返回列表 發帖
點解一有d好快嘅半音就諗起林家謙
NelsonWu 發表於 2020-7-20 02:01

完全想像到林家謙會點唱,
佢地可以合唱既,雖然無乜可能發生

完全想像到林家謙會點唱,
佢地可以合唱既,雖然無乜可能發生
Garfield 發表於 2020-7-20 10:01

好建議,希望UMG會見到
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

敢仲有靚靚MV睇。或者唱很堅強睇GinGin演技大爆發

幸福門cut短d,可以失眠個時播住黎聽,好易訓著{:1 ...
on07111 發表於 2020-7-20 09:31

黎緊MV都有大量演技

「門常在大開過客送走了有幾多 望進出背影不能不閃過」 -《幸福門》

每個人家裡,總有一些不顯眼的東西、瑣碎的家庭用品,每件東西背後都有著一個故事,一個屬於家裡主人和物件之間的故事。

第一章:《幸福門》
門,是家裡最敏感的地方。開門,迎接;關門,歡送。開門與關門之間,迎送了多少人?開門迎來當初的那一位,到近來的一位,當中有多少次相親與相分,由陌生人變熟悉人,又由熟悉人變陌生人,開門關門記錄和印證了這一切的回憶。

以門作主題,Gin以第三身角度說故事,有些人和關係希望留低,但最後都留不低。在現實中留不底的一切,最後只能變成回憶。所謂望門興嘆,門,也是讓人等待的道具。某次關門的時候,或者會忽然想起,後面再沒有人幫你鎖門了。門鈴響起時,也想不到是誰到訪值得驚喜。

唔知點解睇住篇文案,諗起為何要我愛上你個mv.
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go

唔知點解睇住篇文案,諗起為何要我愛上你個mv.
on07111 發表於 2020-7-20 10:34

陣間走陣時呢 合埋道 門 得㗎喇
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

感動!!! 煎煎新歌咁多5 FUN
呢首有連繫,可以同SEE YOU NEXT TIME一齊聽!!!

等你翻唱幸福門
kayzzz 發表於 2020-7-20 09:55

好難唱
原key既話一開始又太低音 調key既話粒蝦~~~音又唔夠talent爆上去
所以錄完都係唔會po
想聽就要現場先會聽到

呢首有連繫,可以同SEE YOU NEXT TIME一齊聽!!!  ...
Thomas 發表於 2020-7-20 11:02

呢個五分都係鼓勵性質居多
上次敢有38個五分就真心愛Gin

愛Gin力基本盤大概得咁多

點解一有d好快嘅半音就諗起林家謙
NelsonWu 發表於 2020-7-20 02:01

因為CC有份作verse嘅下一位前度都係有呢種好快嘅半音

「門常在大開過客送走了有幾多 望進出背影不能不閃過」 -《幸福門》

每個人家裡,總有一些不顯眼的 ...
Garfield 發表於 2020-7-20 10:20

床,是家裡最敏感的地方陽台, 是家裡最敏感的地方~
大廈門口, 是家裡最敏感的地方

任佢寫

想開煎煎道門
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

Gin以第三身角度說故事,有些人和關係希望留低,但最後都留不低。在現實中留不底的一切,最後只能變成回憶。
Garfield 發表於 2020-7-20 10:20

Tag美菲留不底,好高質的文案

某一兩句同獨家村有啲似

「接送太多總變生疏 誰令我尚覺得可能還有不速之結果」
「我亦很怕一心軟 會將就得更辛酸  換到飽暖失去自己一世不甘願」

呢首有連繫,可以同SEE YOU NEXT TIME一齊聽!!!  ...
Thomas 發表於 2020-7-20 11:02

聽聽下其實駁到落火鳥度

大家都對Gin有一定嘅要求, 歌曲太K又講, 歌曲太差又講, 歌曲高質啲又講唔大眾化...
多點聽歌, 少點是非

聽聽下其實駁到落火鳥度
kenneth 發表於 2020-7-20 15:11

門關好緊閉了又為何 關住我
從頭細數命運由什麼鑄成

從頭細數命運由什麼鑄成
victor1991415 發表於 2020-7-20 16:59

我覺得係咁

千: 掃去記憶裡的鴻毛 逃離未蒸發的薄霧
堅: 印下你的指紋 重疊往日那位 再紮根
千: 過去給拋進熔岩的心灰飛了 浮塵沒帶來天動地搖
堅: 你像擦不走微塵 離開比初見逼真
門開 得到了釋放 竟非我

千: 從頭細數命運由甚麼鑄成 心境每秒在註釋生命
密雲外還有清空 眼淚哪可遮掩眼睛
沒有光末路憑目光照明 火花擦碎後更加豐盛
天國近才會記得不死本領 你也痛醒請做証

