返回列表 發帖

黑夢 - White Dimension

單選投票, 共有 31 人參與投票
90.32% (28)
3.23% (1)
6.45% (2)
0.00% (0)
0.00% (0)
您所在的用戶組沒有投票權限

歌曲宣傳人員: chanchan0909

派台日期: 21/05/2020

作曲:何沛澄
填詞:何沛澄
編曲:White Dimension

漆黑中找不到退路
霧罩淹淹的晴空
當天應許的自由芳土
逐漸已變質成空

無力麻木壓逼 消聲肅清鎮靜
火花燎原似星 漸懂睜開眼睛

誰挑起戰爭 誰暴力圍困
充斥歪曲制度無過問
隨絕望蠶食 隨著極權逼近
點起花火遍地成責任

當不公無過問
當高官逃責任
當怨氣成惡恨
暴政出暴民

匆匆匆匆的一個夢
沒載起你的餘溫
黑色喪衣中煙火紛紛
熱淚眼涸乾強忍

瀰漫迷霧血色 淹抑身份記認
潮汐流逸似水 翻起無盡革命

無止的戰爭 成暴力圍困
充斥不公濫暴成怨恨
良知的抗爭 無懼路途黑暗
堅守心中價值無悔憾

夢裡的人 不信命
集結一群 竭力抗爭
吶喊追尋 烏托夢
盼這鄉城醉夢變真

面對謊言 黑與白
學懂謙誠 沉著抗爭
那管卑微 堅守責任
延續初衷 銘記於心

等一天無怨恨
等一天重信任
等一天夢變真
走出黑暗共行

CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

瀰漫迷霧血色 淹抑身份記認
潮汐流逸似水 翻起無盡革命

對上一次聽呢隊樂團既新歌都唔知係幾多年前
喜歡呢首

點解今日全部落晒架
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

喜歡呢首
bagfgfcde 發表於 2020-5-26 14:01

2011年

回復 4# JayantL

因為update 左首歌audio,所以要重新上架,下星期應該就有架喇,聽住Youtube/SoundCloud 先啦,多謝支持啊!

2011年
hehehaha 發表於 2020-5-27 18:10
2015 年有派到首 粉紅解密 !

評分人數

回復  JayantL

因為update 左首歌audio,所以要重新上架,下星期應該就有架喇,聽住Youtube/SoundCl ...
pacinohopc 發表於 2020-5-28 17:55

加油
個編曲正到喊

喜歡呢首
bagfgfcde 發表於 2020-5-26 14:01

我仲以為無人記得,當正自己2020新人

2015 年有派到首 粉紅解密 !
chanchan0909 發表於 2020-5-28 18:03

其實14年有首《自由的一天》,928就寫好錄好出埋街,應該係雨傘第一首歌,當日連雨傘個名都未有 :)

加油
個編曲正到喊
hehehaha 發表於 2020-5-28 18:27

多謝多謝,盡力而為。你地比多D意見啦 :)

多謝多謝,盡力而為。你地比多D意見啦 :)
pacinohopc 發表於 2020-5-28 21:25

首歌好perfect啊
香港好少人玩呢類夾廣東話

反而想問credit曲詞寫何沛澄但編曲用White Dimension
其實有咩分別? 你好似仲係one man band?

首歌好perfect啊
香港好少人玩呢類夾廣東話

反而想問credit曲詞寫何沛澄但編曲用White Dimension
其實有 ...
hehehaha 發表於 2020-5-28 21:36

White Dimension一開始係我自己D作品,大部分嘢都係我自己做自己寫,但其實唔係1 man band,我地係有隊真band的 lol ,個個禮拜會夾嘢,雖然近年極少玩live。《黑夢》雖然主要編曲係我(錄音混音都係我自己搞),但夾band期間大家都有比意見,而且最後bass手錄左bass,又有唱和音,所以都係決定比編曲credit隊band :)

小明上廣州原來係何沛澄編曲製作

小明上廣州原來係何沛澄編曲製作
Kfmusic 發表於 2020-5-28 21:51

比你發現左 lol

你而家明點解當年我要整個名叫White Dimension黎出自己歌啦 XDDD

White Dimension一開始係我自己D作品,大部分嘢都係我自己做自己寫,但其實唔係1 man band,我地係有隊真 ...
pacinohopc 發表於 2020-5-28 21:45

