返回列表 發帖

一千零一頁 - 李靖筠

單選投票, 共有 55 人參與投票
32.73% (18)
7.27% (4)
5.45% (3)
3.64% (2)
50.91% (28)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 09
/07/2020

作詞:小克
作曲:張繼聰
編曲:徐浩、黃兆銘

因 結出果 跌出因 種出果
直線加速 變萬年漩渦
分 再相交 再相分 再混和
雨點洗刷 萬年枷鎖

你與我每次失戀以後
等待司空見慣的安歌
你與我每次相戀以後
體驗已很多 早學會很多

不懂得抱怨 不懂再挑選
歷遍一千次邂逅 仍然未厭倦
情願  心一忖
轉生異國的花園
不捨得割斷 不捨人換轉
歷遍一千次告別 仍然在依戀
情願 心一忖
好高騖遠 某星球中 客串

假 那麼真 也虛假 更迫真
絕世冰封 變萬年餘溫
手 再相分 再握緊 再獨行
妄想拋棄 萬年惻忍

你與我永世苦戀以後
享受司空見慣的安穩
你與我連續劇 互憐互憫
情節漸成癮 血肉難分

不懂得抱怨 不懂再挑選
歷遍一千次邂逅 仍然未厭倦
情願  心一忖
轉生異國的花園
不捨得割斷 不捨人換轉
歷遍一千次告別 仍然在依戀
情願  心一忖
好高騖遠 某星雲再 兜圈

已盡興 已忠貞
靈魂喚醒於 無明
如你從來 仰望神聖
容我換來 嶄新風景 Woo

得仔細挑選
撰上新一次邂逅 與他多繾綣
情願  鼻一酸
也許如你那麼暖
狠心的割斷 別自憐自怨
合約廢掉 永久了斷
情願  沒愛戀
擱筆盤算 這章回怎 開端
揮筆來世 一千零一 眷眷
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

幾正

評分人數

真係幾中意佢聲線

點算

幾鍾意佢首第千次重逢,呢首好有下集feel

不過d咬字真係要執下

唱歌冇進步,浪費呢個班底,比翻原作自己唱就差唔多
我估錯這個世界得到教訓

真係幾中意佢聲線

點算
on07111 發表於 2020-7-12 21:39

唔好理其他人
佢把聲係ok

哂左首歌 張生唱番好好多
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

哂左首歌 張生唱番好好多
帥小寶` 發表於 2020-7-12 23:54

原本個demo係比張生㗎
啲A&R專揀悶歌比佢咁

啲A&R專揀悶歌比佢咁
hehehaha 發表於 2020-7-13 00:26

張繼聰喎
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

歌好聽
MV有好睇

簡直係完美
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

歌好聽
MV有好睇

簡直係完美
JasOh103 發表於 2020-7-13 09:09

不過cm人唔識欣賞
同埋佢哋好似唔多中意家樂咁
不懂得抱怨 不懂再挑選
依然有gigi feel wow

不懂得抱怨 不懂再挑選
依句好好聽

真係幾中意佢聲線

點算
on07111 發表於 2020-7-12 21:39

唔聽live係無問題

唔聽live係無問題
lmml4 發表於 2020-7-13 11:47

live好正喎
近年最比較有實力嘅女新人
得佢一個

live好正喎
得佢一個
hehehaha 發表於 2020-7-14 19:41

唔係掛 樂壇已死喎咁

唔係掛 樂壇已死喎咁
帥小寶` 發表於 2020-7-14 20:53

定啲 重有余香凝 黃淑蔓 小巧
連埋sg單飛五女同許靖x hana爭新晉天后之位

定啲 重有余香凝 黃淑蔓 小巧
連埋sg單飛五女同許靖x hana爭新晉天后之位 ...
kenneth 發表於 2020-7-14 21:19

靖筠的歌
比起以上的女歌手
好聽得多

唔係掛 樂壇已死喎咁
帥小寶` 發表於 2020-7-14 20:53

你唔buy啫
上面都好多comment覺得ok!

