返回列表 發帖

鯨落 - 陳卓賢

單選投票, 共有 107 人參與投票
45.79% (49)
6.54% (7)
8.41% (9)
2.80% (3)
36.45% (39)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: ~love1314~

派台日期: 29/07/2020

曲:陳卓賢
詞:陳卓賢
編:王雙駿
監:王雙駿

忽冷忽暖忽爾再升溫
一漲一退一引眾星沉
與海繾綣而最終擱淺

咫尺之處只有這黑夜
千里分隔任狂濤在瀉
多麼可怕仍能安躺哪管水花四濺

讓我水作棺殮化身甜點
能化做養份也應該無須要為此感概

沉沒在大海怎配有權被愛
命運若一早記載緣份不再
擁有沒有不必追究
回報是見著那些笑口

鯨落入大海只有冷仍綻放
寂靜在暗淵漸降
海魚即管吃喝
遺愛後葬於海溝這軀殻

天際展翅飛如何想像
海裡撥鰭泳難同順暢
儘管相似為何總是未見一飛上天

就算翻背幾次也都如此
鯨拍翼卻沒到天空餘生也往深海送

沉沒在大海怎配有權被愛
命運若一早記載緣份不再
擁有沒有不必追究
回報是見著那些笑口

鯨落入大海只有冷仍綻放
寂靜在暗淵漸降
海魚即管吃喝
遺愛後葬於海溝這軀殻

魂魄附泡沫上水面乘蒸氣盡化煙

掉落在深海也有其用處
別剩自尊心暗裡無奈打轉
不怕受挫專心給予
如掛念你便勇敢的說

落下淚捨身替你成大志
若是為你我可以
自願犧牲走進歷史
閉目沉下去
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: Diff. - Gin Lee

5分, 超高質! 正再狂loop.

仲要自己搞惦曲詞, 份詞寫得好有意景. 講緊咩? 自己諗

佢真係好過牙姜好多......
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

我覺得份詞填得好un耳
副歌還可以

1分
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

好高興佢自己填詞,但試一次後可以留返俾專業人士做啦
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

首歌聽頭幾個音以為「東京百貨」

曲幾好聽 , 詞還有很大的進歩空間.

星勤 發表於 2020-8-3 14:01

公道

Ian不了

佢真係好過牙姜好多......
帥小寶` 發表於 2020-8-3 13:41

好太多太多啦吧

硬係覺得佢唱到有啲辛苦咁中間個度
再將我相信的如煙火般綻放

唔掂,似陳柏宇嗰批悶歌
詞真係幾差

好太多太多啦吧
daniel1136 發表於 2020-8-3 14:26

好過首口罩歌
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

好過首口罩歌
帥小寶` 發表於 2020-8-3 14:45

口罩歌入耳好多

星勤 發表於 2020-8-3 14:01

以為你讚佢原來

其實一早揾多個詞人合寫會好d
頭半部分都算寫得還好
但係明明大半首歌都講緊犧牲與成全 寫到最後又加句如掛念你便勇敢的說
即刻搞到件事好odd
加上好多字都填得唔順口
呢d就係自己唔夠經驗唔識執既野
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

好過首口罩歌
帥小寶` 發表於 2020-8-3 14:45

口罩歌係唱得差 論歌詞就鯨落重差
個故又唔係講緊見其他人受苦而割肉餵鷹
有乜偉大有乜犧牲可言?
聽到個個黑人問號啦 連黃偉文填嘅食物鏈都合理過佢

咁批評都係善意嘅
唔知ian有無聽下80年代嘅歌呢
其實要寫詞可以先參考下同類主題嘅歌㗎

重有
我都想問下ian自己點睇
有啲鯨魚不幸擱淺係會鯨爆無得鯨落?
啲屍骨重畀人拎晒去博物館擺同研究添
咁又係咪犧牲同成全?

似胡鴻鈞會唱嘅歌

唔知點解聽到最尾個句覺得好UN耳?