堅: 懷疑幸福再來臨 誰重疊我自己的腳印
卻是送餐的閒人 亦可溫飽我的心
霏: 是我 為你早戀上癮 成為熱心的怪人
不再值得一吻 和你未襯

今天知不應該 手機中要你示愛
纏在附近令你沒自由出外
我是活該 逼迫你被深愛
一不滿意淚落下來 嚇得你要分開

堅: 門常在大開過客送走了有幾多
望進出背影不能不閃過
最後留住我也得我 密碼改太多
很想請教你們有幾多個比我記得清楚
接送太多總變生疏誰
令我尚覺得可能還有不速之結果 遲遲才換鎖
當我望向這一扇門背後還想等到什麼

堅: 開過關過開了關了想不開也看得開
千: 如像火鳥在洪爐內花瓣在懸崖上躍下才可再生

從頭細數命運由甚麼鑄成
心境每秒在註釋生命
密雲曾蒙閉給沾濕的眼睛
認定雨天找不到星
沒有光末路憑目光照明
火花擦碎後更加豐盛
天國近才會記得不死本領
誰曾忘掉這種悟性

一件事兩個唔同睇法
中間故事主軸 有霏亂入 但都係“梦”

5分

M記已經開播,估唔到食M記都有幸福嘅味道
希望同碟澤日生會寫多啲歌畀gin唱
最愛林家謙❤️

Wow

一開始以為佢又有新歌

歌手李幸倪(Gin Lee)破天荒在四日內完成三個MV的拍攝,三個MV以一個主題貫穿 「失格遊人」,每個MV中的女主角都有不同的缺失,亦有不同的態度去面對。在「失格遊人」宣傳片中,包含了《幸福門》MV、和Gin接下來的另外兩首派台歌MV花絮片段,《幸福門》MV由陳漢娜(Hanna)擔任女主角,之後兩個MV分別由韋羅莎(Rosa)和Gin Lee任女主角,三個故事互有關連,都在同一間屋內發生。
三個MV完全是為Gin今次企劃而度身訂做,她談及要通宵拍攝及考演技時說:「MV中有很多道具,都十分破格,是劇組專程四處搜攞,加了很多戲劇性的場景,一改以往拍MV只是『靚女』擺甫士的形象。」《幸福門》MV邀請了Hanna飾演下半身癱瘓的女孩,自出生後就長期留在房間裏,幾經辛苦終於去到夢想地方沙灘,在陽光之下奔跑,更認識了令她心動的男主角胡卓希(Jason),從此沉溺於這種不真實的生活。Gin在《幸福門》MV中主要演繹咪嘴部分。

黎緊隻MV無得睇Gin演技,SAD

下? 係唔係要睇Gin演技要等到佢之後再之後果plug, 即係要等到年尾

三個MV故事互有關連,都在同一間屋內發生, 即係學張子丰隻也許我們倦了吧MV (feat. mlnm & Regen)

下? 係唔係要睇Gin演技要等到佢之後再之後果plug, 即係要等到年尾
boy4dudes 發表於 2020-7-20 20:56

應該係,但唔知邊首派先
而家都7月尾,要派曬呢3首好趕咁~_~

歌手李幸倪(Gin Lee)破天荒在四日內完成三個MV的拍攝,三個MV以一個主題貫穿 「失格遊人」,每個MV中的女 ...
Garfield 發表於 2020-7-20 20:48

今次隻碟好似好大製作咁
期待!
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

應該係,但唔知邊首派先
而家都7月尾,要派曬呢3首好趕咁~_~
Garfield 發表於 2020-7-20 21:01

天然呆 9月
樂觀 11月

GL派三首所以再早2個月
7月 first plug 幸福門
剛剛好!
二〇二三年度全女班投票

首歌好loop 低音好聽 5分
期待大製作mv 好似信咁燒車

天然呆 9月
樂觀 11月

GL派三首所以再早2個月
7月 first plug 幸福門
剛剛好! ...
616.1314 發表於 2020-7-20 21:18

啲心粉開始急
又咒佢攞銀

不過我都好想佢第四銀到手先

啲心粉開始急
又咒佢攞銀

不過我都好想佢第四銀到手先
JasOh103 發表於 2020-7-20 21:31

嗰年嘅金絕對應該係kary
1000個假想結局11月派 壓到之後嗰年1月先開播
公平?
今次隻碟好似好大製作咁
期待!
616.1314 發表於 2020-7-20 21:16

