返回列表 發帖

人間有愛 - R.O.O.T

單選投票, 共有 38 人參與投票
39.47% (15)
18.42% (7)
7.89% (3)
7.89% (3)
26.32% (10)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 26/05/2020

曲:R.O.O.T
詞:Jan Curious
編:R.O.O.T
監:蘇道哲

節奏開始變慢
你我街中去玩
讓那呼吸放慢
You and I lost and found
Love is all around
兩腳不想貼地
You and I fly away
去找新的氣味
你我即管去飛
張開這對手 (When the love is around)
緊握這對手 (When the love is around)
互相擁抱後 (When the love is around)
Come on 跟我走 (When the love is around)
明天繼續然後 (When love is all around)
跟著我吧 解開鈕扣 跟我走 人人隨身後
跟著我吧 一起伸出這對手
(When love is all around)
LOVE IS ALL AROUND
看到天空變藍
換套新衣去玩
直到天色暗淡

Merry goes round and round
沒有空間距離
Come on let's get away
這裡花開遍地
快把種子儲起
Love is all around ROUND ROUND ROUND
(喂,愛 你識愛咩?)
(喂,聽我講吖!)
(周圍都係愛)
(啲人呢 平時咪會講 "hey girl")
(但係如果)
(廣東話會係點呢?)
跟著我吧 解開鈕扣 跟我走 人人隨身後
(嘩 個個都跟住我嘅)
跟著我吧 一起伸出這對手
When love is all around
人間有愛
愛喺周圍
人間有愛
人間有愛
節奏開始變慢
你我街中去玩
讓那呼吸放慢
You and I lost and found
兩腳不想貼地
You and I fly away
去找新的氣味
你我即管去飛
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: Diff. - Gin Lee

新人換mon尼既未見過尼個名,不過邢家D歌既歌詞好鐘意+中英我就麻麻

估唔到牙水唱廣東歌同佢唱英文真係差好遠 有一種好親切嘅感覺
李靜儀世界第一!!!

呢首都indie竟然無人吹奏

root點拆
淨係jan 都唔中呢4粒字
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

root點拆
淨係jan 都唔中呢4粒字
b01091018 發表於 2020-6-10 19:07

R.O.O.T = Running Out Of Time

R.O.O.T = Running Out Of Time
Kfmusic 發表於 2020-6-10 21:55

我仲以為真係解植物個d根添
btw首歌唔錯

(嘩 個個都跟住我嘅)呢句好好j

人間有愛 4 隻字嗌出黎有 D 似黃霑
week13

人間有愛 4 隻字嗌出黎有 D 似黃霑
b01091018 發表於 2020-6-11 20:29

每次聽到呢到都會跟住大叫
李靜儀世界第一!!!

我最鍾意個句係「愛喺周圍」

最入耳都係「人間有愛」同「愛喺周圍」呢幾句

人間有愛哈哈哈哈~

最正呢句

首歌係幾特別 但係冇乜記憶點
希望下首玩得再盡d
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

前奏同佚名好似。
5分

成日以為聽緊王梓軒

首歌唔差
不過個人觀感有種離地同大愛左膠的感覺

想知點解903不斷播?
D人已經聽到去YT鬧
香港人,只聽廣東歌

想知點解903不斷播?
D人已經聽到去YT鬧
BillyTam 發表於 2020-7-24 11:17

應該播多 200 次敢俾呢班有心聽眾
week13

應該播多 200 次敢俾呢班有心聽眾
b01091018 發表於 2020-7-24 20:09

903越嚟越似新城
    全部都係啲俾錢嘅節目同歌
香港人,只聽廣東歌

呢幾個人好有錢架?定係903高層啲親戚?

呢幾個人好有錢架?定係903高層啲親戚?
Crooks 發表於 2020-7-25 02:19

唔知
    只係知咁樣拎903專業推介 no.1 好肉酸
    當啲聽眾傻嘅咩?
香港人,只聽廣東歌

聽完後,好想聽Janice 唱。
另外歌詞中點解會有愛在深秋,叧外人間有愛這四字真的好un 耳。5-3=2fun

唔知
    只係知咁樣拎903專業推介 no.1 好肉酸
    當啲聽眾傻嘅咩?
BillyTam 發表於 2020-7-25 23:05

肉酸喺邊?因為唔啱你心水就係比錢?