靖筠的歌
比起以上的女歌手
好聽得多
hehehaha 發表於 2020-7-14 22:39

我中意高攀愛 有啲似雷律師啲歌嘛
但係我唔太好get away喔

我中意高攀愛 有啲似雷律師啲歌嘛
但係我唔太好get away喔
kenneth 發表於 2020-7-14 22:41

getaway係new try good try
可能有一日你會鍾意

getaway係new try good try
可能有一日你會鍾意
hehehaha 發表於 2020-7-14 22:42

佢大部分嘢我都中意

啲A&R專揀悶歌比佢咁
hehehaha 發表於 2020-7-13 00:26

張生自己作喎

係自木紋 (Hocc) 同間尺 (胡琳) 後最愛出自張繼聰作嘅曲, 小克D詞都好有心思, 有回應第千次重逢 (歷遍一千次邂逅 仍然未厭倦; 歷遍一千次告別 仍然在依戀) 同第三顆行星 (好高騖遠 某星球中 客串; 好高騖遠 某星雲再 兜圈). 另外MV再同陳家樂合作延續我的筍盤男友/高攀愛. 編曲都好正. Gladys唱歌能力係有進步嘅空間. 希望佢努力練習. ff 張繼聰同Kay翻唱合唱版 (佢地翻唱生命之花好鬼正).

如果講自資捧自己做明星,呢條女都算係人辦

英皇小花獲贈新曲受寵若驚 超帥陳家樂當MV男主角有微言
分類\娛樂
時間\2020-07-10
英皇娛樂小花李靖筠(Gladys)去年推出作品《第千次重逢》,歌曲描述一對戀人相戀千世過後,還是未能開花結果。如是者,翻過一千頁後,終於來到醒覺一刻。Gladys決定以今年第二首派台歌《一千零一頁》為這段虐心的愛情故事打開新一頁。
Gladys表示歌曲《一千零一頁》對她意義重大,「今年年頭突然間收到張繼聰寫給我的demo,非常受寵若驚。因為我去年跟他拍過一部電影,聊天的時候他說挺喜歡的我音樂,但我沒想過他竟然真的寫了一首歌送給我。」歌詞部份,則交由從第一張專輯開始已為Gladys填詞的小克操刀,「小克將《第千次重逢》寫好了下集,所以這首歌就叫《一千零一頁》。講一對情侶,他們每一世都一起,一起了一千次,但每一世都結不到果,經歷了一個這樣的循環之後,就決定要打開新一頁,要離開這個循環。」編曲及監製方面,Gladys則邀來徐浩合作。
而為了能完美呈現《一千零一頁》的故事,MV特意用上不同年代的電影風格,交代戀人經歷不同時代交替。起初Gladys相當擔心,因為MV製作規模龐大,也需要在拍攝技巧及服裝上多加巧思,於是她便邀請了好朋友阿簡為她的MV執導,才可以順利將構思一一成真。
至於男主角,Gladys找來早前於電影《我的筍盤男友》一起合作過的陳家樂擔任,Gladys說:「這次他不是當導演,是當我MV的男主角。」家樂表示:「不是當導演很正常啊。」隨後Gladys大爆原來家樂很喜歡做導演,更經常叫Gladys找他執導,家樂解釋:「心想做演員沒有酬勞,做導演有酬勞嘛,哈哈。」
Gladys又笑言家樂在她心目中,是一個穿起西裝會變得很帥的男生,所以即使這次MV穿越不同年代,家樂換上不同服裝,也顯得十分合身。相反衣着一向走文青風格的Gladys,需要挑戰不同服飾和禮服,令她大感興奮,也在充滿歡笑聲中順利完成MV拍攝。
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

如果講自資捧自己做明星,呢條女都算係人辦
Crooks 發表於 2020-7-14 23:23

你話係就係?

live好正喎
得佢一個
hehehaha 發表於 2020-7-14 19:41

live穩定度好差下喎
but,佢嘅歌係好聽嘅

佢大部分嘢我都中意
kenneth 發表於 2020-7-14 22:44

徐浩幫咗佢好多,希望佢可以繼續用徐浩
兩首廖志華監都慘不忍睹

live穩定度好差下喎
but,佢嘅歌係好聽嘅
lmml4 發表於 2020-7-16 15:11

佢公司比哂d好歌佢

唔睇片仲以為係梁詠琪
佢就真係好命,呢兩年都有好歌比佢。

五分 好聽

其實係我的筍盤男友續集?
好睇呢!!!

