返回列表 發帖

《2020勁歌金曲優秀選第一回》 (2020.08.08)

《2020勁歌金曲優秀選第一回》將於2020年8月8日 (星期六) 舉行,晚上10時半播出。

1.投票日子
由2020年7月25日 (星期六) 下午4時正 開始
至2020年8月3日 (星期一) 晚上11時59分 截止

2. 投票方法
i. 您可透過Facebook TVB官方專頁 或big big fun從70首候選歌曲中投選20首心水歌曲。
ii. 投票人士可於指定投票時間內參與投票,投票後不能更改選擇。

3. 抽獎及獎品
i. 您若完成投票而又答中問題,及於2020年8月5日或之前年滿18歲,便可獲抽獎機會。抽獎機會每人只有一次。

2020勁歌金曲優秀選第一回 候選名單:
1. 冒險島 - 天堂鳥
2. 我輸不起 - HANA菊梓喬
3. 我未能忘掉你 - HANA菊梓喬
4. 如果你明白 - HANA菊梓喬
5. 我不是她 - HANA菊梓喬
6. 你喜歡說謊 - HANA菊梓喬
7. 輕熟女 - JW王灝兒
8. 分隔開存在 - Kis羅啟聰 Crz陶枳樽
9. 我的片單 - Zpecial
10. 喘一口氣 - 布志綸
11. 花。醉 - 朱紫嬈
12. 沒有你並無掛念 - 吳若希
13. 這位蠢材 - 吳若希
14. 似水流年 - 吳若希
15. 無得比 - 余香凝
16. 一切正常 - 吳浩康
17. 愛沒懷疑 - 吳浩康
18. 我為我堅強 - 谷婭溦
19. 絕望時請點播 - 何雁詩
20. 致有夢想的人 - 何雁詩
21. 玩具成熟時 - 吳業坤
22. Getaway - 李靖筠Gladys
*23. 碎紙機的告白 - 李靖筠Gladys
24. Be True - 李靜儀
25. Take Care - 泫希
26. 一人之境 - 林家謙
27. 拼命無恙 - 林家謙
28. 迷魂陣 - 林穎彤 伍富橋
29. 耳仔軟 - 施匡翹
30. 無他 - 洪卓立
31. 喜劇收場 - 洪卓立
32. 斷捨離 - 候慧寧
33. 十字路口 - 胡鴻鈞
34. 凡人不懂愛 - 胡鴻鈞
35. 沒身份妒忌 - 胡鴻鈞
36. 鹿角少年 - 馬天佑
37. 呼吸有害 - 莫文蔚
38. 十四天 - 徐加晴
39. 二次緣 - 海俊傑 李施嬅
40. 莫名哀傷 - 陳慧敏
41. 瞏 - 章尾而
42. 天蠍 - 梁佑嘉
43. 這世界沒有盡頭 - 張若希
44. 小謊言 - 連詩雅
45. 別為我好 - 許靖韻
46. 溫水煮蛙 - 葉冬賢
47. 找到一個人 - 曾樂彤
48. 到底之後 - 趙慧珊 Aka
49. 底線 - 趙慧珊 Aka
50. 平凡海賊王 - 劉卓軒
51. 囚鳥 - 蔣嘉瑩
52. 告白 - 鄭俊弘
53. 血淚的磨練 - 鄭俊弘
54. 快閃 - 鄭俊弘
55. 不要流淚 - 鄭俊弘
56. 絕膠行動 - 糖兄妹
57. 只此一家 - 糖兄妹
58. 偶像傳奇 - 謝文欣
59. 最冷的一天 - 謝東閔
60. 夢飛翔 - 戴祖儀 謝東閔
61. 分分鐘需要你 - 戴祖儀
62. 旅行娃娃 - 羅力威
63. 仙水 - 羅力威
64. 日月 - 關智斌
65. 頭頂有角 - 關智斌 ft. Shimica
66. 原來有愛 - 譚嘉儀
67. 真心不變 - 譚嘉儀
68. 想勇敢一次 - 譚嘉儀
69. 願留住你 - 譚嘉儀 馬國明
70. 我最想 - 蘇慧恩

*繼去年第二回之後再次候選

有上榜但冇候選歌曲:
尋找白金漢 - 馮允謙
爸爸的禮物 - 陳柏宇
佚名 - 梁釗峰
別為我好(我未夠好版) - 許靖韻 林奕匡
Make You Smile - 溫碧霞

呼吸有害 - 莫文蔚
我輸不起 - HANA菊梓喬

係投都投第一首
再將我相信的如煙火般綻放

當日歌單流出﹕

最佳合唱歌﹕

太平公主

*23. 碎紙機的告白 - 李靖筠Gladys
9.我的片單 -Zpecial

希望呢幾首拎哂
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

5. 我不是她 - HANA ...
on07111 發表於 2020-7-25 18:02

無上過榜又候選雖然唔係第1日嘅事
但依舊覺得好白癡

Btw 片單值得更多人聽到

碎紙機的告白 點解可以候選兩次
發覺每次JW都有歌趕上候選
今年泳兒去佐邊??

