返回列表 發帖

格林童話 - 李克勤

單選投票, 共有 77 人參與投票
37.66% (29)
5.19% (4)
3.90% (3)
3.90% (3)
49.35% (38)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 06/07/2020

作曲: 徐沛昕 / 馮翰銘
作曲: 林若寧
編曲: 馮翰銘
監製: 馮翰銘

在 童話國打造 鞏固堡壘圍著愛慕
從未信 俗世那一套 「一結婚會等於墳墓!」
合作整電燈 再整蛋糕 小小蝸居一起打掃
期待肚內那個嬰兒要怎樣抱

從偉大航道 行到堀頭路
時代再壞你也給鼓舞
教子女長長字母 講到同偕共老 預見美好

你我編織愛情童話一臉自豪
暴風雨內更滿足地起舞
明日到一千歲我們還擁抱
估對方肥胖會更早
誰也講消失愛情城堡只有地牢
或者世上有愛的樂土
長了白髮互相剪去苦惱
我們如此一輩子 小確幸的兩老

但 童話最荒謬 總有醜態難被接受
年月過 便引發批鬥 短處數到擔心會遺漏
善意的付出 已經沒收 瘡疤一天天的深厚
承諾漂亮但那感情已經沒有

埋怨六年後 投訴十年後
甜蜜慰問也聽出詛咒
鬥子女由誰贍養 吵架然後內疚 便要放手

你我撕開愛情童話一對叛徒
暴風雨內會變得極恐怖
還未愛多一歲已無緣擁抱
憎對方肥胖太過早
難過已消失愛情城堡只有地牢
或者最後已種出雜草
長了白髮互相剪去苦惱 說就說得很美好

還記得編織愛情童話一臉自豪
在婚戒上那個「心」用心的雕塑
難道這些心血與年華消耗
只怪說婚姻太過早
遺憾最珍惜愛人從此分隔路途
或許以後靠記憶彌補
和你遇上不敢再擁抱
帶著兒子相見好 相處但很客套
還愛護你可惜愛不到 格林童話的愛很深奧
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

好紙牌屋feel......
2001 Cantopop Journey Week 51
1.怪我只敢做好人 2.一了百了 3.正義病患者

我們都是這樣長大的 作曲人LOL

副歌Melody幾好聽,  比第二個唱仲好啦,哂左=.=

老土到爆炸
香港人,只聽廣東歌

點解可以咁難聽
金草莓級別

點解可以咁難聽
金草莓級別
hehehaha 發表於 2020-7-17 17:23

李克勤老到把聲沙晒
    然後首歌係20年前嘅style
    幾廿歲仲講童話真係打晒冷震
香港人,只聽廣東歌

副歌Melody幾好聽,  比第二個唱仲好啦,哂左=.= ...
thomas199028 發表於 2020-7-15 19:35

諗唔到邊個Carry 到
    2020仲童話
    娘到呢
香港人,只聽廣東歌

李克勤老到把聲沙晒
    然後首歌係20年前嘅style
    幾廿歲仲講童話真係打晒冷震 ...
BillyTam 發表於 2020-7-17 17:24

上次玩完Star Wars今次玩童話故事
role play大師克勤

上次玩完Star Wars今次玩童話故事
role play大師克勤
hehehaha 發表於 2020-7-17 17:29

上次Star Wars以佢年紀都可以叫懷舊啊
    幾廿歲童話啊大佬
    一開口都覺得肉麻⋯⋯
香港人,只聽廣東歌

本來唔想講野啦 但比樓上兩位笑到傻左
忍唔住都要講,,,
睇左歌名 聽一兩句就出來評歌 ???  
肉麻??? 童話故事? 哈哈哈哈哈

以免刪回覆 咁衰仔 我CAP圖先

同係林若寧填詞, 呢首係Gin Lee玫瑰的故事男版, 一首歌三分幾鐘唱完個完整故事, 甜蜜開始, 分手收場, 歌難唱, 歌詞密密麻麻少抖氣位, 不過我 prefer 玫瑰的故事

Fuvk the fairytale
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

忍唔住都要講,,,
肉麻??? 童話 ...
Tonlo 發表於 2020-7-18 01:26

我無聽 比左1分

忍唔住都要講,,,

嗰兩位會員提供笑話 幾趣緻

利申 完全唔喜呢首

忍唔住都要講,,,

你意思係佢結局唔係大團圓啫
大佬個曲已經夠肉麻啦
編曲扮音樂盒啊?

你有無見D 50歲阿伯自稱王子阿?
佢係自稱緊王子啊大佬
香港人,只聽廣東歌

副歌都唔錯,紙牌屋之後最好聽

六十路未??!??!
好娘。。。。

首歌旋律好聽,如果可以換個人唱就好

幾大路情歌

藍廢老,不了

一貫2010s後歌曲風格
無乜特別

有樣嘢比張敬軒好
起碼轉唔轉會都係咁上下

諗諗下 其實格林童話出晒名係兒童不宜嘅 dark stories #安徒生的錯
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

仲要全隻碟都童話
香港人,只聽廣東歌

原來李就係南昌街王子
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

原來李就係南昌街王子
HOTMAN 發表於 2020-7-23 22:14

斌女係伴娘? 好感動!

