返回列表 發帖

乾爹 - 關智斌

單選投票, 共有 71 人參與投票
53.52% (38)
2.82% (2)
5.63% (4)
2.82% (2)
35.21% (25)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 31/07/2020

作曲: Howie@Dear Jane
作詞: 黃偉文
編曲: Dear Jane/黃兆銘
監製: Howie@Dear Jane/ Tim@Dear Jane

今晚 又試試 約會某君
預感未必配襯
容許我 沒興趣證實 這過客 會好過前兩任

為何離家 家貓更動人
為何離家 餐廳不吸引
日夜去肉搏 又為了什麼 無非幾個濕吻

人離羣獨居 不算太壞事情
能平衡自己 不慣再合併
人生即使乾 還暫時乾得 很高~興
最近碰到我愛的類型 仍情願 患長期 單身症
當天我要的熱情 今天我已不懂反應

乾了 别太快再掉進海
別輕易的再愛
年長了 别免費對外派發愛 看可有人接待

如何投資 可保障未來
如何投資 先風險不再
別日算夜算 自助與自戀 才堪稱作真愛

人離羣獨居 不算太壞事情
能平衡自己 不慣再合併
人生即使乾 還暫時乾得 很高~興
最近碰到 我愛的類型 仍情願患長期單身症
當天我要的熱情 今天我已不懂反應

好東西 外面近乎沒有剩
髒東西 大路上無限供應
今天起 我決定 好靜
Woo~
乾一些 亦未為誰認了命
乾一杯 潤澤著留白心境~
誰還期待救星

談情和 熱戀 不再算大事情
能陪陪自己 小酌也盡興
聊天的不拘 求下文只好講心~領
最近我搬去了 孤獨城
如無事別前來 想打聽
當天派對不願停 今天我已燒乾 衝勁
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 拯救我自己 - 陳慧敏

換左監製 唱法都唔同左
kenny唱其他歌嗰陣把聲唔夠厚又冇乜氣
呢首算係唱得比較好
其實都算係佢個特色嚟
當然,唱得最好嘅歌當然係代表作
我估錯這個世界得到教訓

乾爹 乾 = dry,咁 爹 代表啲乜?
「今晚 又試試 約會某君」 即係搵个契爺?

不適合Kenny唱

好似想講玩dating app玩到悶
之後自我勸勉一下單身都好啦咁

回復 5# masterdragon

exactly 好有畫面 MV可以拍

經過「日月」搵唔到「王子」,結果去搵「乾爹」
都係一個勵志嘅故事

「乾爹」應該係指「乾」掉馬「爹」利…
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

佢啲發聲位錯晒
2024年最幸運,最幸福嘅,幸定就是李~!

難得收到好既歌,曲詞編都唔錯,重錄咗一次都係唱成咁
一開始唱到好似讀歌咁
如果仲想繼續出歌,佢需要一個肯同佢續個字執既監製

「今晚 又試試 約會某君」 即係搵个契爺? ...
wzx0825 發表於 2020-8-3 14:11

我覺得係形容自己
已經係爸爸級的年紀 所以就算dry都唔想咁易跌落海
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

「今晚 又試試 約會某君」 即係搵个契爺? ...
wzx0825 發表於 2020-8-3 14:11

爹= 酒? (小酌也盡興)
過客別墅 = Hins? (這過客 會好過前兩任)
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

乾爹=中年乾物男

難得收到好既歌,曲詞編都唔錯,重錄咗一次都係唱成咁
一開始唱到好似讀歌咁
如果仲想繼續出歌, ...
joycewy 發表於 2020-8-3 19:57

白木屋嗰個監製咪肯lor
我估錯這個世界得到教訓

唱係麻麻架啦, 但都好過之前既
聽落起碼唔會覺得無乜氣先
同埋D詞算填得幾好, 完全係MB心聲

睇黎mv好激
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

#findingsugardaddy
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

胖虎 is coming
[已結束] Jayant Replay Awards 2023
2024 Week 14 冠軍歌:留香瓊 - 半空

日夜去肉搏 又為了什麼 無非幾個濕吻..
髒東西 大路上無限供應..
好明顯話搵人玩啦
恭喜佢終於借呢首歌正式come out

Kenny wowo!!

唱冇咩好的進步,份歌詞先係重點
我就是我!

評分人數

白木屋嗰個監製咪肯lor
mrshadowll 發表於 2020-8-4 09:00

不了,雖然係可以監得好,但有咁既精神時間,自己錄多首仲好
講翻mv,係咪budget好少......後面係條街到喊同首歌既意思有咩關係

mv臨尾個聲係用緊apps識人send緊msg?
最愛林家謙❤️

開頭同結尾嘅呼吸聲好hehe

鷹王是用MV來揾客

份詞真係幾queer...唔錯

其實Dear Jane唱返會好啲
「微笑之中 接受還未有 答案。」

愛斌 份詞幾好 5分
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

唔知由阿Tim唱會唔會好麻甩呢

聽完好想喊
好有同感
最近碰到我愛的類型 = 男/女?
我想信同類人就會明白...

其實Dear Jane唱返會好啲
misterben111 發表於 2020-8-8 01:55

有一句諗起到此為止
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

聽聽下覺得如果由張敬軒唱可能會hit左
反正都算幾K歌feel, 副歌有部分可以唱得高key少少

個MV。。真心覺得有點刻意賣弄副body
又或者首歌真係想講MB?

聽完好想喊
好有同感
最近碰到我愛的類型 = 男/女?
我想信同類人就會明白... ...
michaelycy_2007 發表於 2020-8-8 12:43

一開始就「今晚,又試試約會某君」,仲駛問係男定女
最愛林家謙❤️

Howie同Wyman真係好夾,但Kenny還需要多畀啲心機
不知天高地厚是一個華人社會論資歷排輩的副產品。

一開始就「今晚,又試試約會某君」,仲駛問係男定女
路易 發表於 2020-8-9 02:08

"某君"可以用來形容女生嗎?

xteve 發表於 2020-8-9 13:11

婉君表妹 = x君
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

有驚喜呀

某君係尊稱,可以指女生,不過當然佢地咁寫真係好鬼特登

個mv就係用app約fun最後沉船俾人飛
咁正嘅body都咁慘

某君係尊稱,可以指女生,不過當然佢地咁寫真係好鬼特登
Thomas 發表於 2020-8-10 10:41

擺到明啦其實
仲要 某君 兩隻字其實可填 女生

K得黎好聽,詞都填得好
唱就.......俾小肥唱會點?

通常女性約會某君大多指男性
但男性約會某君就唔知啦....

PS: 另外古代常用是 男用君 女用卿

擺到明啦其實
仲要 某君 兩隻字其實可填 女生
jason 發表於 2020-8-11 06:28

如果用女生 我覺得會仲奇怪
「今晚又再試試約會女生」
好似迫自己試下識女仔但係心底都係想識男仔咁 XD

幾好聼 斌唱得算好 起碼好過南昌街王子

歌名都算啦 中段點解變左教人投資

真係會有合唱版嗎?

真係會有合唱版嗎?
xteve 發表於 2020-9-2 20:59

想聽 乾媽 feat. Mani

歌詞幾好,但唱功唔識欣賞

投1分個D係咪BBCF group sex玩齊曬、又會偷食既賤種playboy?

出道以來最鐘意的1首,份詞太貼合中年hehe
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

曲好聽,詞也寫得入肉,但唱就麻麻,高音唔係好穏,同埋爭咗一啲力度起伏。