返回列表 發帖
突然覺得,如果答案之書同容祖兒放係今年,應該有得入圍。

victor1991415 發表於 2020-7-15 19:08

同意
美祖有成24年唱的面相俾陳鎮川同班評審慢慢討論

Yo, 真真 should have received seven more nominations:
最佳作詞人獎 — 余佩真,〈答答答〉
最佳編曲人獎 — 劉哲麟、陳君豪,〈阿波羅十一號〉
最佳專輯製作人獎 — 陳君豪、韓立康,《真真》
最佳國語專輯獎 — 《真真》
年度專輯獎 — 《真真》
最佳新人獎 — 余佩真,《真真》
最佳國語女歌手獎 — 余佩真,《真真》

victor1991415 發表於 2020-7-15 19:08

數愛都應該有

數愛都應該有
kenneth 發表於 2020-7-15 19:23

香女人可以提名年度歌曲

陳鎮川可能數晒10隻手指都咪數到宜農

某金音獎評審:
遺珠難免,但還是提一下這首簡單而溫暖的年度歌曲(〈彼個所在〉)。
#國語女歌手唯一支持魏如萱

the shade

王若琳隻翻唱碟都入圍女歌手獎,好大湊數嫌疑,碟內兩首粵語翻唱歌,極度驚嚇

同意
阻住 發表於 2020-7-15 19:12

明荃有成50年面相俾佢慢慢討論
DM多仔多到覆唔哂

若然每年年歌都要俾一首唔高質但Hit嘅歌入圍嘅話
寧願佢放俾想見你都好過without you

同意
阻住 發表於 2020-7-15 19:12

你不如話 連詩雅 佘詩曼 林欣彤 只要今年出國語碟 都入圍
講個笑話比你聽: 泳兒攞女金

王若琳隻翻唱碟都入圍女歌手獎,好大湊數嫌疑,碟內兩首粵語翻唱歌,極度驚嚇 ...
我等我在 發表於 2020-7-15 22:23

無留意過佢好耐
原來佢到今時今日仲出翻唱碟?
雖然佢翻唱好壞參半
但都咁多年
佢無自家創作嗎?
第一隻碟我有買,有你的快樂幾正

Btw 想問佢翻唱邊2首粵語歌?

無留意過佢好耐
原來佢到今時今日仲出翻唱碟?
雖然佢翻唱好壞參半
但都咁多年
佢無自家創作嗎?
第一隻 ...
森姆@結論 發表於 2020-7-16 09:48

佢出過好多隻原創專輯啦
不過大部分係英文碟

今隻碟翻唱揀得好用心 改編都改得好好
廣東歌係漫步人生路同忘記他

佢出過好多隻原創專輯啦
不過大部分係英文碟

今隻碟翻唱揀得好用心 改編都改得好好
廣東歌係漫步人生路 ...
bagfgfcde 發表於 2020-7-16 09:55

Woo 鄧麗君
都好啱佢elegant嘅style
真係要聽下先
Thx

p.s 佢唱英文歌都好正

傳娃娃做今屆主持

〔記者陽昕翰/台北報導〕第31屆金曲獎昨(15)天公布入圍名單,主持資歷豐富的黃子佼先前預告要卸下「三金主持棒」,主持人選現傳出文青女神魏如萱獨挑大樑,將主持本屆頒獎典禮,出道17年的她唱作俱佳,今年更風光入圍了6項大獎,是本屆國語歌后的熱門人選。

金曲獎近年挑選主持人都別出心裁,也喜歡找歌手來擔任,包括前年的金曲歌王蕭敬騰、去年則由新生代的「Lulu」黃路梓茵主持,今年團隊找來入圍多次金曲獎的魏如萱接棒,主持10月3日在北流登場的頒獎典禮。

37歲的魏如萱雖然是以樂團主唱出道,不過她的表演資歷相當豐富,曾跨足舞台劇、電影及電視劇,最重要的還擁有15年以上的廣播主持經歷,若是挑起主持大任,臨場反應不會是問題,還能與熟識的歌手入圍者擦出更多火花。

表演極具渲染力的魏如萱是創作型歌手,過去就是金曲獎入圍常客,包括在「自然捲」時期2度獲得最佳樂團提名,單飛後已入圍4次國語歌后,尤其今年專輯《藏著並不等於遺忘》更是來勢洶洶,一口氣入圍年度專輯、最佳國語專輯、最佳國語女歌手共6項大獎,得獎呼聲超高。

這張專輯是魏如萱結婚生子後推出的第一張作品,她談及入圍心情表示:「這是我成為了母親之後第一次入圍金曲獎,感覺很不一樣。」形容心情「平靜卻又極度興奮」,更表示親友們都很希望能夠看到她上台領獎。 

至於魏如萱是否擔任今年金曲頒獎典禮的主持人?她的經紀人表示,一切以主辦單位的公布為主,「如果有這個機會的話,會全力以赴。」承辦單位台視也表示:「以主辦單位發佈內容為準。」