你話係就係?
hehehaha 發表於 2020-7-15 17:25

Mani邀請佢做歌手㗎!
佢話佢本身係見演員㗎咋
因為佢演技真係好好
但mani見佢靚聲有才華兼小清新型象又乖女
遊說佢唱歌畀佢聽我哋先會有耳福

狠心的割斷 別自憐自怨
合約廢掉 永久了斷
情願  沒愛戀

靖筠好黃

唱歌冇乜技巧可言
不過好聽過林x謙嗰種level少少
值2分

唱歌冇乜技巧可言
不過好聽過林x謙嗰種level少少
值2分
bagfgfcde 發表於 2020-7-17 19:23

咁好過Demo歌手林家X係基本要求吧
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go

咁好過Demo歌手林家X係基本要求吧
on07111 發表於 2020-7-17 19:31

唔好對一位新人咁嚴苛,好難要求佢出道幾年就唱得好過堅Lee

bagfgfcde 發表於 2020-7-17 19:46

新人你最多話佢唔識講嘢、唔識處理人際關係
    但係一個歌手點樣可以唱得差?
    唱得差做咩歌手呀?
    關新人咩事
香港人,只聽廣東歌

唱得差做咩歌手 ...
BillyTam 發表於 2020-7-17 20:05

楊千嬅咪示範咗你睇囉!

反ot 個曲好聽

唱得差做咩歌手 ...

我覺得林家謙真係唱得差唔係扮
佢又唔係靠咩歌唱比賽入行 一直都係demo水準 而家入行個門檻咁低
個個都係歌手 唔通個個都真係識唱歌咩
反而最叻就係人際關係 仲出色過唱功
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

我覺得堅係天賦多

另外相比星夢班嘢cm對蚊妃又唔算好苛刻

唱得差做咩歌手 ...

你都唔知我係咪認真
9唔搭8

楊千嬅咪示範咗你睇囉!
josey 發表於 2020-7-17 20:51

呢個例子又真係駁唔到

首歌幾好loop

比d時間楊千嬅啦,希望佢幾年後唱得好過Gin

首歌幾好loop

比d時間楊千嬅啦,希望佢幾年後唱得好過Gin
on07111 發表於 2020-7-17 21:32

江明荃先係唱得最好
Btw 我覺得首歌配中樂會幾好聽
張生啲慢歌係有呢種味道

Mani邀請佢做歌手㗎!
佢話佢本身係見演員㗎咋
因為佢演技真係好好
但mani見佢靚聲有才華兼小清新型 ...
kenneth 發表於 2020-7-16 20:35

原來係咁
我睇wiki見佢出道短短時間做過曬四個電視台,又拍戲做女主角又出碟
心諗冇後台點可能發生
但原來佢聲色藝咁標青我竟然唔識欣賞

原來係咁
我睇wiki見佢出道短短時間做過曬四個電視台,又拍戲做女主角又出碟
心諗冇後台點可能發生
但原來 ...
Crooks 發表於 2020-7-18 00:24

做戲好就真嘅有目共睹
但係見佢唱歌作歌就唔係個個都受囉
以公司覺得佢呢方面有潛質要push佢去發展嘅角度去講
加上佢有追求進步嘅心
惟有嚮呢方面再努力啲啦
趙學而初出道都被人話唔唱得
但之後進步好快 家下行出蒞成個實力派咁

楊千嬅咪示範咗你睇囉!

反ot 個曲好聽
josey 發表於 2020-7-17 20:51

佢冇示範
幾廿年都咁差
所以唔關新人事
香港人,只聽廣東歌

佢冇示範
幾廿年都咁差
所以唔關新人事
BillyTam 發表於 2020-7-18 17:10

又係你話「唱得差點做歌手」既

你個邏輯係有問題
有個唱咗好多年既人唱得差 咁係佢既事
但新人普遍唱功未成熟唔夠好都係事實
莫文蔚甚至進步最明顯既 Jolin “渺小” Tsai 都唔見得一出道就唱得好好 或者一黎就已經去到佢地而家既高度

我從來唔鍾意李小姐既歌,亦唔覺得佢有日會做到天后 level
(論先天唱歌把聲,佢起步真心低,但未去到完全冇得救既地步)
但唱成點同年資正路係應該成正比
當然有啲人唱足咁多年都咁廢係佢既問題