成日以為聽緊王梓軒
jasonng 發表於 2020-7-11 20:50

唔講真係以為王梓軒主音

唔似王梓軒囉

肉酸喺邊?因為唔啱你心水就係比錢?
leung1020 發表於 2020-8-2 16:21

肉酸係YT一個月得幾干views
大部分人無聽過
Comment彈多過讚
唔係俾錢一係靠關係囉
事實係電台根本係有俾錢播嘅方法
以前903唔會咁明顯啫

依家唔係上榜
係格硬播到第一啊
你去睇下啲comment囉
啲人係電台聽到悶專登去dislike啊!
香港人,只聽廣東歌

903 近年的確少咗谷DJ 心水indie 作,但我認為有自己態度好過跟大公司宣傳agenda

成日睇quota 播歌咪仲衰

肉酸係YT一個月得幾干views
大部分人無聽過
Comment彈多過讚
唔係俾錢一係靠關係囉
事實係電台根本係有 ...
BillyTam 發表於 2020-8-2 19:57

幾時AP係同YT views掛勾?
如果以你既準則去播 已經唔係專業推介
定係十大變成忘記我自己、泣血薔薇之流先合你意

要講錢大把更有錢既人/公司
勸你講野前用下個腦/拎出證據
唔係只會變成無的放矢

幾時AP係同YT views掛勾?
如果以你既準則去播 已經唔係專業推介
定係十大變成忘記我自己、泣血薔薇之流 ...
leung1020 發表於 2020-8-4 08:49

即係你覺得
全部人覺得唔好聽
佢自己一個覺得好聽就係專業
只不過係因為佢係DJ?
唔好講笑啦

仲有如果你唔知道電台係可以俾錢播嘅話
最簡單你可以打電話去新城
佢哋會直接話俾你聽D plan
另外嗰兩個台就會隱晦啲
你可以贊助啲節目咁囉
一樣可以播多啲

如果你話係啲DJ鍾意
有幾個突然間好鍾意播我唔會覺得奇怪
突然間一個禮拜谷到上冠軍
之後一個禮拜即刻冇人播
都知咩事啦
香港人,只聽廣東歌

即係你覺得
全部人覺得唔好聽
只不過係因為佢係DJ?
唔好講笑啦

仲有如果你 ...
BillyTam 發表於 2020-8-4 18:45

邊啲歌有心播同邊啲歌無心播, 係903每日播放率一目了然, 也代表DJ對某某歌手之喜好

邊啲歌有心播同邊啲歌無心播, 係903每日播放率一目了然, 也代表DJ對某某歌手之喜好 ...
Willjohnson 發表於 2020-8-5 00:13

係一目了然
但唔係只係DJ決定
好多歌奇異咁計哂數上榜、入十大
係有原因嘅
香港人,只聽廣東歌

係一目了然
但唔係只係DJ決定
好多歌奇異咁計哂數上榜、入十大
係有原因嘅 ...
BillyTam 發表於 2020-8-5 00:18

細看歷年播放率, 歷歷在目

即係你覺得
全部人覺得唔好聽
只不過係因為佢係DJ?
唔好講笑啦

仲有如果你 ...
BillyTam 發表於 2020-8-4 18:45

你講既會唔會係落榜週?
我相信大家唔會咁幼稚覺得冠軍歌只係偶然各DJ果個星期都播得多
一定係開會討論既結果
同埋講緊903你拎新城做例子 咁樣連消帶打真係一個good example?

同埋你指既全部人 係代表咩人?
如果要喺呢個基礎上拗落去 最尾都唔會同專業推介4隻字有關係
你果個準則係 我最喜愛的歌曲
人地本身就講到明 專業推介=DJ們既喜好
定義都未搞清楚又何必走出黎開方49
咁唔鍾意既咪自己努力啲 搞個平台/page提高自己影響力
等世人聽下咩野先係你眼中既好音樂

你講既會唔會係落榜週?
我相信大家唔會咁幼稚覺得冠軍歌只係偶然各DJ果個星期都播得多
一定係開會討論既 ...
leung1020 發表於 2020-8-5 08:32

唔太明你講嘅「你講既會唔會係落榜週?」係指咩
至於你講「一定係開會討論」係事實啊
只係開會結果非單純由DJ決定囉你明唔明
所以我話「專業推介=DJ們既喜好」係假嘅

至於你話拎新城講903
咁我直接D話你聽903係有贊助商
可以直接提出贊助條件,主要係播歌
播得多自然上榜
咁同新城比只係方法上無咁肉酸
本質係一樣
即係你提到開會嘅結果
每個DJ係會得到指示
某幾首歌一星期內要播夠幾多次

