返回列表 發帖
當年放棄治療應該得兩個共和榜主有冠  
不過年尾有四個榜主頒至尊碟俾佢
令佢隻 Don’t Text Him ...
bagfgfcde 發表於 2020-6-21 11:38

非共嘅me都有冠

陳先生一向都高質
seeseetv 發表於 2020-6-21 09:29
過獎啦 haha
估計太另類就冇辦法會被經過投票成為正式嘅共和榜一員
kenneth 發表於 2020-6-21 08:32
據我所知投票呢個程序應該就無太大嘅標準,想入共和玩下嘅可能會覺得揀選呢個過程有啲模糊。不過因為我有投票嘅權利,所以借住呢個機會我都講下我自己點揀 對我黎講
1. 最睇重準時 po 榜交榜
2. 加入 共和申請 post 需要分享下簡介其實我係會睇的,畢竟都想了解大家個榜係點運作、係點排或者點揀,會較想大家喺簡介可以講一下或者平時喺唔同嘅 post 都可以分享對作品嘅睇法
3. 因共和係以派台歌為主,會比較希望大家本身可以跟貼對最新派台歌嘅認識
4. 另類或者同我喜好唔同都一定會係考慮之列,主要都係透過榜單從中交流 [因有啲歌初聽未必鍾意,但透過大家力推,睇大家對首歌嘅 comment,都會去再聽多幾次,然後慢慢都搵到鍾意嘅原因,比如最近 ''金都'' 都係因為大家力薦令到我重新再了解成首歌],所以我會想以自己為主,然後可以互相學習。仲有一點可能都容易引起疑惑順便講埋,比如如果大家一直支持 A 歌手而我一直麻麻地佢啲歌,我都唔會因為咁樣而唔揀,因前面三項先係我重點考慮嘅因素

我大致揀選嘅準則希望可以幫到你解開少少困惑,可能我喺榜主之中係有少少要求嘅 但唔會因為要你過去一年支持過某歌手或某歌曲我至會投,呢個就唔會係我揀選準則

我個榜好主觀,一係洗榜,一係大把歌重新上榜,同埋搞榜真係要好多時間同精力 ...
mrshadowll 發表於 2020-6-21 07:58
先期待你嘅榜單先,我一有時間都會去非共留意架
主觀唔緊要架,可以通過榜傾下啲歌其實真係喺大家身上學左唔少
寫榜本身就是一件自high嘅事,所講嘅客觀某程度上只係統計眾多主觀意見最後得出嘅觀感,所以唔需要太介意自 ...
SugarFree 發表於 2020-6-21 09:49
同意 !!! 之前百大選其實就嘗試透過大家意見集合而成成為一篇客觀嘅文章,都係一次好好嘅實驗
我自己真係到佢出左呢隻大碟先真正愛上 MAMI
最驚喜應係呢隻碟喺之後得到更多人認同,令呢隻碟最後無成為滄海遺珠

油尖旺金毛玲當年喺我度得1 week命
放棄治療 DTH直程bam埋
而家睇返轉頭
搞榜其實都可以話係自己聽歌口味變化(or進化 )嘅record
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

而家睇返轉頭
搞榜其實都可以話係自 ...
JayantL 發表於 2020-6-21 18:20

我第一次上serrini嘅歌係 同一種米養百樣人 上榜3星期 最高位置14/100
我都有十年喇

主觀唔緊要架,可以通過榜傾下啲歌其實真係喺大家身上學左 ...
chanchan0909 發表於 2020-6-21 18:20

多謝你嘅期待先係咪真係任意寫都得架
我估錯這個世界得到教訓

mrshadowll 發表於 2020-6-21 18:47
當然可以,我都係由任意寫開始

mrshadowll 發表於 2020-6-21 18:47

我都相當期待你既榜單
加油!
而家睇返轉頭
搞榜其實都可以話係自 ...
JayantL 發表於 2020-6-21 18:20

DTH我覺得一般所以上咗一星期 only
不過而家聽翻係幾好 feel 既
主觀唔緊要架,可以通過榜傾下啲歌其實真係喺大家身上學左 ...
chanchan0909 發表於 2020-6-21 18:20

我當年有冠放棄治療 金毛玲都上咗一排
最後2017年俾咗女金至尊碟同十大佢

莫文蔚私家偵探系滾石果時D歌有歆味D

CM榜主落力推介當然係一大因素,不過大家都唔好忽略Serrini今次創作嘅突破,的確係令佢作品更平易近人,呢種流行舞曲比don’t text him 同邪童謠時期作品 (前者演繹上嘅raw,後者曲風嘅dark 都係偏向特定受眾)係更容易比聽 pop 嘅樂迷入口,亦證明咗Serrini音樂領域仲有更多可以探索,每一次都有新鮮元素,實在令人不得不佩服。

CM榜主落力推介當然係一大因素,不過大家都唔好忽略Serrini今次創作嘅突破,的確係令佢作品更平易近人,呢 ...
powerful 發表於 2020-6-23 09:12

都同意
令我諗起 Let Us Go Then You And I 係佢當年最大路既派台作品,成績都幾好,
但數到冠軍 呢首就真係第一次

公告

由於會員 風見志郎 因個人理由決定退出輪流榜,
本年度餘下時間將不再計算其榜單「ERadio華語榜」,
輪流榜將維持使用其餘9個榜單運作。
再次感謝風見志郎過去對共和榜的貢獻。

公告

管理團隊內部商議後,
為令更多會員可以參與共和榜,
所以決定在此更正日前的公告,
輪流榜會維持使用10個榜單運作,
2020 Kelv's 摯愛十大 (kel_kelvin) 將為新增輪流榜成員替補空缺。

公告

管理團隊內部商議後,
輪流榜會維持使 ...
-Prince- 發表於 2020-6-25 21:44

Oh
應該係照翻之前個投票決定用邊個榜?

咁呢個都係一個好既決定
恭喜 @kel_kelvin

Sorry 無講清楚
個替補位置係跟番上次選新榜主個投票票數揀番

公告

管理團隊內部商議後,
輪流榜會維持使 ...
-Prince- 發表於 2020-6-25 21:44
Oh
應該係照翻之前個投票決定用邊個榜?

咁呢個都係一個好既決定
恭喜 @kel_kelvin  ...
bagfgfcde 發表於 2020-6-25 21:53

多謝支持