返回列表 發帖

【雙面假人?】疑遭藍奕邦開live喪插 謝安琪:我冇乜嘢回應

在2014年香港回歸七一前夕,謝安琪因為新歌《雞蛋與羔羊》當中歌詞「A餐雞蛋撞石牆 B餐俯首做白羊」而令大家聯想到社會狀況引起共鳴。同年9月,謝安琪現身金鐘示威現場為學生送上毛巾等物資打氣,事後被封為「民主女神」,而她表示是以家長及市民身份到場看學生實況。直到2015年11月,謝安琪被愛港力召集人陳淨心狙擊,指她在雨傘運動期間曾出現在金鐘佔領區,揚言「堅決抵制一切佔中藝人歌手到內地賺人民幣。」結果Kay要取消廣州舉行的大學生音樂節演唱會,同時亦宣佈中國騷延期,難免令人將事件跟政治掛鈎。

到了去年612集會,Kay個人社交網的頭像轉為黑色,似有寓意,不過自從張繼聰被發現其細佬原來是「克警」後,情況便急轉直下,謝安琪未有再為「反送中運動」表態,更被冠「偽黃歌手」身份。今日凌晨時份,有網民在討論區上出POST,表示:「藍奕邦live鬧爆謝安琪係雙面假人,話謝安琪雙面人,14年自己call記者影自己落金鐘派物資,捧自己做民主女神,過去一年冇出過聲,仲講埋佢老公,話明佢兩公婆都唔係咩好人,冇簽周博賢,去咗簽juno就現形,都明嘅。」結果有人留言喪插Kay:「重點係話佢扮完黃做咗民主女神,拎晒光環,但而家就粒聲唔出。」、「有幾多個阿詩、藍奕邦同明哥?表唔表態真係唔係重點,但偽黃同人前發表偉論但現實奶共嘅先係最x討厭!」

其後翻看藍奕邦的IG,昨晚他的確與好友鄧小巧做live,不過內容是圍繞小巧新專輯,兩人一邊飲酒一邊自彈自唱,未有提及與謝安琪有關的事。《蘋果》有為此事向藍奕邦,今早他以短訊回覆《蘋果》:「條片係IG live,live完冇save低,當中冇講過任何名字,冇指明我鬧邊個,大家毋須假設太多。近排新聞令人好沮喪,忍唔住想發洩一下。我亦冇補充喇。多謝。大家都保重。」而阿Kay亦被問到疑被藍奕邦開live鬧爆是「雙面假人」,她以短訊回覆《蘋果》:「我冇乜嘢回應。」

感想:寫咗咁大段謝安琪做過咩先再寫今次件事,好似幫佢辯護咁
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

阿kay唔回應就醒目 第一無指名導姓
依d野無證無據 當中係咪有私怨其他人係唔會知 反正一定好多人會選擇相信有光環果邊
況且如果傳聞係真 依家Kay選擇唔出聲咪唔搏出位唔fake囉

其實當年佢俾人影到落場幫手 即刻俾大陸果邊封左 封到依家
Call記者影相對佢有咩益處?好難信係真
果個時期大把歌手仲食緊兩家茶飯 要計算既話一定係食兩邊水最大得益最著數

冇講過任何名字識玩

藍生鬧完又要縮 想點
做乜噤聲?
好奇佢又會知人地call 記者btw
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

無出過聲都躺著也中槍
邦邦又提番2014年
再將我相信的如煙火般綻放

Kaykay叻女 根本唔洗回應
nicknicknick 發表於 2020-8-1 13:43

根本無野值得回應
Nth relevant and important at all

邦邦飲酒飲大咗?
都唔知佢仲乜

之前佢diu譚伯我都覺佢型
但今次無啦啦攞kay出黎講就覺得有問題

藍生鬧完又要縮 想點
做乜噤聲?
好奇佢又會知人地call 記者btw
ricnature 發表於 2020-8-1 13:45

你點知的

琴日睇Live,
藍生因為最近比佢發現到Kay背後cap佢某d野向傳媒爆料,所以令佢好嬲,話佢假,
然後見到comments估到民主女神,佢先再延伸爆2014既野

琴日睇Live,
藍生因為最近比佢發現到Kay背後cap佢某d野向傳媒爆料,所以令佢好嬲,話佢假,
然後見到commen ...
Nathan 發表於 2020-8-1 13:53

咁爆?
咁睇嚟單嘢比人截住咗,唔見邦最近有咩八卦新聞除左尋晚呢單
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

