返回列表 發帖

呼吸有害(Live Version) - 莫文蔚

單選投票, 共有 51 人參與投票
72.55% (37)
3.92% (2)
1.96% (1)
3.92% (2)
17.65% (9)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: chanchan0909

派台日期: 25/06/2020

作曲:鄧智偉
填詞:羅健成
編曲:鄧鼓
監製:鄧智偉 / 莊冬昕

缺氧到似有幻象 乏力地躺於地上
合上雙眼用皮膚感應無常
這裡有過你 未及步離場
被你的氣味 築起了圍牆
從頭再呼吸 殘存那種美
現在嚐到的苦 從前是最動人甜味

舊事物充斥空氣內 一呼一吸都有害
床邊有你 廳有你 進出於腦海
寂寞充斥空氣內 抑鬱吸入來
寧願閉氣 吸進你會沾濕眼袋 

勉強再試試站立 自願地展開學習
盡快適應著 殘忍的低氣壓
似欠缺勇氣 不敢失去你
亦欠骨氣讓 身心也逃離
從頭再呼吸 沉沉那死氣
滲滿氧化浪漫 沉迷在這耐人尋味

舊事物充斥空氣內 一呼一吸都有害
床邊有你 廳有你 進出於腦海
寂寞充斥空氣內 抑鬱吸入來
寧願閉氣 吸進你會沾濕眼袋

窒息都不意外 不呼不吸不盼待
不要你 不要你 要清空腦袋
盡量振作也應該 每一扇窗也打開
不怕你 不怕你 怕呼吸有害
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

越聽越好聽
再將我相信的如煙火般綻放

TBB要彰顯公正的話
最佳演繹獎莫后一定是不二選

5分~~~~~
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

越聽越好聽
kaman921 發表於 2020-6-29 22:58

一聽到就已經好似聞到催淚彈味咁
莫后好勁

回復 4# kenneth
本來唔覺 但聽到你講 再留意多次歌詞 又係喎

個人好少聽莫文蔚d歌,
但呢首真係好正
佢唱得好有韻味~

回復  kenneth
本來唔覺 但聽到你講 再留意多次歌詞 又係喎
hermia 發表於 2020-6-30 15:01

有埋創傷壓力症候群
返到屋企噚味都進出於腦袋

莫文蔚唱得好有feel,唱歌把聲比平時講野好聽好多

新版好作狀
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

大台連呢首都唔上
咁今年"年度金曲"仲可以有邊首歌?

大台連呢首都唔上
咁今年"年度金曲"仲可以有邊首歌?
鍾文約 發表於 2020-7-2 09:51

上左啦第9位啦,live版四台全未上

喜愛連結:seo hk

超好聽 本身覺得一般後尾聽左幾次....番唔到轉頭啦

呢首歌好㩒聽,好好聽

喺90-2000年代實在太多好歌手,Karen要上位好難,今日蜀中無大將,她便很容易突出自己的長處。

純粹以歌論歌,呢首值得至尊歌。不過如果係銀河系我都覺得可以接受。

Karen對上一次去叱咤頒獎禮已經係2000年左右嘅事,獲得叱咤東方飛碟至尊歌手,係一個兩岸三地電台播放率的獎項,不過只是頒了兩三屆之後就取消了。

講真唔係karen演繹,呢首真係好普通既歌

呢首歌好㩒聽,好好聽

喺90-2000年代實在太多好歌手,Karen要上位好難,今日蜀中無大將,她便很容易突出自 ...
aus 發表於 2020-7-8 08:05

03有無去?
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

03有無去?
l00540 發表於 2020-7-8 18:21

我記得03有去維穩台