返回列表 發帖

越活越惹禍 - Serrini

單選投票, 共有 74 人參與投票
62.16% (46)
5.41% (4)
4.05% (3)
1.35% (1)
27.03% (20)
您所在的用戶組沒有投票權限

歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 01/07/2020

作詞:Serrini    作曲:Serrini, Yeung Tung
編曲:Yeung Tung
監製:Serrini, Yeung Tung
混音:Gurkan Asik

點火 似消滅我 原來無心一親吻的禍
風波 再逼近我 這晚我 往哪裡去閃躲
解鎖 去痴纏我 前來迷失這心跳切磋⋯~**
心多 想你想陪我 這派對氣數夠了差不多

太過耀眼 eh 安全隱患 eh
滲透夜晚 eh 越夜越燦 爛
鬥氣習慣 eh 樂而忘返 eh
你眼望我眼 你遲早要還

愛我 愛我 愛我 愛我吧(誰迷人熾熱行過)
愛我 愛我 愛我 愛我吧(沈迷人空想更多)

愛我 愛我 愛我 愛我吧(墮落吧加速結果)
愛我 愛我 愛我 愛我(越活越惹禍)

Go Gwendolyn
You dangerous

DJ 唱片亂播 迷迷糊Dancing Queen上寶座
揣摩 想你想念我 我呼氣 你叫我Wonderwall

一再張羅 一再裝傻 邀請你 演齣戲 試煉我
率性保羅 占美打和 東一隻 西一隻 投入麼

愛我 愛我 愛我 愛我吧(點火 想我 心魔 前來點火
讓故事 更惹火)
愛我 愛我 愛我 愛我吧(心急想等一個結果)

愛我 愛我 愛我 愛我吧
愛我 愛我 愛我 愛我吧(越活越惹禍)

愛我 愛我 愛我 愛我吧(解鎖 誰來解鎖 來發現我更多)
愛我 愛我 愛我 愛我吧(點火 誰來點火 傲氣別要再拖)

愛我 愛我 愛我 愛我吧
愛我 愛我 愛我 愛我吧(越活越惹禍)

I’m Gwendolyn.
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

一分多過五分
睇嚟Mami已經成為某啲女歌手fans眼中嘅威脅
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 12 冠軍歌:林宥嘉 / 林家謙 - 瑪莉晚安了

一分多過五分
睇嚟Mami已經成為某啲女歌手fans眼中嘅威脅
JayantL 發表於 2020-7-12 22:01

係咪嗰啲奶共歌手既fans
Serrini 要做 diva 了

係咪嗰啲奶共歌手既fans
Serrini 要做 diva 了
bagfgfcde 發表於 2020-7-12 22:03

其實同twins頭一兩隻ep啲快歌好似

全力支持樹樹

serrini真係好正

正!
香港人,只聽廣東歌

嘩咁多一分
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

事實上真係難聽,邪童謠真係距近年葛代表作....呢首太無聊

咩係 Gwendolyn
茵姐成日填 D 冷門 vocab
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

b01091018 發表於 2020-7-19 17:03

✨#越活越惹禍 ✨

延續上一首單曲《 #網絡安全隱患 》的復古舞曲風格,Serrini最新單曲《越活越惹禍》將隆重於七一慶回歸all platforms面世,以亢奮HOUSE MUSIC舞動香港青年投入吹奏金紫荊力量。

疾呼「越活越惹禍」之際,Serrini的最新作品一如既往地勉勵大家活得精彩、擁抱愛的正力量。

繼續戴上「安全隱患」Gwendolyn(關刀凜)的面具,條女繼續bling bling遊走舞池引戰各位仔仔,周圍點火直到派對氣數歿了,就可以拖人去食宵夜。 品行純正的聽眾一聽表示「不行了」,邊行邊聽的時候,樣子慢慢開始變得兇狠、奸狡和非常有自信,人群中忍不住擺動身體。歌詞內容充滿正能量,既然風波逼近無處閃躲,關刀凜這個角色就把憾事變派對,「越夜越燦爛」下耀眼地高呼愛與勇氣。

