返回列表 發帖
一啖屎(敢)一啖砂糖
5分!

但個髮型...
hello12324 發表於 2020-7-20 05:13

敢 (信)
幸福門 (很堅強)

行2018年路線

我都想特別提呢個位
其實係幾高難度既扭音 應該差唔多跌成個octave(?)
完全係度show技巧 Gin Lee ...
JasOh103 發表於 2020-7-19 23:20

以前睇佢唱Jazz,佢真係將把聲練得好足,d音唔會斷層,
可能因為咁先唱到呢d音

點解一有d好快嘅半音就諗起林家謙
NelsonWu 發表於 2020-7-20 02:01

完全想像到林家謙會點唱,
佢地可以合唱既,雖然無乜可能發生

敢仲有靚靚MV睇。或者唱很堅強睇GinGin演技大爆發

幸福門cut短d,可以失眠個時播住黎聽,好易訓著{:1 ...
on07111 發表於 2020-7-20 09:31

黎緊MV都有大量演技

「門常在大開過客送走了有幾多 望進出背影不能不閃過」 -《幸福門》

每個人家裡,總有一些不顯眼的東西、瑣碎的家庭用品,每件東西背後都有著一個故事,一個屬於家裡主人和物件之間的故事。

第一章:《幸福門》
門,是家裡最敏感的地方。開門,迎接;關門,歡送。開門與關門之間,迎送了多少人?開門迎來當初的那一位,到近來的一位,當中有多少次相親與相分,由陌生人變熟悉人,又由熟悉人變陌生人,開門關門記錄和印證了這一切的回憶。

以門作主題,Gin以第三身角度說故事,有些人和關係希望留低,但最後都留不低。在現實中留不底的一切,最後只能變成回憶。所謂望門興嘆,門,也是讓人等待的道具。某次關門的時候,或者會忽然想起,後面再沒有人幫你鎖門了。門鈴響起時,也想不到是誰到訪值得驚喜。

歌手李幸倪(Gin Lee)破天荒在四日內完成三個MV的拍攝,三個MV以一個主題貫穿 「失格遊人」,每個MV中的女主角都有不同的缺失,亦有不同的態度去面對。在「失格遊人」宣傳片中,包含了《幸福門》MV、和Gin接下來的另外兩首派台歌MV花絮片段,《幸福門》MV由陳漢娜(Hanna)擔任女主角,之後兩個MV分別由韋羅莎(Rosa)和Gin Lee任女主角,三個故事互有關連,都在同一間屋內發生。
三個MV完全是為Gin今次企劃而度身訂做,她談及要通宵拍攝及考演技時說:「MV中有很多道具,都十分破格,是劇組專程四處搜攞,加了很多戲劇性的場景,一改以往拍MV只是『靚女』擺甫士的形象。」《幸福門》MV邀請了Hanna飾演下半身癱瘓的女孩,自出生後就長期留在房間裏,幾經辛苦終於去到夢想地方沙灘,在陽光之下奔跑,更認識了令她心動的男主角胡卓希(Jason),從此沉溺於這種不真實的生活。Gin在《幸福門》MV中主要演繹咪嘴部分。

黎緊隻MV無得睇Gin演技,SAD

下? 係唔係要睇Gin演技要等到佢之後再之後果plug, 即係要等到年尾
boy4dudes 發表於 2020-7-20 20:56

應該係,但唔知邊首派先
而家都7月尾,要派曬呢3首好趕咁~_~

由於三個MV都在同一間屋內發生,為此製作團隊特別花了半個月時間搭景,屋內陳設都充滿懷舊味道。《幸福門》MV營造出70年代畫面,其後兩首派台歌MV分別展現出80年代和2020年畫面這次像電影製作的MV拍攝,由Gin同門歌手周殷廷Yan Ting做監製,張蚊和陳品任導演,整個團隊都來自不同的電影專業範疇。因為四日內完成三個MV時間緊迫,Gin要通頂拍攝,亦十分考她演技,「今次無論是MV的劇情,還是歌詞都十分連貫,是一個整體的企劃,而且電影感超強。MV中有很多道具都十分破格,是劇組專程四處搜攞。今次更加了很多戲劇性的場景,大考我演技,一改以往拍MV只是『靚女』擺甫士的形象。」

又係何方?

睇畫面,下2首好似Dark Dark地/慘慘地既歌

係咪姐係夕爺包碟
616.1314 發表於 2020-7-22 00:23

如果包碟,估隻《敢》會入番碟!
然後跟浮世繪咁分兩隻碟

CD1 (居家主題)
1. 幸福門
2.
3.
4.
5.

CD 2 (其他)
1. 敢
2.
3.

有三角形! 加埋佢一隻眼 confirmed
HOTMAN 發表於 2020-7-24 18:26

WA....

