返回列表 發帖
佢唱歌其實OK
作曲作詞就一般般 唔係好差 始終仲新 要多D磨練 同進步空間
希望有人會 GUIDE 下佢

(佢其實個歌路, 聲線都好似初出道陳柏宇 = 好易悶 好冇 CHARACTER )

回復  kenneth

拎個新人同黃偉文比較會唔會苛刻左少少
duck13579 發表於 2020-8-3 23:37

笑左...D 人真係抬起佢...

佢唱歌其實OK
hissorhk 發表於 2020-8-4 12:02

佢啲高音好唔穩定    要下多啲苦功

唔認為單憑佢啲fans可以升得咁快,上升速度接近 Dj派歌初期,佢啲fans有dj 咁多咩 ...
kimjj 發表於 2020-8-4 11:19

有錢落廣告就得,啲mirror出新歌,佢地FC都夾成百萬落廣告,之前姜B新歌,好似籌咗幾百萬,又包地鐵站,又包sogo電視,又包巴士站

好似有d悶同唔穩
2年前cover沒有你什麽都不是仲穩定d

首歌有啲悶,但又未至於一分嘅

有點不明白, 雖然詞稍為弱了一點, 但整體尚萛不俗, 起碼值3分以上, 但點解會咁多一分
PS: Ian 第一次創作, 曲不俗, 詞意有意思, 唱首段都有記憶點,而且感情不俗.

"忽冷忽暖忽爾再升溫 一漲一退一引眾星沉 與海繾綣而最終擱淺 "
"咫尺之處只有這黑夜 千里分隔任狂濤在瀉 多麼可怕仍能安躺哪管水花四濺"

頭一段真的好有散文味道, 而且好有追看性.........

One of the best songs of the year.

我覺得Vocal 同編曲都好,特別係編曲。
Verse 2 既第一句 「天際展翅飛如何想像」呢句編曲同Vocal 好match。
Live 就繼續努力啦,overall 我覺得幾正。
呢首都應該會係佢第一首入屋d K 歌。

Ian live唔掂,錄呢take我覺得都唔掂喎
vocal overall我覺得唱得有啲un耳... 例如pre chorus句「讓我水作棺殮化身甜點」
live高音就唔講啦,連studio version都好緊,tune完都係咁

然後因為第一次曲詞所以又要包容多佢一次

首歌有啲悶,但又未至於一分嘅
TC196 發表於 2020-8-5 10:37

悶就梗
聽親都入到
“生性古怪缺點這樣多 長滿尖刺人人離棄我”
啲曲式重覆過幾次?

Yo, this song is hot garbage. Totally uninspiring. BARF!

live比想像中好,可能某啲要停嘅位明顯咗
"與海繾綣  而最終擱淺"
"讓我 水作棺殮  化身甜點"

暫時鍾意諾貝爾多d
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

lmml4 發表於 2020-8-6 14:08

一開始幾好,但一到chorus音準即刻明顯跌watt 最尾d 高音

唱成咁肯定係因為唔舒服啦

重有
我都想問下ian自己點睇
有啲鯨魚不幸擱淺係會鯨爆無得鯨落?
啲屍骨重畀人拎晒去博物館擺同 ...
kenneth 發表於 2020-8-3 15:11

師兄,我睇完你寫嘅,就走去google一下咩係鯨爆 (我見識少),你又講得啱,擱淺了又好難鯨落吧。另外亦同意有師兄講,既然講成全,咁歌詞「如掛念你便勇敢的說」就好似有啲多矛盾了。
新人來說,也不錯啦,繼續努力吧!

師兄,我睇完你寫嘅,就走去google一下咩係鯨爆 (我見識少),你又講得啱,擱淺了又好難鯨落吧。另外亦同意 ...
zebrafish 發表於 2020-8-6 16:19

基本上呢
我信係佢自己寫嘅
唔明點解咁基本嘅嘢都無人提佢
定佢唔明乜叫擱淺?

又或者擱淺係事實 鯨爆係即將發生嘅事
但鯨落係佢自己對於善終嘅幻想?
我要點樣解都解唔通佢份詞
完全挑戰緊我對生物現象嘅理解

認真,我寫D詞仲要好過佢。1分。

"讓我 水作棺殮  化身甜點" ...

聽了少少即走。。

你確定係好?啲音勁飄又唔實,後面完全唔中pitch,聽到一額汗
今次醒目啦事先講明自己頭痛
Ian係有潛質,但仲要好好鍛鍊唱功,而家仲未係拎得出嚟見人嘅水準

Live真係幾難聽吓

首歌本身已經唔係好聽

有點李克勤影子, 但pitch 就真的要花點時間和心機...

有點李克勤影子, 但pitch 就真的要花點時間和心機...
hkwilliamsiu 發表於 2020-8-6 19:28

笑死我

笑死我
hehehaha 發表於 2020-8-6 19:36

講錯嗎? 點解會笑死你

講錯嗎? 點解會笑死你
hkwilliamsiu 發表於 2020-8-6 19:37

點解有李克勤影子?願聞其詳

rickychan0809 發表於 2020-8-6 20:43

話似送禮
真係想像唔到
香港人,只聽廣東歌

我唔係話佢唱得好聽,音好準之類....
而係首歌某啲位比錄音版好聽
"讓我 水作棺殮  化身甜點"

