返回列表 發帖

原始心態 - 吳業坤

單選投票, 共有 91 人參與投票
52.75% (48)
8.79% (8)
5.49% (5)
1.10% (1)
31.87% (29)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: chanchan0909

派台日期: 22/07/2020

作曲:黃思彥
填詞:陳詠謙
編曲:黃思彥
監製:舒文@Zoo Music

地上有裂痕 長街很敏感
棟棟鐵石 並無丁點痛心
雲霧太深 摩天都市連亮燈也很暗
抹煞僅有的方向感

大廈正下沉 繁花將再生
就像拒絕滅亡 生命力強韌
同綻放鬥繽紛 越過黑夜走更近
置身心中青翠樹林 沿途有你的足印

任事情再壞 珍惜這片原始心態
天高地厚 小火種 沒蔓延 別無限放大
甚麼遷與徙 尋覓同伴笑著去捱
綿羊躲開猛獸 萬物就這麼 分好與歹
任問題再大 看守這片原始心態
人群外 水亦靜 天空亦靜 完美的境界
回歸一生最初 沒有污染 沒有報仇討債
可以吧 帶著這顆心
明日已是 花花新世界

洞穴那族群 寒風中抱緊
望著歲月漫長 虛度亦無憾
平靜對抗兇狠 受過衝動的教訓
哪天清風吹散密雲 同行有更多足印

任事情再壞 珍惜這片原始心態
天高地厚 小火種 沒蔓延 別無限放大
甚麼遷與徙 尋覓同伴笑著去捱
綿羊躲開猛獸 萬物就這麼 分好與歹
任問題再大 看守這片原始心態
人群外 水亦靜 天空亦靜 完美的境界
回歸一生最初 沒有污染 沒有報仇討債
可以吧 帶著這顆心
來吧退後 環抱大世界

混亂下如常生活
求情無用 求救助亦無門
神繼續旁觀
仍是這樣過 我要在我心開滿花
無人可以管
所以繼續遊玩

任壞人再壞 看守這片原始心態
圍牆內 守候著 好好活著 人縱使不快
回歸一生最初 沒有扼殺 沒有變成反派
寬恕吧 帶著這顆心
明日已是 花花新世界

當看膩了炎涼世態
從心態上找尋寧靜天涯

CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 唯美本尊 - 李駿傑

其實幾好聽

好聽喎, 有啲似Mr. 首森林。 飛甩星夢即刻唔同晒

百姓後最喜歡的一首歌

歌好聽過以前,不過都係接受唔到佢個唱腔

呢首又loop得過喎
係唱難聽啲
再將我相信的如煙火般綻放

很難得喜歡他的歌
陳詠謙呢份詞 睇得出好俾心機寫

佢次次出親歌要投分都係睇人多過聽歌

30rock 發表於 2020-8-3 13:44

笑 係星娛樂

30rock 發表於 2020-8-3 13:44

他無入過星夢, 祗是TVB劇歌是屬於星夢版權.

吳業坤不了
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

呢首唔錯
轉會後第一擊不過不失

一分比率高過鯨落? 有無搞錯?

雖然氣音依然存在
不過已經比以前有好大進步
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

幾順耳
4分
香港人,只聽廣東歌

一分比率高過鯨落? 有無搞錯?
kenneth 發表於 2020-8-3 16:56

鬼叫佢咁多haters咩

BARF! 佢d便秘腔真係好難頂

歌好聽過以前,不過都係接受唔到佢個唱腔
cheungsiuming 發表於 2020-8-3 14:29

算唔算唱腔獨特

算唔算唱腔獨特
hkwilliamsiu 發表於 2020-8-3 17:29

係特色就值得留 有人中意有人嫌
雖則我都覺唱到副歌“再壞” “心態”就有少少un耳
心煩嘅感覺
嚮度諗如果交畀陳柏宇唱就清脆得多

jasonng 發表於 2020-8-3 17:12

形容得好正

比陳柏宇唱就岩啦
首歌ok
「花花新世界~~~~」把氣聲難頂到
1分
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