垃圾陳鎮川
真真 is robbed

首先聽左Part年度歌
真係搵個局外人都知咩叫major7囉
係咁7777777

拋多樣野俾大家想下
其實陳鎮川選女歌手選得好佢個人風格既正路
當大家知道佢係妹經紀人
佢一定會選把聲穿透力強既人
喺呢個角度諗 #即係所謂唱功深度下
你會明白乃文中如萱中紫棋中而楊丞琳唔中
呢個氛圍,未聽晒,最弱既係魚
但係今年#療癒 風之下……
#純粹個人觀感
寒樂欣選2023 已開波,視乎幾時得閒就更新。
IG: lyric.alligraphy

首先聽左Part年度歌
真係搵個局外人都知咩叫major7囉
係咁7777777

拋多樣野俾大家想下
其實陳鎮川選女歌手 ...
Evan@LaRossa 發表於 2020-7-17 20:13

仲有敬老同同情分等因素
分分鐘變埋大熱門....

支持峰兒

為GinLee入唔到金曲獎心痛環球一秒
花左咁多錢都係得個桔
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

阿爆隻碟真係不得了
希望拎到年度專輯同掃多幾個獎

阿爆隻碟真係不得了
希望拎到年度專輯同掃多幾個獎
-Prince- 發表於 2020-7-19 19:11

集氣
年專阿爆
國專珊妮
歌后娃娃
作曲真真

剛剛聽左王若琳翻唱既漫步人生路同忘記他, 編曲係幾正, 不過唱就

估阿爆會掃獎。

希望今年娃娃拎女歌手

今年都應該係waa 最接近啦 但驚G.E.M 同Fish一個係黑馬,一個係彭佳慧2.0
victor1991415 發表於 2020-7-15 05:49

其實17年末路狂花我估佢會拎點知殺出艾怡良僅贏一票

gem大陸d fans狂插waa 話唔識邊個係魏如萱
搞到waa要出面回應http://weibointl.api.weibo.com/share/160818701.html?weibo_id=4528909926017394
今年gem入圍 真係帶黎唔少「生氣」 未到頒獎嗰日 部分gem粉可能已經將女歌手候選人逐個插一次

搞到waa要出面回應
今年gem入圍 真係帶黎唔少「生氣」  ...
小伙子. 發表於 2020-7-21 03:28

好似話係waa啲fans踩gem 然後gem粉反擊
   但係gem堆fans群好耐之前已經會周圍辣火頭 所以唔意外啦

搞到waa要出面回應
今年gem入圍 真係帶黎唔少「生氣」  ...
小伙子. 發表於 2020-7-21 03:28

笑到
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

笑到
bagfgfcde 發表於 2020-7-21 12:16

其實wawa都幾小氣... 恨獎恨到出面
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

fifty1205 發表於 2020-7-21 12:43

下?
認真咩

好火
小伙子. 發表於 2020-7-19 01:25

又嚟 ...
29 屆個陣《未單身》輸左俾《身後》佢已經鬧過一次。

fifty1205 發表於 2020-7-21 12:43

你呢個conclusion都幾跳躍....

笑到
bagfgfcde 發表於 2020-7-21 12:16

好似扮gem fans引戰吧

第31屆金曲獎頒獎典禮即將於10月3日晚間七點在在臺北流行音樂中心表演廳舉行,主辦單位今(17日)除發布魏如萱為金曲獎改編《你啊你啊》,並公布典禮主持人就是魏如萱,星光大道主持人則是瑪麗與蔡旻佑。
金曲獎典禮今年以「生命力」為主題,此概念貫穿金曲31整體視覺,由顏伯駿擔任本屆視覺總統籌、視覺形象設計由新銳設計師盧翊軒操刀、典禮視覺影像統籌則是由「二棲設計」視覺總監林呈軒包辦,期盼透過「金色」的延展與流動特質,呈現金曲獎至高榮耀及海納多元的面向。

聽咗樂團組合同新人
都揀得幾恐怖下

剛剛聽左王若琳翻唱既漫步人生路同忘記他, 編曲係幾正, 不過唱就
boy4dudes 發表於 2020-7-19 23:08

之前聽過呢度既人講, 自己聽左一次~ OK, 所言非虛......

得翻一個禮拜

支持梁翠萍終奪女歌手獎
今次唔補俾佢
佢都似要收山了
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

幾時會有CM金曲獎評審團推薦名單
同埋幾時可以競猜得獎名單

支持主流大腕GEM

GEMGEM IG話佢本身今屆係做壓軸表演嘉賓
已經開咗幾次會商量表演內容
但係最後因為隔離政策所以趕唔切去台灣出席
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

http://www.cmusichart.com/discuz ... &extra=page%3D1

大家有興趣可以望望CM金曲評審團既選擇

大家有興趣可以望望CM金曲評審團既選擇
bagfgfcde 發表於 2020-10-1 22:05

評審團好多芊粉

今年真係冇得競猜得獎?

早晨各位
而家先做功課…

女歌手想許哲珮
但估娃娃自己中自己

入場先

GEMGEM IG話佢本身今屆係做壓軸表演嘉賓
已經開咗幾次會商量表演內容
但係最後因為隔離政策所以趕唔切去台 ...
fifty1205 發表於 2020-10-1 14:45

她系台灣人氣真係無得輸