似胡鴻鈞會唱嘅歌
masterdragon 發表於 2020-8-3 15:54

把聲仲有少少似

契仔唱歌真係好難聽

契仔唱歌真係好難聽
hehehaha 發表於 2020-8-3 16:26

雖然未至於
但係一分加油

詞唔好
唱幾好聽
3分
香港人,只聽廣東歌

5分,唯愛陳卓賢 <3 希望佢今年可以有男歌手獎

我覺得ok啦,不過唔係好明佢去到中段嗰种唱腔係表達乜嘢
我估錯這個世界得到教訓

唔知點解聽到最尾個句覺得好UN耳?
hin0526 發表於 2020-8-3 16:12

押啲唔押啲咪咁囉

曲唱都唔錯
但啲詞浪費咗首歌
搵專業人士合填可能會好啲
你快樂過生活 我著襪浸溫泉

雖然未至於
但係一分加油
kenneth 發表於 2020-8-3 17:00

聽返Mirror好過
陳生啲solo歌仲悶過姜b

5分

嘩咁多1分嘅?
CM 係咪好多人憎佢

首歌聽落唔算差, 只係冇咩亮點, 唱腔十年如一日
詞係差, 係自己作算係咁

MV最後個shot 好難頂

重有
我都想問下ian自己點睇
有啲鯨魚不幸擱淺係會鯨爆無得鯨落?
啲屍骨重畀人拎晒去博物館擺同 ...
kenneth 發表於 2020-8-3 15:11

鯨落本身都唔算係犧牲啦頂盡類似化作春泥更護花個level

鯨落本身都唔算係犧牲啦頂盡類似化作春泥更護花個level
rickychan0809 發表於 2020-8-3 23:12

http://cantonpopblog.blogspot.com/2014/10/blog-post_11.html?m=1
淡淡交會過 卻不留下印

意境高出好多添

回復 33# kenneth

拎個新人同黃偉文比較會唔會苛刻左少少

回復  kenneth

拎個新人同黃偉文比較會唔會苛刻左少少
duck13579 發表於 2020-8-3 23:37

咁講啦
落花份詞當年cm都有人話淺陋 似又比唔上林夕
我都覺得有啲造作 矯情 我就畀65分吖
咁鯨落份詞呢 我就畀40分啦

我睇又唔算好苛刻嘅 嚮文學角度睇真係遜咗少少
可能你對ian期望唔高 要求唔高
但唔係個個人都咁 我覺得要鞭策到佢出到佳作為止囉
唔係嘥晒佢把靚聲啦

下首寫鯨爆先俾5分

Youtube落咗勁多廣告,周圍都係佢

歌詞有意思,不過唔順口+唔入腦...首歌好難hit!Ian係新人,個人覺得呢個時候都係穩專業人士好d,打開知名度先,之後紅左有資源有名氣,先自己作曲填詞啦......
我就是我!

買youtube view數?

曲詞好業餘水準,個編曲算幫左好多。其實mirror咁多個入面佢真係好普通,唔知行咩運會比佢彈出

同埋今次唔似Jason,似Hubert。Jason甩難喇,唔使再比人哋fans單打

Youtube落咗勁多廣告,周圍都係佢
cheungsiuming 發表於 2020-8-4 00:04

IG都好多
本身冇咩野
但成日見到有啲煩

買youtube view數?
kimjj 發表於 2020-8-4 00:35

啲Fans係咁刷

曲詞好業餘水準,個編曲算幫左好多。其實mirror咁多個入面佢真係好普通,唔知行咩運會比佢彈出

同埋今次唔 ...
Crooks 發表於 2020-8-4 03:27

契仔嘛

嘩咁多1分嘅?
CM 係咪好多人憎佢

首歌聽落唔算差, 只係冇咩亮點, 唱腔十年如一日
詞係差, 係自己 ...
rickychan0809 發表於 2020-8-3 23:10
你應該未睇過連登d post
呢度批評既人已經係以歌論歌
我係上首歌個post已經講過佢把聲好有局限
太輕太清搞到好易捉唔實音準
唱慢歌果陣一唱flat咗就會好明顯
唱Mirror d快歌又會chok到好作狀
反而近排睇阿Jer d cover 越黎越發覺佢把聲可柔可剛
陳卓賢真係要轉過另一個唱歌老師學唱歌
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

啲Fans係咁刷
rickychan0809 發表於 2020-8-4 10:07

Youtube落廣告計view的~睇住佢星期日仲係得15Xk
而家咁快就上到369k

你應該未睇過連登d post
呢度批評既人已經係以歌論歌  
我係上首歌個post已經講過佢把聲好有局限
太 ...
cymusic 發表於 2020-8-4 10:27

都聽過下嘅   知佢係契仔特別多資源
   唔知佢做過咩其他野

其實星1時覺得佢唱英文歌抒情慢歌幾好聽
   但星2 同埋佢出道後唱多左唔同類型嘅歌
   覺得佢把聲太柔弱, 可柔不可剛
   而且佢好似冇咩音樂感
   例如唱 頭髮亂了 正式開始 都完全唱唔到首歌個groove
   之前在家音樂會又勁走音, 同黎曉陽一齊更加相形見拙   

好多人覺得Mirror最唱得係佢
   但最唱得都只係咁嘅水準...
   難得香港有男團
   想支持下都支持唔落

啲Fans係咁刷
rickychan0809 發表於 2020-8-4 10:07

唔認為單憑佢啲fans可以升得咁快,上升速度接近 Dj派歌初期,佢啲fans有dj 咁多咩

都聽過下嘅   知佢係契仔特別多資源
   唔知佢做過咩其他野

其實星1時覺得佢唱英文歌抒 ...
rickychan0809 發表於 2020-8-4 10:51

最唱得係 jer

點解冇人話份詞唔押韻既

同埋今次唔 ...
Crooks 發表於 2020-8-4 03:27

~_~佢唱二期大樓我覺得似林奕匡
再將我相信的如煙火般綻放