當日歌單流出﹕

21. 玩具成熟時 - ...
jaytang 發表於 2020-7-25 17:04

真定假?呢個名單幾順眼

係wor,why無再出發投

tvb唔愛中國香港?
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go

01. 我輸不起 - HANA菊梓喬
02. 輕熟女 - JW王灝兒
03. 沒有你並無掛念 - 吳若希
04. 愛沒懷疑 - 吳浩康
05. 我為我堅強 - 谷婭溦
06. 玩具成熟時 - 吳業坤
07. 碎紙機的告白 - 李靖筠Gladys
08. 一人之境 - 林家謙
09. 迷魂陣 - 林穎彤 伍富橋
10. 喜劇收場 - 洪卓立
11. 凡人不懂愛 - 胡鴻鈞
12. 呼吸有害 - 莫文蔚
13. 小謊言 - 連詩雅
14. 別為我好 - 許靖韻
15. 找到一個人 - 曾樂彤
16. 底線 - 趙慧珊 Aka
17. 不要流淚 - 鄭俊弘
18. 夢飛翔 - 戴祖儀 謝東閔
19. 仙水 - 羅力威
20. 原來有愛 - 譚嘉儀

真定假?呢個名單幾順眼
阿mark 發表於 2020-7-25 18:26

有咩可能係真?

有咩可能係真?
matt0605 發表於 2020-7-25 18:39

無可能聽到咁多人啦佢

家謙兩首全場最高質

點解無呢首

第一次咁難先投夠20首
1. 冒險島 - 天堂鳥
23. 碎紙機的告白 - 李靖筠Gladys
30. 無他 - 洪卓立
46. 溫水煮蛙 - 葉冬賢
48. 到底之後 - 趙慧珊 Aka
50. 平凡海賊王 - 劉卓軒
52. 告白 - 鄭俊弘
57. 只此一家 - 糖兄妹

點解無呢首
星夢情真 發表於 2020-7-25 19:30

仲以為可以去返好似93年咁,有溫碧霞,莫文蔚爭獎

本候選年度冠軍歌(30首)
2. 我輸不起 - HANA菊梓喬(√)
4. 如果你明白 - HANA菊梓喬(√)
7. 輕熟女 - JW王灝兒(√)
12. 沒有你並無掛念 - 吳若希(√)
14. 似水流年 - 吳若希
16. 一切正常 - 吳浩康
18. 我為我堅強 - 谷婭溦(√)
23. 碎紙機的告白 - 李靖筠Gladys
26. 一人之境 - 林家謙(√)
33. 十字路口 - 胡鴻鈞(√)
34. 凡人不懂愛 - 胡鴻鈞(√)
37. 呼吸有害 - 莫文蔚(√)
44. 小謊言 - 連詩雅(√)
47. 找到一個人 - 曾樂彤(√)
53. 血淚的磨練 - 鄭俊弘(√)
55. 不要流淚 - 鄭俊弘
59. 最冷的一天 - 謝東閔(√)
63. 仙水 - 羅力威
66. 原來有愛 - 譚嘉儀(√)
67. 真心不變 - 譚嘉儀(√)

非冠軍得獎歌
15. 無得比 - 余香凝
17. 愛沒懷疑 - 吳浩康
20. 致有夢想的人 - 何雁詩
28. 迷魂陣 - 林穎彤 伍富橋
39. 二次緣 - 海俊傑 李施嬅
58. 偶像傳奇 - 謝文欣
61. 分分鐘需要你 - 戴祖儀

簽名被屏蔽

碎紙機的告白 點解可以候選兩次
發覺每次JW都有歌趕上候選
今年泳兒去佐邊?? ...
阿mark 發表於 2020-7-25 18:24

美泳今年無出廣東歌,得合唱 再出發 同 大6 歌 白晝。不如re 花心/野木蘭 上去侯選啦。反正吾夠歌候選。

好心執咗佢啦

一線女歌手得莫文蔚、HANA菊梓喬、JW王灝兒、吳若希、連詩雅、譚嘉儀
Hanson 發表於 2020-7-25 20:42

施匡翹家下好紅㗎

一線女歌手得莫文蔚、HANA菊梓喬、JW王灝兒、吳若希、連詩雅、譚嘉儀

其實年年都係咁啦,其他台唔見好得去邊,自從無美祖之後,頒獎禮都長期暗淡

回復 8# on07111

有上過榜咩?
再將我相信的如煙火般綻放

連TVB都唔show泳兒,佢真係要收山啦。
I talk a lot of BS.

