返回列表 發帖

香港文化演藝界支持國安立法聯署藝人名單

轉自蘋果日報: https://hk.appledaily.com/entertainment/20200530/HPXDTIVGR4EV5NIPKJDQBN72BE/
有人以香港文化演藝界就「港版國安法」發聯合聲明支持港版國安法,聯署除了「愛國骨幹」譚詠麟、成龍、鍾鎮濤、林建岳、楊受成、黃百鳴、向華強、高志森、莫華倫、陳小春等之外,曹永廉、肥媽、方伊琪、蔡國慶、黎燕珊、李霖恩、譚炳文、楊明、周聰、姚兵、曾航生、王俊棠、姚瑩瑩、章志文、白茵、蔡淇俊、關禮傑、梁正嘉、李嘉、劉丹、羅樂林、莊思敏、莊思明、歐瑞偉、文雪兒、韓馬利、楊證樺、蔣志光等近30名大台藝人及王祖藍、苑瓊丹等前大台藝人積極參與。曾經主唱《皇后大道東》的蔣志光被網民發現有份聯署,網民熱烈討論「晚節不保」、「好鍾意聽佢嘅《長路有多遠》,係嗰個年代嘅抗爭歌」、「唔知羅大佑點睇」。
此外,細心的網民留意到台灣女星大S(徐熙媛)亦在名單當中,不少網民質疑「香港關你台灣人咩事?」對此大S回覆台灣《蘋果新聞網》時表示:「同名同姓吧!我目前只全心準備女兒升學事宜。」

小弟好快咁睇晒呢2605人嘅聯署名單,因為係包括埋文化界,所以絕大部分都唔知係邊位,知道嘅已經mark晒喺下面,這些都是我們的榜樣,我們所有愛國愛黨的香港同胞都應該好好記住這些藝人,就算是記著他們一輩子也不嫌多

(想要高清版可right click圖片按「在新分頁中開啟圖片」)

蘋果報導已提及
愛國骨幹:譚詠麟 成龍 鍾鎮濤 林建岳 楊受成 黃百鳴 向華強 高志森 莫華倫 陳小春
大台藝人:曹永廉 肥媽 方伊琪 蔡國慶 黎燕珊 李霖恩 譚炳文 楊明 周聰 姚兵 曾航生 王俊棠 姚瑩瑩 章志文 白茵 蔡淇俊 關禮傑 梁証嘉 李嘉 劉丹 羅樂林 莊思敏 莊思明 歐瑞偉 文雪兒 韓馬利 楊證樺 蔣志光(否認)
前大台藝人:王祖藍 苑瓊丹
台灣藝人:徐熙媛(否認)

蘋果報導並未提及
勁爆藝人:汪明荃 鮑起靜 羅蘭 曾志偉 惠英紅 苗僑偉 張兆輝 江華 唐文龍 李璨琛 黎瑞恩 向海嵐 鄺美雲 劉美娟 邵音音 陳靜 陳寶珠 曹宏威 八兩金
愛國紅星:梁競徽 馬蹄露
大台或前大台藝員:李成昌 魯振順 劉兆銘 潘志文 雪梨 許思敏 李龍基 鄭家生 林偉 袁潔儀 祝文君 陳志健 李豪
其他藝人:王晶 向佐 胡軍 林俊賢 尹揚明 梁家仁 陳友 張敏 翁虹 呂頌賢 劉錫明 陳國坤 麥潔文 薰妮 蘇姍 李國祥 張宇 路芙 李力持
明荃適應明荃老去 旋轉著來華麗面對 明荃老矣 說故事如羅蘭渴睡 可說家英的歴史 怎會了無生趣

羅蘭姐都有 失望
如出走 身處死角 逃不走 走遍低處 無出口 只有這傷口

勁爆藝人

個記者係咪郭偉安 D 徒弟
47. Bring Him Home
2021Week16 黃力臻  -  都市爬行
2020Summary

與其去問有邊個藝人聯署支持
倒不如問有幾多個係真心支持

仲有
張繼春
謝安靜 !