好似好有意思咁
睇簡介已經覺得呢度門唔簡單

副歌第一句諗起為何人傾向

首歌好loop 低音好聽 5分
期待大製作mv 好似信咁燒車
qwerzx 發表於 2020-7-20 21:25

其實 「敢」個Mv都大製作,又上山下海,不過效果似運動會ja ma

今次玩三部曲 感覺要爆紅了
btw 5fun

希望今年派兩首。反正都追唔到心姐同Aga
留d子彈去下年用~

原來Gin lee自己拍.......我要懷著不抱任何期望的心情去等待

其實 「敢」個Mv都大製作,又上山下海,不過效果似運動會ja ma
on07111 發表於 2020-7-20 22:16

重要紋人身 試好多嘢好多宣傳

要睇Gin Lee演技, 睇住少少先
https://www.instagram.com/p/CC3NsDVFZw5/

有一幕佢抱住隻貓貓喊, 佢幾個月前隻家貓離開左, 個MV可能係dedicate to佢隻貓貓

要睇Gin Lee演技, 睇住少少先

有一幕佢抱住隻貓貓喊, 佢幾個月前隻家貓離開左, 個MV可能係dedicate to佢 ...
boy4dudes 發表於 2020-7-20 23:06

Yanting

由於三個MV都在同一間屋內發生,為此製作團隊特別花了半個月時間搭景,屋內陳設都充滿懷舊味道。《幸福門》MV營造出70年代畫面,其後兩首派台歌MV分別展現出80年代和2020年畫面這次像電影製作的MV拍攝,由Gin同門歌手周殷廷Yan Ting做監製,張蚊和陳品任導演,整個團隊都來自不同的電影專業範疇。因為四日內完成三個MV時間緊迫,Gin要通頂拍攝,亦十分考她演技,「今次無論是MV的劇情,還是歌詞都十分連貫,是一個整體的企劃,而且電影感超強。MV中有很多道具都十分破格,是劇組專程四處搜攞。今次更加了很多戲劇性的場景,大考我演技,一改以往拍MV只是『靚女』擺甫士的形象。」

又係何方?

睇畫面,下2首好似Dark Dark地/慘慘地既歌

煎煎想學心姐路線?

分分鐘個mv仲好睇過juno個d懶藝術既mv

何地何方 ~
釋放你的光芒

由於三個MV都在同一間屋內發生,為此製作團隊特別花了半個月時間搭景,屋內陳設都充滿懷舊味道。《幸福門》 ...
Garfield 發表於 2020-7-21 14:01

咁即係
Hana 70年代畫面
Rosa 80年代畫面
Gin 2020年畫面
期待

咁即係
Hana 70年代畫面
Rosa 80年代畫面
Gin 2020年畫面
期待
boy4dudes 發表於 2020-7-21 19:13

過客別睡?

煎煎想學心姐路線?

分分鐘個mv仲好睇過juno個d懶藝術既mv
kayzzz 發表於 2020-7-21 18:09

Rosa係床上食煙,希望到時隔離係心姐

越聽越似member心聲

Gin= the new gay icon
nicknicknick 發表於 2020-7-21 19:44

砲友心聲

MV係Yan Ting produce...
I talk a lot of BS.

由於三個MV都在同一間屋內發生,為此製作團隊特別花了半個月時間搭景,屋內陳設都充滿懷舊味道。《幸福門》 ...
Garfield 發表於 2020-7-21 14:01

係咪姐係夕爺包碟
二〇二三年度全女班投票

砲友心聲
henhenhen 發表於 2020-7-22 00:11

新一代少女苦情歌代言人
首首K歌高質又襟聽歌詞又中
至於唱功問題,佢又唔係唱左十幾年K歌都走音果d人,只係出過幾隻碟。仲值得俾時間佢進步。同埋我覺得佢唱K歌都有感染力。

「失格遊人」是一部拼圖式的作品。由1970年至2020年,三個女人在不同年代,卻在同一間屋裏的經歷和遭遇,她們的感覺和感情,拼凑成一格一格,荒涼而凄美,悲秋而細味的愛情。
1975年,少女秦懿住在這屋裏,她是一個半身癱瘓的殘疾人,足不能出戶,但她堅信幸福就在大門外,所以她胡思亂想,渴望鬼怪能為她打開大門,讓她尋找美滿的愛情,因此,她為大門起了一個名字,叫「幸福門」。
「幸福門」漸漸成為了秦懿的希望、憧憬和幻想,她會努力的等待着,等待屬於她的人出現,在「幸福門」進出的人,或者只是一個來去如風的過客,甚至只是一個幻影,但她不在乎,她會繼續的等待,等待幸福的感覺再來。
「失格」是有缺失的意思,「遊人」是漂泊者的意思。除了秦懿,「失格遊人」還有雪嫣和倪彩楠兩個女人之後會出現,待續…

wow Gin Lee 新碟 = 小日子 x The Album
二〇二三年度全女班投票

失格遊人」是一部拼圖式的作品。由1970年至2020年,三個女人在不同年代,卻在同一間屋裏的經歷和遭遇,她們的感覺和感情,拼凑成一格一格,荒涼而凄美,悲秋而細味的愛情。
1975年,少女秦懿住在這屋裏,她是一個半身癱瘓的殘疾人,足不能出戶,但她堅信幸福就在大門外,所以她胡思亂想,渴望鬼怪能為她打開大門,讓她尋找美滿的愛情,因此,她為大門起了一個名字,叫「幸福門」。
616.1314 發表於 2020-7-22 18:32

就快7月
玩d咁既野

「失格遊人」是一部拼圖式的作品。由1970年至2020年,三個女人在不同年代,卻在同一間屋裏的經歷和遭遇,她 ...
616.1314 發表於 2020-7-22 18:32

難怪各大嗰邊有人話首歌老土
原來係講返75年嘅事

難怪各大嗰邊有人話首歌老土
原來係講返75年嘅事
kenneth 發表於 2020-7-22 18:47

幸福門個歌名咁老套又真係match 70年代喎