回復  on07111

有上過榜咩?
kaman921 發表於 2020-7-25 23:24

特事特辦啦,仲有美芬姐嗰首

仲以為可以去返好似93年咁,有溫碧霞,莫文蔚爭獎
amok 發表於 2020-7-25 19:52

唔使絕望
可能第2回先現身

美坑會唔會全取五首

43係乜水

美坑會唔會全取五首
Frankiekiekie 發表於 2020-7-26 13:49

如果係投票,真係有機會

angelicdestiny 發表於 2020-7-25 23:40

變成 美抖第2(李卓庭), 再出發之後已經無晒聲氣。不過之前佢僅有ge fans 都話吾再支持, 再出碟都吾知仲上吾上到燒量榜。

angelicdestiny 發表於 2020-7-25 23:40

原來上年候選咗...

29. 花心 - 泳兒
30. 野木蘭 - 泳兒
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

17. 愛沒懷疑 吳浩康
33. 十字路口 - 胡鴻鈞
62. 旅行娃娃 - 羅力威
66. 原來有愛 - 譚嘉儀

TVB親生仔 唔收得都可能照比獎:
59. 最冷的一天 - 謝東閔
28.迷魂陣- 林穎彤 伍富橋

呢個一線歌手標準好低.... 譚嘉儀都算?
舞來舞去 不日內開始錄音。

呢個一線歌手標準好低.... 譚嘉儀都算?
黃家正 發表於 2020-7-27 05:53

1線: Zpecial 余香凝 李靖筠Gladys 林家謙 胡鴻鈞 莫文蔚 連詩雅
2線: HANA菊梓喬 吳若希 吳業坤 何雁詩 林穎彤 伍富橋 章尾而 許靖韻 糖兄妹 鄭俊弘 譚嘉儀
3線: JW王灝兒 布志綸 吳浩康 洪卓立 羅力威 趙慧珊Aka 劉卓軒 曾樂彤 關智斌

。。。

8線: Kis羅啟聰 Crz陶枳樽 朱紫嬈 谷婭溦 李靜儀 泫希 馬天佑 施匡翹 候慧寧
徐加晴 海俊傑 李施嬅 陳慧敏 梁佑嘉 張若希 葉冬賢 蔣嘉瑩 謝文欣 馬國明 蘇慧恩 戴祖儀 謝東閔

(只有1線真係張list入面嘅流行歌手)

連寰亞都全間唔玩
樂隊組合就齋得zpecial同天堂鳥嚮候選名單
而且無上過佢爛榜

連寰亞都全間唔玩
樂隊組合就齋得zpecial嚮候選名單
而且無上過佢爛榜 ...
kenneth 發表於 2020-7-27 07:01

天堂鳥唔係組合?

天堂鳥唔係組合?
阿mark 發表於 2020-7-27 07:13

我上面排幾線嗰度漏咗睇唔到
佢哋係4至7線

回復 33# kenneth

希望903同Viu合辦頒獎禮好過...
舞來舞去 不日內開始錄音。

70首候選歌曲,排着隊等待闖入優秀選的得獎歌曲名單,並成為當晚「夏日音樂祭」的最強playlist!樂迷快透過big big fun或TVB Facebook官方專頁投票,哪些歌於2020的上半年陪你度過挑戰滿途的時光?哪些歌為你帶來勇往直前的推動力?這一回,讓周志康、王虹茵、孔德賢聯同一眾得獎歌手,在夏日音樂祭一起檢閱歌單!

播映時間:2230-2300 及 2325-2435

莫文蔚入唔入到優秀選,王虹茵把聲好難頂,好心out佐佢

JW得一首?咁阿姐排名排幾?

JW得一首?咁阿姐排名排幾?
on07111 發表於 2020-8-5 20:04

吳若希都係得一首咋
齊齊under菊姐

你喜歡說謊 冇獎
肥佬d taste bad到呢

拼命無羔竟然頒廿五首都無,呢首秒殺其他個廿首wor

吳若希都係得一首咋
齊齊under菊姐

你喜歡說謊 冇獎
肥佬d taste bad到呢 ...
jasonng 發表於 2020-8-5 21:33

肥佬應該好中意我輸不起,個時菊姐派派下我未能忘掉你都要落榜,改派我輸不起

許靖韻, 洪卓立, 羅力威, 關智斌冇獎, green light 全攻 viutv?

25首都可以頒得咁衰,辛苦晒

夢飛翔竟然入唔到25大

夢飛翔竟然入唔到25大
阿mark 發表於 2020-8-5 22:40

如果有份,咁joey會多歌過joey

睇睇下,譚嘉兒原來都兩首。。。二姐confirmed

如果有份,咁joey會多歌過joey
on07111 發表於 2020-8-5 22:43

何雁詩同謝文欣咩料,離開星夢做獨立歌手仲可以入選

許靖韻, 洪卓立, 羅力威, 關智斌冇獎, green light 全攻 viutv?
boy4dudes 發表於 2020-8-5 21:55

英皇唔玩仲好,宜家勁歌係星夢+tvb藝人+獨立歌手玩

英皇唔玩仲好,宜家勁歌係星夢+tvb藝人+獨立歌手玩
阿mark 發表於 2020-8-5 22:50

希望佢總選都唔好玩