返回列表 發帖
cm會員就好公道既 好聽投5分 難聽1分
都唔知有咩好駁
henhenhen 發表於 2020-7-13 23:52

咁你睇度 5分同1分都係差不多。咁其實有人鍾意,都有人唔鍾意咁解

今年d新歌難聽到喊
歌曲 http://poll.fm/5qbaq 专辑 http://poll.fm/5qbah 组合 http://poll.fm/5qbal 女歌手 http://poll.fm/5qban 男歌手 http://poll.fm/5qbam

First of all, it's "thread" not "threat", and my attitude is suspicious

Since the above f ...
JasOh103 發表於 2020-7-13 22:30

"First of all", you should check that attitude before you check my spelling, my spelling isn't stinking up the whole THREAD, sweetheart.

No one said you were obligated to like the damn song, unless you haven't noticed, there are plenty of negative comments here, none of which was targeted expect for yours. You decided to make things personal, then you should probably expect to get called out. Own your crap, or don't dish it.

Anyway, back to the song that's apparently horrible.

溫馨提示,希望大家可以重回歌曲本身嘅討論
否則可能會視為Off topic
違者將不作警告直接扣分

thanks

CunninG
14.07.2020

https://www.instagram.com/p/CCn0_8lAasb/?igshid=ujwxly2jy3oz
呢篇文好值得睇下
都算講中咗我鍾意首歌既原因

vocal係可以做得更好 呢點無容置疑
但係我覺得呢take未至於唔合格 亦未差到足以拉低歌曲既整體質素
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

佢想做一首好似Juno雌雄同體咁的轉型作,可惜詞太普通撐唔起個另類曲風,反而顯得成件事好故弄玄虛

cm會員就好公道既 好聽投5分 難聽1分
都唔知有咩好駁
henhenhen 發表於 2020-7-13 23:52

我都好公道
無力感唔中意投低分
呢首negative勁中意就滿分
不過原來大家中意嘅嘢唔同
未投票嗰陣我真係唔知

我都好公道
無力感唔中意投低分
未投票嗰陣我真 ...
kenneth 發表於 2020-7-14 22:17

聽歌自己聽者。
正如大部分人都話敢係膠歌,我咪一樣比無限大洗左腦,明明唔會播黎聽都成日靜雞雞係我腦海彈出黎
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

聽歌自己聽者。
正如大部分人都話敢係膠歌,我咪一樣比無限大洗左腦,明明唔會播黎聽都成日靜雞雞係我腦 ...
on07111 發表於 2020-7-14 23:35

真係對歌唔對人㗎我
Negative同喘息空間就係好中意
無力敢就唔中意

Btw 有無人覺得negative點loop都唔厭?

我都好公道
無力感唔中意投低分
未投票嗰陣我真 ...
kenneth 發表於 2020-7-14 22:17

所以我就講
許廷鏗做專輯有呢d 好,可以做唔同歌迎合唔同人
唔駛一首歌定生死做法

所以我就講
許廷鏗做專輯有呢d 好,可以做唔同歌迎合唔同人
唔駛一首歌定生死做法 ...
samsam 發表於 2020-7-15 00:24

至弊有啲人唔識欣賞呢
本身係haters又唔認
又要唔抵得,其實唔鍾意冇人迫你要聽
仲要專登入嚟踩多兩腳
話我哋聽歌taste同理解能力有問題喎,真係笑咗

佢想做一首好似Juno雌雄同體咁的轉型作,可惜詞太普通撐唔起個另類曲風,反而顯得成件事好故弄玄虛 ...
ifeinano 發表於 2020-7-14 22:04

同意
    而且唱亦Carry唔到
香港人,只聽廣東歌

至弊有啲人唔識欣賞呢
本身係haters又唔認
又要唔抵得,其實唔鍾意冇人迫你要聽
仲要專登入嚟踩 ...
森姆@結論 發表於 2020-7-15 00:32

我冇踩過佢嘅(我都想佢紅)
   不過我都想講一句
   佢事實係越來越少人聽
   可能死忠會越嚟越死忠
   但係作為一隻主打歌
   出左咁耐YT得萬幾Hit 其實真係要諗下點解
香港人,只聽廣東歌

根本就唔好聽 都唔知佢行咩風格
1分
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

咩事咁多1分ge
Steven's Top 20 Collections Week 28
01  到時見 - 張蔓莎 feat. Lewsz
02  So Deep! - The Hertz
03  Not too close - Kayan9896

我覺得呢首好好聽wo...一聽就鐘意 而家仲loop緊
可能我比較鐘意迷幻風
又唔可以就咁話0鏗handle唔handle到呢類型既歌 不過呢首好聽

所以點解我咁support佢
唔止勤力(雖然有時上鏡係肥左少少 )
而且係好欣賞佢好堅持同有熱誠 ...
森姆@結論 發表於 2020-7-13 13:49

佢出歌出得咁密 真係仲做緊牙醫架?好crazy lol
係味淨係負責洗牙果隻

佢出歌出得咁密 真係仲做緊牙醫架?好crazy lol
係味淨係負責洗牙果隻
Kaka07165 發表於 2020-7-22 16:57

佢每星期盡量都keep住返1-2日診所架
而家疫情嚴重,安全起見佢先至停一停
咁洗牙剝牙呢啲基本野佢都會識做嘅
佢而家唔係大台又唔會拍戲
一定會放多左時間喺音樂上面嘅

單數都仲接受到,呢首真係......

