返回列表 發帖

萬惡不赦 - 梁釗峰

單選投票, 共有 44 人參與投票
54.55% (24)
6.82% (3)
15.91% (7)
4.55% (2)
18.18% (8)
您所在的用戶組沒有投票權限
派台日期: 29/07/2020

曲:梁釗峰
詞:梁釗峰
編:Cousin Fung/黃兆銘
監:Cousin Fung

披上金縷衣  平庸地配上這俗套
遊蕩在市裡任君挑選這節奏變哀號

他瞬間變得 橫蠻地以過客亂舞
誰習慣 安守 樂土

懸殊地控制這國度  神經給早虛耗
滿身 也是 抹不走的塵土
無情地詐騙這分毫  原罪如何預告
餘生 會是 更糟

傲慢的人類求主宰一切謝絕了惻隱
萬念貪與嗔與癡  生起了多少悲與恨
為什麼人類求主宰一切敗壞了眾生
諸眾生平等  沈重  痛不欲生

沿路盡肆意去殺戮 填飽一己所好
這生態要  似骨牌去  一一傾倒
沉默換上隔世煎熬  原罪如何預告
餘生 會是 更糟

再不再不退縮  這一切難結束
再不再不痛哭  以鮮血換答案
妄想妄想世間  人類留下劫數何時逆轉

萬念貪與嗔與癡  牽一髮驛動萬惡根

將美好掃光  嘍囉後代滿佈
比不上萬劫煎熬
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 拯救我自己 - 陳慧敏

呢首絕對係釗峰嘅一首最冇記憶點嘅歌,雖然冇乜記憶點,但係呢隻歌絕對loop得起
我估錯這個世界得到教訓

呢首絕對係釗峰嘅一首最冇記憶點嘅歌,雖然冇乜記憶點,但係呢隻歌絕對loop得起 ...
mrshadowll 發表於 2020-8-3 13:39

伕名就真係完全無記憶點啦
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

帥小寶` 發表於 2020-8-3 13:41

嬲嬲嬲到爆 明明就好有記憶點
我估錯這個世界得到教訓

帥小寶` 發表於 3/8/2020 13:41
聽完一次就SKIP 好難有記憶啦

呢隻叫還好但都係悶

買view可恥
Fans都咁話
利申:唔係鏡粉

第一次聽到頭幾句以為唱湯寶如首緣份的天空
同埋本身首歌都有少少90年代感覺

另外首歌有D heavy
要聽多幾次先可以俾分

點解我聽落覺得好似大台d懶有張力的劇集主題曲

買view可恥
Fans都咁話
tom 發表於 2020-8-3 13:46

肯唔肯定? 我見係穩步上㗎喎
因為佢啱啱出我就不斷嚮youtube聽

Callstar 裏面我最鍾意佢把聲
但係單飛之後幾首歌都唔算太突出
香港人,只聽廣東歌

聽完一次就SKIP 好難有記憶啦

呢隻叫還好但都係悶
kwanie 發表於 2020-8-3 13:44

Well said remix好好多 得閑畀多次機會佚名
Btw 齋係釗峰自己填嘅詞已經填5分啦
好過另一個都係由組合出身
單飛嘅扮嘢男歌手自己填嘅詞好多

珍惜釗峰 thx

Well said remix好好多 得閑畀多次機會佚名
Btw 齋係釗峰自己填嘅詞已經填5分啦
好過另一個都 ...
kenneth 發表於 2020-8-3 17:11

其實自己填真係好咩
始終覺得歌手填啲歌詞冇填詞人填嗰啲咁好
香港人,只聽廣東歌

其實自己填真係好咩
始終覺得歌手填啲歌詞冇填詞人填嗰啲咁好
BillyTam 發表於 2020-8-3 17:13

我意思係我算幾中意佢份詞
家下除咗周耀輝 小克 oscar serrini
其他主要填詞人都回塘

其他主要填詞人都回塘 ...
kenneth 發表於 2020-8-3 17:15

林夕同黃偉文都少填咗
我覺得啲新填詞人都幾好
好過上一代林寶做飯嗰啲
香港人,只聽廣東歌

帥小寶` 發表於 2020-8-3 13:41

Remix幾好啊

曲熟口熟面, 有點似Alfred的劇歌, 另外好喜歡釗峰的聲線. 5fun

其他主要填詞人都回塘 ...
kenneth 發表於 2020-8-3 17:15

林夕都回塘咩 減產唔代表回塘掛
yman啲新詞就真係好一般

呢首都ok 其實佚名聽到幾次都還好

只係一開始真係有啲難入口

點解我聽落覺得好似大台d懶有張力的劇集主題曲
鍾文約 發表於 2020-8-3 16:59

有同感

林夕都回塘咩 減產唔代表回塘掛
yman啲新詞就真係好一般

呢首都ok 其實佚名聽到幾次都還好

只係一開始真 ...
maksiuhong 發表於 2020-8-3 23:05

敢 see you next time 幸福門

Callstar 裏面我最鍾意佢把聲
但係單飛之後幾首歌都唔算太突出
BillyTam 發表於 2020-8-3 17:11

單飛之後 安仔 SoulJase d歌都好聽過佢嗰d

好聽!如果唔係編到咁似cctvb劇歌會更好

歌OK 你佢把聲完全handle唔到

單飛之後 安仔 SoulJase d歌都好聽過佢嗰d
rickychan0809 發表於 2020-8-3 23:17

我都覺得係
香港人,只聽廣東歌

火候未夠

一般般,未算好入耳 唔會長聽

歌詞&曲都唔錯啊,講唔出邊度唔好,不過就係唔入腦.....btw,份歌詞幾喜歡,不過有幾多人欣賞就唔知道啦
我就是我!

佢啲歌真係好冇記憶點⋯⋯

諗起舊年28天都十大真係得啖笑
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

比佚名好啲 主要係啲詞幾meaningful

覺得麻麻地 唔係好頂得順

好好聽啵,覺得呢首歌嘅concept好啱佢,反而唔鐘意佚名同日光

好似想做到eason某d歌既feel, 但carry唔到, 結果出黎變左CCTVB劇歌, so sad

好過佚名

好似想做到eason某d歌既feel, 但carry唔到, 結果出黎變左CCTVB劇歌, so sad
losyes 發表於 2020-8-15 16:30

個intro好有鄭俊弘果種濕9劇歌味

呢句個感覺有d似周柏豪首《黑》又係chrous第一句
覺得個編曲可以再去得盡啲再dark啲