔好咁講,好容易令人有誤會 識frd就 ...
pooh1460 發表於 2020-5-21 11:27

好寸但我鍾意

YouTube一個view先幾仙
森炎 發表於 2020-5-21 11:04

你講買view定收返來嘅廣告費

岩岩搞CHILL CLUB先話唔搞咁多野,花姐曾經又係LIVE話無 ...
rfv123 發表於 2020-5-21 11:02

我早兩三個星期嚮本周流行榜嗰度都猛話想佢搞榜
但其他人潑晒冷水
到家下嗰啲聲音又唔見晒

岩岩搞CHILL CLUB先話唔搞咁多野,花姐曾經又係LIVE話無 ...

希望有人prove

行傳統十大路線 人人有獎路線 未必係咁理想
如果加入view數 加入電話投票作準則 不公平干擾又好多

viutv要點行 要諗清楚
音樂節目可以做 大家都好歡迎
但頒獎禮就要好小心
要搞嘅話 台灣金曲獎類嘅頒獎禮
非鬥多fans 鬥投票嘅方式 可能係樂迷嘅夢想

唔好好似三色台咁,
搞個星夢年會就可以了
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

如果真係古天樂意思,我諗唔會似過往香港式頒獎禮

如果真係可以搞到好似台灣金曲獎咁嘅模式 絕對係樂迷之喜

如果真係可以搞到好似台灣金曲獎咁嘅模式 絕對係樂迷之喜
小伙子. 發表於 2020-5-21 15:36

yes 與其duplicate現有頒獎模式
硬推旗下藝人
倒不如再行前多幾步
用公信力絕殺中央台

諗諗下呢個傳聞唔係完全唔可信喎
古仔同99老闆有傳過好fd下...

硬推旗下藝人
倒不如再行前多幾步
用公信力絕殺中央台

諗諗下呢個傳聞 ...
liebe 發表於 2020-5-21 16:11

你指古仔有投資?

我估佢哋醒目就唔會硬推自己啲歌
我覺得每首歌計最多留4weeks好啦上唔到冠軍都咪磨
否則得10個位更新會好慢

你指古仔有投資?

我估佢哋醒目就唔會硬推自己啲歌
我覺得每首歌計最多留4weeks好啦上唔到冠軍都咪磨
否 ...
kenneth 發表於 2020-5-21 16:30

其實好多歌手都有提過自從古仔做咗會長後,好主動問業界有咩想做..有咩可以幫手..新人上位有咩難處etc
我諗係有歌手同古仔提過頒獎禮問題....突然出現叱吒 其實都係去睇下發生咩事...點解得903係4個頒獎禮入面大回響

仲要今屆副會長有軒仔同副秘書長有馮穎琪,兩位音樂人(過往好似無乜音樂人做過重要職位)

所以相信頒獎禮肯定性係現今頒獎禮最重要既一環

其實好多歌手都有提過自從古仔做咗會長後,好主動問業界有咩想做..有咩可以幫手..新人上位有咩難處et ...
rfv123 發表於 2020-5-21 16:44

軒仔仲做緊副會長咩
我估錯這個世界得到教訓

軒仔仲做緊副會長咩
mrshadowll 發表於 2020-5-21 17:12

如無意外都仲係...

2019年軒仔先講呢番說話

軒仔仲透露古仔有意搞一個好似台灣金曲獎咁嘅頒獎典禮,而且係可持續發展、有獨立性同認受性嘅頒獎典禮。

軒仔仲話:「佢集合晒呢代嘅藝人坐埋傾咗五、六次,除咗表彰活躍歌手,對獨立廠牌公司都想俾啲肯定,但暫時都係好初步,大家都知困難重重。」雖然只係好初步嘅概念,但軒仔就話要靠古天樂嘅帶領,連開會時間都係古仔就佢地㖭。
古仔講得出都會做得出,睇黎今次有人傳都係真

其實好多歌手都有提過自從古仔做咗會長後,好主動問業界有咩想做..有咩可以幫手..新人上位有咩難處et ...
rfv123 發表於 2020-5-21 16:44

咁佢都幾想名留青史喎
另一個層面嘅王維基(尤其反大台意志)

新四台
傷台 講台 辛成 View
Frankiekiekie 發表於 2020-5-20 07:26 PM

比盡你照計埋TBB
如果係計以前果個大大大獎,宜家將會係五台聯頒了。
太平公主

唔多睇好
其實香港頒獎禮一直不缺
缺既係一個真真正正專業同有公信力既頒獎禮 ...
bagfgfcde 發表於 2020-5-20 07:34 PM

起碼可以比非星夢英皇果堆上電視。
對於叱吒一直拎緊男女組三甲而又未係真係上到一線的單位
例如gin lee,aga etc.
上到電視多曝光率, 係會唔同D
太平公主

支持打抵大台!
希望做馬唔好做到咁出面

一姐JUDE

洪家豪個造型好明顯出左事喎

Chill Club推介播幾長?
kenneth 發表於 2020-5-20 22:02

半個鐘一集
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

唔多睇好
其實香港頒獎禮一直不缺
缺既係一個真真正正專業同有公信力既頒獎禮 ...
bagfgfcde 發表於 2020-5-20 19:34
硬推旗下藝人
倒不如再行前多幾步
用公信力絕殺中央台

諗諗下呢個傳聞 ...
liebe 發表於 2020-5-21 16:11
同意呢啲觀點 !
如果想推動樂壇,現有嘅所謂推動,例如其他會員提到嘅多啲曝光機會,其實都唔太足夠
回響應該都未必會係好高,變相都未吸引到人睇,最多評價都只係話比 TVB 做得好
試諗下靠 Chill Club 同埋 推介,都只係得一個鐘至半個鐘,都無太多份量可以比到音樂部

倒不如喺頒獎禮入手 (如果真係想搞),用公信力嘅頒獎禮再令到啲人會想睇佢裡面嘅音樂節目
呢個策略反而係會比較有效,至於點樣做到有公信力,參考金曲獎係一個方法去借鑒
加上本來金曲獎金音獎一向都有香港音樂人做評審,我相信做到專業唔難,就係差佢地想唔想做到咁嘅程度

半個鐘一集
星勤 發表於 2020-5-23 14:07

嘩!唔怪得凌晨先播

幾時出榜呢? 希望<敢>空降No.1

幾時出榜呢? 希望空降No.1
henhenhen 發表於 2020-5-23 20:41

全榜都空降

睇第一week個榜就知可唔可以期待頒獎禮
利申:敢支持viu敢冠敢!

谷live今年有個榜係行內人(包括唱片公司)投票,淨係冇零分同正式開始已經高質過903太多,希望viutv參考吓呢個做法

谷live今年有個榜係行內人(包括唱片公司)投票,淨係冇零分同正式開始已經高質過903太多,希望viutv參考吓 ...
Crooks 發表於 2020-5-23 23:18

唱片公司投票咁有咩代表性?
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

唱片公司投票咁有咩代表性?
cathay1996 發表於 2020-5-24 00:40

上面講緊要專業呀嘛,你唔係覺得唱片公司高層唔專業過fans呀?個list仲有音樂人、電台DJ等,當然佢個list人數可能太少亦唔夠廣泛,viutv可以做好啲令出嚟個結果更有代表性同公信力

上面講緊要專業呀嘛,你唔係覺得唱片公司高層唔專業過fans呀?個list仲有音樂人、電台DJ等,當然佢個list ...
Crooks 發表於 2020-5-24 00:56

都係成班老嘢