唱番將心比己,停半分鐘嗰啲大路嘢仲好啦 ...
TC196 發表於 2020-7-13 19:36

咁係你鍾意聽大路野

呢首認真好聽喎,主流好少呢D類型,尤其頭一段個處理好吸引

其實我唔係幾 expect 到呢種曲風應該點落 vocal
不過不失啦
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

發覺佢入咗華納之後得根同藍血人我係覺得好聽
神奇之旅還可以
然後其他歌我都播唔到超過十次
雖然個班底幾正
但佢似乎都係適合唱啲k 歌

題外話 有時聽林奕匡嘅歌仲多過佢同陳柏宇

正 香港要多D呢種風格既歌

作曲其中一個係咪造星ii嗰個?

回復 74# edwardngwy

係

真心 好睇到Alfred 求變同個份努力
vocal 未必係好好,但有心做其他人真係睇到既。

Loop到而家都仲loop緊

本人比較喜歡大路歌,最初聽覺得首歌麻麻,但係kkbox live聽多幾次又唔覺悶,有新鮮感大胆嘅新嘗試,當然vocal可以更好。不過我更期待下一plug.

全力支持男金
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

明明首歌好正但youtube得勁少views
希望恨可以hit到

本人比較喜歡大路歌,最初聽覺得首歌麻麻,但係kkbox live聽多幾次又唔覺悶,有新鮮感大胆嘅新嘗試,當然vo ...
Ching2015 發表於 2020-8-13 00:21

我覺得佢起碼都肯試下新曲風試新班底
無論派台歌同做碟
另外姓張同姓陳嗰兩位男歌手近年都相對保守

明明首歌好正但youtube得勁少views
希望恨可以hit到
hlyyy 發表於 2020-8-13 02:31

我都唔知點解YouTube views咁少,簡直少到可憐,但佢之前好像都日宣夜宣架啦喎
明明堅好聽 T^T

想鏗繼續做negative呢種咁出色嘅音樂同曲式先
或者好多人講得啱
首歌主要靠mixing功力
但由鏗出回響較大
況且計算鏗嚮首歌比重係幾多
根本就唔需要
我只係知道好好聽好感人

我都唔知點解YouTube views咁少,簡直少到可憐,但佢之前好像都日宣夜宣架啦喎
明明堅好聽 T^T ...
Kaka07165 發表於 2020-8-13 12:21

佢其他mv少極都起碼有10萬views
呢首出咗個幾月先得3萬幾 發生咩事

佢其他mv少極都起碼有10萬views
呢首出咗個幾月先得3萬幾 發生咩事 ...
hlyyy 發表於 2020-8-13 16:22

真係R爆頭都唔明 希望鏗鏗會繼續堅持出下呢個style既歌 真係好正

真係R爆頭都唔明  希望鏗鏗會繼續堅持出下呢個style既歌 真係好正 ...
Kaka07165 發表於 2020-8-13 20:56

其實我覺得呢首啲歌詞都幾relate到香港而家嘅環境 仲諗住會幾多人有共鳴tim

編曲好正, 整體好過無力感

其實我覺得呢首啲歌詞都幾relate到香港而家嘅環境 仲諗住會幾多人有共鳴tim ...
hlyyy 發表於 2020-8-13 21:58

我好有共鳴

呢首幾正
尤其係歌詞
“對不可錯嗎 錯不可對嗎”嗰句
達明一派聖誕節要開騷呀~

其實我覺得呢首啲歌詞都幾relate到香港而家嘅環境 仲諗住會幾多人有共鳴tim ...
hlyyy 發表於 2020-8-13 21:58

我都有
而家都仲loop緊
我覺得negative >無力感
唔個新歌會點呢

編曲好正, 整體好過無力感
losyes 發表於 2020-8-15 15:27

正過無力感+1

欣賞牙鏗堅持做唔同曲風,又成日起用新人
好喜歡首歌同個MV

作為聽眾對耳仔都要開放啲啦
支持香港音樂人做多啲唔同嘅音樂

C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

Eagle出咗首歌既EDM demo版
cymusic 發表於 2020-8-15 20:44

So sweet

好好聽

this song is quite special

點解我睇唔到既

其實呢首歌幾特別,已經加咗落我playlist度
期待下一首,希望唔同風格!

Alfred出歌真係好密

DEMO版好好喎,不過成個vibe完全唔同,DEMO應該叫positive