同埋錄音版啲感情太造作
live簡單嘅配樂,加埋佢身體唔舒服嘅聲線,我覺得件事有轉好

rickychan0809 發表於 2020-8-6 20:43

聽完Ian live後,就想起李克勤的一生不變

邊度似送禮 ...
送禮d live 應該係零瑕疵架喎,Ian 有排都未到掛

聽完Ian live後,就想起李克勤的一生不變
hkwilliamsiu 發表於 2020-8-7 00:27

完全想像唔到送禮勤無論聲線、技巧、咬字、感情都好過Ian 十萬倍

Ian連音準都未搞掂
其實應該練好D基本野先再出歌

完全想像唔到送禮勤無論聲線、技巧、咬字、感情都好過Ian 十萬倍

Ian連音準都未搞掂
其實應該練好D基本 ...
rickychan0809 發表於 2020-8-7 10:44

送禮填詞都算係香港最top嗰推啦
Ian填到一半我都還得神

紅日
深深深
偷偷摸摸
高妹
情非首爾
空中飛人
大會堂演奏廳
C3po

唔好對一位新填詞人咁嚴苛,好難要求佢出道幾年就填得好過李克勸
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

唔好對一位新填詞人咁嚴苛,好難要求佢出道幾年就填得好過李克勸
on07111 發表於 2020-8-7 11:01

其實送禮頭一兩年出道已經填得好好
Ian 佢真係未合格
搵人填好的
其實可能係ViuTV想慳錢?
Anson lo 又自己填?
香港人,只聽廣東歌

悶就梗
聽親都入到
“生性古怪缺點這樣多 長滿尖刺人人離棄我”
啲曲式重覆過幾次? ...
kenneth 發表於 2020-8-6 11:07

佢不如唔好行唱作路線住,搵返家謙/T-ma作曲,自己就練下唱功先......

佢不如唔好行唱作路線住,搵返家謙/T-ma作曲,自己就練下唱功先...... ...
TC196 發表於 2020-8-7 17:32

其實正式開始咪幾好囉
不知幾多街客覺得耳目一新
唔知做乜又要開倒車 行冤枉路

其實佢呢次唱功有進步,感情又好到位。份詞第一次填有少少瑕疵都係正常事。同埋唔同人嘅角度唔同,我就覺得「一鯨落,萬物生」呢個概念好浪漫,本來歌詞呢啲文學創作就唔係貼近現實,將一些好平常嘅自然現象美化我諗都可以唔去攻擊佢誇大lol。叻仔啊加油
不知天高地厚是一個華人社會論資歷排輩的副產品。

其實佢呢次唱功有進步,感情又好到位。份詞第一次填有少少瑕疵都係正常事。同埋唔同人嘅角度唔同,我就覺得 ...
Cinnabar 發表於 2020-8-9 09:13

問題係鯨魚唔係主動獻身俾其他海洋生物食, 同犧牲呢兩個字根本冇關係
支持一個歌手冇問題, 但聽音樂嘅都要學會思考, 唔好人講咩就全盤接受

Btw 歡迎你加入CM

問題係鯨魚唔係主動獻身俾其他海洋生物食, 同犧牲呢兩個字根本冇關係
支持一個歌手冇問題, 但聽音樂嘅都 ...
rickychan0809 發表於 2020-8-9 04:36 PM

係~~
可能想首歌有意思D...點知變左最後比人一攻自破,...笑死~
其實冇話邊個犧唔犧牲啦, 生態系統~~講食物鏈咋嘛...

送佢一首﹕彤貴人 - 食物鏈

太平公主

一開始幾好,但一到chorus音準即刻明顯跌watt 最尾d 高音

唱成咁 ...
rickychan0809 發表於 2020-8-6 04:18 PM

好似唱到flat左咁(尤其副歌)..
雖然唔係最佳演繹的一次, 但佢已經係近年新一代數一數二唱得

太平公主

好似唱到flat左咁(尤其副歌)..
雖然唔係最佳演繹的一次, 但佢已經係近年新一代數一數二唱得
     ...
jaytang 發表於 2020-8-9 17:27

新一代數一數二唱得

係~~
可能想首歌有意思D...點知變左最後比人一攻自破,... ...
jaytang 發表於 2020-8-9 17:21
連黃偉文填嘅食物鏈都合理過佢
kenneth 發表於 2020-8-3 15:07

We connected...
新一代數一數二唱得
joycewy 發表於 2020-8-9 17:35

又捧殺
我唔明點解5分比例點解會昇返上去就真

Btw
佢自己中意諗到自己永垂不撓
過身就等於犧牲咗都好
都係佢自己嘅聯想同對生命嘅演繹
而當然亦代表緊佢呢個填詞人自身嘅個性特質啦

我覺得關鍵位應該係佢好似唔明乜叫擱淺就真
我真係理解唔到 點解佢會咁樣填 好唔合理

期待有進步

IGNITED funky版加埋too hot to handle版都唔夠 鯨落 出咗一個禮拜咁多views
啲人又買views肉酸到呢

最後一句斷押韻好噴
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

其實viutv要捧mirror做唱作男團啊
我估錯這個世界得到教訓

聽左成分鐘都唔知佢唱乜...下次都係搵人填把啦

YouTube 啲 comments 先痴線

盲粉多就預左

啲人仲要扯到去為香港犧牲嘅人  感動到喊

啲妹妹仔真係易呃

YouTube 啲 comments 先痴線

盲粉多就預左

啲人仲要扯到去為香港犧牲嘅人  感動到喊

啲妹妹仔 ...
rickychan0809 發表於 2020-8-11 10:19

鯨落會映射到皮諾切特 彿朗哥嗰種殺人模式咩?

再認真聽多兩次
3:28打後到尾d假音(我可以
自願犧牲走進歷史
閉目沉下去
)真係好恐怖
真係唔可以錄個好d既take咩

我覺得份詞有啲地方用詞有少少奇怪
然後編曲唔知點解我覺得有台灣電視劇片尾曲嘅味道
達明一派聖誕節要開騷呀~