返回列表 發帖

即刻消失 > 四書五經 > 單數 > 鬼 > Negative

我係希望聽到 :
一係 vocal as instrument blend 到入首歌
一係 vocal 嘅 形態感覺 fit 到首歌
Negative 兩樣都唔夠 前面四首

即刻消失 係 vocal as instrument blend 到極致
四書五經 係出唔到性感 都出到跳皮
單數 係 vocal as instrument 唔錯 + 都有個 rap feel
鬼 係 出到一種怨
Negative 係 vocal 唔多 blend + vocal 完全唔迷幻

要 vocal 出到一種形態感覺
一係要歌手自己有嗰樣野,一係要用演技演到嗰樣野出嚟
現在嘅 Alfred,冇左 光害 時期嘅嗰個佢
而演技亦唔夠 廢學 嘅 On仔 好
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

其實無得比。全部歌的氛圍都唔同 之後你用on仔亦攪笑
一個係唱創人,一個唔係
王莞之唱出的感覺,容祖 ...
samsam 發表於 2020-7-13 17:59

Re: 全部歌的氛圍都唔同
咪就係配合唔同歌,要出到適合首歌嘅形態感覺
所以一首 出到跳皮 Ok,一首出到 怨 Ok
一首乜都出唔到 咪唔 Ok (講緊 vocal)

Re: 唱作人
係咪自己創作首歌冇關係
揀得首歌就要 vocally handle 到首歌
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

之後又一大堆講,成日唱黎唱去都係呢d 之後無限輪迴
samsam 發表於 2020-7-13 21:54

我唔係想佢唱大路歌嗰班
但我好想佢揀歌夠闊之餘
自己 個心態 同世界觀 都要夠闊去 handle 個 vocal
因為我冇懷疑過佢 vocal 上嘅能力
所以只係 心態上 肯唔肯 give in to 首歌

單數 係一個幾好嘅例子 of 個歌手肯 give in (as in 讓步)

可以參考下 #30
powerful 發表於 2020-8-18 19:08

#30 係技術性評論
#45 入肉啲