返回列表 發帖

2020年每周揀首歌回顧*
26. 一百萬個可能 /

下半年
27. 愛債幾時還 / 28. 講清楚 /

“難道你 還不清楚 還不清楚
能願再 還不清楚 扮不清楚”

疾如風看著奇石塵化,萬壽無疆灌罰酒忌講話。今日特別長篇,引述“作者”文章希望講清楚到底咩係最新嘅安全隱患,而講清楚本身已經係要旨。

//金剛圈未收窄,人們就爭先恐後地把原有的抗爭言語符號化了。我愈想愈覺得可悲,史太林未開口說不,香港短短幾日便變成1948年的列寧格勒。人們當然可以歸咎這是國安法所造成,但真正讓香港倒退得這麼急的豈不是自亂陣腳的自己嗎?豈不是在迫害尚未形成之際,我們便爭先恐後創造一個假想的史太林來迫害自己嗎?「如常生活!如常生活!」當年的捷克人和波蘭人都懂得用如常生活去抗拒極權時,為甚麼香港人卻千方百計想證明自己已無法如常生活?這條戰壕未免挖得太過後了吧?

如果你無法從這種自設的受害者人格解放出來,你就會把自己困在一個永恆的待救狀態。鄂蘭說,只有當猶太人擺脫這種受害者角色時,以色列才談得上自強復興。如果你從未聽過類似的話,我懇請你重新踏上學習的旅途,了解不同人的理念,只有這樣才可避免香港人墮入歷史重演的迴圈。

哈維爾說活在真實裡,促請蘇聯落實憲法條文字面上的承諾,當中包含一種很重要的理念,請你好好記住,叫做「將極權去神秘化」。甚麼意思呢?

極權之所以充滿矛盾和罪惡都能夠運行下去,所靠的是經營意識形態,透過冗長的官方術語和艱澀難明的主義(-ism),將現實政治變成一門神學;藉着發展出一套只有它才解得通的神學語言,便可牢牢控制整個信仰系統。港官紛紛學舌跟着中共狂搬「恐怖主義」、「分離主義」,甚至強行把「光復香港時代革命」解成違反教條,所玩的正是語言的神秘化。簡單來說,是故意不講人話,讓會講人話的人失去跟它爭辯的權力。

所以,我才說覺得可悲,因為我們都放棄了人話,在未被真正禁言之前我們已搶先禁自己的言,用符號代替文字,玩得不亦樂乎。難道香港人所受的壓迫已跟蕭斯塔科維奇同級,要在交響曲加入DSCH的動機悄悄反史太林嗎?很明顯我們未到這個地步!懇請大家,還原語言原有的意義和力量,一同將極權的神秘面紗剝光。

作者//

2020年每周首選回顧*
26. 到世界塌下 /

下半年(開榜)
27. 一瞬 / 28. 網絡安全隱患(19841125) /

. PINGPUNG潮爆榜 .
(6-7-2020/第002期/WEEK28)

冠/
冠/ /網絡安全隱患  SERRINI [獨白:波盛]
冠/ (19841125電台錄音 - INK Remix)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
亞/
亞/ /代罪羔羊    許靖韻

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
季/ 
季/ /哀的美敦書   DEAR JANE

殿/ 
殿/ /妄紅      劉卓軒

五/ 
五/ /若水之夏    CASSETTE

六/ 
六/ /清酒之約    馮穎琪

七/ 
七/ /百毒不侵    RUBBERBAND

八/ 
八/ /幻愛      小塵埃
八/ (男聲版)
九/ 
九/ /西裝友的心事  林一峰

十/ 
十/ /巴士光年    吳林峰

播今個星期首選前,我想再TAP返上星期揀首歌愛債幾時還,我講過會有關連。之後先聽今個星期嘅冠軍作品,特別有感覺。莫怨我講過終此世共患難,誰料你變得會這樣冥頑? 淚眼抹乾了強裝作不孤單,無奈已緣盡夢殘。

本周歌曲候選名單

許靖韻 - 代罪羔羊
何展睿 - 動人的眼淚(日落Live Version)
Cassette - 若水之夏
DGX - 這地 [潮爆榜獨家候選]
劉卓軒 - 妄紅
小塵埃 - 幻愛(男聲版)
林一峰 - 西裝友的心事
Achun feat. Luna Is A Bep - Three Poisons
Dear Jane - 哀的美敦書
吳林峰 - 巴士光年
馮穎琪 - 清酒之約
RubberBand - 百毒不侵
Muffy - 說一聲永遠
Serrini [獨白:波盛] - 網絡安全隱患(19841125電台錄音 - INK Remix)
吳保錡 - 生き甲斐 [潮爆榜獨家候選]
盧冠廷 feat. Fab Four - 突破自我
林日曦 - 見字飲水
蔣嘉瑩 - 囚鳥
Slept Kid - 4UFU [潮爆榜獨家候選]
何衍隆 - 不要害怕
黎明 [獨白:神秘女聲] - 顧家(餐廳版)
Slept Kid - 花之灰 [潮爆榜獨家候選]
何雁詩 - 絕望時請點播
Serrini - 越活越惹禍
鄧紫棋、周興哲 - 別勉強
許廷鏗 - Negative
陳穎欣 - 每一秒等待
莊堯熙(暗網仔) - Mojito(激情濕身版) [潮爆榜獨家候選]
HKSinger - Mojito(粵語改編版) [潮爆榜獨家候選]
彭家麗 - 情人的眼淚
Revery - 覺醒誌
沈殷怡 - 好想跟你平凡地老去
AGA - See You Next Time
林家謙 TERENCE x KENNY x BONNIE x MAGGIE - 四人之境 [潮爆榜獨家候選]

十首最爆最潮好音樂選擇

樹立每星期港樂全新指標

©Second half of 2020 LOVEHATEPINGPUNGAllRightsReserved

★2020年每週冠軍歌★
Wk01 - 10:我們的基因/人話/年末感恩/如果我們的語言是威士忌/漫長/Bounce Back/ ...
PangChiYeung 發表於 2020-7-5 10:53

片單準備冠 love u

希望佚名得一週命
哀的美敦書高位過廢學  
支持淑芬  
睇到頭兩位就知呢位榜主好貪心
不 ...
cymusic 發表於 2020-7-6 19:14

淑芬都由1984穿越蒞支持你

最多咪下個version再re
RVHOCPC 發表於 2020-7-7 20:11

我有啲驚其實都係唔掂

唔掂咪唔re囉
RVHOCPC 發表於 2020-7-8 17:08

來吧
我留定位上佢新版
聽講呂爵安有成part獨唱
希望冠到

umm 好耐冇俾過兩週冠喇  

不如out咗 上下一plug  

兒登女say hi  
11首 ...
jasonng 發表於 2020-7-12 23:57

希望呂爵安快啲出solo
其實我唔明花醉D歌詞寫緊乜
SugarFree 發表於 2020-7-12 19:38

佢啲咬字係另一個位令我更唔明
(好掛住fabel)

之前 ig live 話要下年先出
jasonng 發表於 2020-7-14 15:52

我知 So far我哋啲fans會著急自己個偶像係咪被人拎蒞擺
佢話viu有plan etc
係人都知佢係全才 好期待佢會玩乜
音樂才子一定要夠搶
我私心想有返古典元素
家下無人做嗰個市場
畢竟陳輝陽退咗

古典元素係咪phil lam路線
其實我覺得佢可以玩下retro
鏡仔暫時都冇人出呢類歌 ...
jasonng 發表於 2020-7-14 23:50

一峰近啲
但係唔似陳輝陽以前嗰啲古典入曲嘅