每個人心目中都有一個「安全隱患」,既然咁痴纏,倒不如一起墮落加速,日日作死。

關刀凜表示GAME ON
LET'S PARRRRRRTY。

作品同 @rude.beats @yeung.tung 一齊開心製作,經過(靚)仔仔 @gurkanasikk 國際級MIXING同MASTERING之後,好聽到難以置信。

team diamond
Cover design:@final.psd
Photography and art direction: @h3rrrrrrr
Assistant good boy: @hsyattt
Make up and Hair:  @anisema_makeup
Styling: @samantha_ckw
Art direction and props: @giolittleprince

Gwendolyn 係王爾德劇作 The Importance of Being Earnest 既女主角名

或者可以再補充一下,Don't Text Him 碟末最後一曲 Let us go then you and I 曾經寫過「再戴上勇氣的面具」,Gwendolyn 就係 Serrini 戴上勇氣面具之後既身份

佢網絡安全隱患Youtube MV都有解釋

「Serrini去年把個人社交媒體改了名做Gwendolyn,這名來自英國文豪王爾德劇作品The Importance of Being Earnest(不可兒戲)的女主角。全劇諷刺維多利亞時代的嚴肅,女主角對於未婚夫名字極度執著,可以說Gwendolyn就是「一點都不chill」的代名詞。隨意改名字、隨意換面具的Serrini偏偏喜歡挪用這個no chill的名字去做百變的事情,而Gwendolyn人設就像把人世災劫看作遊戲關卡,越難越刺激。」

✨#越活越惹禍 ✨

延續上一首單曲《 #網絡安全隱患 》的復古舞曲風格,Serrini最新單曲《越活越惹禍 ...
kenneth 發表於 2020-7-19 17:17

Gwendolyn 係王爾德劇作 The Importance of Being Earnest 既女主角名

或者可以再補充一下,Don't Text  ...
powerful 發表於 2020-7-19 17:23

佢網絡安全隱患Youtube MV都有解釋

「Serrini去年把個人社交媒體改了名做Gwendolyn,這名來自英國文豪 ...
Serendipity 發表於 2020-7-19 20:02

樹姐嘅伏筆仲深過 the album
week13

樹姐嘅伏筆仲深過 the album
b01091018 發表於 2020-7-26 20:14

之前Dont Text Him 同 邪童謠 兩張碟
佢自喻為係佢自己嘅Songs of Innocence 同Songs of Experience
兩本都係出自17世紀英國浪漫主義詩人William Blake
如果DTH係「出世」咁邪童謠就係「入世」後嘅心靈狀態

評分人數

~love1314~ 發表於 2020-7-31 22:05

句飲多啲水笑到我
你係得嘅!!!

今個禮拜港共點咁多火,個lyrics vid 出得好合時,聽呢首啱曬feel

墮落吧加速結果,越活越惹禍!

這派對氣數夠了差不多

冇網絡甘順耳。真係麻麻地,覺得有d夾硬變得好懷舊dance pop

ho jeng !

淑芬 is back with 傾斜的不漏洞拉雨絲
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

淑芬 is back with 傾斜的不漏洞拉雨絲
星勤 發表於 2020-8-2 23:08

隔左4年淑芬終於番黎

隔左4年淑芬終於番黎
Thomas 發表於 2020-8-2 23:14

已經第 16 次分手,陰公芬
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

已經第 16 次分手,陰公芬
星勤 發表於 2020-8-2 23:14

唔知下首remix會唔會係離婚呢

唔知下首remix會唔會係離婚呢
Thomas 發表於 2020-8-2 23:18

可能派精神病院?

邊度有得聽新mix?

邊度有得聽新mix?
powerful 發表於 2020-8-3 09:54

尋晚咆哮山莊8:30pm果節

尋晚咆哮山莊8:30pm果節
阻住 發表於 2020-8-3 10:10

係 大概9點半就播咗

聽住remix等mami新歌

Remix 版仲正!

lmml4 發表於 2020-8-7 23:06

Yes, gawd! @ Serrini releasing another banger!

迷迷糊 DJ KING 上寶座 !
week13

remix幾正
加插一分鐘都市一分鐘戀愛元素

不過都係網絡好聽DD

1984到1988
Serrini 下首仲會揀咩重要日子