返回列表 發帖

南昌街王子 - 薛凱琪

單選投票, 共有 122 人參與投票
63.93% (78)
7.38% (9)
7.38% (9)
4.10% (5)
17.21% (21)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 01/06/2020

曲:林家謙
詞:黃偉文
編:何秉舜
監:舒文

共六歲所愛 從未太像
但亦算一個 甜蜜對象
難題是 你信有日會給加冕 不肯賣賬
這個已不錯 還在心癢

其實那一個人存在嗎
成熟透的你還期待嗎
為何笨得將某人的優點淡化 找他
難道你想看誰騎白馬
還是有堡壘才承認他
你問南昌街有王子出沒嗎
這段情 非確幸嗎

别盡信所有 童話故事早太遲
或是你執意 人望高處
誰人亦 探索宇宙至不可以
就去撈在海裡月兒
妥協乃機智 全沒貶意

其實那一個人存在嗎
成熟透的你還期待嗎
為何笨得將某人的優點淡化 找他
難道你想看誰騎白馬
還是有堡壘才承認他
你問南昌街乃幸福終極嗎
他在旁 不快樂嗎

其實你找這人存在嗎
還是你將愛情童話化
流連漸久知道男生 這麽完美都假
能讓你真暖和才是家
尋尋覓天國門牌號碼
肯降落人間街角留守真實的他
這先叫成長嗎

你近來稱得上情感穩定嗎
他給你沖了茶
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

追光陰  趕計劃
這一切  糾纏她
一個怕痛女人  望天打卦
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

發現自己對呢條女仲有啲期待
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

編曲幾好
越聽越好聽
我估錯這個世界得到教訓

以為唔會再聽到佢有新歌

希望林家謙專注幕後
首歌OK

好岩佢而家嘅年齡唱
好似同自己內心對話咁
而且melody都幾好
5 fun

快樂嗎
你忘掉理想 只能忙於生活嗎
別太遲 又十年後至想 快樂嗎

其實那一個人存在嗎
成熟透的你還期待嗎

又有咁多嗎

無乜特別,都係鍾意最後最後,南瓜車,男孩像你,xbf 多啲
再將我相信的如煙火般綻放

驟眼看歌名是南瓜車王子

看歌詞荷里活道王子都得

"你問荷里活道南昌街乃幸福終極嗎"

第一次聽嗰陣覺得好唔掂
聽完第二次之後就不自覺地聽完又聽
林家謙個旋律幾好
不過認同 Fi 呢個年紀仲唱王子公主係有啲 over
反而唔係好鍾意個編曲,我覺得好老土 x.x
4 Fun
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

最後一首關於童話的歌~
「有種成熟,叫做走下南瓜車,不找獨角獸。」... YY

就去撈在海裡月兒 呢句唱得好好

好好聽 我愛fifi
5分

「為何笨得將某人的優點淡化」

依句好un耳
但除此以外首歌聽多幾次覺得ok
希望真係最後一首依個題材嘅歌

歌ok 係睇唔出點樣「南昌街」
換做元州街/唐德街...似乎都可以
不過比樂迷根據自己情況
換個岩自己經歷的街名落去都幾好玩

希望林家謙專注幕後
首歌OK
bagfgfcde 發表於 2020-6-13 16:49

agree

歌ok 係睇唔出點樣「南昌街」
換做元州街/唐德街...似乎都可以
不過比樂迷根據自己情況
換個岩自己經歷的街 ...
longdistance 發表於 2020-6-13 21:21

我之前講過最好換做南丫島

我之前講過最好換做南丫島
kenneth 發表於 2020-6-14 01:28

而家唱片公司咁中意用ig filter宣傳新歌
可能今次就比大家玩下
睇下自己的王子係南昌街 南丫島
定係其他地方

而家唱片公司咁中意用ig filter宣傳新歌
可能今次就比大家玩下
睇下自己的王子係南昌街 南丫島
定係其他 ...
longdistance 發表於 2020-6-14 01:32

“你問錄音室有王子出沒嗎”個比喻咪重出
示意回歸錄音室 自己鍾情嘅事業就係自己王子
女性毋須依偎童話王子或愛情同時又可以暗串啲人live唔掂自己就越來越穩
絕對唔係錄音室天后
一舉幾得