楊生可以一個頂十個歌手?
定係歌手界都有另一個list?
好好奇 點解無愛國歌手楊千嬅同佢嘅最佳PR丁子高

本帖隱藏的內容需要積分高於 300 才可瀏覽

周栢豪胡紅軍Hana泳兒許XX同熊貓呢

勁爆藝人

個記者係咪郭偉安 D 徒弟
b01091018 發表於 2020-5-31 00:27

下面果堆係我自己睇個2000幾人嘅list mark咖
明荃適應明荃老去 旋轉著來華麗面對 明荃老矣 說故事如羅蘭渴睡 可說家英的歴史 怎會了無生趣

仲有
張繼春
謝安靜 !
amok 發表於 2020-5-31 04:00

只mark咗識果D,呢兩位係?
周栢豪胡紅軍Hana泳兒許XX同熊貓呢
on07111 發表於 2020-5-31 06:07
好好奇 點解無愛國歌手楊千嬅同佢嘅最佳PR丁子高 ...
Wing1211 發表於 2020-5-31 04:24

check過係冇

無聯署支持嘅就唔理啦
呢班偽人究竟諗緊乜真係咁愛國?
為錢埋沒良心
定究竟係咪咁想年輕人死

楊生用自己個名支持
點去代表旗下歌手支持呢
可能真係得演藝界
無歌手界

冇祖兒
祖兒暗黃!

好好奇 點解無愛國歌手祖國兒女容祖兒

In Liza we trust
快啲錄首勇敢的中國人2020版掃獎啦
Liza: When you are old, they assume you know every thing~~

微博又係時候逐個批鬥無簽署偽人

下面果堆係我自己睇個2000幾人嘅list mark咖
SugarFree 發表於 2020-5-31 06:38

聽少 D 郭偉安啦 會學壞中文
2020Summary

mychart- 發表於 2020-5-31 12:43

douban有批
https://www.douban.com/group/topic/177880507/?start=0
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
搖滾區的神經病ig

冇祖兒
祖兒暗黃!
bagfgfcde 發表於 2020-5-31 10:11

喜歡祖兒

蔣志光話無簽
https://www.facebook.com/RamChiangFanpage/posts/1862552100546199
鑒於近日一篇「香港文化演藝界支持國安立法聯署聲明」內容出現「蔣志光」的名字。為免誤會,本人現作出聲明:本人從沒在這份聲明裏簽署過任何文字,而當中同名同姓者,相信另有他人。謹此公告,以資識別!
演藝人:蔣志光
搖滾區的神經病ig

蔣志光唔係大台個個 有另一個同名同姓?

割席
2020Summary

睇嚟有D係被簽名
汪明荃高分 家燕傻人低分
菊英羅文不會恨 恨有紫昕
汪明荃高等 顯得康華低等
潔靈祝佢好運 做家英最淫

張國榮 梅豔芳都有
究竟個聯署係真定假

蔣志光唔係大台個個 有另一個同名同姓?
kaman921 發表於 2020-5-31 17:19

同名有一位係書法家,亦係中國香港人民藝術協會會長。

聽少 D 郭偉安啦  會學壞中文
b01091018 發表於 2020-5-31 12:51

冇聽997成十年啦

張國榮 梅豔芳都有
究竟個聯署係真定假
kaman921 發表於 2020-5-31 17:51

肯定2000幾人個名單冇佢地,你講嘅應該係另一單,果個名單仲有李小龍同董標

肯定2000幾人個名單冇佢地,你講嘅應該係另一單,果個名單仲有李小龍同董標 ...
SugarFree 發表於 2020-5-31 17:58

都幾假下喎 黃子華黃嘅點會簽

mychart- 發表於 2020-5-31 12:43

已經批鬥緊

睇嚟有D係被簽名
LoveMirkay520 發表於 2020-5-31 17:36

但好肯定荃B個簽名一定係真
Liza: When you are old, they assume you know every thing~~

仲有
張繼春
謝安靜 !

D名真係
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

仲有
張繼春
謝安靜 !

仲有 關心...... 怡
.

其實得紅圈果D係真係喺名單入面

SugarFree 發表於 2020-6-1 10:10

尊龍=juno ?

SugarFree 發表於 2020-6-1 10:10

依張只係D小粉紅將D電影片段剪成一段愛國片。D名只係段片出現過既人

依張只係D小粉紅將D電影片段剪成一段愛國片。D名只係段片出現過既人
hello12324 發表於 2020-6-1 10:43

但fb同twitter都好多人畀呢條微博fake咗,又唔factcheck

又一藝人蔣志光在facebook 上說沒有簽名, 說同多同姓而已.

標籤尼D偽人都遇左嫁啦