返回列表 發帖
嘩咁多1分嘅?
CM 係咪好多人憎佢

首歌聽落唔算差, 只係冇咩亮點, 唱腔十年如一日
詞係差, 係自己作算係咁

MV最後個shot 好難頂

重有
我都想問下ian自己點睇
有啲鯨魚不幸擱淺係會鯨爆無得鯨落?
啲屍骨重畀人拎晒去博物館擺同 ...
kenneth 發表於 2020-8-3 15:11

鯨落本身都唔算係犧牲啦頂盡類似化作春泥更護花個level

Youtube落咗勁多廣告,周圍都係佢
cheungsiuming 發表於 2020-8-4 00:04

IG都好多
本身冇咩野
但成日見到有啲煩

買youtube view數?
kimjj 發表於 2020-8-4 00:35

啲Fans係咁刷

曲詞好業餘水準,個編曲算幫左好多。其實mirror咁多個入面佢真係好普通,唔知行咩運會比佢彈出

同埋今次唔 ...
Crooks 發表於 2020-8-4 03:27

契仔嘛

你應該未睇過連登d post
呢度批評既人已經係以歌論歌  
我係上首歌個post已經講過佢把聲好有局限
太 ...
cymusic 發表於 2020-8-4 10:27

都聽過下嘅   知佢係契仔特別多資源
   唔知佢做過咩其他野

其實星1時覺得佢唱英文歌抒情慢歌幾好聽
   但星2 同埋佢出道後唱多左唔同類型嘅歌
   覺得佢把聲太柔弱, 可柔不可剛
   而且佢好似冇咩音樂感
   例如唱 頭髮亂了 正式開始 都完全唱唔到首歌個groove
   之前在家音樂會又勁走音, 同黎曉陽一齊更加相形見拙   

好多人覺得Mirror最唱得係佢
   但最唱得都只係咁嘅水準...
   難得香港有男團
   想支持下都支持唔落

佢唱歌其實OK
hissorhk 發表於 2020-8-4 12:02

佢啲高音好唔穩定    要下多啲苦功

live比想像中好,可能某啲要停嘅位明顯咗

lmml4 發表於 2020-8-6 14:08

一開始幾好,但一到chorus音準即刻明顯跌watt 最尾d 高音

唱成咁肯定係因為唔舒服啦

講錯嗎? 點解會笑死你
hkwilliamsiu 發表於 2020-8-6 19:37

點解有李克勤影子?願聞其詳

聽完Ian live後,就想起李克勤的一生不變
hkwilliamsiu 發表於 2020-8-7 00:27

完全想像唔到送禮勤無論聲線、技巧、咬字、感情都好過Ian 十萬倍

Ian連音準都未搞掂
其實應該練好D基本野先再出歌

其實佢呢次唱功有進步,感情又好到位。份詞第一次填有少少瑕疵都係正常事。同埋唔同人嘅角度唔同,我就覺得 ...
Cinnabar 發表於 2020-8-9 09:13

問題係鯨魚唔係主動獻身俾其他海洋生物食, 同犧牲呢兩個字根本冇關係
支持一個歌手冇問題, 但聽音樂嘅都要學會思考, 唔好人講咩就全盤接受

Btw 歡迎你加入CM

YouTube 啲 comments 先痴線

盲粉多就預左

啲人仲要扯到去為香港犧牲嘅人  感動到喊

啲妹妹仔真係易呃

下首又親自填詞 可以bam了
睇黎佢都係聽唔到大家既意見
cymusic 發表於 2020-8-17 16:41

佢係咪以為塞啲深少少嘅字落歌詞度   就可以顯得佢中文好好

那裡來的自信
lmml4 發表於 2020-8-20 19:40

慳Budget,又可以打造自己為唱作人
   其實與其倒錢俾大商場播MV,不如用啲錢黎提升音樂質素,搵專業填詞人,換個唱歌老師 搞好啲音準同假音好過

蔓蔓喜歡你  
不過Ian用呢個key唱去到最後好尷尬
cymusic 發表於 2020-9-18 18:13

蔓 好聽   其實Ian除左低8度 唔識唱其他和音?