入咗會先會推佢上位

門常在大開 過客送走了有幾多?
望進出背影不能不閃過
最後留住我也得我    密碼改太多
很想請教你們有幾多個比我記得清楚
接送太多總變生疏
誰令我尚覺得可能還有不速之結果   
遲遲才換鎖
當我望向這一扇門背後還想等到什麼

講香港人移民潮

OH...今個星期四Music Live取消

何時幸福再來臨?

以5分比率計算:
我說 85.00%
天地一沙鷗 80.15%
今天終於一人回家 80.00%
我不是你的觀賞魚 80.00%
Falli ...
on07111 發表於 2020-7-30 15:25

仲以為《隨風而來隨風而去》會有70幾,原來無,我中意首歌

IG LIVE話下次Music Suite主題係門
Gin讀留言:黃色大門/羅生門/逃生門/阿門

唔同公司既歌..唔知唱唔唱到

Gin flirt Yan Ting

第3 Plug 係 Gin Lee 自己作曲自己既故事
隻碟得2首歌自己作曬曲,其餘仲有n首係同Vincent/CC合寫

希望1 Plug 比 1 Plug 好聽

我時不時仲有聽 敢!
感覺GIN適合唱這類傻更更不用腦的歌
幸福門太成熟了
佢都唱得吃力 ...
josey 發表於 2020-8-3 19:04

果然 敢 有fans
難怪 敢 KKBOX本年累積榜39位

首歌咁難唱, 應該冇幾多個"專業"歌手敢cover佢, 被Gin比下去. 零分同呼吸有害旋律K又易唱, 歌詞又易共鳴,  ...
boy4dudes 發表於 2020-8-5 22:19

2個男仔唱得比個女既好...

回復  boy4dudes

首歌如果比Hana唱再做劇歌,都可能救得返

宜家都係等有無其他歌手cover佢,變到零分 ...
on07111 發表於 2020-8-5 21:42

難D...Gin冇埋到其他歌手堆..
唔似Alfred Joyce Mag JW 組咗隊,互相宣傳

係嘉姐訪問中好似透露之後兩 Plug都係既慢歌
如果要k就k到盡吧... k過幸福門

唔識講…明明幸福門個格都好k但係views數慘不忍睹…坊間係咪唔識gin lee… ...
stephybest 發表於 2020-8-6 23:06

我都唔識,要幾多VIEWS先唔慘不忍睹
見到串流平台好似都唔算少人聽...

#想不開也看得開

大家都要看開,唔好比期望要大紅大紫啦。。。

Gin Lee Music Suite
「門」主題暫時歌單:
孤獨門口
幸福門
芝麻開門
羅生門
逃生門
阿門

希望會唱到

首歌loop極都未厭,Gin把聲好似樂器咁順住音符連綿不斷咁去,幾正
想佢出個無透氣Version,好似《她成功了他沒有》

導演與何方「互Jam」歌詞 時代背景有深義

雖說先有歌詞才有故事,但張蚊指,今次在創作微電影的過程中,可以跟負責填詞的何方「Jam詞」,令歌詞、劇情和畫面三方面上更加貼近,之後才與拍檔陳品(Philip)構思故事大綱,再邀請三位年輕編劇:王穎瑤、黃素嬋、潘志恆編寫劇本,期間一起互相建構角色。「其實好開心可以隔空同阿填詞人Jam啦,劇情上同歌詞上,我哋都有隔空互動,當然係有歌詞先Inspired我去諗呢個故仔,(構思故事)適合有一個咩年代背景。例如Hanna(陳漢娜)嘅故事,我覺得佢冇得活動自如,當然係要喺一個冇電話嘅年代,或者冇方法聯絡外界,先顯得佢喺故事上有嗰個Struggle(掙扎)。」

導演有份參與填詞

敢 真係好好聽   
希望下首都係輕快歌
on07111 發表於 2020-8-31 08:35

敢 唔太差
KKBOX 年度累積榜 暫時:
敢-41位
幸福門-52位

不過幸福門會慢慢追過敢既

睇佢生日online show 唱國語歌好聽好多。唱廣東歌始終有D咬字唔夠深入。 ...
黃家正 發表於 2020-8-31 05:57

不過呢首廣東歌COVER得幾好聽

唔會一冠都冇掛
irenetso_star 發表於 2020-9-8 10:46

加拿大至 HIT 中文歌曲排行榜:1

諗諗吓,除咗幸福門,仲有7首新歌 (GIN以往大碟定義係8首歌)
呢個時勢環球仲幫佢做咁多歌@.@?

隻碟由GIN/CC/VINCENT包曲,或者敢真係會入碟,
甚至擔心隻碟年尾DELAY到年頭出

到最後幸福門的播放率仍遠遠低於敢, 堅李做碧hit又失敗了
on07111 發表於 2020-9-18 23:32

KKBOX成績已超敢