琴日睇Live,

娛樂圈 drama 何其多

希望Serrini爆林家謙/AGA爆Gin Lee啲衰野

琴日睇Live,

一單接一單 想知kay有咩料爆

娛樂圈 drama 何其多

希望Serrini爆林家謙/AGA爆Gin Lee啲衰野
bagfgfcde 發表於 2020-8-1 14:01

我都想睇祖兒爆下張敬軒和李克勤啲衰嘢

琴日睇Live,

如果係真既話 支持藍生拎曬所有證據出黎爆料
如果唔係就唔好放暗箭

hkwilliamsiu 發表於 2020-8-1 14:13

JW 爆坤坤衰嘢呢咁
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

Kay cap 咗啲乜向傳媒爆料
邦邦有乜秘密

係咪幫雙面哈菲宣傳
支持J.Arie

如果係真既話 支持藍生拎曬所有證據出黎爆料
如果唔係就唔好放暗箭 ...
kayzzz 發表於 2020-8-1 14:21

佢地都唔係fb friend  點cap

JW 爆坤坤衰嘢呢咁
616.1314 發表於 2020-8-1 14:21

可能一講就三級, 要十八禁

回帶:描述去金鍾既情況

hkwilliamsiu 發表於 2020-8-1 14:13

我想睇kenny爆軒仔d衰嘢
我估錯這個世界得到教訓

琴日睇Live,

咁勁?唔知人妻究竟cap左邊D去爆料,支持藍生詳細爆出來。

係咪cap佢喺個人page鬧kay借雞蛋博hitrate嘅post?

小巧偶像係kay喎
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

小巧偶像係kay喎
帥小寶` 發表於 2020-8-1 15:56

仲有 周國賢 許廷鏗 goro夾係中間唔知會點

邦邦飲酒飲大咗?
都唔知佢仲乜

之前佢diu譚伯我都覺佢型
但今次無啦啦攞kay出黎講就覺得有問題 ...
kaman921 發表於 2020-8-1 13:51

Kay有光環 唔屌得?

我想睇泳兒爆祖兒

希望琪琪有日好似Taylor Swift咁被平反

劉浩龍藍到爆 唔知邦點睇佢
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

希望琪琪有日好似Taylor Swift咁被平反
chanching 發表於 2020-8-1 16:07

跟住下個solo project就出廣東版Reputation
Weekly Pick(s):
陳健安 - 之後的一天

希望琪琪出隻reputation
nicknicknick 發表於 2020-8-1 16:21

I did something bad

劉浩龍藍到爆 唔知邦點睇佢
帥小寶` 發表於 2020-8-1 16:12

我都想知佢3個仲係咪fd

藍奕邦話無提人名望外界勿猜測

好心佢有膽要爆就講清楚啲,又話無 save 又話無提人名,但又有網民話聽到,咁即係點?

好心佢有膽要爆就講清楚啲,又話無 save 又話無提人名,但又有網民話聽到, ...
SPD 發表於 2020-8-1 16:24

揼左舊花生出黎先叫大家毋須假設太多

可能邦同Hocc都不和

Kay有光環 唔屌得?
kenneth 發表於 2020-8-1 16:04

問題唔係diu唔diu得
而係提番起2014年嘅嘢出黎講
究竟kay得罪咗佢啲乜

問題唔係diu唔diu得
而係提番起2014年嘅嘢出黎講
究竟kay得罪咗佢啲乜
kaman921 發表於 2020-8-1 16:28

唔係話有人cap左佢D野去爆料,跟住有人估係民主女神,佢就提番幾年前單野。講真,我又唔覺得佢會無緣無故針對某個人,裡面肯定有D野。佢而家講句唔講句都幾黑人憎下。
PS:如果真係叫記者去影相又幾肉酸下。之前阿邊個話有人立民主人設去呃播放率,唔知係唔係同呢件事有關。

回復 19# chanching

私人fb acc

唔係話有人cap左佢D野去爆料,跟住有人估係民主女神,佢就提番幾年前單野。講真,我又唔覺得佢會無緣無 ...
Gary 發表於 2020-8-1 16:40

cap爆料 駛唔駛自己出手呀

好心佢有膽要爆就講清楚啲,又話無 save 又話無提人名,但又有網民話聽到, ...
SPD 發表於 2020-8-1 16:24

佢真係無開到名,只係大家估到啫

cap爆料 駛唔駛自己出手呀
chanching 發表於 2020-8-1 16:43

所以話佢講句唔講句好黑人憎囉。

回復  chanching

私人fb acc
PP(alex+miriam) 發表於 2020-8-1 16:43

私人都唔係friend la

我估係講緊呢個post
佢指控kay cap咗佢呢段嘢報俾蘋果

我估係講緊呢個post
hlyung 發表於 2020-8-1 16:49

下原來講緊呢段
咁藍uncle 自己小人行為先無啦啦插人喎段野
抵佢畀當事人團隊cap 架喎

車原來係私怨L

鄭秀文經理人好似都講過藍奕邦假

我估係講緊呢個post

印象中容某某like咗個ig comments

我估係講緊呢個post

自己寫得出又怕乜人 cap

同埋點証明到係 Kay cap?

下原來講緊呢段
咁藍uncle 自己小人行為先無啦啦插人喎段野
抵佢畀當事人團隊cap 架喎

車原來係 ...
ricnature 發表於 2020-8-1 16:52

嗱我強調我係9up㗎咋
陣間又唔知俾邊個cap圖

自己寫得出又怕乜人 cap

同埋點証明到係 Kay cap?
SPD 發表於 2020-8-1 16:55

我估佢近排先喺唔知邊個途徑得知