其實你找這人存在嗎
還是你將愛情童話化
流連漸久知道男生 這麽完美都假
能讓你真暖和才是家
尋尋覓天國門牌號碼
肯降落人間街角留守真實的他
這先叫成長嗎

我好鍾意呢段歌詞
Y都係偏心架啦
薛凱琪都攞左好多正詞

越來越好聽 更期待下一首歌

其實那一個人存在嗎
成熟透的你還期待嗎
誰亦在反覆錯愛之裏捱大

詞好多嗎,曲都有沙石,不過都 ok 嘅,復出第一 plug 平穩都算,可唔可以畀啲 vision 嚟睇吓

留名等GAY謙家謙cover

第一次聽覺得麻麻
跟住又唔知點解上左癮
謙B出品 必屬佳品

雖然wyman講左呢首係最後一首童話歌
不過四字頭都黎緊仲王子呀男生咁真係有d難頂

人地JW已經唱緊輕熟女啦

把聲又老又拆又沙
仲喺度唱埋D懶少女嘅歌
唔俾1分真係對唔住(以前好鍾意佢嘅)自己

愈聽愈好聽WO

把聲又老又拆又沙
仲喺度唱埋D懶少女嘅歌
唔俾1分真係對唔住(以前好鍾意佢嘅)自己 ...
Lewis 發表於 16/6/2020 12:04
真係心死咗喎

把聲又老又拆又沙
仲喺度唱埋D懶少女嘅歌
唔俾1分真係對唔住(以前好鍾意佢嘅)自己 ...
Lewis 發表於 2020-6-16 12:04

把聲就見仁見智
但佢真係要諗下仲有啲咩可以唱
就快40歲人仲當自己係公主咁sell(why not a Queen?) wyman都真係好大責任
其實可以再develop下類似Miss Fiona、倒刺、除下吊帶前、結呢幾type
仲有期待佢出返快歌

珍惜下啦 轉頭拎返d八月號/吊帶出黎

珍惜下啦 轉頭拎返d八月號/吊帶出黎
henhenhen 發表於 2020-6-20 22:09

八月號都好過依家
50 字節以內
不支持自定義 Discuz! 代碼

唔覺呢首懶少女喎,其實都講到話咩王子「這麼完美都假」
反而似係告別以前既自己既一個statement
雖然佢話要告別告咗好耐都未完真係幾煩

八月號都好過依家
Timmy147 發表於 2020-6-20 23:10

八月號 is a gem!

南昌街不了

個人就覺得首歌係打穩陣牌 同埋聽耐咗覺得幾舒服幾好loop
Come back穩陣牌目前成績都係唔錯
睇住首歌係Youtube慢慢升到6.8k like KKBOX都日日Keep住top 10
幾年無出歌 first plug大路d等大家記得返佢嘅存在都係好事
期待之後嘅新歌可以造得更有Miss Fiona嘅性格
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

唔覺呢首懶少女喎,其實都講到話咩王子「這麼完美都假」
反而似係告別以前既自己既一個statement
雖然佢話 ...
bagfgfcde 發表於 2020-6-20 23:57

認同,作爲復出頭炮,如果將以前嘅路線完全視若無睹會有啲奇怪
依家咁樣有啲 intertextuality 又寓意重新出發我幾 buy

其實都好勁,王子公主堡壘唱足咁多年,真係唔悶咩...
由造型化妝到故事唱腔都仲係走梗有氣冇力ge少女路線...
雖然fiona本身個人仲carry到
但可塑性真係大大輸畀其他女歌手...

better than her other first plug(2015-2016)
5fun
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

由造型化妝到故事唱腔都仲係走梗有氣冇力ge少女路線.. ...
polarbearbear 發表於 2020-6-21 18:21

我諗佢唱呢隻歌就係想話你知大家係時候結束對青春愛情小說嘅幻想~呢個世界冇王子,只有臭男人壞男人賤男人
I dig my fingers in expecting more than just the skin~

個人就覺得首歌係打穩陣牌 同埋聽耐咗覺得幾舒服幾好loop
Come back穩陣牌目前成績都係唔錯
睇住 ...
fifty1205 發表於 2020-6-21 01:37

會唔會似mag/0鏗咁咁上下出首暗黑嘢

Camilla, Duchess of Cornwall, GCVO, CSM, PC (born Camilla Rosemary Shand, later Parker Bowles; 17 July 1947)

邊個話 40 歲就冇王子
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

由造型化妝到故事唱腔都仲係走梗有氣冇力ge少女路線.. ...
polarbearbear 發表於 2020-6-21 18:21

呢首歌雖然有王子兩字,但其實係反童話,叫人冇太多光陰,唔好ff太多,不停挑選心目中的白馬欲求不滿,倒不如搵個真心鍾意你嘅青蛙共度餘生。

淨係美謙都5fun 再加上首歌好美fi舊歌feel 所以點都5fun
「微笑之中 接受還未有 答案。」

我寧願聽番 如人家家  仲好

我覺得一般

月尾啦 係咪要出合唱版?
舞來舞去 不日內開始錄音。

月尾啦 係咪要出合唱版?
黃家正 發表於 2020-6-26 12:11

如果係kenny真係0期待

better than her other first plug(2015-2016)
5fun
CBY0710 發表於 2020-6-22 17:31

中意那一個我多d
anyway 單係家謙就要比五分,餘下無謂再講

如果係kenny真係0期待
PEACH 發表於 2020-6-26 12:24

真係

搵 KENNY 果然勁啊
KENNY 唱到咁
完全突顯 FI 唱得幾美好

真係
masterdragon 發表於 2020-7-6 23:28

真係好難聽
點解YouTube同佢兩個ig 既comments 仲有人贊
仲話佢地把聲好夾