仲要全隻碟都童話
BillyTam 發表於 2020-7-23 22:12

可以收錄埋之前出過碟嘅c3po
Btw 人哋serrini都識玩邪童謠啦

原來李就係南昌街王子
HOTMAN 發表於 2020-7-23 22:14

琪待Fiona首張戀父大碟

轉會之後無一首好聽
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

kenneth 發表於 2020-7-24 17:34

佢903話咗係全隻碟童話
    王子公主嗰啲
    五十路童話都好邪
香港人,只聽廣東歌

kenneth 發表於 2020-7-24 17:34

你睇下#24 ,,, 佢真係有聽首歌啦
同你結論幾大分別

再看完這裡所有評論 就知道有2個人惡意搞事...
和以前YAHOO新聞低下的五毛一樣 指鹿為馬
不斷重覆將錯ga野 拎出離批評洗版

你就是小數 被騙到的人,,,

話難聽 唱得唔好 都係咁上下 我冇意見

聽都唔聽 用童話故事來批評 咁會唔會太幼稚呢?

你唔想聽我寧願你投一分出番去 都唔好亂評歌

我理解被那兩位騙到的
又真係 呢個時勢用呢D歌名 再+李生
邊個會諗到係首咁灰的歌..

你睇下#24 ,,, 佢真係有聽首歌啦
同你結論幾大分別

再看完這裡所有評論 就知道有2個人惡意搞事...
和以 ...
Tonlo 發表於 2020-7-25 00:15

唔明你講緊乜 真係莫名其妙

第1 我無批評首歌 包括話佢唱得好或唔好聽

第2 我無畀首歌1分

第3 討論佢嘅大碟方向唔得㗎咩? 我只係舉serrini做例證明上年有人做過同一主題 根本無批評成份

第4 你睇吓我下面個簽名就知我畀咗季軍首歌 試問從何而知我對首歌有誤解?

PINGPUNG潮爆榜  WEEK30
冠/天地分裂/吳嘉熙&余香凝 亞/MOJITO/劉卓軒 季/格林童話 殿/月亮是個兇手/BJ 五/一千零一頁

原來睇comment就知人地一定係 "聽都唔聽" 同 "睇左歌名 聽一兩句"

利申: 聽左3次先留第一個comment

原來睇comment就知人地一定係 "聽都唔聽" 同 "睇左歌名 聽一兩句"

利申: 聽左3次先留第一個comment ...
hehehaha 發表於 2020-7-25 00:41

好慘呀我
講一句嘢都無端端畀人鬧

枉我#2 post畀佢個mv嘅製作意念
做埋宣傳人員嗰份
換蒞被地圖炮打中

話我無聽過首歌就畀首歌季軍先搞笑!

串我亂排榜咁

心肝當狗肺
呢個都係童話故事呀可?

近十年極少聽李克勤嘅歌,但真係覺得呢首唔錯,故事鋪排好好,聽完都幾sad,適合佢年紀唱但唔會老土。我覺得喺今年嘅派台歌當中,呢首已經係最高質嗰堆

唔明你講緊乜 真係莫名其妙

第1 我無批評首歌 包括話佢唱得好或唔好聽

第2 我無畀首歌1分
...
kenneth 發表於 2020-7-25 00:28

sorry 理解錯你 我看到你講serrini都識玩邪童謠啦誤解左你講首歌係童謠

sorry 理解錯你 我看到你講serrini都識玩邪童謠啦誤解左你講首歌係童謠
Tonlo 發表於 2020-7-25 13:55

送禮自己903都講咗
    全隻碟都會係講童話
    送禮自己講個喎
    你嘅講法作準定係送禮嘅講法作準?
    你覺得灰就唔係童話㗎啦?
    格林童話本身就係好多灰結局
    係你自己個腦狹窄
    唔知咩係童話咋

如果你有聽個節目
    你會聽到佢點解會揀童話
    意思係而家太多敏感話題
    講童話就乜事都冇
    簡單嚟講即係粉飾太平
    知道左之後作嘔多二錢重

我諗你估都估唔到
    你話嗰個聽到冇聽過嘅人係連訪問都聽埋
    我諗我早過晒你哋聽隻歌
    唔該你唔好自以為是啦
    同你意見唔同就搞事
    請問我講咗咩係搞事呀?
香港人,只聽廣東歌

送禮自己903都講咗
    全隻碟都會係講童話
    送禮自己講個喎
    你嘅講法作準定係送禮嘅講法作 ...
BillyTam 發表於 2020-7-26 13:53

唔使激心啦
咪“拭目以待”李生隻碟會唔會好過同主題嘅專輯囉

不過一陣又滲返一兩首神州行 北京北角呢啲
被全世界圍插我都無眼睇㗎喎
大家都知李生咩料㗎啦其實

回復 41# kenneth

咁我又估唔會喎
佢擺明唔想掂呢啲
想扮中立L
香港人,只聽廣東歌

回復 30# 帥小寶`

得罪講句,我無記錯你系逢李克勤必反既..你扮乜野話乜"轉會之後無一首好聽"呢d說話la

利申:不嬲唔係佢fans

回主題:首歌好過之前d歌,不過好快聽厭..

呢首OK喎... 我覺得聽得過

副歌Melody幾好聽,  比第二個唱仲好啦,哂左=.= ...
thomas199028 發表於 2020-7-15 19:35

唔計like 唔like 送禮
呢首歌你搵張敬軒都未必唱到啦

呢首ok wo,林若寧寫兩段相反嘅詞都寫得好好,係youtube成 日彈首歌廣告煩啲,但至少點都好過追憶x20次嗰首
最愛林家謙❤️

克勤真係80,90,00,10,20年代都重繼續有歌出緊嘅歌手

唔計like 唔like 送禮
呢首歌你搵張敬軒都未必唱到啦
victor1991415 發表於 2020-8-7 10:11

建議去聽下不吐不快

有點老套

雖然新意不大好似環球年代製作,但首歌係幾好聽,詞都填得唔錯。