返回列表 發帖
d詞好業餘, 其實點解佢咁勉強地要做唱作人

好似唱到flat左咁(尤其副歌)..
雖然唔係最佳演繹的一次, 但佢已經係近年新一代數一數二唱得
     ...
jaytang 發表於 2020-8-9 17:27

同意
而且佢亦都係近年新一代數一數二睇得作得...

佢不如唔好行唱作路線住,搵返家謙/T-ma作曲,自己就練下唱功先...... ...
TC196 發表於 2020-8-7 17:32

唔覺得呢2位會有興趣同佢合作...

表示歌詞好難明 但melody幾好聽

林鄭在大海怎配有權被愛
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

聽落係好聽,但冇乜起伏位,聽完都冇留下深刻印象
第一次又作曲作詞,唔算太差,但下次搵返人填詞好啲

聽落係好聽,但冇乜起伏位,聽完都冇留下深刻印象
第一次又作曲作詞,唔算太差,但下次搵返人填詞好啲 ...
kakako 發表於 2020-8-16 19:39

正式開始真係出好多
另外佢有新歌青蔥都好聽過呢首
可以留意下

個曲ok 但啲詞瘋狂轉韻有啲un耳仲有啲位唔係好明講乜
繼續加油啦

Ok嘅 但唔係太入腦

好易入腦

下首又親自填詞 可以bam了
睇黎佢都係聽唔到大家既意見
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

cymusic 發表於 2020-8-17 16:41

佢係咪以為塞啲深少少嘅字落歌詞度   就可以顯得佢中文好好

kenneth期待佢嘅進步
同埋通常簡簡單單嘅詞先可以感動人心
希望佢會繼續行飄飄賢路線
唔係黑面癱面路線

正式開式真係出好多
另外佢有新歌青蔥都好聽過呢首
可以留意下 ...
kenneth 發表於 2020-8-16 20:25

有聽正式開始,都好洗腦雖然歌詞都係麻麻地

有聽正式開始,都好洗腦雖然歌詞都係麻麻地
kakako 發表於 2020-8-17 17:07

麻麻都好過呢首
樓上已經講過n個問題
不贅言

唔係啩
有啲反感
香港人,只聽廣東歌

其實我又幾get到個歌詞
係有d位唔通順 但知佢個春係叫緊乜
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

那裡來的自信

那裡來的自信
lmml4 發表於 2020-8-20 19:40

慳Budget,又可以打造自己為唱作人
   其實與其倒錢俾大商場播MV,不如用啲錢黎提升音樂質素,搵專業填詞人,換個唱歌老師 搞好啲音準同假音好過

好過首口罩歌
帥小寶` 發表於 2020-8-3 14:45

會唔會係同口罩歌黎比 簡直係侮辱左。。。
口罩歌

老實講 你用一個搞笑組合黎同ian比 係咪都當左ian係搞笑藝人

慳Budget,又可以打造自己為唱作人
   其實與其倒錢俾大商場播MV,不如用啲錢黎提升音樂質素 ...
rickychan0809 發表於 2020-8-20 20:16

啱啊
香港人,只聽廣東歌

會唔會係同口罩歌黎比 簡直係侮辱左。。。
口罩歌

老實講 你用一個搞笑組合黎同ian比 係咪都 ...
nelsonss 發表於 2020-8-23 15:12

呢首啲歌詞直頭搞笑啦
香港人,只聽廣東歌

啲詞寫到咁鬼複雜

個曲其實可以啵 有k味 但份詞真係有改進空間

啲詞麻麻
但好似已經係咁多首入面最好
Love Hong kong

啲詞麻麻
但好似已經係咁多首入面最好
Hoitungtang 發表於 2020-8-27 12:52

青蔥好啲㗎
我聽到佢填蝸牛demo你說都幾好feel喎

回復 126# kenneth

蝸牛個曲都ok 去聽下青蔥先
Love Hong kong

回復 125# Hoitungtang
真...另一個諾貝爾都OK嘅
正式開始啲歌詞真心唔掂
hiyoudontknowme

鯨魚生吞 難化作養份
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

回復 128# hiyoudunnome

做飯謙嘅詞梗係唔多掂啦!
    不過喱個曲風幾適合ian

kenneth期待佢嘅進步
同埋通常簡簡單單嘅詞先可以感動人心
希望佢會繼續行飄飄賢路線
唔係 ...
kenneth 發表於 2020-8-17 16:50

可惜佢真人係無表情路線
飄飄賢個個反而唔似佢真人

可惜佢真人係無表情路線
飄飄賢個個反而唔似佢真人
fish3333 發表於 2020-9-3 09:32

同意 覺得佢啱鯨落呢類多啲

個melody 係幾好聽

剛剛聽完903,最尾嗰句真係好唔順

個melody 係幾好聽
Leekaka88 發表於 2020-9-5 12:07

係幾好聽,但越聽越悶

一般

首歌其實真係好普通,反而佢作俾 AK 的蝸牛仲好聽

雖然曲/詞由歌手作返而家好似越嚟越流行
但唔得就真係無謂勉強啦

聽左個幾月仲未厭

蔓蔓喜歡你
不過Ian用呢個key唱去到最後好尷尬
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

蔓蔓喜歡你  
cymusic 發表於 2020-9-18 18:13

唱唔到高key就咪格硬啦

蔓蔓喜歡你  
cymusic 發表於 2020-9-18 18:13

蔓 好聽   其實Ian除左低8度 唔識唱其他和音?

想閉目沉下去

Ian 呢個又低8度又高返8度的演繹真係唔係幾好,好似蝸牛咁改唱和音會好啲

鯨落詞唔算好,唱功平淡 好似只識唱高八度咁

詞有待進步