明白
希望有機會睇到呢首歌既live

另外歌名黑夢係咪有少少tribute到日本隊黑夢 or 竇唯隻碟
一見到歌名就諗起佢地

明白
希望有機會睇到呢首歌既live

另外歌名黑夢係咪有少少tribute到日本隊黑夢 or 竇唯隻碟
一見到歌名就 ...
hehehaha 發表於 2020-5-28 21:55

其實我有個顏色系列,呢隻係第5隻,黑色,講一個屬於時代的夢
我有聽竇唯,佢隻碟叫黑夢,隻歌叫黑色夢中。陳昇都有。我有段時間想諗個名唔想同佢撞。但諗到爆腦都未諗到,最後決定算數,撞就撞啦,反正音樂風格歌詞內容都完全唔同,就當一題多寫,唔同人寫有唔同視角啦 XD

其實14年有首《自由的一天》,928就寫好錄好出埋街,應該係雨傘第一首歌,當日連雨傘個名都未有 :) ...
pacinohopc 發表於 2020-5-28 21:24

今次呢首黑夢睇到你地進步好大
繼續加油!支持!

回復  JayantL

因為update 左首歌audio,所以要重新上架,下星期應該就有架喇,聽住Youtube/SoundCl ...
pacinohopc 發表於 2020-5-28 17:55

我知改咗乜
Download左絕版

我有聽竇唯,佢隻碟叫黑夢,隻歌叫黑色夢中 ...
pacinohopc 發表於 2020-5-28 22:09

嘩嘩嘩,你黎左!歡迎呀
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

我知改咗乜
Download左絕版
Stanley 發表於 2020-5-28 23:48

改動都係保護自己、保護大家,而家香港今日唔知聽日事,所以如果有絕版都係自己珍藏好喇,唔好廣傳害我啊 XD

嘩嘩嘩,你黎左!歡迎呀
星勤 發表於 2020-5-29 00:01

係啊,你地好似好好玩,多多指教,而且新手上路,有D帖要儲夠分先睇到,所以順便留多幾個言 lol

今次呢首黑夢睇到你地進步好大
繼續加油!支持!
bagfgfcde 發表於 2020-5-28 22:45

多謝多謝。我其實一直都希望可以擴闊廣東歌曲風既光譜,所以不斷嘗試唔同既編曲風格,盡量做到曲詞編一體(所以越搞越耐 XD)。好似今次玩Shoegaze,其實係英國80年代末90年代初的風格(近年又興番),好夢幻,又好noisy,好似一個個浪咁,覺得好fit個topic。廣東話既Shoegaze係少之又少,而家就可以同人講,我地廣東歌都有架 :)

改動都係保護自己、保護大家,而家香港今日唔知聽日事,所以如果有絕版都係自己珍藏好喇,唔好廣傳害我啊 ...
pacinohopc 發表於 2020-5-29 01:26

知道

多謝多謝。我其實一直都希望可以擴闊廣東歌曲風既光譜,所以不斷嘗試唔同既編曲風格,盡量做到曲詞編一體 ...
pacinohopc 發表於 2020-5-29 01:58

咁啱 Thud 今日都出咗隻 shoegaze

咁啱 Thud 今日都出咗隻 shoegaze
bagfgfcde 發表於 2020-5-29 22:46

係啊都好好聽啊,雖然好多shoegaze嘢都係聽唔到唱乜 XD
Youtube 有comment 話我"bgm太大聲",我心諗其實果D唔係background music,係"fgm" - foreground music XD

我有聽竇唯,佢隻碟叫黑夢,隻歌叫黑色夢中 ...
pacinohopc 發表於 2020-5-28 22:09

我好中意你嘅粉紅解密,真係百聽不厭
我估錯這個世界得到教訓

我好中意你嘅粉紅解密,真係百聽不厭
mrshadowll 發表於 2020-5-30 09:42

嘔心瀝血之作,MV都整左幾個月!