諗起7年前有套講K記餅家的大台劇主題曲

jasonng 發表於 2020-8-3 17:12

以前他唱好多歌都好肉緊, 但今次聽咗幾次都找不到那一句是便秘腔

都幾憎坤狗但呢首勁Loopable,加油5分

他唱新歌第一次Live 都無問題

比陳柏宇唱就岩啦
首歌ok
「花花新世界~~~~」把氣聲難頂到
1分
cathay1996 發表於 2020-8-3 18:10

係有幾分似陳柏宇

以前他唱好多歌都好肉緊, 但今次聽咗幾次都找不到那一句是便秘腔 ...
hkwilliamsiu 發表於 2020-8-3 18:28

Intro 嗰幾句ad-lib 已經係喇喎
仲有每句d 尾音
同埋成段bridge

係有幾分似陳柏宇
kevin2011 發表於 2020-8-3 19:07

首歌除咗唱得差少少之外真係幾好,想聽陳柏宇唱

終於再有一首覺得幾好

百姓後最喜歡的一首歌
hkwilliamsiu 發表於 2020-8-3 14:16

咁坤哥衝破咗魔咒未
咁多一分你話呢
hkwilliamsiu 發表於 2020-8-3 22:01

坤哥好似無一首歌唔係一分領先,連陽光點的歌都係
一想李髮膚 枯得更快 想得心血澎湃

終於再有一首覺得幾好

咁坤哥衝破咗魔咒未
on07111 發表於 2020-8-3 21:12

咁多一分你話呢

而家係咪多左歌手買kkbox click rates但唔買YouTube views?

個曲真係超級洗腦,只係聽左一次就喺個腦度不停loop
但唔係好明份詞,我唔相信陳詠謙唔係諗住香港嚟寫,佢其實想講寬恕邊個?黑警、林鄭定共產黨?

成日覺得佢啲氣音over左

咁多一分你話呢
hkwilliamsiu 發表於 2020-8-3 22:01

唔知幾時有五分多過一分呢

個最後 BRIDGE 編曲 FEEL 好小伙子.....

電視台日播夜播無私者, youtube click rate 仲多過 原始心態

他唱新歌第一次Live 都無問題
hkwilliamsiu 發表於 2020-8-3 18:35
佢係咪少左時間練歌?
首歌唔算難唱但係佢唱得有d辛苦
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

佢係咪少左時間練歌?
首歌唔算難唱但係佢唱得有d辛苦
cymusic 發表於 2020-8-4 12:20

在大型節目第一次唱新歌, 唱得幾自然, 算唱的不錯.

首歌好聽 loop得過
但啲氣音真係搞唔掂

坤哥d歌一向都幾正~
可惜新人之後 就紅唔耐

究竟是坤gor haters 多啲, 還是ian haters 多啲? 但肯定Ian's Fans 在CM 就有不少

intro個「嗯~」係咪屙唔出屎

intro個「嗯~」係咪屙唔出屎
Kfmusic 發表於 2020-8-5 11:37

喜歡的人會覺得是意境, 如聽到音樂吹哨一樣 ,唔喜歡的人就會覺得似痾唔出

喜歡的人會覺得是意境, 如聽到音樂吹哨一樣 ,唔喜歡的人就會覺得似痾唔出 ...
hkwilliamsiu 發表於 2020-8-5 11:44

利申好鐘意呢首歌 投左5Fun

今周好多歌和其他noise, 坤gor 出歌清靜咗, 無咁多人比一分

坤gor 有點感冒聲, 好好休息下,不要咁操勞

今周好多歌和其他noise, 坤gor 出歌清靜咗, 無咁多人比一分
hkwilliamsiu 發表於 2020-8-6 19:07

根本係啲人一見到係坤Gor 就投一分啫

根本係啲人一見到係坤Gor 就投一分啫
TC196 發表於 2020-8-7 17:41

一向好憎佢,但呢首幾ok 可惜我是新手比唔到5fun

回復 45# hkwilliamsiu

雅兒唱得好好聽

kevin2011 發表於 2020-8-7 17:51

新仔+1 大家多多指教
畀我會畀4fun 3fun for曲詞編 1fun for鼓勵坤哥

kevin2011 發表於 2020-8-7 17:51

原來新手投唔到票㗎?
要昇做初級會員喔
咁不如一齊討論音樂盡快昇級
然後先再投票畀坤