「咁唔鍾意既咪自己努力啲 搞個平台/page提高自己影響力」
哈哈哈
又係呢啲唔係騎師唔好講馬?
依家我係講有人作弊
都要自己整平台?
咁批評林奠係咪要努力D做特首?
香港人,只聽廣東歌

唔太明你講嘅「你講既會唔會係落榜週?」係指咩
至於你講「一定係開會討論」係事實啊
只係開會結果非單純 ...
BillyTam 發表於 2020-8-5 10:11

問題係你「人間有愛」4隻字可以換成任何冠軍歌都得
單純你唔鍾意首歌就可以被你咁樣攻擊 你有冇證據先?
由頭到尾只係見到你講既野代表你唔鍾意呢個制度
但冇計 你唔鍾意但你又要聽又要理 因為多人care

問題係你「人間有愛」4隻字可以換成任何冠軍歌都得
單純你唔鍾意首歌就可以被你咁樣攻擊 你有冇證據先? ...
leung1020 發表於 2020-8-5 18:01

上面已經講咗
1)首歌根本冇人聽
2)去聽嘅人都係彈多過讚

咁不如調返轉啦
你憑咩覺得唔係呢?
你連一個理由都講唔到喎
如果你話我要有理由去指證佢
你又憑咩理由覺得我係無端端攻擊佢呢?
不過都賺咗啦
一首冇人聽嘅歌俾你推咗咁多次上去

唔講啦
你無可能説服我呢隻咁野值得播
我亦唔想幫你推post
香港人,只聽廣東歌

其實可以睇下樂評page對呢首歌都有盛讚,個人唔一定認同,但話首歌客觀地冇人肯定,一定唔係事實。

//R.O.O.T 的首支廣東歌(也是 Jan Curious 的首支?),在這類少少另類的爵士流行風格中,竟沒有半點格格不入的感覺,而且流麗到飛起。成員各自表現出色,又誰都沒有搶去誰的風格。更有趣的是,明明歌名差少少就跌入「老土」級別,也因為當中可能只是「玩吓」的廣東話「旁白」而變得有意思,「喂女仔」、「愛喺周圍」原本該會令人打冷震,但聽著聽著又幾過癮。「人間有愛」有合適的音樂包裝,可以毫不俗氣。//

Overflow 音樂滿瀉:【Songs of the Month】2020 年 5 月本地歌曲推薦

其實細路強勁舞都一樣有冠又有人認同啦
所以講品味真係個個都唔同
連呢度呢首歌都係5分佔多

上面已經講咗
1)首歌根本冇人聽
2)去聽嘅人都係彈多過讚

咁不如調返轉啦
你憑咩覺得唔係呢?
你連一個 ...
BillyTam 發表於 2020-8-6 01:51

而家話人買榜果個好似係你喎
唔通我話你琴晚強姦左個阿婆 要你自己搵返證據證明自己冇做過咩?
學人講邏輯

其實細路強勁舞都一樣有冠又有人認同啦
所以講品味真係個個都唔同
連呢度呢首歌都係5分佔多 ...
kenneth 發表於 2020-8-6 12:05

40%都叫佔多
講咗唔覆上面條友幫佢推post
你就覆一次啦
呢首YT得幾千view嘅歌我講夠嘞
香港人,只聽廣東歌

40%都叫佔多  
講咗唔覆上面條友幫佢推post
你就覆一次啦
呢首YT得幾千view嘅歌我講夠嘞 ...
BillyTam 發表於 2020-8-6 20:59

個post又唔係我既 你係咪有被害妄想症?
諗到自己有咩理據就覆啦 唔駛勉強自己

上兩層個會員同R.O.O.T 有仇?有咁多首唔值903冠,係呢首先走出黎嘅?

上兩層個會員同R.O.O.T 有仇?有咁多首唔值903冠,係呢首先走出黎嘅?
Kfmusic 發表於 2020-8-7 19:51

最少你都覺佢唔值先啦
本身無野講2句
個人係咁把握機會推post
你睇上面話到明唔回應佢唔覆佢(已實際上唔覆佢)
又死都要搵野講推post(佢繼續覆我)
唔係我想同佢講
香港人,只聽廣東歌

最少你都覺佢唔值先啦
本身無野講2句
個人係咁把握機會推post
你睇上面話到明唔回應佢唔覆佢(已實際上唔 ...
BillyTam 發表於 2020-8-8 11:09

你呢條友真係極品到呢...
人地講句咁既野擺明唔知你做乜9
咁都可以斷章取義
不如你去apply做強國發炎人啦