返回列表 發帖

娑婆 - 陳蕾

單選投票, 共有 73 人參與投票
64.38% (47)
8.22% (6)
6.85% (5)
2.74% (2)
17.81% (13)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: chanchan0909

派台日期: 19/06/2020

作曲:陳蕾
填詞:陳蕾
編曲:Mike Orange
監製:Mike Orange

這一刻濕吻還不錯吧
別理會閒話
天光酒醒了誰在說夢話
完事喝啖茶

這一晚跟你堆砌城堡
隔一晚將你視為塵土
擴張血管化開紅唇膏
這種氣氛太讓人迷倒
已煽動你汗毛

事態可怕 不必告訴祂
誰在誘惑 就此失分寸仁義卸下
再不要理會世間真假
沉醉吧 藏身這裡讓感官退化

苟且偷生裡燃起愛吧
別製造情話
舉起酒杯與你躺於梳化
糜爛到落霞

這一秒跟你議論梵高
隔一秒心已飛往杜甫
哪種道德最視為崇高
我只怕今晚感覺良好
叫你為我效勞

事態可怕 不必告訴祂
誰在誘惑 就此失分寸仁義卸下
再不要理會世間真假
沉醉吧 藏身這裡讓惡果種下

不必蹉跎 要愛就愛吧
生於娑婆 哪有著童話
不必蹉跎 要愛就愛吧
生於娑婆 哪有著童話

天在做人在看 不用在量度
(不必蹉跎 要愛就愛吧)
出生本應已赤裸 到死不必再帶走寂寞
(生於娑婆 哪有著童話)
千萬戶門外漢 觀墮落為樂
(不必蹉跎 要愛就愛吧)
偷窺蒼天與眾生 哪一位早被挖走內臟
(生於娑婆 哪有著童話)

十惡不赦 忍土裡結痂
人道已別 腐屍般躲進人肉娃娃
魔鬼儘管去勞役我吧
拿去吧 留低我繼續躺於咒罵

不必蹉跎 要愛就愛吧
生於娑婆 哪有著童話
不必蹉跎 要愛就愛吧
生於娑婆 哪有著童話
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

柒婆
再將我相信的如煙火般綻放

杜甫都讀錯

人少少好心就認自己撐猁狗啦
就算係普通話教學 個發音都冇可能令到佢以為個「甫」係讀「浦」
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

人少少好心就認自己撐猁狗啦
就算係普通話教學 個發音都冇可能令到佢以為個「甫」係讀「浦」 ...
JayantL 發表於 2020-6-30 00:21

反正嗰幾句都無人唔睇歌詞聽到唱乜㗎啦

陳蕾終於有首歌可以聽得下
Mike Orange嘅編曲都好精彩

陳蕾歌曲一貫編曲出彩掩蓋演繹嚴重不足

kayzzz 發表於 2020-6-30 00:51

So she is
關心妍近排出咗啲教唱歌片
陳蕾得閑可以睇下

kayzzz 發表於 2020-6-30 00:51

咁今次曲詞都加分嘅

反正嗰幾句都無人唔睇歌詞聽到唱乜㗎啦
kenneth 發表於 2020-6-30 00:27

本身係
但講完出黎 聽翻就會覺得好 un 耳

唔識字就唔好學人填詞啦噴到

編曲幾好都救唔到成件事
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

建議服用最佳方法:

1. 先聽《網絡安全隱患》,最後「感覺很」 之後立即接《娑婆》開場既聲,係完美既隔空對答。
2. 先聽《一人之境》接《娑婆》,開場既共鳴就係家謙乾一罐汽水呼出既心理回應。

不過其實《娑婆》最夾始終係《廢學》,同一星期派台仲要同日出MV,內裏主題都有所關係可以參透。

話說陳健安、陳蕾、Serrini、林家謙可以做新生代既「唱作四小強」。

本身係
但講完出黎 聽翻就會覺得好 un 耳
bagfgfcde 發表於 2020-6-30 07:37
唔講真係唔覺 一講左就每次聽都留意果個位
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

柒婆個編正到失禁
愈聽愈好聽愈多嘢

同《禁區》都一樣係咸濕歌
各自各精彩喎

真心有D諗起薩頂頂, 下次可以試電子梵音

建議服用最佳方法:

1. 先聽《網絡安全隱患》,最後「感覺很」 之後立即接《娑婆》開場既聲,係完美既隔空 ...
powerful 發表於 2020-6-30 09:10

點解鄧小巧反而唔係小強? 你嗰4個得林家謙真係新
我覺得callstar四個都係唱作叻豬
但已經係過咗一代

呢首歌有d特登營造個人風格  比較鍾意初出道既陳蕾

原來好多人覺得佢杜"甫"讀錯音
其實不能話錯,最多話有爭議
因為語言學有"古無輕唇音"的說法(簡單講即係無f音)
所以"甫"可讀作"普"或"府"
其他例子有番禺讀"潘魚"非"翻魚",仆街 vs 前仆(fu)後繼
好多老教授教唐詩都仲堅持要讀杜"普"

當然,呢個讀法係廣東(廣府話)會較流行啦
但一定說不上錯

第一次聽完之後,我第一時間諗起, 唔知首歌比王菀之唱
效果會係點.
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

成首歌最精彩應該係黎曉陽開場既喉音同Mike orange既編曲

但係我覺得本身首歌係唔襯呢個咁濃厚宗教味既編曲
同時歌詞觀都幾狹隘 孭唔起娑婆呢個歌名
轉個普通 rock 既編曲可能會比較爽無咁造作
所以聽完之後個感覺係會衣不稱身 又或者係應該搵人重新填番份正式詞

類似既成品 我會諗起王菀之既天堂有路 效果高下立見

呢首正在陳蕾把聲夠放,d 扭音同轉音玩到幾自然。
同侘寂接著應該都幾正。

aa 韻大法好
-----------------

47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

成首歌最精彩應該係黎曉陽開場既喉音同Mike orange既編曲

但係我覺得本身首歌係唔襯呢個咁濃厚宗教味既編 ...
-Prince- 發表於 2020-7-4 00:48

個編曲係正GE, 但孭唔起娑婆呢個歌名   聽番告別娑婆算

佢真係首首都掂,好好聽。樂壇欠缺這種音樂。

支持 陣蕾用心造音樂

點解鄧小巧反而唔係小強? 你嗰4個得林家謙真係新
我覺得callstar四個都係唱作叻豬
但已經係過咗一代 ...
kenneth 發表於 2020-7-1 05:21

陳健安正式以個人身份唱作都係2019年啦,CAS 係前一個階段。

林家謙作曲人身份反而唔算新,不過都係19年正式出道。

Serrini 同陳蕾都係早期作品未受廣泛注目,2017年算係佢地既breakthrough

娑婆係咪要十大了