嘔心瀝血之作,MV都整左幾個月!
pacinohopc 發表於 2020-5-30 20:13

我特別中意個Music Break ,點解唔上電台宣傳啊
我估錯這個世界得到教訓

我特別中意個Music Break ,點解唔上電台宣傳啊
mrshadowll 發表於 2020-5-31 08:24

我呢啲小眾indie野,又無唱片公司,唔係咁容易。粉紅解密當年都上過903 Colin訪問,Chi Chung’s Choice播過,港台Brian Leung自己人播過,雜誌報紙都有訪問,算唔錯架喇。好難期望我呢d去到主流野既exposure。

我呢啲小眾indie野,又無唱片公司,唔係咁容易。粉紅解密當年都上過903 Colin訪問,Chi Chung’s Choice ...
pacinohopc 發表於 2020-5-31 13:14

Colin有訪問咩,點解我唔知架?我當年晚晚聽爆谷 成個商Colin播你嘅歌最多~其實我以前聽開k歌多,對於我嚟講,隻歌都算係幾入耳~繼續加油
我估錯這個世界得到教訓

我呢啲小眾indie野,又無唱片公司,唔係咁容易。粉紅解密當年都上過903 Colin訪問,Chi Chung’s Choice ...
pacinohopc 發表於 2020-5-31 13:14

想問下首歌Apple Music幾時再有返?

想問下首歌Apple Music幾時再有返?
hehehaha 發表於 2020-5-31 20:31

應該聽日,Apple Music, Spotify, Kkbox, JOOX 都會有。不過個日子都好似係大概 lol

Colin有訪問咩,點解我唔知架?我當年晚晚聽爆谷 成個商Colin播你嘅歌最多~其實我以前聽開k歌多 ...
mrshadowll 發表於 2020-5-31 19:27

係叱咤樂壇,當年Colin代班。2015年3月9,不過都搵唔番link了 XD

係叱咤樂壇,當年Colin代班。2015年3月9,不過都搵唔番link了 XD
pacinohopc 發表於 2020-5-31 22:58

原來已經咁耐
我估錯這個世界得到教訓

應該聽日,Apple Music, Spotify, Kkbox, JOOX 都會有。不過個日子都好似係大概 lol ...
pacinohopc 發表於 2020-5-31 21:28

原來已經出左 :) 大家多多支持啦!

支持黑夢
感動到我
心口一片熱

回復 37# kenneth

多謝支持 :)

咁就一年,「誰挑起戰爭?誰暴力圍困?」相信大家心中都有答案...

咁就一年,「誰挑起戰爭?誰暴力圍困?」相信大家心中都有答案...
pacinohopc 發表於 2020-6-12 15:18

首次認識你地,你地首歌好正令我好有體驗 多謝你地為時代作見證作紀錄

首次認識你地,你地首歌好正令我好有體驗 多謝你地為時代作見證作紀錄 ...
Thomas 發表於 2020-6-13 11:07

多謝你,能夠打動到你係緣份 :)

歌曲監製係邊個?

歌曲監製係邊個?
Kfmusic 發表於 2020-6-14 18:14

我自己 XD

無知一問
White Dimension 入面有幾多人

支持呢首CM共和十大

暫時黎講創作,製作都主要係我一個人做。隊band係4個人,個個禮拜jam下嘢咁,以前我錄好先比佢地聽,睇下點玩番出來。近年錄嘢都會搵埋佢哋,比下意見咁 XD

暫時黎講創作,製作都主要係我一個人做。隊band係4個人,個個禮拜jam下嘢咁,以前我錄好先比佢地聽,睇下點 ...
pacinohopc 發表於 2020-6-14 19:02

正呀,可以個個禮拜jam下野,我只可以個個星期練下歌
期待你地出更多好作品

Song / 編曲 of the year confirmed.

Song / 編曲 of the year confirmed.
hehehaha 發表於 2020-6-16 22:32

承蒙厚愛,但而家先6月,邊有咁快of the year啊 XD
下個月發生乜事都未知,而家香港今日唔知聽日事...

承蒙厚愛,但而家先6月,邊有咁快of the year啊 XD
下個月發生乜事都未知,而家香港今日唔知聽日事... ...
pacinohopc 發表於 2020-6-17 00:44

正因爲今日唔知聽日事
活在當下為重
能夠係6月已經聽到好鍾意嘅作品
係樂迷之福
小確幸黎