返回列表 發帖

最遠的距離 - 吳若希

單選投票, 共有 16 人參與投票
31.25% (5)
0.00% (0)
6.25% (1)
18.75% (3)
43.75% (7)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 01/08/2020

作詞:張美賢     作曲:張家誠
編曲:張家誠
監製:何哲圖/韋景雲

行人裡看著你飛 如何伸手留住你
兩個世界差天與地
如同是漆黑 偷戀上白晝
遠遠靜待臨近再退避

平行線哪樣串起 同行一刻仍是美
再繼續也許會傷悲
最親暱的瞬間 亦相差千百萬里
注定無運氣走入你心扉

如一個短速假期 原來是空歡喜
如一切都有限期 才明白衝不開這顧忌
最遠是這一種距離
看見亦聽到 但卻愛不起
明知道差天與地 還情願不一起
何不趁將到限期 能逃避快出走這禁地
你隔著最飄忽距離
快降落我心 下秒鐘 又再轉身高飛

平行線哪樣串起 同行一刻仍是美
太強求結果會傷悲
愛不到請放手 我都清楚這道理
要是流淚也不用說對不起

最遠是這一種距離
看見亦聽到 但卻愛不起
你隔著最飄忽距離
快降落我心 下秒鐘 又再轉身高飛

最遠是這一種距離
看見亦聽到 但卻愛不起
你隔著最飄忽距離
快降落我心 下秒鐘 又再轉身遠飛
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: Diff. - Gin Lee

好洗腦
聽一次已經成日會記住個hook

原來我記住你 便忘記我自己
最遠是這一種距離 在最暗黑就會發出光輝
沿途風雪浪急 你未會伸手救起
別離又碰上 忌諱偏戀上 快降落我心 下秒鐘 又再轉身高飛
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

原來我記住你 便忘記我自己
最遠是這一種距離 在最暗黑就會發出光輝
明 ...
John 發表於 2020-8-3 16:01

無得話佢自己抄自己歌嘅咁

無得話佢自己抄自己歌嘅咁
kenneth 發表於 2020-8-3 16:57

第一次聽到「同行一刻仍是美」
已經諗起忘記我自己

除左張家誠d曲隻隻一樣之外
張美賢d供詞造句都好類似
呢首歌d看你飛、留住你、天地、漆黑、白晝、退避、同行仍是美、傷悲、心扉、空歡喜、高飛
都好張美賢
應該話佢有個人特色定係痴線好
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

唔計曲詞相近, 純聽都算合格之作

第一次聽到「同行一刻仍是美」
已經諗起忘記我自己

除左張家誠d曲隻隻一樣之外
張美賢d供詞造句 ...
John 發表於 2020-8-3 17:51

張美賢專家
咁要聽我寧願聽返忘記我自己
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

張美賢專家
咁要聽我寧願聽返忘記我自己
on07111 發表於 2020-8-4 01:17

當cover hana嘅歌
Btw 好聽咗